Wat zijn de oorzaken van droge lucht in de slaapkamer? 

Een te droge slaapkamer kan klachten veroorzaken op verschillende vlakken. Verder in dit artikel lees je meer over de verschillende tips en oplossingen om de luchtvochtigheid te verbeteren.

Hoe ontstaat droge lucht in de slaapkamer nu precies? Wat zijn de verschillende oorzaken? Dat lees je hieronder.

1. Droge lucht door slechte isolatie

Als je woning niet goed geïsoleerd is, zal droge lucht van buiten naar binnen stromen. Dat kan komen door de slechte afdichting rond deuren en ramen, spouwmuren en zelfs door de dak- of zolderisolatie.

Een gezonde luchtvochtigheid ligt idealiter tussen 40 en 60 procent. Door slechte isolatie kan de luchtvochtigheid echter onder de 30 procent zitten. In dat geval is de luchtvochtigheid duidelijk te droog.

2. Weinig ventilatiemogelijkheden

Niet ventileren is sowieso een slecht idee. Door niet voldoende te ventileren creëer je slechte luchtkwaliteit en dat draagt bij tot droge lucht in de slaapkamer. 

3. Droge lucht door gebruik verwarming

De verwarming hoger zetten, zal jammer genoeg ook niet veel uitmaken. Je voegt namelijk geen vochtige warmte toe. Je zorgt er alleen maar voor dat het vocht dat nog aanwezig is in je slaapkamer verdwijnt. Omdat een verwarming geen extra vocht meebrengt, zal de droge lucht in de slaapkamer alleen maar droger worden.

schade aan de muur door te droge lucht in de slaapkamer

Wat zijn de symptomen van droge lucht in huis?

Wil je weten wat de symptomen zijn van droge lucht in de slaapkamer? Bij te droge lucht kan je te maken krijgen met structurele schade:

 • Schade aan houten meubilair: droge lucht kan scheuren veroorzaken in stoelen, kasten en bedden. 
 • Schade aan muren: je ziet scheuren en barsten in behang en pleisterwerk als de muren beginnen uit te drogen door de slechte luchtvochtigheid. 
 • Kromgetrokken houten vloeren, raam- en deurkozijnen: droge lucht kan ervoor zorgen dat ze krimpen en kromtrekken.
scheuren en barsten in het pleisterwerk

Hoe weet je of de lucht in slaapkamer te droog is?

Het is belangrijk om een goede luchtvochtigheid te creëren in de slaapkamer. Een hygrometer wordt gebruikt om de luchtvochtigheid te meten.

De hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan door de gemeten vochtigheid in relatie te brengen tot de maximale vochtigheid in jouw slaapkamer. De vochtmeter bepaalt heel nauwkeurig de temperatuur en vochtigheid.

Als de resultaten in je slaapkamer tussen de 40 en 60 procent schommelen, beschik je over de ideale luchtvochtigheid.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier je offerte aan!

Kan je ziek worden van droge lucht?

Droge lucht is niet gevaarlijk, maar het kan nadelige gevolgen hebben voor jouw gezondheid:

 • long- en ademhalingproblemen
 • allergieën
 • geïrriteerde en droge ogen
 • hoesten 
 • droge keel
 • droog haar
 • droge huid
 • gebarsten lippen

Wanneer de luchtvochtigheid te droog is, kan je last krijgen van statische elektriciteit. Vonken en schokjes kunnen hinderlijk en soms zelfs pijnlijk zijn. Ook je huisdieren kunnen last krijgen van een te droge slaapkamer. Huisdieren zullen minder lang slapen, zich futloos voelen en veel meer huidschilfers verliezen. 

Wat te doen tegen een te droge kamer?

Je weet nu wat droge lucht precies is, en wat de oorzaken en symptomen kunnen zijn. Ook weet je nu zelf dat de luchtkwaliteit in jouw slaapkamer (misschien) te droog is.

Hieronder geven we je verschillende tips om de luchtvochtigheid in de slaapkamer omhoog te brengen.

1. Je kamer koel houden

Je slaapkamer beter ventileren. Zet je raam elke dag 10 minuten open om de kamer goed te luchten. Het zorgt ervoor dat er verse zuurstof je slaapkamer binnenkomt. Vervolgens zet je de deuren open. Draai ook je verwarming lager (19 graden). Zet de verwarming uit als je gaat slapen. Heb je het fris? Trek dan een lekkere warme trui aan of kruip onder een extra dekentje. Ventileren zal je probleem voor een grotendeels oplossen.

2. Hang een waterbakje in de kamer

Veel mensen zetten een bakje water bovenop de verwarming. Het gebruikmaken van een waterbakje is een handig trucje om de luchtvochtigheid te bevorderen. Zet bijvoorbeeld een kommetje water naast je verwarming. Het water zal verdampen en komt in de lucht terecht. Er bestaan allerlei soorten waterbakjes en er is altijd wel een exemplaar dat bij jouw interieur past. 

3. Planten gebruiken als natuurlijke reiniging

Planten verbeteren niet alleen de luchtvochtigheid in je slaapkamer, maar voegen ook een rustgevende werking en gezelligheid toe aan je slaapkamer. Sanseveria, eucalyptus, klimop, Aloë Vera en calathea: al deze plantensoorten zorgen voor meer zuurstof en vochtigere lucht in de slaapkamer. Je hebt voor deze plantensoorten geen groene vingers nodig. Ze gaan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid gaat stijgen.

4. Slaapkamer stofvrij houden

Je kamer stofvrij houden helpt tegen droge lucht. Daarom moet je minstens één keer per week je bed verschonen en laat geen kleren slingeren op de grond. Berg schone kleren zo snel mogelijk op in de kleerkast en stop vuile kleding in afgesloten wasmanden. Het is belangrijk dat je vaak je kamer stofzuigt en afstoft. Maak korte metten met stof en huisstofmijt. Doe dit iedere week minstens één keer. 

slaapkamer ventileren

Hoe slaapkamer bevochtigen?

Als je op zoek bent naar een simpele manier om vocht aan de lucht toe te voegen, is het een goed idee om een luchtbevochtiger te gebruiken. Luchtbevochtigers zijn er in alle soorten, maten en prijsklassen.

Sommige luchtbevochtigers zijn uitgerust met een hygrometer. Je bepaalt met dit apparaat zelf hoe vochtig jij de lucht in je slaapkamer wilt hebben. Wanneer het ideale binnenhuismilieu is bereikt, kan je het weer afzetten. 

Je kan ook eens kijken naar de mogelijkheid om een luchtreiniger aan te schaffen. De luchtreiniger tovert de lucht om in frisse lucht.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Op zoek naar professionele hulp tegen droge lucht? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Heb je problemen met de luchtvochtigheid in jouw slaapkamer? Laat een vochtspecialist jou helpen met dit probleem!

Ontvang gratis meerdere vrijblijvende offertes door onderstaand formulier in te vullen. Door offertes onderling te vergelijken, vind je de meest voordelige specialist in jouw omgeving.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem