Wat betekent ventilatie met warmteterugwinning?

WTW-ventilatie, of ventilatie met warmteterugwinning, is mechanische ventilatie waarbij de warmte zo veel mogelijk gerecupereerd wordt. Dit staat ook bekend als een ventilatiesysteem D. Bij gewone of natuurlijke ventilatie kan heel wat warmte verloren gaan.

De warmte in de afgevoerde binnenlucht wordt met gewone mechanische ventilatie, of met natuurlijke ventilatie niet gerecupereerd, en vliegt als het ware je woning buiten. Je moet bijgevolg extra verwarmen om een aangename binnentemperatuur te behouden. Vervelend, want je betaalt natuurlijk voor die bijkomende verwarmingskosten.

Een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning slaat de warmte van de afgevoerde lucht op. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om de nieuwe aangevoerde lucht op te warmen.

Tijdens warme periodes draait de werking om. Met een ventilatiesysteem D werkt ventilatie dan verkoelend. Op die manier blijft het klimaat in je woning altijd in balans.

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt ook balansventilatie genoemd.

ventilatie met warmteterugwinning

Hoe werkt het?

Een WTW-systeem zorgt er dus voor dat de warmte in je woning niet verloren gaat. Maar hoe werkt ventilatie dan precies?

 1. Een eerste ventilator voert oude, warme lucht af. De warmte wordt opgeslagen door het systeem. De lucht wordt afgevoerd via ventielen in natte ruimtes zoals de badkamer of keuken.
 2. Een tweede ventilator zorgt voor de aanvoer van buitenlucht. Die lucht is vers, maar ook koud. De lucht komt binnen via ventielen in de muren of op het dak.
 3. De warmtewisselaar warmt deze koude buitenlucht op met de opgeslagen warmte.

De hoeveelheid koude, verse lucht is steeds in balans met de hoeveelheid warme, oude lucht.

Wat is de gemiddelde levensduur van zo’n systeem?

Een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning gaat gemiddeld 15 jaar mee. Dat betekent overigens niet dat je het systeem na 15 jaar volledig moet vervangen. Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen die afzonderlijk vervangen kunnen worden.

Het belangrijkste onderdeel is de ventilatie unit zelf. Vaak kiezen huiseigenaars ervoor om die eerder te vervangen. Er komen namelijk regelmatig nieuwe modellen op de markt, die energiezuiniger werken.

Om de levensduur van je ventilatiesysteem zo lang mogelijk te benutten, doe je er goed aan het systeem goed te onderhouden.

Hoe vaak moet je een WTW-systeem onderhouden?

Een WTW ventilatiesysteem bestaat uit meerdere, aparte onderdelen. Niet elk onderdeel moet even regelmatig gereinigd worden. Deze richtlijnen geven je een realistisch beeld van het nodige onderhoud:

 • Ventilatieroosters en ventielen: 1 keer per maand tot 1 keer per 6 maanden reinigen.
 • Filters: 1 keer per 6 maanden reinigen, 1 keer per jaar vervangen.
 • Binnenkant ventilator: om de 2 jaar laten controleren en reinigen.
 • Ventilatieunit: om de 4 jaar laten onderhouden door een ventilatie-expert. De ventilatiespecialist zal de unit ook opnieuw instellen, zodat het systeem optimaal blijft werken.
 • Ventilatiekanalen: om de 3 tot 6 jaar laten inspecteren, reinigen en desinfecteren.

Door het systeem goed te onderhouden verleng je niet enkel de levensduur. Je verzekert ook een optimale werking.

Heeft een WTW-systeem een invloed op de gezondheid?

Een goed werkend ventilatiesysteem D met warmteterugwinning ondersteunt een gezond binnenshuis klimaat. Het systeem zorgt voor een optimale luchtvochtigheid. Daarmee vermijd je de groei van schimmels en zwammen, en kun je heel wat vochtproblemen voorkomen.

Bovendien is het inademen van oude, vochtige lucht slecht voor je gezondheid. Met verse lucht in huis heb je daar geen last van.

Let wel: het onderhoud en een correctie installatie van het systeem zijn cruciaal. Een fout geïnstalleerd systeem of een systeem met te geringe capaciteit draagt niet bij aan een aangenaam klimaat. Vervang je de filters niet op tijd, of laat je de luchtkanalen niet periodiek reinigen? Dan verspreidt het systeem natuurlijk geen propere, verse lucht.

Wat is het verschil tussen centrale en decentrale ventilatie?

WTW-ventilatiesystemen zijn beschikbaar in twee versies: een centraal, en een decentraal systeem.

1. Centrale ventilatie

Een centraal WTW ventilatiesysteem bevat 1 centrale ventilatie unit. Die unit regelt zowel de aan- als afvoer van de lucht in meerdere ruimtes van de woning. Een dubbel netwerk van ventilatiekanalen verbindt de verschillende geventileerde ruimtes.

Een centraal systeem is geschikt voor nieuwbouwwoningen. Het systeem is ook geschikt voor woningen die volledig gerenoveerd worden en over de nodige ruimte beschikken voor de kanalen.

2. Decentrale ventilatie

Een decentraal systeem gebruikt ook 1 enkele unit. Het systeem zorgt echter enkel voor de aan- en afvoer van verse lucht in 1 enkele ruimte. Wil je meerdere ruimtes ventileren, dan moet je meerdere decentrale systemen installeren, of opteren voor een centraal systeem. Daar is echter niet altijd voldoende ruimte voor.

Een decentraal WTW ventilatiesysteem is dan ook vooral geschikt voor:

 • Woningen met te weinig ruimte voor een uitgebreid netwerk aan ventilatiekanalen.
 • Kleine renovaties.
 • Ruimtes met vochtproblemen.

Wat zijn de kosten van WTW-ventilatie?

Een overzicht met richtprijzen voor WTW-ventilatiesystemen.

  Richtprijs exclusief plaatsing Richtprijs inclusief plaatsing
Decentraal WTW-ventilatiesysteem €700 €1.000 – 1.500
Centraal WTW-ventilatiesysteem €3.000 €5.500 – 7.000

Dat zijn uiteraard slechts richtprijzen. Factoren die de uiteindelijke prijs bepalen:

 • Type systeem.
 • Aantal te ventileren ruimtes.
 • Complexiteit van het project (nieuwbouw versus renovatie, een enkel decentraal systeem versus verschillende decentrale systemen, …)
 • Vraagprijs van de specialist.

Om de werken aan de meest interessante prijs uit te laten voeren, is het interessant om verschillende offertes te vergelijken.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Hoeveel kosten WTW-filters?

Filters voor ventilatiesystemen met warmteterugwinning zijn beschikbaar in verschillende varianten. Er zijn verschillende merken beschikbaar, en filters met verschillende waardes. Ter indicatie: een goedkope set filters kost je gemiddeld 10 euro. Een set duurdere WTW-filters kan rond de 50 euro kosten.

Hoeveel bespaar je met warmteterugwinning?

Hoeveel bespaar je op energiekosten met een WTW-ventilatiesysteem? Je behoudt zo’n 80% tot zelfs 90% van de warmte. Het gaat om een besparing van gemiddeld 250 kuub gas per jaar. Geen geringe besparing dus!

Hoe installeer je warmteterugwinning ventilatie? [Stappenplan]

Hoe installeert de ventilatiespecialist het WTW-systeem?

Stap 1: De locatie bepalen

Eerst en vooral gaat de ventilatiespecialist op zoek naar de ideale locatie voor het systeem. Vaak gaat het om een plek dicht bij een elektriciteitskast of een verwarmingsketel. Ook belangrijk is dat er genoeg ruimte is voor de ventilatiekanalen.

De ventilatie unit wordt nagenoeg altijd tegen een buitenmuur geplaatst om geluidshinder te beperken. Om de installatie te stroomlijnen stelt de specialist een legplan op.

Stap 2: Op basis van legplan: boringen

Voor de woning wordt afgewerkt, maakt de specialist boringen voor de ventilatiekanalen. Het legplan zorgt ervoor dat alles op de juiste plek komt. De kanalen kunnen weggewerkt worden onder vloeren, in de wanden, en boven valse plafonds.

Stap 3:  De ventilatie-unit plaatsen

De specialist plaatst de ventilatie unit of units aan de hand van bijgeleverde instructies.

Stap 4: De verschillende ventilatiekanalen installeren

Nu de unit of units geïnstalleerd zijn, plaatst de specialist de ventilatiekanalen. De specialist begint met de buitenleidingen, en werkt gradueel toe naar de unit. Het type ventilatiekanaal is grotendeels afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Stap 5: Het aanbrengen van ventilatieventielen

Als laatste plaatst de ventilatiespecialist de ventilatieventielen.

ventilatie met warmteterugwinning

Kan je in een bestaande woning een ventilatiesysteem met warmteterugwinning plaatsen?

Een uitgebreid ventilatiesysteem met warmteterugwinning neemt wat ruimte in beslag. Het is dan ook moeilijker om een bestaande woning van dergelijk systeem te voorzien. Een vals plafond en dubbele wanden kunnen eventueel de nodige ruimte creëren.

Een decentraal WTW-systeem is vaak een mooi compromis om de meest vochtige ruimtes te ventileren. Bij dergelijk systeem heb je minder ruimte nodig voor luchtkanalen.

Bij een volledige renovatie zijn de mogelijkheden natuurlijk ruimer. Om het systeem maximaal te benutten, moet de woning dan wel optimaal worden geïsoleerd.

Verder in dit artikel vind je enkele handige alternatieven voor wanneer het plaatsen van een WTW-ventilatiesysteem geen optie is.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Voordelen en nadelen van warmteterugwinning

Een WTW-ventilatiesysteem heeft enkele belangrijke voordelen. Ook met de nadelen houd je best rekening.

Voordelen

 • Verbeterde luchtkwaliteit. Met de perfecte luchtvochtigheid, en een geautomatiseerde aanvoer van verse lucht, geniet je altijd van uitstekende verse lucht binnenshuis. Je vermijd ook het binnenvliegen van vervuilde lucht, stuifmeel, pollen of stof.
 • Lager energieverbruik. Een WTW-ventilatiesysteem recupereert zo’n 90% van de warmte van de afgevoerde lucht. Met een ander mechanisch ventilatiesysteem zou al die warmte, en dus ook energie, verloren gaan!
 • Optimaal klimaat. Je geniet steeds van een aangenaam klimaat binnenshuis. Worden de dagen warmer? Dan gebruik je de bypass om de aangevoerde lucht niet langer op te warmen. Zo krijg je binnen de nodige verkoeling.
 • Geen geluidshinder. Een open raam of ventilatierooster laat heel wat omgevingsgeluid binnen. De ventielen van een ventilatiesysteem doen dat niet! Door de juiste ventilatiespecialist in te schakelen, werkt ook jouw ventilatiesysteem volledig geluidloos.

Nadelen

 • Complexe installatie. Een (centraal) ventilatiesysteem met warmteterugwinning kun je niet zomaar in elke woning installeren. Bovendien is de installatie van het systeem en alle nodige luchtkanalen behoorlijk arbeidsinstensief. Het gaat om een dubbel netwerk, met kanalen voor zowel de aangevoerde als de afgevoerde lucht.
 • Prijs. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is duurder dan de andere mechanische ventilatiesystemen. Je verbruikt ook iets meer stroom omdat het systeem 2 verschillende ventilators gebruikt. Dat gezegd, je bespaart wel op je energieverbruik dankzij de warmteterugwinning.
 • Onderhoud. De verschillende componenten van het systeem moeten elks met hun eigen regelmaat onderhouden en gecontroleerd worden. Om het overzichtelijk te houden, kun je een onderhoudscontract afsluiten bij de firma die het systeem installeert.
 • Een ventilatiesysteem D mag niet worden uitgezet. Mechanische ventilatiesystemen zijn verplicht in nieuwbouwwoningen. Ze mogen enkel tijdens het onderhoud worden uitgezet.

Wat zijn mogelijke alternatieven?

Kun je geen WTW-ventilatiesysteem plaatsen? Hieronder vind je de mogelijke alternatieven.

 • Ventilatiesysteem B. Systeem B zorgt ook voor mechanische aan- en afvoer van lucht. Het is een minder duur systeem, maar werkt wel met warmeteverlies en heeft een lager rendement. Richtprijs: 2.800 euro, inclusief plaatsing.
 • Ventilatiesysteem C. Systeem C zorgt eveneens voor de mechanische af- en aanvoer van lucht. Het verbruikt minder energie dan ventilatiesysteem D, maar filtert de aangevoerde lucht niet. Ook dit systeem werkt met warmteverlies. Het is enigszins duurder dan systeem B, maar werkt wel vraaggestuurd, net als ventilatiesysteem D. Richtprijs: 3.000 tot 3.500 euro, inclusief plaatsing.

Advies nodig over warmteterugwinning ventilatie? Stel je vragen en vergelijk offertes

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning laten plaatsen aan de beste prijs? Dat doe je door verschillende offertes te vergelijken! Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem