Waarom slaapkamer ventileren?

We brengen veel tijd door in de slaapkamer. Op die momenten is het belangrijk dat er voldoende verse lucht aanwezig is. We verdienen allemaal een gezonde en zorgeloze nachtrust.

Slechte ventilatie kan ernstige gevolgen hebben. Wanneer je niet voldoende ventileert kunnen schadelijke stoffen zich opstapelen in de binnenlucht en kan je onder meer last krijgen van huisstofmijt en vocht. Vochtproblemen zorgen al snel voor een muffe lucht in de slaapkamer.

De meeste woningen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd en lucht kan er niet ontsnappen. Om de luchtkwaliteit in de slaapkamer onder controle te houden moet de vervuilde lucht zo snel mogelijk afgevoerd worden. Je zorgt dus best voor een automatische toevoer van verse buitenlucht.

Door een goed werkend ventilatiesysteem te installeren, voorkom je bijvoorbeeld condensatie. Ventilatie in de slaapkamer is geen overbodige luxe, maar een absolute noodzaak.

ventilatiesysteem installeren in de slaapkamer

Hoe lang moet je een slaapkamer luchten?

Het is een goed idee om ’s ochtends de slaapkamer te luchten. Zet alle ramen en deuren open voor frisse lucht. Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Betere luchtkwaliteit betekent een gezondere omgeving. Denk dus aan het plaatsen van een ventilatiesysteem in de slaapkamer. Je kan ook de verwarming wat lager zetten. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier jouw offerte aan!

Gevolgen van een gebrekkige ventilatie in de slaapkamer?

In principe kan je slapen zonder ventilatie, maar het is niet gezond. Wanneer je slaapt, produceer je koolstofdioxide. Dit gas is giftig en kan schadelijk zijn voor je gezondheid en je woning.

Gezondheid:

 • ademhalingsproblemen
 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • concentratieproblemen
 • prikkelende luchtwegen
 • tranende ogen
 • droge keel
 • rusteloze nachtrust

Woning:

 • vocht- en schimmelvorming
 • giftige gassen en muffe geuren
 • afgebrokkelde behangpapier en pleisterwerk

Daarom is het, zowel voor je gezondheid als voor je woning, van belang om een gezond binnenklimaat te creëren. Het beste dat je kan doen is slapen met je ramen open. Wanneer je ’s nachts frisse lucht inademt, wordt je een stuk frisser wakker. Voldoende zuurstofopname is belangrijk voor een goede nachtrust. Daarnaast verwijder je muffe geuren. Goede ventilatie in de slaapkamer is dus van uiterst belang. 

slaapkamer elke dag verluchten

Hoeveel kost het plaatsen van een ventilatiesysteem in de slaapkamer?

Frisse en schone lucht zijn noodzakelijk in je slaapkamer voor je gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht. Het zal je ongeveer € 5.000 tot € 7.500 kosten om een ventilatiesysteem te leveren, installeren en te plaatsen in de slaapkamer. 

Tegenwoordig zijn woningen zodanig goed geïsoleerd dat er vrijwel geen lucht meer binnenkomt via kieren en openingen. Daarom kan het handig zijn om een mechanisch ventilatiesysteem aan te schaffen. 

Met mechanische ventilatie wordt meestal ventilatiesysteem C bedoeld. De ventilatie-unit is deels mechanisch. De luchttoevoer gebeurt natuurlijk via toevoeropeningen in de ramen, muren of het dak. De luchtafvoer verloopt mechanisch via een ventilator in de ventilatie-unit.

Uiteraard kan je ook kiezen voor het installeren van een volledig mechanisch systeem D, ook gekend als balansventilatie. De ingebouwde warmtewisselaar maakt het een energiezuinige oplossing. Efficiënt je woning ventileren zonder warmteverlies. Een D-systeem zorgt voor een lagere energiefactuur.

Een mechanisch ventilatiesysteem is niet verplicht, je kan ervoor kiezen om een decentraal ventilatiesysteem aan te leggen. Decentrale ventilatie is geschikt voor het ventileren van een aparte ruimte (bv. slaapkamer, keuken, wc en badkamer).

Met een ventilatiesysteem zal jouw woning automatisch en te allen tijde goed geventileerd blijven. Ventilatiesystemen zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar waarbij de cubage van je slaapkamer een rol speelt.

Het is belangrijk om ventilatieroosters en afzuigventielen regelmatig schoon te maken. De ventilator en de ventilatiekanalen dienen minimaal eens in de 4 jaar gereinigd te worden. Dit kan je best overlaten aan een professional.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Andere manieren om de slaapkamer te ventileren

Er zijn nog andere manieren om je slaapkamer te ventileren. Je kan je slaapkamer verluchten. Door regelmatig je ramen en deuren open te zetten, laat je frisse lucht binnen en vervang je de vochtige lucht. De muffe geur zal snel verminderen.

Onder elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte zitten, tussen de deur en de vloer. Leg geen tochtrol of kleedje voor de slaapkamerdeur, want dan kan de lucht niet meer goed doorstromen. Als je deur te lang is, maak je het korter.

Daarnaast kan je ventilatieroosters installeren. Via roosters in de slaapkamers wordt verse lucht aangevoerd om de muffe lucht te vervangen, terwijl de vochtige lucht wordt afgevoerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van ventilatoren.

Heb je geen raam in je slaapkamer? Geen probleem. Je kan nog steeds je kamer ventileren. Een van de eenvoudigste manieren is om een ventilator te gebruiken.

Wat is de ideale temperatuur voor de slaapkamer?

Wanneer je slecht slaapt, kan dit te maken hebben met de temperatuur en luchtvochtigheid van de slaapkamer. Het is niet bevorderlijk voor jouw slaap als de slaapkamer te warm of te koud is. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 17 en 18 graden Celsius. Het is belangrijk voor je welzijn dat je voldoende slaapt. 

ventilatierooster installeren in de slaapkamer

Zoek je een expert in jouw buurt? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Welke verschillende soorten ventilatiesystemen zijn er? Is de ventilatie onvoldoende in de slaapkamer? Ben je op zoek naar methodes en technieken om je slaapkamer te ventileren? Vocht in de slaapkamer laat je best aanpakken door gespecialiseerde vochtbestrijders.

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat! Je hoeft enkel nog de beste aanbieder uit te pikken voor jouw specifieke situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Is ventilatie in slaapkamer verplicht?

+
In de slaapkamer is het echter niet verplicht om een ventilatiesysteem te hebben. Maar de slaapkamer moet voldoen aan de ventilatie-eisen.

Hoeveel ventilatie heb je nodig in slaapkamer?

+
Een goede ventilatie in de slaapkamer is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde slaap. Wanneer je slaapt, adem je ongeveer 10 keer sneller dan wanneer je wakker bent. Dit betekent dat er veel meer koolstofdioxide in je slaapkamer aanwezig is dan wanneer je wakker bent. De hoeveelheid ventilatie die nodig is, hangt af van de grootte van de slaapkamer en het aantal mensen dat er slaapt.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem