Balansventilatie, wat is dat nu precies?

Wat is balansventilatie nu precies? Balansventilatie is mechanische ventilatie. Het is een manier om vochtige binnenlucht te verwijderen. De hoeveelheid aangevoerde verse buitenlucht is in balans met de afgevoerde vervuilde lucht. De balansventilatie bestaat uit een ventilator, een warmterecuperatie unit (WTW) en luchtkanalen.

Er bestaan 2 soorten balansventilatie: centrale balansventilatie (voor het hele huis) en decentrale balansventilatie (per kamer). 

Bij balansventilatie wordt vochtige lucht uit de vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld de badkamer of keuken, afgezogen. In de droge ruimtes, zoals bijvoorbeeld de slaapkamer en living, wordt buitenlucht ingeblazen.

Balansventilatie zorgt ervoor dat de binnenlucht continu ververst wordt, wat kan helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Door deze balans ontstaat er een aangenaam en goed luchtklimaat in je woning op een comfortabele temperatuur. Het zorgt voor goede en gezonde lucht. Goed ventileren is noodzakelijk voor je gezondheid.

Ventilatie

Hoe werkt het?

De balansventilatie, ook wel ventilatiesysteem D genoemd, heeft een eigen manier van werken. Het is een gesloten ventilatiesysteem. Hierbij is de ventilatie unit het centrale mechanisme. In deze unit zitten 2 ventilatoren. De ene ventilator zuigt de vervuilde lucht af naar buiten. De andere zuigt via het dak verse lucht aan en verdeelt deze over je woning.

Verse gefilterde buitenlucht wordt geïntroduceerd in je woning terwijl ongezonde binnenlucht tegelijkertijd wordt afgevoerd. De inkomende lucht wordt via de ventilatieopeningen naar binnen gezogen, terwijl de uitgaande lucht via dezelfde of andere ventilatieopeningen naar buiten wordt geleid. Het systeem helpt ook om de luchtvochtigheid te reguleren en om schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide, uit de lucht te verwijderen.

Bij de aanwezigheid van een warmteterugwinning (WTW) zorgt deze ervoor dat er warmte-uitwisseling plaatsvindt tussen de 2 luchtstromen. De koude, verse lucht wordt verwarmd door de warmte van de vervuilde lucht. Zo beschik je over een goed geventileerd huis. Je kan je huis koelen met een balansventilatie. Zorgt zowel in de winter als in de zomer voor schone lucht binnenshuis.

Hierdoor kan je een hoop energie besparen. De binnenkomende lucht wordt namelijk gratis voorverwarmd. De balansventilatie met warmteterugwinning wordt een hoogrendement ventilatiesysteem genoemd.

Er zijn meestal verschillende standen waarop een balansventilatiesysteem kan worden ingesteld.

  • Stand-by: in deze stand blijft het balansventilatiesysteem uitgeschakeld en wordt er geen lucht ververst.
  • Minimale stand: in de laagste stand wordt er een kleine hoeveelheid lucht ververst om de luchtvochtigheid in de ruimte te reguleren.
  • Normale stand: in de middelste stand wordt er een normale hoeveelheid lucht ververst om de luchtkwaliteit in de ruimte te behouden.
  • Maximale stand: in de hoogste stand wordt er een maximale hoeveelheid lucht ververst om de luchtkwaliteit snel te verbeteren, bijvoorbeeld na het koken of roken.

De hoogste stand van een balansventilator is de stand waarbij de ventilator de maximale hoeveelheid lucht aanvoert of afvoert. Dit kan nodig zijn bij extreme temperaturen of wanneer er een hoge luchtverontreiniging is in je woning. Het is belangrijk om te onthouden dat balansventilatie alleen effectief is als je woning goed geïsoleerd is, zodat de lucht die naar binnen of naar buiten wordt gebracht, niet onnodig verwarmd of gekoeld hoeft te worden.

Kosten van balansventilatie?

Wat kost balansventilatie? De prijs van zo’n balansventilatie hangt voornamelijk af van de grootte van je woning. Een andere factor die een rol kan spelen is de complexiteit van installatie.

Voor de installatie van een balanssysteem in een gemiddelde woning betaal je al snel 5.000 euro tot 8.000 euro.

Je kan wel aanspraak maken op een verlaagd BTW-tarief indien je balansventilatie door een geregistreerde aannemer wordt geplaatst. Bij de verbouwing van een privéwoning ouder dan 10 jaar betaal je bijvoorbeeld maar 6% btw.

Wil je graag een exacte prijs weten? Vraag dan via onderstaand formulier offertes aan bij vakmannen in jouw buurt.

 

Waarom voor balansventilatie kiezen?

In een moderne woning wordt er vaak veel aandacht besteed aan isolatie. De verse lucht die aangevoerd wordt moet natuurlijk wel ergens vandaan komen, ook bij deze luchtdicht geïsoleerde woningen.

Balansventilatie wordt vaak toegepast in nieuwe woningen, omdat deze vaak goed geïsoleerd zijn en er daardoor minder luchtverversing plaatsvindt. Balansventilatie kan echter ook in bestaande woningen toegepast worden, bijvoorbeeld als de luchtkwaliteit niet goed is of als er behoefte is aan extra ventilatie.

Bij standaard mechanische ventilatie is de binnenkomst van verse lucht niet gecontroleerd, waardoor je veel energie en warmte verliest. Bij balansventilatie wordt de aan- en afvoer van lucht volledig gecontroleerd, hierdoor kan je grote warmteverliezen voorkomen en bespaar je op je energiekosten.

We hebben nog een aantal voordelen van balansventilatie voor je opgesomd:

  • Energiezuinig: door de WTW kan 90% van de verloren warmte worden teruggewonnen.
  • Alle ruimtes worden evengoed geventileerd.
  • De hoeveelheid verse lucht wordt nauwkeurig afgesteld.
  • Geen koude luchtstromen door WTW.
  • Goede luchtkwaliteit: speciale filters kunnen worden geïnstalleerd tegen allergieën.
ventilatierooster

Hoe balansventilatie onderhouden?

Bij een balansventilatie is een ventilatie unit het hart van de installatie. Hierin zitten ook filters die stof en vuil tegenhouden die in de verse buitenlucht zit. Het vuil blijft achter in de ventielen, kanalen en de filters. Om deze reden is het nodig dat je filters, ventielen en kanalen regelmatig vervangen of schoongemaakt worden.

Indien je dit niet vaak genoeg doet, zal de verse lucht minder efficiënt binnenkomen en zal het ventilatie unit meer bacteriën, vocht en vuil je huis inblazen. Vuile filters leiden tot een verminderde luchtkwaliteit in huis.

Een klein onderhoud kan je best zelf doen, maar het is aangeraden om minimaal om de 2 jaar een vakman in te schakelen voor een grondige controle.

Vraag via onderstaand formulier offertes aan om prijzen tussen verschillende vakmannen te vergelijken.

 

balansventilatie schoonmaken

Zoals hierboven al vermeld kan je klein onderhoud zelf doen. Hierbij geven we je nog een aantal tips:

  • Je vervangt je filters best 2 keer per jaar. Tussendoor maak je ze nog een aantal keren schoon met de stofzuiger. Afhankelijk van waar je woont moet dit frequenter of niet. Woon je aan een drukke weg is het bijvoorbeeld aangeraden dit vaker te doen dan wanneer je ergens in de velden woont.
  • Ook de ventielen hebben hun schoonmaakbeurt nodig. Dit doet je gewoon met een sopje. Als je je niet zeker voelt over welke ventielen waar precies moeten kan je dit best overlaten aan een vakman. Deze komt elke 2 jaar dit voor jou doen.
  • Je vraag bij de installatie van het ventilatiesysteem beste een handleiding aan je vakman. Hierdoor kan je altijd terugkijken of je alles wel zeker juist hebt teruggeplaatst na het schoonmaken.

Zoals je wel merkt, is het schoonmaken van zo’n balansventilatiesysteem toch een hele klus. Ben je geen handige klusjesman of wil je liever een vakman inschakelen? Dan kan je best een onderhoudscontract afsluiten met je monteur. Dit zal voordeliger uitkomen op termijn en bespaart jou ook een hoop moeite!

mechanische ventilatie

Van plan om balansventilatie te installeren? Vind specialisten in jouw buur en ontvang gratis offertes!

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele vakmannen om meer informatie te vergaren over de balansventilatie en de voordelen en nadelen te ontdekken. Zo kan je je nog beter informeren en tegelijk makkelijk prijzen vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Wat zijn nadelen van balansventilatie?

+
Balansventilatie is een energie-efficiënte manier van ventileren, maar heeft ook bepaalde nadelen. Het eerste nadeel is dat het installatieproces van balansventilatie meer tijd en kosten vereist dan andere ventilatiesystemen. Daarnaast kunnen de luchtkwaliteit en de luchtcirculatie nadelig worden beïnvloed als het systeem niet goed wordt onderhouden en gecontroleerd.

Mag je een balansventilatie uitschakelen?

+
Het is in principe mogelijk om een balansventilatie uit te schakelen, maar dit is afhankelijk van de specifieke balansventilatiesysteem dat gebruikt wordt. Sommige balansventilatiesystemen kunnen worden uitgeschakeld door middel van een schakelaar of thermostaat, terwijl andere systemen alleen handmatig kunnen worden uitgeschakeld door de ventilatieroosters of -kleppen te sluiten.

Het is wel belangrijk om te overwegen of het verstandig is om de balansventilatie uit te schakelen, omdat de luchtverversing in je woning een belangrijke rol speelt in het behouden van een goede luchtkwaliteit. Als de balansventilatie uitgeschakeld wordt, kan de luchtkwaliteit verslechteren. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, vooral als je woning goed geïsoleerd is en er weinig natuurlijke luchtverversing plaatsvindt. Het is daarom aan te raden om de balansventilatie alleen uit te schakelen als dit echt nodig is en om de luchtkwaliteit in je woning regelmatig te monitoren.

Betaal je meer voor een balansventilatie met warmterecuperatie?

+
Het is mogelijk dat een balansventilatie met warmterecuperatie duurder is dan een balansventilatie zonder warmterecuperatie. Dit komt omdat warmterecuperatie een extra stap is in het ventilatieproces, waarbij de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt wordt om de binnenkomende lucht te verwarmen. Dit kan leiden tot energiebesparingen, omdat er minder energie nodig is om de binnenkomende lucht te verwarmen.

Het is wel belangrijk om te overwegen of een balansventilatie met warmterecuperatie op lange termijn voordeliger is, omdat deze vaak duurder is in aanschaf. Dit hangt af van factoren zoals het type woning, de isolatie van je woning, het energieverbruik van je woning en de kosten van energie. Door deze factoren in aanmerking te nemen, kan bepaald worden of een balansventilatie met warmterecuperatie op lange termijn voordeliger is dan een balansventilatie zonder warmterecuperatie.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem