Wat is een passief ventilatiesysteem?

Vele mensen gebruiken open ramen om muffe lucht buiten te laten en droge lucht binnen te laten. Ook in de badkamer is het aangeraden om een raam open te zetten tijdens het douchen of bad nemen zodat je aanvoer hebt van verse lucht en de warme vochtige lucht naar buiten kan laten. Vaak is dat echter niet voldoende.

Een passief ventilatiesysteem is een natuurlijk ventilatiesysteem dat gebruik maakt van natuurlijke krachten, zoals wind, om lucht naar binnen en buiten te laten circuleren. Zo wordt er vochtige lucht naar buiten gebracht en verse lucht naar binnen. Dit wordt ook wel natuurlijke ventilatie genoemd. Dit ventilatiesysteem plus het raam open zetten af en toe zou voldoende ventilatie moeten geven doorheen je woning.

Honderdduizenden woningen hebben een dergelijk systeem, dat tot grote tevredenheid functioneert. Dit systeem wordt ook meer en meer onmisbaar omdat woningen goed geïsoleerd zijn. Hierdoor kan er zonder ventilatie weinig lucht naar buiten of binnen.

Mechanische ventilatie daarentegen maakt gebruik van een motor om de vervuilde lucht naar buiten te voeren en de frisse lucht naar binnen te voeren. Mechanische ventilatie wordt ook wel actieve ventilatie genoemd.

Deze ventilatiesystemen regelen de temperatuur van de binnenlucht, voeren verse lucht aan en voeren gebruikte lucht af. Dit gebeurt grotendeels door het openen en sluiten van ramen en ventilatieopeningen die zowel als luchtbron als afvoer dienen.

Druk op onderstaande knop en kom in contact met de beste vakmannen in jouw buurt. Zo ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind de juiste specialist in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Hoe werkt een ventilatierooster nu precies?

Een natuurlijke ventilatie werkt op verschillende manieren.

  • Via de wind. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de uiteenlopende soorten druk die de wind rond een gebouw veroorzaakt. Via roosters komt aanvoer van verse, schone lucht dan binnen en stroomt de vochtige lucht naar buiten.
  • Via het drijfvermogen. De ventilatie ontstaat als gevolg van het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van een gebouw.
  • Via de nachtkoeling. Dit is een passieve koelmethode, aangedreven door de natuurlijke drijvende krachten van wind en/of door warmte gegenereerde druk. De warmte die overdag door de blootgestelde thermische massa van een gebouw wordt geabsorbeerd, wordt ‘s nachts aan de binnenlucht afgegeven, waarna ze door nachtventilatie wordt gezuiverd.

Gedurende die tijd koelt frisse buitenlucht de thermische massa, die dan de volgende dag als koellichaam fungeert. Bij nachtkoeling worden ‘s nachts gedurende een vooraf bepaalde periode ramen of automatisch gestuurde jaloezieën geopend, zodat natuurlijke lucht door het gebouw kan blijven circuleren.

Ook bij actieve ventilatie bestaat er zoiets. Wanneer de lucht buiten overdag te warm wordt, zorgt mechanische ventilatie type D voor het behoud van de binnentemperatuur door een groot deel van de koelte binnen terug te winnen. Voor de gebruikte lucht de woning verlaat, recupereert een warmtewisselaar de warmte en geeft hij die weer af aan de lucht die binnenkomt.

ventilatierooster

Voordelen van een passief ventilatiesysteem

Voordeel 1: zeer goedkoop

Aangezien passieve ventilatiesystemen met natuurlijke krachten werken, bespaar je aanzienlijk op het energieverbruik van jouw gebouw en dus op jouw energierekening.

Mechanische ventilatie daarentegen gebruikt veel meer energie.

Voordeel 2: weinig onderhoud vereist

Onder normale omstandigheden vraag een ventilatierooster geen tot weinig onderhoud. Dit bespaart jou tijd en geld. Regelmatig goed stofzuigen om de filter stofvrij te houden en de klus is al gedaan.

De ventilatie units hebben trouwens geen bewegende delen en zijn dus stil.

Voordeel 3: gezonde lucht

Een ventilatierooster helpt om voortdurend gezonde, verse lucht binnen te brengen en vochtige lucht weg te halen. Verse lucht verbetert jouw gezondheid en verhoogt jouw productiviteit en concentratiecapaciteit. Een goede ventilatie is cruciaal voor een gezond binnenklimaat.

Voordeel 4: constante temperatuur

Een luchtrooster in het raam zorgt ervoor dat elke kamer de juiste hoeveelheid frisse en warme lucht ontvangt, waardoor de temperatuur constant en aangenaam blijft.

Meer weten over ventilatiesystemen? Vraag advies aan ventilatiespecialisten in jouw buurt

Last van vochtige lucht? Wil je een (nieuw) ventilatiesysteem laten installeren bij jou thuis? Laat een professionele vakman jou helpen en verzeker jezelf van een correcte uitvoering. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen.

Door offertes te vergelijken, vind je de juiste en meest voordelige vakman in jouw omgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem