Hoe ventileren in bestaande woning?

Een goede ventilatie is belangrijk voor je woning. Best zet je elke dag je ramen en deuren open voor gezonde, frisse lucht. Tijdens de wintermaanden is dat vanzelfsprekend een moeilijkere opgave. En toch, met een ventilatiesysteem zorg je voor een goede luchtcirculatie in huis. Daardoor zal er minder warmte verloren gaan. Je hebt keuze uit 4 verschillende soorten ventilatiesystemen (A, B, C of D).

Elke systeem heeft zijn voordelen en nadelen. Een voorwaarde voor een optimale werking van een ventilatiesysteem is dat je woning goed geïsoleerd is. Een goede woningisolatie zorgt ervoor dat lucht niet binnendringt en verhindert dat warme lucht naar buiten gaat. Alle natuurlijke luchtopeningen werden afgesloten. Juist daarom loont de installatie van een ventilatiesysteem.

Hoe ventileer je een oud huis?

Bij bestaande woningen (en oude woningen) is er een continue luchtstroom omdat de muren niet geïsoleerd zijn of je zit met een onafgewerkt dak. Er gaat veel warmte verloren. Wanneer je jouw oude woning gaat renoveren en isoleren, maak je de woning luchtdichter. Kostbare warmte zullen minder snel ontsnappen en je energiefactuur zal dalen.

Je woning wint aan energie-efficiëntie. Hou wel in gedachten: hoe beter je jouw woning isoleert, hoe meer je moet ventileren.

Ventilatiesystemen zijn tegenwoordig in opmars. Je kan enerzijds kiezen voor natuurlijke ventilatie of anderzijds voor een mechanisch ventilatiesysteem. Zo bereik je een optimaal wooncomfort. 

Is ventilatie verplicht bij renovatie?

Bij nieuwbouwprojecten en renovatiewerken ben je verplicht om een ventilatiesysteem te integreren. Sinds januari 2016 ben je verplicht om een ventilatieplan en verslag te hebben voor projecten die een stedenbouwkundige vergunning of melding vereisen.

Bestaande woning ventileren

Wat is het verschil tussen ventileren en verluchten?

Ventileren is het voortdurend verversen van lucht. Met behulp van een ventilatiesysteem laat je de vervuilde lucht naar buiten stromen en vervang je ze met zuivere lucht.

Dankzij ventileren, verbeter je de kwaliteit van het binnenmilieu. Ventilatie is een noodzaak voor je gezondheid en voor de goede staat van je woning. Je vermijdt condensatievocht op de muren en het plafonds. Muffe geuren zullen verdwijnen uit je woning.

Verluchten is het open zetten van je ramen en deuren. Je verlucht de ruimtes en creëer een korte, maar grote luchtstroom. Om een gezond binnenmilieu te bemachtigen, heb je beide nodig in je woning. Samen zorgen ze voor een goede luchtcirculatie.

Ventilatiesysteem installeren in de woonkamer

Welke ventilatiesysteem zou je kiezen voor een bestaande woning?

Wil je graag je woning ventileren? Dan kies je best voor ventilatie C. Systeem C combineert natuurlijke en mechanische ventilatie, en is daardoor populair bij renovatieprojecten. Ventilatiesysteem C is zelfgeregeld.

Bij grotere renovatiewerken is het beter om ventilatiesysteem D met warmterecuperatie (ook balansventilatie genoemd) te installeren. Het ventileren gebeurt volledig mechanisch. Systeem D is van begin tot einde een volledig gecontroleerd systeem. Bij dit ventilatie-unit gaat er weinig warmte verloren en bespaar je kosten.

Bij het plaatsen van nieuwe ramen, kan je best ook regelbare toevoeropeningen in de muren installeren of het voorzien van een mechanische aanvoer. 

Is het niet mogelijk om ventilatie D te installeren? Dan kan je kiezen voor een decentraal ventilatiesysteem. Je gaat in verschillende ruimtes een ventilator plaatsen (bv. woonkamer, slaapkamer, keuken, wc en badkamer). Sommige decentrale ventilatiesystemen hebben ook een warmterecuperatie.

VentilatiesysteemWerkingRichtprijs
Ventilatiesysteem ANatuurlijke luchttoevoer – Natuurlijke luchtafvoer ± € 1.700
Ventilatiesysteem BMechanische luchttoevoer – Natuurlijke luchtafvoer ± € 2.800
Ventilatiesysteem CNatuurlijke luchttoevoer – Mechanische luchtafvoer ± € 3.000 – € 3.500
Ventilatiesysteem DMechanische luchttoevoer – Mechanische luchtafvoer ± € 5.500 – € 7.000
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Verbeter de isolatie en luchtdichtheid van je woning

In oude woningen gebeurt de ventilatie op natuurlijke wijze (via roosters, raampjes en kieren), maar dat is niet ideaal. Je krijgt te maken met vocht en tochtproblemen, muffe geuren en energieverliezen.

Wanneer jouw woning goed geïsoleerd is, zal de kwaliteit van de binnenlucht verbeteren. Isoleren betekent dat je jouw woning meer luchtdicht gaat maken om warmteverlies te vermijden. Je sluit natuurlijke luchtopeningen af. Je optimaliseert liefst je woning zo goed mogelijk, omdat je vervolgens een gecontroleerd ventilatiesysteem kan laten plaatsen. 

Wat kan je doen zonder een ventilatiesysteem?

Dan is basisventilatie noodzakelijk. Je gaat elke dag de ramen open zetten voor frisse lucht en je gaat een ventilatierooster integreren in de buitenmuur of boven de ramen. 

bestaande woning elke dag verluchten

Gevolgen van slechte ventilatie?

Wanneer er te weinig geventileerd of verlucht wordt, zal de luchtvochtigheid schommelen en kan de hoeveelheid luchtverontreiniging in huis oplopen. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten en structurele schade aan je woning. 

GezondheidWoning
AdemhalingsproblemenVochtproblemen en schimmels
Hoofdpijn en hoestenAanwezigheid van verontreinigende stoffen
AllergieënBeschadigd pleisterwerk, loskomende behang en houtrot
BenauwdheidOngedierte
slechte ventilatie in bestaande woning

Op zoek naar professionele hulp voor betere ventilatie in huis? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Wil je weten hoe je kan ventileren in bestaande woning? Op zoek naar advies van vochtspecialisten? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo hoef jij er enkel nog de beste optie uit te kiezen voor jouw specifieke situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Is ventilatie in ramen verplicht?

+
Nee, het is niet verplicht om te ventileren in ramen. Echter, het is wel aanbevolen. Als je niet ventileert in ramen, kan er schimmel ontstaan.

Hoe verlucht je een bestaande woning?

+
Het verluchten van een bestaande woning (en oudere woning) is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de woning. Door de woning regelmatig te ventileren, wordt de luchtkwaliteit verbeterd en voorkomen er schimmels en vochtproblemen. Er zijn verschillende manieren om een bestaande woning te verluchten, waaronder mechanische ventilatie, natuurlijke ventilatie en hybride ventilatie.

Hoe lang moet je huis ventileren per dag?

+
Het is belangrijk om je huis dagelijks te ventileren. De hoeveelheid tijd die je huis moet ventileren per dag, hangt af van verschillende factoren, zoals de temperatuur buiten, het aantal mensen dat in het huis wonen en de mate waarin het huis geïsoleerd is.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem