Hoe plaats je zelf een ventilatiesysteem? [Stappenplan]

vakman

Door een ventilatie unit zelf in jouw woning te installeren, kan je flink wat geld besparen. Met de nodige ondersteuning lukt het je vast en zeker. Je kan daarbij bijvoorbeeld een voorgeschreven stappenplan volgen en zo tot een goed resultaat komen.

Bij het zelf plaatsen van een ventilatie unit doorloop je alvast drie verschillende stappen die ervoor zorgen dat je op een veilige manier jouw ventilatiesysteem kan installeren.

Stap 1: Kies een ventilatiesysteem

De eerste stap bij een zelfplaatsing is het kiezen van het juiste type ventilatiesysteem voor jouw woning. Je hebt keuze uit verschillende soorten ventilatiesystemen, van systeem A tot systeem D.

Systeem A is een natuurlijke ventilatie, het heeft een natuurlijke toevoer en afvoer. Systeem B heeft een mechanische toevoer en natuurlijke afvoer. Systeem C heeft een natuurlijke toevoer en mechanisch afvoersysteem. Systeem D is een mechanische ventilatie, met een mechanische tovoer en afvoer.

Afhankelijk van de nodige debieten die je wilt, kies je één van de bovenstaande varianten. De meeste kiezen voor een mechanische ventilatie, aangezien deze het meest effectieve is.

Stap 2: Opstellen ventilatieplan (voorbereidingsfase)

Na het kiezen van het juiste ventilatie unit om een gezond binnenklimaat te creëren, kan je overgaan naar de voorbereidingsfase.

Zorg voor een duidelijke planning en een overzichtelijke materiaallijst, zodat je op een snelle en efficiënte manier kan werken. In een ventilatieplan vermeld je zaken zoals: waar je de buizen moet leggen, waar je ventilatiesysteem geplaatst wordt, op welke plaatsen je gaten moet boren voor de ventilatiekanalen en welke debieten dienen gebruikt te worden.

Maak in deze fase de nodige opmetingen. Zo weet je welke materialen je nodig hebt. Bereken daarnaast de ventilatie, zodat je per ruimte een aangepast debiet hebt.

Hulp of advies nodig van een specialist?
Vul snel het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Stap 3: Zelf aan de slag (ventilatie plaatsen)

Het mechanisch ventilatiesysteem zelf plaatsen is de laatste stap. Het is in deze fase belangrijk het opgestelde plan nauwkeurig te volgen.

Volg onderstaande stappen voor de plaatsing van ventilatie in jouw huis.

1. Boor de gaten

Je kan ervoor kiezen om de ventilatiekanalen in te bouwen in de vloer, of om ze weg te werken in een valse wand of vals plafond. Deze keuze is afhankelijk van jouw woning en het door jou gekozen ventilatiesysteem. Ventilatiekanalen die weggewerkt zijn in een vals plafond of wand is netter dan als ze zienbaar zijn.

Het boren van gaten en het plaatsen van de ventilatiebuizen doe je voordat je begint met het afwerken van de woning. Bekijk vooraf het opgestelde ventilatieplan om te bepalen waar precies de gaten geboord moeten worden. Een goed opgestelde ventilatieplan heeft rekening gehouden met de kanalen rond het ventilatiesysteem zelf. Dit is het meest ingewikkelde onderdeel om aan te sluiten, omdat er vier kanalen met een grote diameter allemaal in verschillende richtingen gaan.

Ventilatie aanleggen

2. Monteer en plaats het ventilatiesysteem

Nadat alle gaten geboord zijn, kan je overgaan naar de volgende stap: het systeem ophangen en installeren.

Ook bij deze stap bekijk je eerst het opgestelde plan, zodat je weet waar het systeem geplaatst moet worden. Volg de instructies van de leverancier om zeker te zijn dat het systeem goed bevestigd is aan de muur of op het plafond.

Op zoek naar een specialist?
Vind hem in jouw buurt

3. Installeer de ventilatiekanalen

In de laatste fase begin je aan de installatie van de ventilatiebuizen of -kanalen. Begin daarbij eerst met de buitenleidingen voor de luchtaanvoer en -afvoer. Werk daarna verder richting het ventilatiesysteem. De verbinding maak je met geïsoleerde buizen of leidingen. Daarna kan je de leidingen met het ventilatiesysteem verbinden.

Nu start je met de binnenleidingen. Deze zorgen voor de verbinding van het systeem met de andere kamers in jouw woning. De keuze van de ventilatiekanalen is afhankelijk van hoeveel plek je hebt om ze weg te werken.

Is er genoeg plek om de kanalen weg te werken? Dan kan je ronde gegalvaniseerde spiraalbuizen aansluiten op het ventilatiesysteem. Aangezien deze buizen geluid niet isoleren, is het aangeraden een isolerende buis of slang te gebruiken.

Is er onvoldoende ruimte om de ventilatiekanalen weg te werken? Dan kan je instortkanalen gebruiken. Deze kunnen wel makkelijk weggewerkt worden in de vloer of wanden. Je hebt de keuze tussen flexibele ventilatiebuizen in kunststof en starre ventilatiebuizen in gegalvaniseerd metaal.

Als laatste stap maak je een verbinding met de verschillende kamers door de ventilatiekanalen af te takken. Werk je met gegalvaniseerde spiraalbuizen? Maak dan gebruik van T-stukken.

Heb je instortkanalen? Gebruik in dat geval een verdeelkast of collector. Doe dit voor aanvoer- en afvoerleidingen. Plaats deksels op de geplaatste kanalen om te vermijden dat er stof in terechtkomt.

Zelf ventilatiesysteem plaatsen

4. Plaats de ventilatieroosters

Van zodra je woning volledig afgewerkt is, heb je als allerlaatste stap het plaatsen van de ventilatieroosters of ventielen.

Hoeveel kost een ventilatiesysteem?

De uiteindelijke kostprijs van het ventilatiesysteem wordt bepaald door verschillende factoren. Niet alleen het type systeem dat gekozen wordt speelt een rol, maar ook de oppervlakte van de woning, het debiet en de hoeveelheid werk die erin gestoken wordt bepalen mee de prijs.

In onderstaand tabel zie je de types ventilatiesystemen met bijhorende prijzen.

Prijs per type

Type ventilatiesysteem Gemiddelde prijs
Systeem A € 1.700
Systeem B € 2.800
Systeem C € 3.000 – 3.500
Systeem D (inclusief warmteterugwinsysteem) € 5.500 (€ 7.000)

Wat zijn de onderhoudskosten?

Ventilatiesystemen moeten regelmatig schoongemaakt worden zodat ze optimaal blijven werken. De frequentie van het onderhoud is afhankelijk van de situatie.

Je kan bijvoorbeeld zelf de ventielen schoonmaken of de filters eens stofzuigen. Maar bij grotere werken is het aangeraden om er een monteur bij te halen.

Gemiddeld kost een onderhoud je tussen de 200 en 350 euro.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag info, advies en prijzen aan specialisten in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Wat zijn de voordelen van het installeren van een ventilatiesysteem?

Ventilatie

1. Voordelen voor jouw gezondheid

Investeren in een ventilatiesysteem brengt tal van voordelen met zich mee voor jouw gezondheid. Een goede ventilatie betekent een goede gezondheid en uiteraard een gezonde leefomgeving.

2. Voordelen voor jouw woning

Het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem helpt bij het op peil houden van de luchtvochtigheid in huis en bij het afvoeren van vervuilde lucht. Bovendien creëert het een goede luchtcirculatie in je woning.

3. Voordelen van zelf een ventilatiesysteem plaatsen

Door een ventilatiesysteem zelf te plaatsen kan je wat geld uitsparen. Denk maar aan de kosten van het inhuren van een expert. Of, de uurlonen van een vakman die duurder uitvallen dan de totale kost van de materialen.

Ventilatie plaatsen kan wel werkintensief zijn. Indien je twijfelt, kan je best een gespecialiseerde vakman inschakelen.

Extra tips voor het installeren van ventilatie

  • In het bezit zijn van een goed ventilatiesysteem ontwerp, gegeven door een expert.
  • Gebruik de ruimte verstandig.
  • Beperk overmatige luchtweerstand. Vermijd teveel bochten in je ontwerp, zodat geen overmatige luchtweerstand gecreëerd wordt.
  • Reinig alle kanalen van binnen en van buiten grondig.
  • Bij het ophangen van de kanalen maak je best gebruik van metalen bandjes om de leidingen te ondersteunen.
Ventilatiesysteem d zelf plaatsen

Meer weten? Vraag advies en naar offertes bij vakmannen in jouw buurt?

Wil je de ventilatie zelf plaatsen, maar heb je extra info of advies op maat nodig? Zoek je professionele hulp? Vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes bij een specialist om ventilatie te plaatsen. Zo kan je relatief snel en eenvoudig meerdere offertes tegelijk vergelijken. Plus de beste oplossing voor jouw situatie vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem