Wat kost een ventilatie unit?

ventilatie

Een slechte ventilatie heeft veel negatieve gevolgen voor jouw woning. Investeren in een goede ventilatiesysteem is dus primordiaal.

Een ventilatie-unit kost ongeveer 50 % van de totale kostprijs van een (mechanisch) ventilatiesysteem. De kosten voor een ventilatie-unit liggen tussen de 1.250 en 4.000 euro. Daarbij varieert de prijs naargelang het gekozen debiet en merk. Een aantal populaire merken zijn Stork, Itho en Buvo.

Met het oog op een optimale werking is het raadzaam de capaciteit door een vakman te laten bepalen. Ook andere aspecten maken het beter om een vakman in te schakelen. Zo moet een volledig ventilatiesysteem geïsoleerd, luchtdicht, en koudebrugvrij worden geplaatst.

Met andere woorden, een ventilatiesysteem en dus ook de ventilatie-unit staat of valt met de kwaliteit van het systeem en de installatie ervan. Kies voor een kwalitatieve uitvoering door een vakman en kies voor een kwaliteitsmerk. Op die manier verklein je het risico dat je bij een defect meteen de hele installatie moet vervangen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul snel het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Uit welke soorten ventilatie units je kan kiezen?

Een (mechanische) ventilatie unit komt voornamelijk voor in twee soorten ventilatiesystemen. Het betreft zowel gedeeltelijk mechanische ventilatiesystemen (ventilatiesysteem C) als volledig mechanische systemen (ventilatiesysteem D).

Het ventilatiesysteem C is een mechanische ventilatie, gebaseerd op natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van lucht. De lucht wordt van buiten aangezogen via roosters in de ramen en deuren van droge ruimtes. Daarna zorgt de centrale ventilatie unit ervoor dat de vuile, afgevoerde lucht via afzuigroosters in vochtige ruimtes naar buiten komt.

Het ventilatieapparaat is dus verbonden met verschillende ventilatiekanalen, die op hun beurt met afzuigventielen zijn verbonden.

Ventilatiesysteem D is evenals een mechanische ventilatie. Het functioneert met mechanische aan- en afgevoerde lucht. De centrale ventilatie unit zorgt naast de afzuiging ook voor de toevoer van lucht via dak- of muurdoorvoeren. De ventilatie unit is verbonden met twee collectoren, 1 voor de afzuiging en 1 voor de toevoer. Ook hier is de ventilatie unit verbonden met verschillende ventilatiekanalen die aangesloten zijn op toevoer- en afvoerventielen in droge ruimtes.

Bij een ventilatiesysteem D kan er ook gewerkt worden met een warmtewinning-ventilatie unit. Dit houdt in dat de warmtewisselaar in de ventilatie unit de aangevoerde buitenlucht verwarmt met de warmte van de lucht die de woning verlaat. Aangezien de twee luchtstromen niet met elkaar vermengen, is er sprake van warmteterugwinning of -recuperatie.

ventilatie unit

Alle voordelen van een centrale unit

Als je kiest voor een centrale ventilatie unit biedt dat verschillende voordelen tegenover een decentraal ventilatiesysteem.Zo is er maar 1 muur- of dakdoorvoer nodig en ligt het verbruik veel lager. Daarnaast heb je minder last van geluidshinder in de verschillende ruimtes zelf. Een centrale ventilatie unit staat namelijk maar op 1 plek, zoals bijvoorbeeld op zolder.

Een technische ruimte, een opslagruimte of de zolder is de aangewezen plaats voor een ventilatie unit. Indien er bijvoorbeeld onvoldoende ruimte is om ventilatiekanalen aan te leggen of een centrale ventilatie unit te plaatsen, kan je ook kiezen voor decentrale ventilatie met aparte ventilatoren per ruimte. Indien je kiest voor een decentrale ventilatie vervallen de voordelen die je hebt met een centrale ventilatie-unit.

Waarop letten bij aankoop van een ventilatie unit? [Tips & tricks]

Hieronder vind je enkele tips waarmee je rekening kan houden bij de aankoop van een ventilatie unit.

Standaard worden niet alle motoren van ventilatie units voorzien van een vorstbeveiliging. Het is vooral belangrijk hiermee rekening te houden wanneer je kiest voor een ventilatie unit type D.

Bij een motor met vorstbeveiliging wordt de temperatuur van de ruimte binnen gebruikt om de aangevoerde buitenlucht te verwarmen. Ventilatie units zonder vorstbescherming zullen uitvallen wanneer de buitentemperatuur te laag is om de warmtewisselaar te beschermen.

Daarnaast kan je, afhankelijk van het model, de ventilatie unit al dan niet draadloos bedienen. In de meeste gevallen is de ventilatie unit voorzien van een standenschakelaar. De verschillende standen geven onder meer aan hoe frequent de lucht volledig wordt ververst. Onder meer eco-stand, nachtstand en boost-stand zijn hier voorbeelden van.

centrale ventilatie unit in huis

Aan welke eisen moet een ventilatie unit voldoen?

Een goede ventilatie unit zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in huis optimaal is. Een goed gebalanceerde ventilatie unit zorgt ervoor dat zowel de afvoer als de toevoer van verse lucht uit en naar de woning optimaal is. Daarvoor moet een ventilatie unit aan de volgende eisen voldoen:

Ventilatiesnelheid: het moet verse lucht en luchtbehandeling leveren en moet ontworpen zijn om je woning veilig te houden

Luchtstroomverdeling: een betrouwbare unit moet verontreinigende stoffen efficiënt in hetzelfde patroon kunnen verspreiden.

Filters: Een mechanisch ventilatiesysteem moet filters hebben die de buitenlucht filteren voordat ze de woning binnenkomt.

Vind nu gespecialiseerde ventilatie installateurs actief in je buurt door onderstaande knop in te drukken!

Meer weten
Stel je vragen aan ventilatiespecialisten

Hoe moet je een ventilatie unit installeren?

Het installeren van een ventilatie unit is vrij eenvoudig en goedkoop. Gewoonlijk bestaat een ventilatie unit uit een enkele ventilator die is aangesloten op een centraal gelegen afzuigpunt in het huis. Bij voorkeur wordt de ventilator aangesloten op leidingen van verschillende ruimtes, liefst waar schadelijke stoffen kunnen vrijkomen, zoals badkamers.

ventilatie unit installeren

Advies nodig voor een correcte plaatsing van jouw nieuwe ventilatie unit? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Wil je jouw huis ventileren? Dan is een ventilatie unit precies wat je nodig hebt. Laat gespecialiseerde installateurs je helpen met deze klus en verzeker jezelf van een correcte installatie.

Door onderstaand formulier in te vullen, ontvang je gratis en vrijblijvend 1 of meerdere prijsvoorstellen voor een ventilatiesysteem of ander probleem. Door offertes te vergelijken vind je de juiste en meest voordelige specialist bij jou in de buurt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem