Wat is uniek aan ventilatiesysteem C+? Verschil met systeem C

Er zijn verschillende ventilatiesystemen die de luchttoevoer en afvoer in je huis kunnen regelen. Het ventilatiesysteem C+ valt binnen de categorie van ventilatiesystemen C. Het is een specifiekere vorm van ventilatiesysteem C.

Ventilatiesysteem C (centrale ventilatie unit) is een ventilatiesysteem waarbij de toevoer en afvoer van lucht deels mechanisch en deels natuurlijk gebeurt.

Wat is het verschil tussen ventilatiesysteem C en C+? Ventilatiesysteem C+ is een specifiekere groep binnen ventilatiesysteem C. De ‘+’ achter de C staat voor duurzaamheid. Dit wil zeggen bij ventilatiesysteem C+ wordt de mechanische ventilatie enkel gebruikt als de lucht in de ruimte vervuild is. 

Bij ventilatiesysteem C+ zal de mechanische ventilatie dus niet draaien als het niet nodig is. Daarbovenop komt dat ventilatiesysteem C+ volledig vraaggestuurd is. Je hebt zelf de controle over wanneer het systeem wel of niet aan het werk is.

Dit is een specifieke manier van ventileren waarbij er een continue aanvoer van verse lucht plaatsvindt in de leefruimtes van je woning. Dit wordt gedaan om de luchtkwaliteit in de aangesloten leefruimtes te verbeteren en om te voorkomen dat er te veel vocht en vervuilde lucht in de ruimtes blijft hangen. Zo creëer je een gezonde binnenlucht.

In droge ruimtes, zoals woonkamers en slaapkamers, kan de lucht snel te droog worden, wat kan leiden tot irritatie van de slijmvliezen en huid, en kan ook bijdragen aan het ontstaan van virussen en bacteriën.

In natte ruimtes, zoals badkamers en keukens, kan de lucht snel vervuild worden door vocht, stoom en andere deeltjes. Een ventilatiesysteem C+ kan helpen om de droge en vochtige lucht in beide soorten ruimtes te verversen en te verbeteren.

De actuele luchtkwaliteit in je woning hangt af van verschillende factoren, zoals de luchtverontreiniging van buitenaf, het gebruik van chemische producten binnenshuis, de luchtvochtigheid en de temperatuur.

Het is belangrijk om te onthouden dat het juiste ventilatiesysteem afhankelijk is van de specifieke behoeften van je woning en de eisen van de bouwlocatie.

Het is daarom aan te raden om professioneel advies in te winnen voordat je een ventilatiesysteem kiest en installeert.

ventilatiesysteem

Wat kost het ventilatiesysteem C+?

De prijs van een ventilatiesysteem C+ ligt uiteraard een beetje hoger dan ventilatiesysteem C. De prijs van een ventilatiesysteem hangt af van de grootte van je woning.

In deze tabel vind je een overzicht van de richtprijs voor ventilatiesysteem C en C+:

Type ventilatiesysteemPrijs inclusief plaatsing
Ventilatiesysteem C € 3.500
Ventilatiesysteem C+ € 4.000

Voor het plaatsen van je ventilatiesysteem kan je beroep doen op een vakman. Zo ben je zeker van een optimale werking en een correcte plaatsing.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Werking ventilatiesysteem C+

De werking van ventilatiesysteem C+ is bijna hetzelfde als de werking van ventilatie type C. Ventilatiesysteem C en C+ werken deels mechanisch en deels natuurlijk.

De luchttoevoer (natuurlijke aanvoer) gebeurt op een natuurlijke wijze door middel van rooster en ramen. Er wordt gebruik gemaakt van een mechanische afvoer (mechanische ventilatie). Hierdoor wordt de vervuilde binnenlucht sneller en gecontroleerder afgevoerd.

Je hebt non-stop een optimale binnenluchtkwaliteit. De verse buitenlucht kan worden geleverd via afzuigpunten in de leefruimtes of via een centrale unit die de verse lucht naar alle ruimtes van je woning levert.

Ventilatiesysteem C+ heeft nog een extra mogelijkheid: dit systeem is vraaggestuurd. Een vraaggestuurde ventilatie (volautomatisch ventileren) betekent dat de luchtkwaliteit wordt gemeten en beoordeelt. Wanneer hierbij de binnenlucht te vochtig of ongezond is, zorgt het ventilatiesysteem ervoor dat deze vervuilde lucht afgevoerd wordt naar buiten. Het ventilatiesysteem C+ werkt op deze manier dus enkel wanneer nodig waardoor je minder energie verbruikt.

Om de efficiënte werking van je ventilatiesysteem te behouden, is het belangrijk om het systeem goed te onderhouden. Dit betekent onder andere dat de luchtfilters op tijd vervangen moeten worden.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt zorgen dat een ventilatiesysteem C+ efficiënt werkt:

 • Zorg ervoor dat het systeem regelmatig wordt onderhouden en gecontroleerd door een professional.
 • Gebruik luchtbevochtigingssystemen om de lucht op een efficiënte manier te verversen en te verbeteren.
 • Installeer luchtfilters met een hoge efficiëntie om stof, pollen en andere deeltjes uit de lucht te verwijderen, wat kan helpen om de luchtstroom te verbeteren.

In het algemeen kunnen ventilatiesystemen een lange levensduur hebben als ze goed onderhouden worden.

mechanische ventilatie

Voordelen en nadelen van ventilatiesysteem C+

Zoals elk ventilatiesysteem heeft ook ventilatiesysteem C+ een aantal voordelen en nadelen. We zetten ze hier voor jou even op een rijtje.  

De voordelen van ventilatiesysteem C+ zijn:  

 • Ventilatie C+ kan gebruikmaken van enkelvoudige kanalen: het zijn luchtkanalen die slechts één doel hebben, zoals het afvoeren van vervuilde lucht of het aanvoeren van verse lucht. Enkelvoudige kanalen zijn vaak eenvoudiger te installeren en onderhouden. Voor de luchtkanalen volstaat een grondige poetsbeurt om de 8 à 10 jaar. 
 • De vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd zoals je het zou willen: je kan de circulatie regelen hoe je het zelf wil.
 • De luchttoevoer is natuurlijk: geen onnodig lawaai of gezoem. Ventilatiesysteem C+ gebruikt natuurlijke luchtaanvoer door middel van openingen in de buitenmuur of het dak.
 • Het afvoersysteem staat op je dak: dit maakt lawaai maar daar heb je geen last van.

De nadelen van ventilatiesysteem C+ zijn:

 • Enkel de afvoer is mechanisch waardoor je qua luchttoevoer vrij beperkt bent.
 • De koude lucht kan sneller in je huis binnen waardoor je tocht kan krijgen.
 • Bij het openzetten van je ramen kan het zijn dat je last krijgt van omgevingslawaai.
 • Ventilatiesysteem C+ is niet aan te raden in een drukke stedelijke omgeving. Dit omdat het systeem geen bescherming biedt tegen opstuivend vuil.
 • Stof en zand komen makkelijk door de roosters die moeten zorgen voor de luchttoevoer in huis. Hierdoor worden de roosters snel vuil en kan het zijn dat er ook meer stof in huis komt.
ventilatierooster op het plafond

Vragen over ventilatiesysteem C+? Krijg advies van ventilatiespecialisten in jouw buurt!

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele vakmannen om meer informatie te vergaren over het ventilatiesysteem C+ en de voordelen te ontdekken. Zo kan je je nog beter informeren en tegelijk makkelijk prijzen vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Wat is het beste ventilatiesysteem?

+
Ventilatie C+ is een zeer efficiënt en effectief ventilatiesysteem dat meer lucht door je huis circuleert dan andere systemen, waardoor de luchtkwaliteit in je huis verbetert. Het is speciaal ontworpen om luchtverversing en ventilatie te vergemakkelijken. Het systeem is uitgerust met een filter dat stof en allergenen uit de lucht verwijdert, waardoor de luchtkwaliteit verbeterd wordt.

Kan je ventilatiesysteem C + zelf plaatsen?

+
Het is belangrijk om te weten dat je een ventilatiesysteem C + niet zelf kunt installeren. Het is aan te raden om een professionele installateur in te schakelen om je systeem te installeren.

Hoe bereken je ventilatie?

+
Ventilatie is een belangrijk onderdeel van de luchtkwaliteit in je woning. Een goed ventilatiesysteem is essentieel voor de kwaliteit van de lucht, het verminderen van schimmel en het verminderen van gezondheidsproblemen. Om te berekenen hoeveel ventilatie je nodig hebt, moet je eerst de oppervlakte van de ruimte berekenen. Daarna kun je de juiste hoeveelheid ventilatie berekenen met de C+ ventilatieformule.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem