Wat is een kruipruimte?

De kruipruimte is een “klein kamer”. Deze ruimte is vaak ongeveer 1,2 tot 1,5 meter hoog en wordt gebruikt voor het plaatsen van leidingen, elektrische kabels en isolatie. De kruipruimte is vaak geïsoleerd om de temperatuur en de luchtvochtigheid in evenwicht te houden.

Meestal alleen toegankelijk via een luik of een opening in de vloer. In sommige gevallen is de kelder een speciaal geval van een kruipruimte, maar dat is niet echt helemaal hetzelfde. De kelder is vaak groter en wordt vaak gebruikt als opslagruimte.

geventileerde kruipruimte

Is ventilatie in de kruipruimte verplicht?

Moet je wel de kruipruimte ventileren? In tegenstelling tot de rest van de woning kom je namelijk niet vaak in de kruipruimte.

Volgens het Bouwbesluit is ventilatie in kruipruimte niet verplicht. Onder voorwaarde dat alle openingen die leiden naar de kruipruimte op de begane vloer waterdicht en luchtdicht afgesloten worden.

Ondanks dat het niet verplicht is, wordt het wel geadviseerd. Het is namelijk moeilijker om de begane grond volledig waterdicht en luchtdicht te maken. Slechte ventilatie of geen ventilatie in de kruipruimte kan voor heel wat nare problemen zorgen, zoals opstijgende gevaarlijke gassen en vocht. Alles wat er gaande is in de kruipruimte (hoe klein de kamer ook is) heeft een effect op de woning. Een ongezond klimaat kan leiden tot gezondheidsproblemen en structurele schade.

Moet een geïsoleerde kruipruimte ook geventileerd worden?

Zijn dezelfde regels ook van toepassing in geval van een geïsoleerde kruipruimte? Bouwspecialisten raden het nog steeds heel sterk aan. Hoewel condensatievocht niet even gemakkelijk gaat opstapelen door de isolatie, kunnen schadelijke gassen, zoals radon en moerasgas nog steeds uit de grond komen desondanks de bodemisolatie.

Met ventilatie in kruipruimte kunnen deze gassen veilig afgevoerd worden. Een goed geventileerde kruipruimte is nodig om de luchtkwaliteit te verbeteren en om de structuur van het huis te beschermen tegen vochtschade en houtrot. Goede ventilatie kan ook helpen om de energiekosten te verlagen.

Het is daarom aan te bevelen om voldoende ventilatie te hebben in de kruipruimte, zelfs als deze geïsoleerd is. Er zijn verschillende manieren om de ventilatie in de kruipruimte te verbeteren.

  • Het installeren van ventilatieopeningen: in de vloer of het plafond van de kruipruimte. De ventilatieopeningen moeten groot genoeg zijn om voldoende lucht naar binnen te laten stromen, maar niet zo groot dat ze een beveiligingsrisico vormen.
  • Het installeren van mechanische ventilatoren: deze type ventilatie werkt door het gebruik van elektrische ventilatoren om lucht te blazen of te zuigen uit de kruipruimte, afhankelijk van de soort ventilator die wordt gebruikt. Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatoren die geschikt zijn voor gebruik in een geïsoleerde kruipruimte, zoals ventilatoren met een lage capaciteit en ventilatoren met een hoge capaciteit.
  • Het gebruiken van luchtzakken: het zijn zakken gemaakt van een flexibel materiaal, zoals plastic of rubber, die worden geïnstalleerd in de kruipruimte en lucht toelaten om te circuleren. Luchtzakken kunnen worden geïnstalleerd in de vloer of het plafond van de kruipruimte en werken door lucht te laten circuleren wanneer er drukverschil is tussen de binnen- en buitenlucht. Als de binnenlucht vochtiger is dan de buitenlucht, zullen de luchtzakken opengaan om de vochtige lucht te laten ontsnappen en verse, droge lucht toe te laten.

Het is belangrijk om de juiste ventilatieoplossing te kiezen voor jouw specifieke situatie en om deze regelmatig te onderhouden. Als je twijfelt over welke ventilatieoplossing het beste is voor je huis, kun je advies vragen aan een professionele vakman.

Gevolgen van slechte ventilatie

Slechte ventilatie in de kruipruimte heeft een aantal slechte gevolgen, waaronder opstijgende gassen, vochtproblemen, nare luchtjes, insecten…

1. Radon en andere gevaarlijke gassen

Radon (radioactief gas) is het element in de meest rechtse kolom vanonder in het periodiek systeem der elementen. Het is een natuurlijk voorkomend gas in de aardbodem. Dit gas komt ook voor in beton, baksteen en natuursteen.

Hoewel radon heel eng klinkt is het niet zozeer het gas dat schadelijk is. Het fijn stof dat radon genereert is wel schadelijk en zelfs kankerverwekkend. Radongas heeft allerlei kankerverwekkende eigenschappen dat kan leiden tot maagkanker en kanker aan de bloedvaten.

Om te voorkomen dat hoge concentraties fijn stof van radon opstapelen in het huis en in de kruipruimte, is het belangrijk om goed te ventileren.

2. Vocht

Een slecht geventileerde kruipruimte kan ook de oorzaak zijn van veel vochtproblemen (o.a. opstijgend vocht).

Dit kan gebeuren als er onvoldoende ventilatie aanwezig is om de lucht te circuleren en de luchtvochtigheid te verminderen. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan dit leiden tot condensatie op de leidingen en het isolatiemateriaal. Wat kan leiden tot condens op de muren, vochtschade en houtrot.

Als je al vochtproblemen hebt in de kruipruimte, is het belangrijk om de oorzaak van het vocht te achterhalen en dit op te lossen voordat je verdere stappen neemt om de ventilatie te verbeteren. Als je het vochtprobleem niet op de juiste manier aanpakt, kan het vocht terugkeren, ondanks de verbeteringen die je hebt aangebracht aan de ventilatie. Een vochtige kruipruimte is een groot probleem.

Ben je niet zeker of de kruipruimte wel degelijk de oorzaak is van jouw vochtprobleem? Contacteer, gratis en vrijblijvend, een specialist in jouw buurt.

3. Schimmels

Schimmels hebben graag donkere, redelijk koele en vochtige plekken om te groeien. Een kruipruimte is in dat geval een ideale broeikas voor allerlei schimmels. Schimmelsporen kunnen invloed hebben op je gezondheid. Het kan allergische reacties veroorzaken, zoals hoesten, niezen, jeuk en tranende ogen. Sommige mensen kunnen ook astmatische reacties hebben op schimmel.

Ook kunnen schimmels hout verrotten. Gevolgen daarvan zijn ook niet zo aangenaam. Dit kan de infrastructuur van je woning verzwakken of het parket beschadigen.

4. Last van beestjes (zoals; zilvervisjes, pissebedden en spinnen)

Als je af en toe een spin of een pissebed ziet kruipen kan dat helemaal geen kwaad. Maar als dit bijna dagelijkse voorvalt, kan dit zeker niets goed betekenen. Vaak wijst dit aan op slechte ventilatie in de kruipruimte.

5. Nare geurtjes

Het opslaan van vocht, gassen, schimmels en beestjes kunnen leiden tot een hoop slechte geurtjes (o.a. muffe geur) die kunnen opkomen vanuit de kruipruimte.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offerte aan!

Hoe ventileer je de kruipruimte?

Er zijn een aantal mogelijkheden om ventilatie in kruipruimte te verbeteren. Natuurlijk hangt dit ook af van de staat waarin jouw kruipkelder zich bevindt en waaruit de muren bestaan. Hieronder staan enkele opties:

  • Gebruik ventilatieroosters: je kunt ventilatieroosters installeren in de vloer of de muren van de kruipruimte om verse lucht naar binnen te laten stromen.
  • Ventilators installeren: Ze gaan helpen om de luchtcirculatie te verbeteren.
  • Aanschaffen van luchtroosters: je kunt luchtroosters installeren in de vloer of wanden om de luchtcirculatie te verbeteren en een optimale luchtvochtigheid te bemachtigen.

Is jouw woning geschikt voor kruipruimte-isolatie?

Alvorens te denken over welk type ventilatie het mooist past in de kruipkelder komen er veel dingen bij kijken. Een expert kan onderzoeken hoeveel ventilatieroosters er nodig zijn, waar ze het best geplaatst kunnen worden.

Om te bepalen of jouw woning geschikt is voor kruipruimte-isolatie, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • De grootte van de kruipruimte
  • De toegang tot de kruipruimte
  • De staat van de vloer
  • Het type woning

Als je twijfelt of jouw woning geschikt is voor kruipruimte-isolatie, kun je best een specialist raadplegen om advies te vragen. Zij kunnen je helpen bepalen of kruipruimte-isolatie een goede optie is voor jouw woning en wat de beste manier is om dit te doen.

Ventilatie in kruipruimte: wil je het zelf doen? [stappenplan]

Het installeren van ventilatiekokers in de kruipruimte kan een effectieve manier zijn om de luchtcirculatie te verbeteren en condensatie te voorkomen. Ventilatiekokers zijn holle buizen die worden geïnstalleerd in de muur of vloer van de kruipruimte.

Als je besluit om ventilatiekokers te installeren, is het belangrijk om te zorgen dat ze op de juiste manier worden geïnstalleerd om het gewenste resultaat te bereiken.

Stap 1: Ventilatiekokers klaarmaken

Afhankelijk van de grootte van de woning, kun je meer dan één koker nodig hebben. Zaag ongeveer 50 cm van een PVC buis af en lijm de uiteinden zo dat ze een 90° bocht vormen. De koker zou een S-vorm moeten hebben. Voeg 30 cm van de PVC buis aan één van de uiteinden met PVC lijm.

Stap 2: De ventilatiekoker plaatsen [en boren]

Op één meter van de hoek van het huis (buitenmuur) graaf je en gat (van ongeveer een halve meter diep). Zorg ervoor dat het gat breed genoeg is om comfortabel in te kunnen werken.

Daarnaast markeer je de plek waar je de ventilatiekoker wenst te plaatsen. Het gat zelf moet ongeveer 10 cm boven het aardoppervlak geboord worden. Boor eerst vanaf de buitenmuur en dan vanuit de kruipruimte naar buiten toe boren of hakken.

Voordat je de koker door het gat steekt is het best eerst de specie aan te maken (ook mortel genoemd). Plaats de koker in het gat vanaf de buitenmuur en vul de kier tussen de ventilatiekoker en de muur met specie, zodat die goed vastzit.

Ga naar de kruipruimte en vul daar ook de kier tussen de muur en de koker met specie

Stap 3: Afwerking in de kruipruimte

Bedek de ingegraven grond, zo wordt de ventilatiekoker gefixeerd. Vervolgens zet de ventilatiekoker vast met een buis beugel, plaats deze net onder het gebogen deel. Prop de opening met gaas, zodat er wel lucht langs kan meer geen diertjes. De ventilatiekoker wordt afgewerkt met specie en een muurrooster.

ventilatiekokers installeren in de kruipruimte

Hoeveel ventilatieroosters heb je nodig in kruipruimte?

Dit hangt af ven de grootte van de kruipruimte. Voor de meeste woningen is dit 4-6 ventilatieroosters. Er zijn enkele algemene richtlijnen om te helpen bepalen hoeveel ventilatieroosters je nodig hebt:

  • De oppervlakte van de vloer: voor elke 150 vierkante meter vloeroppervlakte zal je ongeveer een ventilatierooster hebben. Dus als jouw kruipruimte bijvoorbeeld 300 vierkante meter groot is, heb je ongeveer twee ventilatieroosters nodig.
  • De grootte van de roosters: het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ventilatieroosters groot genoeg zijn om voldoende lucht naar binnen te laten stromen. Als de roosters te klein zijn, kan dit leiden tot onvoldoende ventilatie.
  • De ventilatiebehoeften: Als jouw kruipruimte bijvoorbeeld wordt gebruikt voor de opslag van gevaarlijke stoffen of als je de ruimte veel gebruikt, heb je misschien meer ventilatieroosters nodig om voldoende luchtcirculatie te behouden.

Ventilatierooster aanbrengen in een kruipruimte in 3 stappen

Stap 1: Ventilatieroosters kiezen

Kies de juiste ventilatieroosters voor jouw kruipruimte. Er zijn verschillende soorten roosters beschikbaar, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest voor jouw behoeften.

Stap 2: Ventilatieroosters installeren

Markeer vervolgens de plaatsen waar je de roosters wil installeren. Dit kan worden gedaan door met een potlood lijnen te tekenen op de muur of vloer waar de roosters zullen worden geplaatst.

Gebruik vervolgens een cirkelzaag of een boor met een gatenzaag om gaten te maken op de gemarkeerde plaatsen. Zorg ervoor dat de gaten groot genoeg zijn om de ventilatieroosters te laten passen.

Plaats vervolgens de ventilatieroosters in de gaten en bevestig ze met schroeven of andere bevestigingsmethoden die bij het rooster worden geleverd.

Stap 3: Ventilatieroosters testen

Ten slotte kun je de ventilatieroosters testen om ervoor te zorgen dat ze goed werken en dat er voldoende luchtcirculatie is.

ventilatie toevoegen in de kruipruimte

Extra info of advies nodig? Stel je vragen en ontvang offertes van specialisten in jouw buurt

Wil je precies weten hoe je de kruipruimte van je woning kunt ventileren? Ventilatie laat je best aanpakken door een specialist. Een expert vindt de meest geschikte en efficiënte oplossing voor je probleem.

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat. Zo ben je in enkele klikken een belangrijke stap dichter bij een permanente oplossing voor je kruipruimte. Door de offertes te vergelijken, vind je bovendien de meest voordelige aanbieder in jouw omgeving!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Hoe krijg je jouw kruipruimte droog?

+
Een droge kruipruimte is van essentieel belang voor de gezondheid van je huis. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je kruipruimte droog blijft. De eerste stap is het installeren van een goede ventilatie. Door het installeren van ventilatieopeningen en een ventilator in de kruipruimte, kan de luchtcirculatie worden verbeterd en kan de luchtvochtigheid worden gereguleerd.

Hoe vochtig mag een kruipruimte zijn?

+
Een kruipruimte moet voldoende geventileerd worden om de luchtvochtigheid op een aanvaardbaar niveau te houden. Te hoge luchtvochtigheid in een kruipruimte kan leiden tot schimmelvorming en andere problemen. De vochtigheidsgraad in een kruipruimte mag niet hoger zijn dan 70%.

Wat kun je doen tegen condens in kruipruimte?

+
Een goede ventilatie in de kruipruimte is de meest effectieve manier om te voorkomen dat condens optreedt. Door de luchtcirculatie in de kruipruimte te verbeteren, kun je het vochtgehalte in de lucht verlagen en zo de kans op condens verkleinen.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem