Wat is een ventilatiesysteem D?

Ventilatiesysteem D wordt ook wel balansventilatie genoemd. Het is een volledig geautomatiseerd systeem waarbij de luchtstroom binnen je woning gegarandeerd van optimale kwaliteit is.

Het ventilatiesysteem D bestaat een uit elektrische ventilatie unit die de vervuilde lucht afvoert en verse buitenlucht aanvoert. Het grote voordeel van dit ventilatiesysteem D is dat de warmte van de afgevoerde lucht wel kan gerecupereerd worden door de ventilatie unit. De warmte van de afgezogen lucht wordt dan gebruikt om de verse lucht op te warmen.

De warmte van de afgevoerde lucht gebruiken de ventilatie units om de koude, verse lucht op te warmen voor het de woning binnenkomt. Dit gebeurd aan de hand van een warmtewisselaar ingebouwd in het ventilatiesysteem D. Het ventilatiesysteem D verbruikt dus wel voortdurend energie, maar je verliest wel heel weinig van die energie doordat de warmte van de vochtige lucht of de afgevoerde binnenlucht wordt gerecupereerd terwijl de lucht mechanisch afgevoerd wordt.

mechanische ventilatiesysteem b

Hoe werkt ventilatiesysteem D?

Ventilatiesysteem D werkt op basis van ventielen, niet op basis van roosters in de muren. De ventielen worden in droge ruimtes geplaatst zoals de living en de slaapkamer om daar de verse lucht te laten binnenkomen. De afvoerventielen worden eerder in de nattere ruimtes geplaatst zoals de badkamer en keuken.  

Er moet bij dit ventilatiesysteem D een buiskanalen netwerk geplaatst worden in je woning. Er moet hiervoor op voorhand een grondige studie van de woning worden uitgevoerd omdat de verkeerde bochten van buizen de efficiëntie van het systeem D kunnen beperken.

Waar ventilatiesysteem D plaatsen?

Waar plaats je nu dat ventilatiesysteem D? Je moet de ruimte die je hebt heel verstandig inzetten want zo’n ventilatiesysteem neemt best wel wat plaats in beslag.

De ventilatiekanalen moeten bij voorkeur geleid worden in de muurnoppen. Een verlaagd plafond is altijd een voordeel omdat je hiermee kan spelen. De kanalen hebben een diameter van maximaal 125mm in een kleine woning. In een groot huis zullen de kanalen een diameter hebben van 200mm. Deze kanalen zullen het meeste plaats innemen.

Om het geluid te minimaliseren maak je best gebruik van geluiddempers. Deze zijn twee keer zo groot als de kanalen. Houdt hier rekening mee in je ruimteverdeling!

De kleppen die je op de kanalen zet moeten op plekken komen waar je geen meubels voor zal zetten. Bij een raam is bijvoorbeeld een goede plek omdat je nooit een meubel voor een raam zal zetten.

Er mogen niet teveel bochten zitten in de kanalen. Veel bochten zal meer luchtweerstand creëren waardoor het systeem meer belast wordt. Plafondbalken omzeil je best bij de installatie van je ventilatiesysteem.

Om zeker te zijn van een goede plaatsing op de juiste plekken, contacteer dan een specialist via onderstaand formulier.

 

Hoe zit het met het onderhoud van ventilatiesysteem D?

Om de goede werking van het ventilatiesysteem te garanderen moeten de filters regelmatig gereinigd en vervangen worden. De frequentie van onderhoud hangt af van het verkozen product en de oppervlakte die moet verlucht worden. De specialist zal je hier een uitgebreide uitleg over geven bij de oplevering.

Installateur ventilatiesysteem

Kan je ventilatiesysteem D zelf installeren?

Verkies je toch om zelf je ventilatiesysteem te plaatsen? Hier geven we je een kort stappenplan om zelf je ventilatiesysteem D makkelijk te installeren:

  • Stap 1: type ventilatiesysteem kiezen. Er zijn 4 soorten ventilatiesystemen: ventilatiesysteem A, ventilatiesysteem B, ventilatiesysteem C en de balansventilatie of ventilatiesysteem D.
  • Stap 2: planning en materialenlijst. Deze fase is de voorbereidingsfase. Als je snel en efficiënt wil werken maak je op voorhand best een planning en een lijst van materialen op. In deze fase doe je de nodige metingen zodat je goed weet wat je precies nodig hebt.
  • Stap 3: plaatsen van het ventilatiesysteem. Dit is de laatste fase, hier begin je met het plaatsen van het ventilatiesysteem. Je volgt hierbij best nauwgezet de instructies. Op 1 tot 2 weekends kan je een ventilatiesysteem geplaatst hebben. Je bespaart een pak geld uit bij het zelf plaatsen van je ventilatie systeem. Je moet natuurlijk wel alle materialen zelf aankopen, maar je spaart de werkuren van de installateur uit.

Wat zijn de voordelen en nadelen van ventilatiesysteem D?

Zoals aan elk ventilatiesysteem zijn er ook aan ventilatiesysteem D een aantal voor- en nadelen. Deze bespreken we hieronder.

Voordelen

Hier sommen we de voordelen van ventilatiesysteem D plaatsen voor je op:

  • Filtering van de aangevoerde verse lucht: dit is een extra functie van het ventilatiesysteem. De aangevoerde verse lucht wordt gezuiverd waardoor vocht en vuil een kans krijgen binnenshuis. Dit zorgt voor een garantie op een gezond binnenklimaat in je woning.
  • Extra elektrische filter tegen allergieën: heb je last van pollen of huisstofmijt? Er kan bij ventilatiesysteem D een extra filter worden toegevoegd om dit mede te verhelpen. Zo creëer je een gezond binnenklimaat.
  • Gebruiksvriendelijk: alles wordt automatisch geregeld. Je hoeft er zelf niet naar om te kijken.
  • Lawaai en koude buitenlucht blijft buiten omdat er geen raamroosters zijn. Esthetisch is het gebrek aan raamroosters ook een voordeel. Het ziet er allemaal meer stijlvol uit op deze manier.
  • Omdat ventilatie systeem D aan warmterecuperatie doet, zal je minder verwarmingskosten hebben. Ventilatiesysteem D zorgt ervoor dat de koude buitenlucht wordt opgewarmd met de warmte die wordt gerecupereerd van de afgevoerde binnenlucht.

Nadelen

Ook de nadelen van ventilatiesysteem D hebben we even voor je opgesomd:

  • Geen goede isolatie? Indien je woning niet goed geïsoleerd is zal het ventilatiesysteem D niet optimaal renderen. Bij een renovatie breng je dus best eerst de isolatie van je woning in orde voordat je een systeem D overweegt.
  • Veel onderhoud: de filters moeten om het half jaar gereinigd worden en na 1 jaar zijn ze aan vervanging toe. Ook de leidingen moeten om de 3 tot 5 jaar gereinigd worden. Dit hoeft je natuurlijk niet af te schrikken want dit duurt helemaal niet lang.
  • Risico van droge, koude buitenlucht: een oplossing hiervoor is een luchtbevochtiger. Je kan ook kiezen voor een systeem D met een roterend warmtewiel waardoor droge lucht vermeden wordt. Dit zie je natuurlijk wel terugkeren in het kostenplaatje van je ventilatiesysteem D.
ventilatiesystemen

Wat kost ventilatiesysteem D?

De kostprijs voor de installatie van systeem D hangt vooral af van de oppervlakte van je woning. Maar ook van de materialen die je kiest voor je ventilatiesysteem D en de moeilijkheidsgraad van de installatie.

De prijs voor een volledige installatie van ventilatie systeem D bedraagt tussen de 5.500 euro en de 7.000 euro inclusief plaatsing.

Tip: wanneer je privéwoning meer dan 10 jaar oud is en werken uitgevoerd worden door de aannemer moet je maar 6% BTW betalen. Bij zelfsplaatsing geld een BTW-tarief van 21%.

Wat is het verschil tussen ventilatiesysteem C en D?

Het verschil tussen ventilatiesystemen C en D kunnen we bespreken op verschillende vlakken.

Allereerst bespreken we de werking van de 2 systemen. Bij ventilatiesysteem C gebeurt de aanvoer van verse lucht op een natuurlijke manier via roosters en ramen. De vervuilde lucht wordt dan op een mechanische manier afgevoerd door het ventilatiesysteem. Bij systeem D heb je een volledig mechanische werking. Zowel de aanvoer als afvoer van lucht wordt gecontroleerd door het ventilatiesysteem D door middel van ventielen.

De luchtkwaliteit en temperatuur kunnen ook verschillen tussen de 2 systemen. Bij ventilatie systeem C wordt de binnenkomende verse lucht geheel bepaald door de temperatuur van buiten. Daarbij komt dat er geen filters zijn waardoor pollen, stuifmeel en stof gewoon binnen kunnen. Bij systeem D is de aanvoer van de lucht volledig mechanisch. Hierbij komt dat de binnenkomende lucht kan worden opgewarmd door de warmte van de vervuilde lucht die gerecupereerd wordt, door een ingebouwde warmtewisselaar. Op de ventielen kan daarbovenop een filter worden geplaatst die pollen en stof tegenhouden.

Als laatst verschilt ook het gevoel van de ventilatie tussen de 2 systemen. Bij ventilatiesysteem C komt het lawaai van buitenaf door de roosters of ramen makkelijk en rechtstreeks de woning binnen. Bij systeem D, ook wel balansventilatie genoemd, komt de lucht via een luchtkanaal binnen waarin een geluidsdemper zit. Hierdoor komt het lawaai van buitenaf niet zomaar naar binnen en creëer je dus een gezond binnenklimaat.

ventilatiesysteem D

Andere mogelijke ventilatiesystemen

Je hebt verschillende mogelijkheden bij het kiezen van een ventilatiesysteem. Je kan werken met decentrale ventilatie of centrale ventilatie. Er zijn veel mogelijkheden als het gaan om decentrale ventilatie. Hier bespreken we echter enkel de centrale ventilatiesystemen.

Er zijn 4 erkende centrale ventilatiesystemen: systeem A, systeem B, systeem C en ventilatiesysteem D. We bespreken ze hieronder in meer detail:

  • Ventilatiesysteem A: natuurlijke luchtaanvoer en -afvoer. Bij dit ventilatiesysteem wordt zowel de aanvoer als de afvoer van de lucht via roosters en ramen voorzien. Het grootste voordeel hiervan is dat het heel goedkoop is, het grootste nadeel is dat het de minst energiezuinige optie is.
  • Ventilatiesysteem B: mechanische luchtaanvoer en natuurlijke luchtafvoer. Bij teveel omgevingslawaai of kamers zonder ramen is natuurlijke luchtaanvoer niet mogelijk. Via een ventilator wordt hierbij verse lucht gecontroleerd aangevoerd. Het nadeel hiervan is wel dat de ventilator energie verbruikt.
  • Ventilatiesysteem C: natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer. Bij een gerenoveerde woning is natuurlijke luchtafvoer niet altijd mogelijk. De vervuilde lucht kan hierbij worden aangezogen via luchtkanalen in vochtige kamers. Dit systeem geeft een betere ventilatie dan systeem A. Het nadeel is wel dat het duurder is dan systeem A.
  • ventilatiesysteem D of balansventilatie: de lucht wordt mechanisch afgevoerd en aangevoerd. Systeem D werkt volledig automatisch via ventilatoren. Een netwerk van leidingen door de woning die via ventilatieroosters in elke kamer elkaar kruisen. Er wordt ook aan warmterecuperatie gedaan bij systeem D. Hierdoor heb je een enorme energie efficiëntie en een gezond binnenklimaat.
ventilatierooster

Wil je een ventilatiesysteem D laten plaatsen? Vraag advies en offertes aan vakmannen in jouw buurt?

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele vakmannen om meer informatie te vergaren over het systeem D en de voor- en nadelen te ontdekken. Zo kan je je nog beter informeren en tegelijk makkelijk prijzen vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem