Ben je verplicht om filters van een ventilatiesysteem te vervangen?

Het vervangen van de filters is van groot belang om het rendement van je ventilatiesysteem zo optimaal mogelijk te houden. Controleer je ventilatiefilters om de drie maanden.

De filters zorgen ervoor dat de mechanische onderdelen van de ventilatie unit proper blijven. Wanneer de ventilatiekanalen schoon zijn, heeft het ventilatiesysteem een langere levensduur doordat er minder stof is waardoor de onderdelen niet snel verslijten.

De ventilatiefilters hebben een belangrijke functie. De filters verwijderen schadelijke stoffen (bv. hoog concentratie fijn stof) en muffe geurtjes. Daarnaast is de lucht die we thuis inademen zuiverder. Voor mensen met allergieën is dat een geruststelling.

filters ventilatiesysteem

Ventilatiefilters niet vervangen: wat zijn de gevolgen?

Het niet vervangen van ventilatiefilters kan verschillende gevolgen hebben. Zo kan een ventilatiesysteem dat niet meer naar behoren werkt de vervuilde lucht niet meer goed afvoeren. De luchtkwaliteit gaat aanzienlijk verslechten. Hierdoor kunnen schimmels, bacteriën en stof ontstaan. 

Daarnaast zullen de motoren van het systeem ook sneller gaan draaien, met geluidsoverlast tot gevolg. Verstopte of vuile filters verminderen bovendien de efficiëntie van jouw ventilatiesysteem. Het systeem werkt dus niet meer zo efficiënt waardoor je energierekening stijgt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Veel gebruikte ventilatiefilters

In een ventilatiesysteem kunnen meerdere typen filters voorkomen. De meest voorkomende zijn de zogenaamde voorfilters G3 en G4 en de fijnfilters F6, F7 en F8. Een voorfilter ziet erop toe dat de grofste deeltjes uit de lucht worden verwijderd.

De prefilters, ook wel grove filters genoemd, van het type G3 of G4 zorgen verder voor een goede bescherming van warmtewisselaars in warmteterugwinningssystemen en verhinderen dat deze slecht presteren door verontreinigde deeltjes te filteren.

Fijnfilters zijn in de eerste plaats bedoeld om de in huis geblazen lucht te filteren. Deze filters kunnen verschillende vormen hebben. Er zijn bijvoorbeeld paneelfilters, draadfilters en zakkenfilters. 

Diverse filterklassen

De filterklassen worden aangeduid met de letters G en F. Af en toe worden ook de letters EU of M gebruikt. De G3-filters zijn gangbare filters en hebben een filtercapaciteit van 85%. Deze zijn voornamelijk ontworpen om het systeem te beschermen tegen stof, zand en andere grove verontreinigingen in de lucht.

De G4-filters zijn ook voorfilters, maar hebben een grotere filtercapaciteit (92%) dan de G3-filters. F6-F8 filters zijn fijnfilters. Vooral filters van het type F7 worden vandaag de dag aanbevolen als minimumklasse. Deze filters filteren ook pollen en zijn dus zeer geschikt voor mensen met allergieën.

Hoe vaak filters vervangen?

Het aantal keren dat de filters van het ventilatiesysteem moeten worden vervangen, is afhankelijk van de vervuilingsgraad van de lucht, het type filter en eventuele allergieën. Het wordt aanbevolen om de filters minstens één keer per jaar te vervangen. 

Als de luchtkwaliteit slecht is, doe je er goed aan dit al na zes maanden te doen. Bij allergieën of astma is het soms al na twee maanden nodig om de filters te vervangen.

Indien je in een stedelijke omgeving met veel verkeer woont, zullen de filters sneller verzadigd zijn dan in een landelijke omgeving waar de concentratie fijnstof in de lucht veel lager is.

ventilatiefilters vervangen

Hoe zelf ventilatiefilters reinigen?

Een aantal filters kunnen regelmatig worden schoongemaakt door een stofzuiger of een compressor te gebruiken. Indien het om een speciaal fijnstoffilter gaat, is het beter deze volledig te vervangen. Dit komt omdat de fijne stofdeeltjes en pollen in dit filter zo goed worden opgevangen dat deze zeer lastig te reinigen zijn.

Wil je zelf aan de slag met het reinigen van filters van je ventilatiesysteem? Hieronder worden de verschillende stappen opgesomd.

  1. Zet je ventilatieapparaat uit en wacht even tot de ventilatoren gestopt zijn met draaien. In de meeste gevallen kan je je toestel alleen uitschakelen door de stekker uit het stopcontact te halen of de zekering uit te schakelen. Indien je dit niet doet, bestaat het risico dat vuile lucht naar je warmtewisselaar gaat en misschien zelfs je huis wordt ingeblazen.
  1. Doe de filterlade open en haal de filter eruit. Is alles nog schoon, dan kan alles er weer in. Is dit niet het geval, dan installeer je een nieuw filter. Op de meeste filters staan instructies in welke richting ze terug in de lade moeten.
  1. Gooi je gebruikte filter onmiddellijk in een zak en bind deze stevig vast. Het stof vliegt dan niet meteen je huis in als je het filter in de vuilnisbak wilt gooien.

Desondanks is het aan te raden om deze taak over te laten aan erkende vakmannen/specialisten. Een compleet onderhoud van een ventilatiesysteem kost tussen de 200 en 400 euro.

Belangrijke zaken om te weten

Gebruik altijd het juiste filtertype (G, M of F) in de toegewezen filterlade.

Door vuile filters kan minder lucht worden doorgelaten, maar dat geldt ook voor filters met kleinere openingen. Je systeem zal dan meer energie moeten gebruiken om dezelfde luchthoeveelheid te verplaatsen of in veel gevallen niet meer het maximale debiet halen;

Voor de meeste filters geldt dat ze niet afwasbaar en dus niet herbruikbaar zijn. De frames waarin het filter zit, zijn vaak van karton. Deze vervangen is de boodschap.

Een actief koolfilter kan helpen tegen vieze luchtjes uit de buurt. Deze wordt geplaatst in het kanaal waar de vieze lucht in huis komt. Zijn de kolen versleten, dan moet je ook hier het filter vervangen.

filters ventilatiesysteem zelf vervangen

Extra info of advies nodig? Stel je vragen en ontvang offertes op maat

Wil jij de filters van jouw ventilatiesysteem laten onderhouden? Laat een professioneel bedrijf jou helpen met deze klus en verzeker jezelf van een correcte onderhoud.

Door onderstaand formulier in te vullen kan je gratis meerdere, vrijblijvende prijsvoorstellen voor het onderhoud van ventilatiefilters ontvangen. Met het vergelijken van offertes kan je de meest voordelige vakman in jouw omgeving vinden.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem