Wat is het belang van ventileren?

Vroeger werd er weinig aandacht geschonken aan een goede ventilatie, maar tegenwoordig is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouwwoningen en grote verbouwingen. 

Verse lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Om gezond te blijven heeft een mens gemiddeld 20 m² verse lucht per uur nodig, in droge ruimtes. Als je huis niet genoeg verse lucht biedt, zal je dus altijd dezelfde vochtige lucht inademen. Dit kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen zoals astma of huidirritaties.

Indien je jouw woning niet genoeg ventileert, kan je ook te maken krijgen met vochtproblemen en schimmelsporen. Ook dit is schadelijk voor jouw gezondheid, en voor jouw woning zelf. Je krijgt dan te maken met afbladderend behang of verf, schimmel, houtrot, beschadigd pleisterwerk en ongedierte.

Geen ventilatiesysteem in huis? Verlucht dan kort maar krachtig door de ramen een paar minuten te openen. Bijzonder efficiënt in de winter, want koude lucht is droger dan warme lucht.

luchtrooster badkamer

Ongecontroleerde ventilatie versus gecontroleerde ventilatie

In bestaande woningen is de ventilatie doorgaans ongecontroleerd. Dit betekent dat de hoeveelheid ververste lucht per tijdseenheid, niet kan worden geregeld. In dit geval zal het de wind zijn die door de kieren en spleten blaast en zo voor frisse lucht zorgt. Ongecontroleerde ventilatie zorgt voor een onaangenaam binnenklimaat en warmteverlies.

Bij gecontroleerde ventilatie daarentegen is de luchtstroom instelbaar. Daaronder vallen ventilatiesystemen B, C en D, waarbij je een mechanische luchtaanvoer en mechanische luchttoevoer hebt. Daarover verder in dit artikel meer.

Mogelijke ventilatie methodes in huis 

ventilatie

1. Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie vindt plaats via roosters in ramen en gevels, open ramen of toe- en afvoerkanalen. De ventilatie wordt naar behoefte geregeld door de roosters en ramen meer of minder te openen of te sluiten.

2. Mechanisch ventilatiesysteem

Mechanische ventilatie betekent dat de ventilatiesnelheid wordt geregeld door een ventilatietoestel waarbij de hoeveelheid en de snelheid van de luchtuitwisseling kan worden geregeld.

3. Hybride ventilatie

Een hybride ventilatie maakt gebruik van natuurlijke en mechanische ventilatie. Dit is het geval bij ventilatiesysteem B of C. Bij ventilatiesysteem B heb je een mechanische luchttoevoer en een natuurlijke afvoer.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Verschillende ventilatiesystemen en hun werking

1. Ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem A is een installatie die geen mechanische hulp nodig heeft. De toevoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht gebeurt bij deze vorm van ventilatie op natuurlijke wijze. Met andere woorden is er geen mechanische mechanische luchtafvoer en -toevoer.

De aanvoer van verse lucht gebeurt op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. De toevoer en de afvoer worden bepaald door de temperatuur- en drukverschillen tussen binnen- en buitenlucht. Bij dit systeem is de controle van de toevoer- en afvoerlucht beperkt.

Een natuurlijke ventilatie is goedkoop, vraagt weinig onderhoud en is makkelijk te installeren. Het is wel het minst energiezuinig en biedt geen akoestische isolatie.

2. Ventilatiesysteem B

Systeem B heeft een mechanische luchttoevoer en natuurlijke afvoer. Bij dit type ventilatie wordt verse lucht via de toevoeropeningen van de droge ruimtes naar binnen gepompt door middel van een ventilatieapparaat.

De vervuilde lucht wordt dan gedwongen het huis te verlaten via de afzuigopeningen van de natte ruimten. Dit systeem is duurder dan andere ventilatiesystemen en wordt daarom tegenwoordig niet meer gebruikt.

Ventilatiesysteem B is een interessant voor lawaaierige omgevingen, maar verbruikt wel enorm veel energie.

3. Ventilatiesysteem C

Als je het huis al helemaal hebt gerenoveerd, is het niet altijd mogelijk om vuile lucht op natuurlijke wijze af te voeren. In dat geval kan je voor ventilatiesysteem C kiezen. Ventilatiesysteem C heeft een mechanische afvoer en natuurlijke luchttoevoer.

In dit geval wordt vochtige en vervuilde lucht afgezogen via luchtkanalen in natte ruimten zoals de keuken en de badkamer. Daarbij wordt een gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht via een ventilator doorheen de woning gestuwd. Bij het klassieke C-systeem wordt de lucht continu aangezogen.

Ventilatiesysteem C is beter dan ventilatiesysteem A, maar ik ook veel duurder en verbruikt ook energie.

Het C+ systeem is zelfregulerend en ververst de lucht alleen wanneer dat nodig is.

4. Ventilatiesysteem D

Ventilatie van type D, ook wel balansventilatie genoemd, is een systeem waarbij door het ventilatieapparaat een evenwicht wordt gecreëerd tussen de toevoer van verse buitenlucht en de afvoer van vuile binnenlucht in de woning. Ventilatie D heeft een mechanische luchtafvoer en -toevoer.

Een netwerk van leidingen doorheen de woning verspreidt deze lucht langs ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen.

Vervuilde binnenlucht wordt via afzuigroosters in natte ruimten afgezogen en tegelijkertijd wordt verse lucht via toevoerroosters in droge ruimten geblazen. De luchtcirculatie tussen de kamers vindt gewoonlijk plaats via openingen onder de binnendeuren.

Bij ventilatiesysteem D wordt bijna altijd gebruik gemaakt van warmterecuperatie. Dit betekent dat de temperatuur van de warme, vervuilde lucht die het huis verlaat, wordt overgedragen op de frisse, koude buitenlucht die het huis binnenkomt. Zo kan 90 % van de warmte worden teruggewonnen.

Belangrijk bij ventilatie van type D is dat deze nooit mag worden uitgeschakeld en dat goed onderhoud noodzakelijk is.

5. Decentrale ventilatie

Een andere mogelijkheid is om ergens in huis een eenvoudige luchtafvoer te installeren om bijvoorbeeld vochtophoping of stankoverlast te voorkomen. Dit betekent echter dat de hitte elke keer meegaat. Bij regelmatig gebruik is dit een verspilling van energie.

Om dit te voorkomen bestaat er een zogenaamd decentraal ventilatiesysteem, dat werkt volgens hetzelfde principe als mechanische ventilatie met dubbele stroming.

Deze individuele toestellen verwarmen de binnenkomende verse lucht met de calorieën van de uitgaande vervuilde lucht, vereisen geen doorboring van de muren en geen installatie van een centrale eenheid.  

Kies je voor centrale ventilatie, dan wordt de ventilatie in verschillende ruimtes vanuit één centrale ventilatie-unit gereguleerd. 

mechanische ventilatiesysteem

Hoeveel kost een ventilatiesysteem precies?

De prijs van een ventilatiesysteem is heel afhankelijk van het type ventilatie dat je laat installeren. Een natuurlijke ventilatie zal goedkoper zijn dan een mechanische ventilatie. De prijzen kunnen ook variëren per fabrikant.

In onderstaande tabel vind je een overzicht met enkele richtprijzen.

Soort ventilatiesysteem Gemiddelde prijs (inclusief plaatsing, exclusief btw)
Ventilatie A
(natuurlijke toevoer en afvoer)
+/- € 1.700

Ventilatie B
(mechanische toevoer en natuurlijke afvoer)

+/- € 2.800
Ventilatie C
(natuurlijke toevoer en natuurlijke afvoer)
+/- € 3.000 – 3.500
Ventilatie D
(mechanische toevoer en mechanische luchtafvoer)
+/- € 5.500 – 7.000

Doe beroep op een erkende vakman: vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

raam open

Tegenwoordig is het plaatsen van een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouwwoningen en renovaties. Wil jij een (nieuw) ventilatiesysteem plaatsen bij jouw thuis? Laat een professionele firma jou helpen bij deze klus.

Ontvang gratis meerdere, vrijblijvende offertes door onderstaand formulier in te vullen. Door de offertes te vergelijken, vind je de juiste vakman in jouw omgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem