Isoleren: dat is groen en slim besparen!

Snel en goedkoop energie besparen: daar draait het allemaal om bij isolatie. Door je muren, dak en/of vloer te isoleren bespaar je jaarlijks honderden euro’s. Dat is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor Moeder Natuur. Klaar om te isoleren? Vind in 2 minuten de beste isolatie specialisten uit jouw buurt!

Dakisolatie: de meest voordelige vorm van isolatie
Jouw huis verliest energie langs alle kanten, maar de grootste verliespost is het dak. Maar liefst 30% van het warmteverlies is aan het dak te wijten. Door jouw dak te isoleren bespaar je snel 400 euro per jaar!
Spouwmuurisolatie: de meest rendabele vorm van isolatie
Een spouw isoleren gaat snel, eenvoudig en rendeert onmiddellijk. In amper 4 jaar tijd heb je de investering terugverdiend. Daarna maak je alleen maar winst!
Vloerisolatie: de meest comfortabele vorm van isolatie
Financieel gezien doet vloerisolatie er een aantal jaar langer over om zichzelf terug te verdienen. Maar dat wordt al helemaal goedgemaakt door één groot voordeel: nooit meer koude voeten!
Snel naar: Voordelen isolatie | Mogelijkheden en prijzen isolatie |  FAQ

Waarom voor isolatie kiezen

Je huis isoleren

Isolatie= minimale inspanning, maximaal rendement

“De goedkoopste energie is de energie die we niet verbruiken.” Daarom is isoleren de meest rendabele investering die je kan doen. Je hoeft slechts eenmalig een (kleine) investering te doen om levenslang de vruchten te plukken. Zowel dak-, muur- of vloerisolatie verdienen zich in enkele jaren terug. Daarna maak je enkel winst. Bovendien lijken elektriciteit en energie in de toekomst alleen maar duurder te worden.

“Jouw woning isoleren? De natuur respecteren!”

Oké, de slogan hebben we geleend van Bebat, maar dat maakt het daarom niet minder waar. Een geïsoleerd huis is veel energiezuiniger, waardoor er minder fossiele brandstoffen nodig zijn om jouw huis te verwarmen en minder CO2 in de atmosfeer gepompt wordt.

Hoger wooncomfort

Isolatie is niet alleen goed voor de portemonnee en het milieu, maar ook voor jouw eigen levenskwaliteit. In een geïsoleerd huis heerst er namelijk een constantere temperatuur. In de zomer blijft het koeler binnen, ’s zomers houdt de isolatie de warmte langer vast.

Wat kan je isoleren en hoeveel kost dat?

1. Dak- en zoldervloerisolatie

Renovatie of nieuwbouw? Dakisolatie is een must voor elke woning. Hoe het dak geïsoleerd wordt, hangt echter af van het soort dak, het gebruikte materiaal en de beschikbare ruimte. Bijvoorbeeld moet men bij een hellend dak op een andere manier te werk gaan dan bij een plat dak. In sommige gevallen kan het ook interessant zijn om de zoldervloer te isoleren.

Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen voor het isoleren van een dak:

Richtprijzen dak laten isoleren

Wat isoleren? Plaatsing van de isolatie Gemiddelde prijs per m²
Hellend dak Langs binnen €20 à €50 (excl. afwerking)
Hellend dak Langs buiten €40 à €60 (excl. afwerking)
Plat dak Langs binnen €30 à €40 (excl. afwerking)
Plat dak Langs buiten €70 à €115 (excl. afwerking)
Zoldervloer PUR op massieve zoldervloer €25 à €35

Muurisolatie

Ook de muren kunnen op drie verschillende manieren geïsoleerd worden.

1. Spouwmuur
Is jouw huis tussen 1920 en 1980 gebouwd? Dan heeft je huis waarschijnlijk een spouw die geïsoleerd kan worden. Spouwmuurisolatie is de snelste en goedkoopste manier van isolatie, maar er hangen enkele voorwaarden aan vast. Zo moet de spouw minstens 5 cm breed moet zijn. Anders is er geen spouwmuurisolatie mogelijk. De prijs voor spouwmuurisolatie hangt af van het isolatiemateriaal, maar schommelt tussen de 15 tot 30 euro per m².

2. Buitenmuur
Indien spouwmuurisolatie geen optie is, kan je ervoor kiezen om de buitenmuur te isoleren. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: jouw energiefactuur zal dalen en je woning krijgt tegelijkertijd een make-over. Crepi, steenstrips, Thermowood, spuitkurk, … er bestaan heel wat mogelijkheden om de geïsoleerde buitenmuur af te werken. Nadeel is het hogere prijskaartje:

Wat isoleren? Gemiddelde prijs per m²
Crepi/bepleistering Vanaf €110 (incl. afwerking)
Gevelisolatie met steenstrips Vanaf €150 (incl. afwerking)
Houten gevelbekleding Vanaf €100 (incl. afwerking)
Nieuwe bakstenen buitenmuur plaatsen Vanaf €150 (incl. afwerking)
Sidings (aluminium, kunststof,…) Vanaf €110 (incl. afwerking)

3. Binnenmuur In zeldzame gevallen isoleert men via de binnenmuren van de woning. Het is een beetje een laatste redmiddel, waar spouw- of buitenmuurisolatie niet mogelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij beschermde gevels. Daarnaast zijn een goed werkende ventilatie, aandacht voor de koudebruggen en een geschikte buitenmuur vereist. Gemiddeld moet je 40 euro per m² rekenen bij binnenmuurisolatie.

Vloer- en (kruip)kelderisolatie

Het extra comfort dat vloerisolatie met zich meebrengt, is moeilijk te overschatten. Een niet geïsoleerde vloer heeft een temperatuur rond de 11°C, met isolatie stijgt dat naar gemiddeld 20°C. Opnieuw bepaalt het gekozen isolatiemateriaal in grote mate de prijs van vloerisolatie:

Soorten vloerisolatie Gemiddelde kostprijs per m²
Vloerisolatieplaten €20 à €25 per m²
Gespoten PUR €30 à €35 per m²
Isolatiechape €30 à €35 per m²

Hoewel isolatie altijd een rendabele investering is, gaat er altijd een investering mee gepaard. Gelukkig helpen de netbeheerder hier een handje met verschillende isolatiepremies.

/

/

qte1.png

Wij kochten ons huis in 2008. Omdat het dak en de muren niet geïsoleerd waren, lag onze energiefactuur enorm hoog. Nu sparen we elk jaar € 450 uit zonder dat we er iets voor hoeven te doen. En door de stijgende energieprijzen stijgt dat bedrag elk jaar!

W. van Artvelde uit Ninove

qte2.png

Veelgestelde vragen over isolatie

Eigenlijk wel. Elke nieuwbouw of renovatie met een stedenbouwkundige vergunning of melding moet in Vlaanderen aan enkele energienormen voldoen, de zogenaamde EPB-eisen. Dit houdt in dat de meeste gebouwen een minimumniveau moeten halen op het vlak van energiezuinigheid en ventilatie. In theorie bent u vrij om te kiezen welke maatregelen u treft om dit minimumniveau te bereiken. In de praktijk is isolatie onontbeerlijk om de EPB-eisen te halen.

Vanaf 2020 gaat de Vlaamse overheid zelfs een stapje verder. Door de Vlaamse dakisolatienorm moet elke (huur)woning, die vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet aangesloten werd, voorzien zijn van een geïsoleerd dak tegen 1 januari 2020.

Dat hangt ervan af om welke isolatie het gaat. Een handige Harry of een beetje doe-het-zelver kan perfect zijn eigen dak via de isoleren. Wilt u uw vloer of muur isoleren, dan is dat al veel minder evident. Erkende vaklui hebben echter jaren ervaring en staan garant voor een juiste plaatsing van de isolatie. Bovendien heeft u recht op mooie isolatiepremies als u de werken door een erkende vakman laat uitvoeren.
Nee. Over-isoleren is een fabel. Er zijn inderdaad gevallen waarbij men met schimmel en condensatie kampt na het isoleren. Dit is echter niet de schuld van de isolatie, maar van slechte ventilatie. Een goede balans tussen ventilatie en isolatie is dus onontbeerlijk.
Ja. Naast de isolatiepremies geniet u ook van een verlaagd btw-tarief. U betaalt slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%, indien uw woning 10 jaar of ouder is en de werken uitgevoerd worden door een erkende installateur.
Bobex werkt enkel met gecertificeerde vakmannen en specialisten in isolatie. De Vlaamse overheid houdt ook lijsten bij van erkende installeurs van spouwmuurisolatie
De Vlaamse overheid stimuleert energiezuinige maatregelen. Daarom bestaan er de Energielening. Hiermee kunt u maximaal 15.000 euro lenen aan maximaal 2% interest. Voor bepaalde doelgroepen daalt de interest zelfs tot 0%.


Wil je jouw woning laten isoleren?

Vergelijk gratis offertes

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te isoleren?
2*. Welke oppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Welk type gebouw wenst u te isoleren?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Isolatie