Decentrale ventilatiesysteem, wat is dat precies?

Elke woning moet goed geventileerd worden. Maar vooral de natte ruimtes (bv. kelder, wc en badkamer), anders krijg je gegarandeerd vochtproblemen en schimmels. Daarom is het belangrijk om een gezond binnenklimaat te creëren, en een decentrale ventilatie kan je daarbij helpen. 

Dit systeem wordt vaak toegepast in renovaties. Decentrale ventilatie is een systeem waarmee je de ventilatie van één ruimte in je woning kan regelen.

Het is mogelijk om verschillende kamers en ruimtes afzonderlijk te ventileren. Elke ruimte beschikt dus over een apart ventilatiesysteem. Bij dit systeem heb je geen ventilatiekanalen nodig zoals bij een centrale balansventilatie. Er is geen doorstroming van lucht tussen de verschillende ruimtes. We spreken daarom soms over “lokale ventilatie”.

Decentrale ventilatie met warmterecuperatie is een mechanische ventilatiesysteem waarbij de toevoer van verse lucht en het afvoer van vervuilde lucht gescheiden zijn. De toevoer van verse lucht gebeurt via een rooster of een klep in de muur, vloer of plafond.

Er zijn twee soorten decentrale ventilatiesystemen: de natte en droge variant. Bij een natte decentrale ventilatie wordt de lucht die binnenkomt eerst gezuiverd en daarna verwarmd of gekoeld. Bij een droge decentrale ventilatie wordt de lucht meteen verwarmd of gekoeld. 

decentrale ventilatie op het plafond

Soorten decentrale ventilatie

1. Opbouwventilatoren

Je kan al snel voor decentrale ventilatie zorgen. Decentrale ventilatie verwarmen de binnenkomende verse lucht met de calorieën van de uitgaande vervuilde lucht, vereisen geen muurdoorvoer en vereisen geen installatie van een centrale eenheid of kanaalwerk.

Dit kies je best wanneer de lucht in je badkamer of toilet langdurig vochtig blijven. Daardoor kunnen deze kleine ruimtes afzonderlijk worden geventileerd.

Zo bestrijd je doeltreffend vocht- en schimmelvorming. Je plaatst de opbouwventilatoren direct in de afvoerbuis of tussen twee afvoerbuizen in. Deze methode is goedkoop en gemakkelijk te monteren.

Het nadeel is wel dat de ventilator vrij oppervlakkig ligt en soms voor geluidsoverlast kan zorgen.

2. Systemen met ventilatie-unit

Een decentraal ventilatiesysteem met ventilatie-unit wordt geplaatst in de ruimte zelf. De unit zuigt verse lucht mechanisch op en de afvoer gebeurt op een natuurlijke manier.

Dit type is eenvoudig te installeren in elke ruimte door een ventilatiespecialist.

De voordelen zijn dat je een goed binnenhuisklimaat creëert. Daarnaast is er minder hinder van geluidsoverlast. Bovendien ontstaat er geen tocht in je woning.

Het nadeel is dat er geen warmteterugwinning mogelijk is. Dit moet je apart laten installeren en kost je gemiddeld € 500

3. Decentrale balansventilatie

Alle aanvoer en afvoer van decentrale ventilatie worden mechanisch verzorgd. Met behulp van een warmtewisselaar wordt voor warmteterugwinning gezorgd van de uitgaande luchtstroom. Dit is de beste oplossing voor als je geen compleet kanalensysteem wil aanleggen.

Je geniet van een optimaal verwarmingcomfort dankzij de warmtewisselaar. Decentrale balansventilatie is eenvoudig te installeren, voor zowel renovatie als nieuwbouw.

Dit systeem biedt heel wat voordelen. Je kan tot 80 procent terugwinnen, waardoor je energiefactuur sterk zal dalen. Bovendien geniet je van een optimale luchtvochtigheid. Je woning zal tochtvrij blijven.

De kosten schommelen tussen de  € 1.000 en € 1.500

decentrale ventilatie in de badkamer

Wat kost het plaatsen van decentrale ventilatie?

Een decentraal ventilatiesysteem kost gemiddeld € 550 à € 1.500, inclusief btw. Decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning zorgt voor een energiezuinig & gezond binnenklimaat.

Indien je decentrale ventilatie laat plaatsen door een professional, moet je rekening houden met extra arbeidskosten. De installatiekosten zijn relatief laag, dankzij de eenvoudige en snelle montage. Decentrale ventilatiesystemen hebben minder onderhoud nodig dan andere ventilatiesystemen.

Ben je van plan om een decentraal systeem te laten plaatsen? Via onze offertepagina kan je gratis vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat aanvragen bij ventilatiespecialisten in jouw buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier jouw offerte aan!

Waarom voor decentrale ventilatie kiezen? Voordelen op een rij

Met decentrale ventilatie heb je meerdere bedieningen waarmee je de ventilatie per ruimte kan regelen. Dit systeem biedt alvast heel wat verschillende voordelen, zoals:

  • Energiezuinig: de ventilatie kan uitgeschakeld worden per ruimte. 
  • Eenvoudig te installeren: decentrale ventilatie is eenvoudig te plaatsen en te onderhouden, slechts één of twee maal per jaar de filters vervangen volstaat.
  • Neemt weinig ruimte in beslag: decentrale ventilatie heb je in verschillende types. Ze passen in elke ruimte. 
  • Geen buizennetwerk nodig: het neemt minder ruimte in beslag door de afwezigheid van buizen en lange luchtkanalen. 
  • Relatief weinig geluidsoverlast: de units hebben geen ventilatiekanalen en zorgen voor amper geluid dankzij de lage luchtdruk.
  • Unit past in elke ruimte: decentrale ventilatiesystemen hebben een compact ontwerp, ze mogen zelfs geschilderd worden. De units kunnen mooi geïntegreerd worden in elke ruimte.
decentrale ventilatiesysteem

Aandachtspunten bij de installatie

Er is niet veel nodig om een decentraal ventilatiesysteem correct te installeren. Je hebt alleen maar een muurdoorvoer door de buitenmuur van de kamer nodig. Daarnaast is een 230 volt-aansluiting vereist. 

Als je het meeste rendement wil behalen, monteer je de ventilatie unit best naargelang van de vorm van de ruimte. In kamers met hoge of schuine plafonds wordt de unit best zo hoog mogelijk geïnstalleerd. Een professional beschikt over de nodige kennis om een correcte plaatsing en installatie te garanderen. 

Decentrale ventilatie kan in alle kamers en ruimtes worden voorzien. Vooral de slaapkamer is belangrijk, daar is veel co2-vorming tijdens de slaap.

Een decentrale ventilatie-unit kan een groot verschil maken in de kwaliteit van je slaap. Niet alleen zal het je toelaten om frisse lucht in te ademen, maar het zal ook helpen bij het verminderen van stof en allergenen in de kamer. Je kan best ook de unit installeren in de badkamer, keuken of kruipruimte.

decentrale ventilatiesysteem installeren in de woonkamer

Op zoek naar een installateur van decentrale ventilatie in jouw buurt? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes!

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele ventilatiespecialisten voor meer informatie over decentrale ventilatie en de werking ervan. Zo kan je je nog beter informeren en tegelijk makkelijk prijzen vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Welke soorten ventilatie zijn er?

+
Er zijn twee soorten ventilatie: natuurlijke en mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie maakt gebruik van de wind en de temperatuurverschillen tussen binnen- en buitenlucht. Mechanische ventilatie maakt gebruik van een ventilator om de lucht te verplaatsen.

Hoe werkt decentrale wtw?

+
Decentrale wtw bestaat uit een aantal units die op verschillende plekken in een gebouw worden geplaatst. Deze units zuigen het binnenkomende verse buitenlucht aan, zuiveren deze lucht en blazen deze schone lucht weer het gebouw in.

Waar op letten bij mechanische ventilatie?

+
Mechanische ventilatie is een goede oplossing voor een slechte ventilatie in huis, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten: het aantal mensen in het huishouden, de grootte van het huis, de isolatiewaarde van het huis, de eventuele aanwezigheid van een open haard of een houtkachel en de eventuele aanwezigheid van een warmtepomp.

Wat zijn nadelen van decentrale ventilatie?

+
Decentrale ventilatie heeft verschillende nadelen. Deze units hebben een hogere onderhoudskosten en de aanschafkosten zijn redelijk hoog. Daarnaast kan het geluid van de ventilatoren storend zijn en is er een kans op condensvorming.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem