Richtprijzen per type ventilatiesysteem

De kostprijs van je systeem is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De oppervlakte van je woning
  • De moeilijkheidsgraad van de plaatsing
  • Het gewenste debiet
  • Het type systeem  

Er zijn vele types ventilatiesystemen. Deze verschillende types onderscheiden zich in toe- en afvoer van lucht op een natuurlijke of mechanische wijze. Er worden in het algemeen 4 systemen onderscheiden bij het gecontroleerd ventileren: A, B, C en D.

Hieronder in de tabel vind je een overzicht van de prijzen van een ventilatiesysteem per type:

Soort ventilatiesysteem WerkingPrijs ventilatiesysteem
Ventilatiesysteem ANatuurlijke luchttoevoer
Natuurlijke luchtafvoer
€1.700
Ventilatiesysteem BMechanische luchttoevoer
Natuurlijke luchtafvoer
€2.800
Ventilatiesysteem C (+) Mechanische luchttoevoer
Natuurlijke luchtafvoer
€3.000 – €3.500
Ventilatiesysteem D
+ warmterecuperatie
Mechanische luchttoevoer
Mechanische luchtafvoer
€5.500 – €7.000
ventilatiesysteem

Voor welke type ventilatiesysteem kiezen? Elk zijn voordelen en nadelen

Elk ventilatiesysteem heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Voor welk systeem kies je dan best? We bespreken elk systeem hieronder grondig.

Ventilatiesysteem A

Hierbij gaat het om natuurlijke goede ventilatie, een natuurlijke luchttoevoer en luchtafvoer. Dit type systeem bestaat uit zelfregelende of regelbare ventilatieroosters (toevoeropeningen) in de ramen, muren of het dak. Dit gebeurd via een systeem van luchtdrukverschillen waardoor de lucht binnen en buiten aangezogen wordt via de roosters, op natuurlijke wijze.

De vervuilde lucht wordt via een verticaal afvoerkanaal naar het dak geloodst. Het is aan te raden deze afvoeropeningen te plaatsen in de vochtige kamers of natte ruimtes.

Natuurlijke ventilatie is de goedkoopste en meest energiezuinige oplossing, zeker in de zomer. De gemiddelde prijs van een ventilatiesysteem A is 1.700 euro.

rooster

Ventilatiesysteem B

Dit ventilatiesysteem bestaat uit een deels mechanische ventilatie en deels natuurlijke ventilatie. Dit ventilatiesysteem wordt het meest gekozen.

Bij ventilatiesysteem B gaat het om een mechanische aanvoer en een natuurlijke afvoer van vuile lucht. De hogere kostprijs van ventilatiesysteem A wordt veroorzaakt door het elektrisch verbruik tijdens de mechanische aanvoer.

De mechanische toevoer van de verse lucht is afkomstig van ventilators met een filter om vuil tegen te houden. De afvoer van de verontreinigde lucht gebeurd op dezelfde manier als bij ventilatiesysteem A via afvoerkanalen. De afvoer kan ook gebeuren via ventilatieroosters in de muur of ramen.

De gemiddelde kostprijs van dit ventilatiesysteem B bevindt zich rond de 2.800 euro.

Ventilatiesysteem C

Dit goed ventilatiesysteem is ook een deels mechanische ventilatie.

Ventilatiesysteem C werkt omgekeerd in vergelijking met ventilatiesysteem B: een natuurlijke toevoer en een mechanische afvoer van de lucht. De aanvoer van verse lucht verloopt dus via de roosters in droge ruimtes en de afvoer via een mechanische ventilatiesysteem in de vochtige ruimtes. Bijvoorbeeld: roosters in de woonkamer zorgen voor aanvoer van verse lucht en een mechanische ventilator in de badkamer werkt de vervuilde lucht naar buiten. Logischerwijs is ventilatiesysteem C prijs goedkoper dan de prijs van systeem C+

Bij het aanwezig zijn van zelfregulerende roosters wordt er gesproken over ventilatiesysteem C+. De aanvoer van verse lucht verloopt op dezelfde manier als bij ventilatiesysteem C maar de mechanische afvoer van vervuilde lucht gebeurt via dit zelfregulerende systeem van roosters.

De gemiddelde kostprijs ventilatiesysteem C is 3.000 euro.

De gemiddelde kostprijs ventilatiesysteem C+ is 3.500 euro.

Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D is een volledige mechanische ventilatie unit. Systeem d wordt ook wel eens balansventilatie genoemd. Hierbij heb je dus mechanische toegevoerde lucht en mechanische luchtafvoer. Dit wordt geregeld via een systeem van ventielen.

De aanvoerventielen worden in droge ruimtes geplaatst, zoals bijvoorbeeld de woonkamer. De afvoerventielen worden op hun beurt in vochtige ruimtes geplaatst. Het nadeel van dit systeem is dat het een heel netwerk van buiskanalen vereist. De reden hiervoor is dat de toegevoerde lucht over de woning gelijk verdeeld wordt. Dit ventilatiesysteem wordt daarom vooral toegepast op nieuwbouw.

Je kan bij ventilatiesysteem D ook de optie van warmterecuperatie bijnemen. Hierbij zal de warmtewisselaar de warmte van de afgevoerde lucht recupereren. Deze warmte kan gebruikt worden om de verse buitenlucht te verwarmen. Hierdoor heb je dus een minimum energieverlies. Het systeem op zich zal wel voortdurend energie verbruiken, maar je wint er wel warmte mee.

De gemiddelde kostprijs ventilatiesysteem D is 5.500 euro. Indien je warmterecuperatie bij systeem d neemt, moet je rekenen op een gemiddelde prijs van 7.000 euro.

ventilatiesystemen

Wat kost het onderhouden van een ventilatiesysteem?

Normaal is er niet veel onderhoud nodig bij een ventilatiesysteem. Een regelmatige reiniging is echter wel noodzakelijk omdat er vaak stof en bacteriën zich een weg banen door het ventilatiesysteem. Door de opstapeling van dit vuil kan de ventilatie niet optimaal werken. De lucht zal niet zo goed doorstromen en de capaciteit van het hele systeem neemt af. Dit kan ook bijkomende gezondheidsklachten veroorzaken.

De frequentie van dit onderhoud is afhankelijk van jouw situatie. Gemiddeld wordt de reiniging om de 3 tot 5 jaar gedaan voor de ventilatiekanalen. De andere onderdelen vereisen meer onderhoud: ventielen, ventilatieroosters, ventilatiefilters, ventilatie unit en de warmterecuperatie-unit.

Het stofzuigen van de filters of de ventielen reinigen kan je makkelijk zelf doen. Het is wel aangeraden een vakman in te schakelen voor een groter onderhoud van het ventilatiesysteem.

De gemiddelde kostprijs van een eenmalig onderhoud schommelt tussen de 200 en 350 euro.

Een gouden tip: sluit een onderhoudscontract af met je vakman om zeker te zijn van een regelmatige reiniging. Op termijn zal dit financieel voordeliger zijn dan de afzonderlijke onderhoudsbeurten.

Ben je benieuwd naar een prijs op maat voor jouw ventilatiesysteem? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier.

Recht op premies? Laat je informeren

Een installatie van een ventilatiesysteem kan je ineens een pak geld kosten. Daarom heeft de overheid gezorgd voor een aantal interessante subsidies en premies voor een ventilatiesysteem. Hierdoor kan je de kosten drukken en wordt de investering in een ventilatiesysteem nog interessanter.

Er zijn een aantal beschikbare premies voor ventilatiesystemen 2022 – 2023:

  • MijnVerbouwpremie: Je kan het plaatsen van een ventilatiesysteem combineren met andere energiebesparende maatregelen. Hierdoor kom je in aanmerking voor deze bonus. Deze premie kan je enkel krijgen bij een ventilatiesysteem D of C. Je kan hiermee tussen de 625 en de 4.750 euro besparen.

  • EPC-laberpremie: deze premie kan je krijgen bij energiebesparende werken om het E-peil te verhogen van je woning. Een mechanisch ventilatiesysteem kan hierbij een grote rol spelen.

  • Gemeentelijke premie ventilatie: bij sommige gemeenten in Vlaanderen kan je nog terecht voor een premie voor je ventilatie unit. De subsidiebedragen verschillen per gemeente of stad. Neem contact op met een vakman in jouw gemeente om de mogelijkheden uit te spitten.

  • Verlaagd btw-tarief: 6% in de plaats van 21%. Bij plaatsing van vaste ventilators in de badkamer bijvoorbeeld maak je aanspraak op een btw verlaging tot 6%. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen: 1. je woning is ouder dan 10 jaar; 2. je woning wordt enkel gebruikt als privéwoning; 3. levering en plaatsing van de ventilatie units gebeurd door zelfde aannemer.

  • Vermindering onroerende voorheffing (IER): bij het uitvoeren van een ingrijpende energeitsche renovatie maak je hier aanspraak op. Bij deze renovatie worden alle technische installatie vervangen en is 75% van de buitenschil geïsoleerd. Je kan hiermee 50% tot 100% korting krijgen
ventilatierooster

Professionele hulp nodig? Vind een specialist in jouw regio en ontvang gratis offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele vakmannen om meer informatie te vergaren over de verschillende types ventilatiesystemen en de premies te ontdekken. Zo kan je je nog beter informeren en tegelijk makkelijk prijzen vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem