Waarom is ventilatie in de garage belangrijk?

Gebrekkige ventilatie leidt tot een grotere hoeveelheid vocht in je garage. Het is belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid in een garage te reguleren om de luchtkwaliteit te verbeteren. Als de garage last heeft van een te hoge luchtvochtigheid, kan dit leiden tot vochtige lucht en condensatie.

In ruimten zoals een garage, waar zich meestal geen deuren of ramen bevinden, heb je sneller last van vochtproblemen doordat er onvoldoende frisse lucht binnenkomt. Deze vochtproblemen leiden op hun beurt tot schimmelvorming, een muffe geur enzovoort. Het kan zelfs roestvorming op je voertuig, gereedschappen en metalen oppervlakken versnellen.

Waar op letten bij het ventileren van de garage?

Het ventileren van je garage is dus van belang als je de luchtvochtigheid in die ruimte op peil wil houden. Bij het plaatsen van ventilatie in jouw garage zijn er enkele tips die je in gedachten kan houden. Het is aangeraden een apart ventilatiesysteem te installeren, om te voorkomen dat uitlaatgassen vanuit de garage in de rest van de woning terecht kan komen.

Je kunt een luchtontvochtiger gebruiken om te helpen tegen hoge luchtvochtigheid. Het reguleren van de luchtvochtigheid kan ook helpen om te voorkomen dat rookgassen zich ophopen.

Daarnaast wordt ook aanbevolen voldoende grote ventilatieroosters te plaatsen. Door zulke ventilatiemogelijkheden te voorzien voorkom je vochtproblemen en een te hoog zuurstofgehalte in de lucht.

Ontvang gratis offertes

Hoe moet je een garage ventileren?

Om te zorgen voor een droog klimaat in je garage moet je weten wat de beste manier is van ventileren. In het geval van geprefabriceerde garages is er meestal standaard ventilatie voorzien via verborgen openingen in deuren en ventilatieopeningen in achter- en zijwanden. Op zich volstaat zo’n standaard ventilatie om je garage vochtvrij te houden, maar tijdens de wintermaanden of lange regenperiodes is dit onvoldoende.

In het koude en natte seizoen neemt de luchtvochtigheid toe, condenseert water op de koude binnenwanden en ontstaan er plassen op de garagevloer. Op termijn veroorzaakt dit roest op je voertuig en schimmel in het interieur. Daarom is het belangrijk de garage regelmatig en grondig te ventileren.

Het is mogelijk om op natuurlijke manier te ventileren door het openen van deuren en ramen om verse lucht naar binnen te laten stromen. Het is aan te raden om de deuren en ramen een paar minuten per dag open te houden om de lucht te verversen. Dit kan een effectieve manier zijn om de lucht in een kleine garage te verversen. Zo kan het vocht binnenin de ruimte drogen.

Luchtvochtigheid garage

Mogelijke installatiemethodes

Een manier om goede luchtstromen te bemachtigen is door ventileren. De twee meest voorkomende methodes van ventilatie zijn natuurlijke ventilatie en geforceerde, mechanische ventilatie. Welk soort ventilatiesysteem voor jou de beste keuze is, hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke voorkeur en de aard van de ruimte die geventileerd zal worden.

Optie 1: Natuurlijke ventilatie

Deze methode bestaat uit het voorzien van natuurlijke ventilatie in de kelder van de garage. Om een natuurlijke luchtcirculatie te verkrijgen moet er voldaan zijn aan twee voorwaarden:

 • Voorwaarde 1) Een temperatuurverschil in de kelder en buiten de garage. Het natuurlijke ventilatie-apparaat van zo’n ventilatiesysteem bestaat uit twee pijpen. De ene zorgt voor de instroom van koude lucht van buitenaf, de andere dient voor de afvoer van warme lucht vanuit de kelder onder de garage.
 • Voorwaarde 2) Een voldoende drukverschil binnen en buiten de uitlaatpijp, met een minimaal temperatuurverschil. Hoe hoger en langer de uitlaatpijp, hoe groter het volume aan warme lucht in de buis, hoe groter de opwaartse kracht op dit volume. De uitlaatpijp wordt zo hoog mogelijk geplaatst omdat de opwaartse kracht zowel de tractie als efficiëntie van het systeem bepaald.

Optie 2: Geforceerde kelder en garage ventilatie

Geforceerde ventilatie betekent dat er een elektrische ventilator wordt toegevoegd aan het natuurlijke ventilatiesysteem. Door middel van deze toevoeging verbetert de effectiviteit van het systeem. Geforceerde ventilatie kan een effectieve manier zijn om luchtvervuiling in een garage te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Het kan ook helpen om vochtproblemen te voorkomen en om de temperatuur in de garage te reguleren. Zo’n geforceerde, mechanische ventilatiesysteem kan worden aangewend voor het regelen van de garage ventilatie met een kelder en een kijkgat.

Mechanische ventilatie garage

Hoe kan je de luchtvochtigheid in de garage verminderen? [tips]

 1. Houd je garage warm. Door een kachel of een elektrische radiator te installeren in je garage hou je het condensatieniveau onder controle. Vermijd best het gebruik van propaanverwarmers want deze creëren waterdamp.
 2. Droog je voertuig af tijdens het regen- en sneeuwseizoen. jouw natte auto afdrogen nadat je hem binnen geparkeerd hebt verlaagt het vochtgehalte binnen je garage. Zo vermijd je condensvorming.
 3. Installeer een dampscherm. Plaats een dampscherm aan de wand of gebruik isolatieproducten met een ingebouwde dampscherm. Je kan het ook gebruiken om de vloer te bedekken, maar gebruik het niet op het plafond van de garage, want dit houdt vocht vast.
 4. Voorzie goede ventilatie. Het helpt de condensatie te verminderen en zorgt voor een evenwicht tussen de lucht binnen en buiten je huis. Ventilatie in garage kan worden gebruikt om vervuilde lucht (en uitlaatgassen) af te voeren, om de lucht te verversen en de luchtkwaliteit te verbeteren.
 5. Controleren en ontstoppen van je afvoer. Regelmatig je vloer- en dakafvoer nakijken is belangrijk om condensatie te vermijden. Daarnaast is het ook van belang dat het vuil in de afvoerkanalen verwijderd wordt om blokkades en lekkages te voorkomen.
 6. Breng een vloerbedekking of -coating aan. Dit verlaagt het condensatieniveau in de garage. Bovendien beschermt de coating je vloer tegen schade door dagdagelijkse slijtage en zorgt voor een effectieve afdichting waardoor je vloer beschermt blijft tegen waterschade.
Op zoek naar persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

De ventilatie in garage wordt in twee fasen uitgevoerd

Bij de uitvoering van de ventilatie in de kelder van de garage kan je stapsgewijze installatie-instructies volgen.

1. Voorbereidingsfase (gaten boren)

 • Allereerst bepaal je de locatie van de openingen van de aan- en afvoerleidingen in de kelder van de garage. De leidingen moeten diagonaal in verschillende hoeken van het plafond of de bovenkant van de muur worden geplaatst. Daarbij moet tegelijk ook de aanvoerleiding richting de noordkant van de garage gaan en de uitlaatpijp richting het dak of het zuiden.
 • Vanuit de kelder wordt in het plafond het middelpunt geboord van de toekomstige openingen voor de kap.
 • Markeer vervolgens bovenaan in de garage een cirkel van circa 125 mm rond het geboorde midden. Maak er daarna verschillende gaten in met een boor. Tenslotte boor je met een kroon.
 • Plaats de buis verticaal van het geboorde gat in de vloer naar het plafond en bepaal de positie van het midden. Daarna boor je een gat met de boor.
 • Herhaal de derde stap nu op het dak van je garage.
 • Maak op dezelfde wijze een gat voor de toevoer van lucht van buitenaf naar de kelder.

2. Installatiefase (installeren van pijpen en ventilator)

 • Bevestig de ventilator in een van de verwijderbare buissecties.
 • Monteer een uitlaatgedeelte in de garage die drie segmenten met elkaar verbindt. De plaats van de geïnstalleerde ventilator wordt gekozen op basis van makkelijke toegang. De bovenste buis gaat minstens een meter boven het dak, terwijl de onderste buis zich in de kelder bevindt en tot aan het plafond gaat. Daartussen wordt een stuk pijp geplaatst met een ventilator, waarvan de wenteling naar de kap gericht moet zijn.
 • Installeer de toevoerleiding en laat ze in de kelder zakken van 0,5 m tot 0,2 m boven de vloer. Het invoergedeelte is aan de noordkant van de garage en bevindt zich op 20 cm boven de grond. Het uitlaatgat wordt afgemaakt met een T-stuk met een beschermend metalen gaas.
 • Sluit de verbindingen van buizen af met mortel of polyurethaanschuim.
 • Sluit de ventilator aan en controleer de tocht in de kelder door een stuk papier tegen het uitlaatgat te houden.
 • Tot slot isoleer je het buisgedeelte boven het dak. Wordt de garage niet verwarmd? Of last van koude buitenlucht? Dan isoleer je de hele uitlaatpijp.
ventilatiekanaal

Voordelen en nadelen van je garage ventileren

Voordelen

In tegenstelling tot natuurlijke ventilatie, is er bij mechanische ventilatie geen afhankelijkheid van seizoensgebonden temperatuurschommelingen. Het voordeel aan zo’n mechanische ventilatie is dat er een optimale luchtcirculatie gecreëerd wordt.

Een bijkomend pluspunt is de mogelijkheid om niet alleen je ventilator op het uitlaatkanaal te installeren, maar ook op de toevoer. Je kan dan ook handmatig de luchtcirculatie aanpassen via programmeerbare timers of speciale regeleenheden die zorgen voor het optimale microklimaat.

Nadelen

Mechanische ventilatie vereist een gecompliceerde installatie en brengt hoge installatiekosten met zich mee, maar leidt ook tot energieverbruik, hogere materiaalkosten, minder betrouwbaarheid door de beschikbaarheid van extra apparaten, enzovoort.

ventilatierooster in de muur van de garage

Op zoek naar professionele hulp? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Vochtproblemen in je garage? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij bedrijven gespecialiseerd in het behandelen van vochtproblemen in de garage. Schakel een expert in voor het installeren van jouw ventilatiesysteem.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Is een mechanische ventilatie verplicht?

+
Het is niet verplicht om een mechanische ventilatie te hebben in een garage. Een mechanische ventilatie kan echter wel nuttig zijn in een garage. In veel garages heerst er een te hoge luchtvochtigheid. Ook het koolmonoxidegehalte kan soms te hoog zijn. Om deze redenen is het van groot belang dat er een goede luchtcirculatie in de garage is. 

Waar plaats je een ventilatierooster?

+
Een ventilatierooster in een garage kan op verschillende plaatsen worden geïnstalleerd, afhankelijk van de specifieke behoeften van de ruimte en de voorkeuren van de gebruiker.

Een van de meest voorkomende plaatsen om een ventilatierooster in een garage te installeren, is aan de voorzijde van de ruimte, bijvoorbeeld in de deur of in een muur naast de deur. Dit kan helpen om verse lucht naar binnen te laten stromen en om verontreinigingen naar buiten te verwijderen.

Een andere optie is om een ventilatierooster aan de achterzijde van de garage te installeren, bijvoorbeeld in een raam of een muur. Dit kan ook helpen om de lucht in de ruimte te verversen en om verontreinigingen naar buiten te verwijderen.

Is een luchtontvochtiger nodig?

+
Een luchtontvochtiger kan nuttig zijn in een garage als er een hoge luchtvochtigheid is of als er problemen zijn met condensatie op de ramen of op andere oppervlakken. Een luchtontvochtiger werkt door lucht te absorberen en het vocht te verwijderen, wat kan helpen om de luchtvochtigheid in de garage te verminderen.

Er zijn verschillende soorten luchtontvochtigers beschikbaar, variërend van kleine portable units tot grotere installaties die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Welk type luchtontvochtiger het beste is voor jouw garage, hangt af van de grootte van de ruimte en de omstandigheden waarin deze wordt gebruikt.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ventilatiesysteem