Hoe meet je de luchtvochtigheid in huis? 

Bij een slechte luchtvochtigheid kan je te maken krijgen met vocht- en schimmelproblemen, ademhalingsklachten of structurele schade aan de woning. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor een muffe geur in huis. Een gemiddeld gezin in België produceert 10 tot 15 liter vocht per dag in huis door bijvoorbeeld te koken, slapen, zweten en slapen.

De meest voorkomende oorzaak van een te hoge of te lage luchtvochtigheid is een gebrek aan ventilatie. Om een goed beeld te krijgen van de luchtvochtigheid in huis, wordt er gebruik gemaakt van een vochtmeter.

Met dit meettoestel ben je in staat om eventueel actie te ondernemen als de luchtvochtigheid stijgt of daalt. De hygrometer bepaalt heel nauwkeurig en correct de temperatuur, dauwpunt en vochtigheidsgraad in huis. Ook kan een vochtmeter de vochtigheidsgraad in hout of metselwerk bepalen.

Een vochtmeter is eenvoudig te gebruiken. De luchtvochtigheid wordt meestal uitgedrukt in de relatieve luchtvochtigheid. Relatieve vochtigheid geeft het verhoudingsgetal weer tussen de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is, vergeleken met de hoeveelheid die in de lucht aanwezig zou kunnen zijn als de lucht volledig zou zijn uitgedroogd.

De resultaten van de hygrometer worden weergegeven in procenten. Als de resultaten tussen 40 en 60 procent schommelen, dan heb je een ideale luchtvochtigheid in huis. Het aanschaffen van een hygrometer is echt een waardevolle investering!

luchtvochtigheid in huis meten

Waar plaats je een hygrometer in huis?

De hygrometer plaats je bij voorkeur in het midden van de ruimte of kamer. Dit zorgt voor de meest accurate metingen van het toestel.

Voordelen en nadelen

Er bestaan uiteenlopende soorten hygrometers. Dat maakt het kiezen niet direct makkelijker. Je moet onder meer rekening houden met diverse specificaties.

Om je op weg te helpen, zetten we hieronder de belangrijkste voordelen en nadelen op een rij voor het aanschaffen van een hygrometer.

Voordelen Nadelen
Compact apparaat Alleen maar binnenshuis te gebruiken
Correcte en nauwkeurige metingen Beschikt niet over een verlichte display
Gebruiksvriendelijk  
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offerte aan!

Hoe kan je meetfouten voorkomen? [Tips]

  • Wanneer je de hygrometer gebruikt, sluit je best alle ramen en deuren van de ruimte of kamer. Door gewoon al een deur te openen, verandert de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte of kamer. 
  • Plaats de vochtmeter bij voorkeur in het midden van de ruimte of kamer voor de meest accurate metingen. 
  • Blijf van de hygrometer af wanneer je de luchtvochtigheid wil meten.
Sluit de ramen en deuren wanneer je een hygrometer gebruikt

Hoe weet je of de luchtvochtigheid goed is?

Weet dat een gezond binnenklimaat schommelt tussen de 40 en 60 procent. Zowel een te droge als te vochtige lucht kunnen bijdragen tot een onaangename binnenmilieu. Herken je het vochtprobleem niet (op tijd) of doe je er niets aan? Dan kan dat niet alleen nadelige gevolgen hebben voor je woning, maar ook voor je gezondheid. 

Gevolgen hoge luchtvochtigheid Gevolgen lage luchtvochtigheid
Long- en ademhalingsproblemen Vermoeidheid
Benauwd gevoel Droge ogen en droge huid
Allergische reacties Hoesten en geïrriteerde luchtwegen
Barsten in de wanden en plafonds Uitgedroogde slijmvliezen en gebarsten lippen
Vocht- en schimmelproblemen Houten meubels, vloeren en kozijnen gaan krimpen door uitdroging

De ideale luchtvochtigheid in huis heeft gunstige effecten, zoals: een comfortabele ademhaling, een betere nachtrust en een aangenaam binnenklimaat. Zeker in de wintermaanden is het belangrijk om de luchtvochtigheid te reguleren. 

Bij een slechte luchtvochtigheid kunnen naast vocht- en schimmel, ook andere micro-organismen zich ontwikkelen in jouw woning. We raden je daarom aan om niet enkel de luchtvochtigheid te meten met een hygrometer, maar ook om een algemeen luchtkwaliteitsonderzoek te laten uitvoeren. Daarbij worden alle micro-organismen geanalyseerd. Je schakelt hiervoor best de hulp in van een professional. 

Een ideale luchtvochtigheid voor de slaapkamer ligt tussen de 30 en 50 procent. Dit is het optimale vochtigheidsniveau voor een gezonde slaap.

Het is natuurlijk niet gemakkelijk om in elke kamer een constante vochtigheidsgraad te handhaven. Gelukkig bestaan er snelle oplossingen om de luchtvochtigheid te corrigeren. Je kan in de verschillende kamers bijvoorbeeld luchtontvochtigers en luchtbevochtigers plaatsen. Op deze manier creëer je een optimaal binnenklimaat.

Daarnaast kan je een mechanisch ventilatiesysteem installeren. Je kan ook de verwarming wat lager draaien (tussen 19 en 20 graden Celsius). Zet regelmatig de ramen en deuren open voor frisse lucht. Door goed te ventileren kunnen we de ideale luchtvochtigheid bereiken en de luchtkwaliteit op peil houden.

mechanische ventilatiesysteem b

Wat is de prijs van een hygrometer?

De prijs van een hygrometer is sterk afhankelijk van het type en de grootte die je verkiest. Je mag je aan een kostprijs tussen 50 en 500 euro verwachten.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Alternatieve methode om luchtvochtigheid te meten in huis

Je kan met behulp van ijsblokjes de luchtvochtigheid in huis bepalen. Het is een relatief eenvoudige test. Hou in gedachten dat je deze test best niet in de keuken uitvoert. Omdat kookdampen onbetrouwbare resultaten kunnen opleveren. Je kan de test uitvoeren in de woonkamer, slaapkamer of garage. Je doet dit als volgt:

  • Leg 3 ijsblokjes in een glas water
  • Laat het glas vijf minuten staan
  • Controleer het resultaat. Als het glas druipt door condensatie, is dat een indicator dat je last hebt van droge lucht
glas met condensatie

Wil je de luchtvochtigheid in je woning laten meten? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Heb je problemen met de luchtvochtigheid in jouw woning? Wil je weten wat de beste oplossing is tegen vochtproblemen? Ben je op zoek naar manieren om het ideale binnenklimaat te bekomen? Laat een professional jou helpen met dit probleem!

Door onderstaand formulier in te vullen kan je meerdere vrijblijvende offertes ontvangen en vergelijken. Op die manier vind je de meest voordelige specialist in jouw omgeving.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

+

+

+

Hoe relatieve luchtvochtigheid nagaan?

+
Relatieve luchtvochtigheid (RH) is de verhouding tussen de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is en de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig zou kunnen zijn bij een bepaalde temperatuur.

Wat is de ideale vochtigheid in huis?

+
De ideale luchtvochtigheid in huis is 50%. Dit helpt bij het voorkomen van problemen zoals vochtproblemen en gezondheidsproblemen. Het is aan te raden om een hygrometer te gebruiken om de vochtigheid in huis te meten.

Hoe weet je of je vocht in je huis hebt?

+
Vochtproblemen kunnen grote schade veroorzaken aan je muren en woning. De eenvoudigste manier om vocht te herkennen is om je muren te inspecteren op mogelijke schade. Kijk voor vochtplekken en schimmelvorming op de muren. Schade aan pleisterwerk, de plinten of behangpapier. Schade en problemen in de badkamer. Er kan ook een pluizige laag op de muren ontstaan. 

Wat is het verschil tussen hoge en lage luchtvochtigheid? 

+
Een te hoge luchtvochtigheid betekent dat er veel vocht in de lucht aanwezig zit, terwijl een te lage luchtvochtigheid betekent dat er weinig vocht aanwezig zit. het is belangrijk om de luchtvochtigheid te meten en te regelen. Een gezonde binnenklimaat is tussen 30 – 50%.

Is er een app om de luchtvochtigheid te meten met je gsm (telefoon)?

+
Er zijn veel apps beschikbaar die de luchtvochtigheid in huis kunnen meten. Veel van deze apps zijn gekoppeld aan een hygrometer die je in huis kunt plaatsen. De meest voorkomende apps zijn: Hygrometer (IOS) en AccuWheater (IOS en Android).

Wat zijn oorzaken van luchtvochtigheid?

+
Er zijn veel verschillende oorzaken van luchtvochtigheid. Een van de oorzaken is de verwarming van je huis. Wanneer je verwarming aan heeft, droogt de lucht in je huis uit. Dit kan leiden tot een te hoge luchtvochtigheid. Andere mogelijke oorzaken zijn opstijgend of doorslaand vocht, lekkage, gebrekkige ventilatie en bouwvocht.

Wat is een goede vochtigheidsgraad in huis?

+
De luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor het behoud van een aangenaam binnenklimaat. Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelvorming en een te lage luchtvochtigheid kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. De meeste mensen vinden een luchtvochtigheid van 50-60% prettig in huis.

+
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem