Stappenplan: hoe ga je te werk bij het schilderen van een bakstenen buitenmuur?

Het schilderen van een bakstenen buitenmuur kan een uitdagende job zijn maar met het juiste stappenplan wordt het een succes.

Hieronder volgen enkele belangrijke stappen:

Stap 1: Voorbereidingswerk gevel

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het schilderen van een bakstenen buitenmuur vereist een goede voorbereiding om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht en duurzaam is.

Allereerst moet je de muur reinigen. Verwijder alle vuil, stof, roet, schimmel en andere verontreinigingen van de muur met een hogedrukreiniger of een borstel en een oplossing van water en zeep. Zorg ervoor dat de muur volledig droog is voordat je verder gaat.

Benodigdheden

Hier zijn de basisbenodigdheden die je nodig hebt om een buitenmuur te verven:

1.     Verf: kies een verf die geschikt is voor de buitenmuur.

2.     Primer: een primer zorgt voor een betere hechting van de verf op de muur.

3.     Verfroller en kwasten.

4.     Afplaktape en plasticfolie.

5.     Schuurpapier om de muur glad te maken.

6.     Hogedrukreiniger of borstel voor een grondige reiniging

7.     Ladder of steiger.

8.     Persoonlijke beschermingsmiddelen: draag oude kleding die vuil mag worden en beschermende handschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen verf.

Bescherm alles rond je buitenmuren

Als je de buitenmuur gaat verven, is het belangrijk om de omgeving rond de muur te beschermen om te voorkomen dat verf op andere oppervlakken terechtkomt. Dit kan je doen door spullen van de muur te halen, zoals verlichting, bloempotten, huisnummer…

Ook is het belangrijk om de grond te bedekken met een afdekzeil of oude lakens. Zo zorg je niet voor extra schoonmaakwerk. Ook is het een goed idee om ramen en deuren af te tapen met plasticfolie en tape.

Op zoek naar een gevelspecialist?Vraag hier offertes aan!

Stap 2: Controleer het voegwerk

Het is belangrijk dat het voegwerk in goede staat is. Door loszittende voegen te repareren, voorkom je dat cementkorrels in je borstel of verfroller te recht komen. Het zorgt ook voor een mooier resultaat. Daarom werk je loszittende voegen het beste bij met een voegmiddel.

Stap 3: Buitenmuren afspoelen

Je buitenmuur afspoelen voordat je gaat verven is een belangrijke stap. Het zorgt ervoor dat vuil, stof en losse verf niet onder de nieuwe laag verf komen te zitten. Dit zorgt er ook voor dat je verf minder goed hecht en je dus korter geniet van het verfwerk.

Stap 4: Buitenmuren schilderen

Breng een primer aan op de muur om de verf beter te laten hechten en om een gelijkmatiger eindresultaat te krijgen.

Daarna breng je de verf aan met een roller of een verfspuit. Begin bij de bovenkant van de muur en werk naar beneden toe. Zorg ervoor dat je de verf gelijkmatig verdeelt en dat er geen druppels ontstaan.

Laat de eerste laag verf volledig drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Breng indien nodig een derde laag aan voor een volledige dekking.

De laatste stap is de afwerking. Als alles is geverfd dan kan je alle tape en afdekking verwijderen. Laat dan de verf volledig drogen voordat je de muur aanraakt of decoraties terughangt.

Het verven van een bakstenen buitenmuur kan wat tijd en geduld vergen, maar met deze stappen kun je een prachtig en duurzaam eindresultaat bereiken. 

buitenmuur schilderen

Handige tips

Hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het verven van je bakstenen buitenmuur.

Controleer goed de voegen

Het is belangrijk om de voegen van een bakstenen muur te controleren voordat je gaat verven omdat beschadigde of versleten voegen kunnen leiden tot vochtproblemen en de duurzaamheid van de verfcoating kunnen verminderen. Als er scheuren, holle plekken, of andere beschadigingen aanwezig zijn in de voegen van de bakstenen muur, kan vocht doordringen en in de muur sijpelen. Dit kan uiteindelijk leiden tot schimmel- en meeldauwgroei, afbladderende verf, en zelfs structurele schade aan de muur.

Een effen structuur verft nu eenmaal makkelijker.

Muur impregneren

Om een mooie dekking te krijgen, is het belangrijk dat je een primer gebruikt. Door het gebruik van een primer zuigt de muur de verf niet op. Daarnaast kan primer de muur versterken en beschermen tegen beschadiging en verval. De primer dringt diep in de bakstenen muur en versterkt deze, waardoor deze beter bestand is tegen schade.

Witte aanslag en vlekken op de muren verwijderen

Soms zie je witte aanslag en vlekjes op de bakstenen muren. Dit wordt veroorzaakt door een ophoping van mineralen en zouten die uit de bakstenen zelf of het omringde metselwerk lekken. Je kan de witte aanslag het beste verwijderen met een baksteenreiniger. Dit is een reiniger speciaal voor bakstenen om de witte aanslag te verwijderen.

Kies de juiste kleur en verf

Als je een bakstenen buitenmuur gaat verven, is het belangrijk om de juiste kleur en verf te kiezen om het gewenste resultaat te bereiken. Overweeg de stijl van je huis en de omgeving. Het is belangrijk om een kleur te kiezen die past bij de architectuur van je huis en de omgeving waarin het zich bevindt.

Kies een verf die geschikt is voor baksteen. Niet alle verven zijn geschikt voor bakstenen muren. Kies een verf die geschikt is voor baksteen en die bestand is tegen weersinvloeden.

Prijs bakstenen muur schilderen

De kosten voor het schilderen van een bakstenen muur kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de muur, de staat van de muur en de kosten van de materialen en arbeid. Hier zijn enkele kostenfactoren om rekening mee te houden bij het schilderen van een bakstenen muur: de voorbereidingen, de kosten van verf en primer en arbeidskosten.

Over het algemeen kan het schilderen van een bakstenen muur gemiddeld tussen de €10 en €50 per vierkante meter kosten, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten slechts schattingen zijn en kunnen variëren afhankelijk van jouw specifieke situatie en locatie.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Heb je speciale verf nodig?

Ja, het is belangrijk om de juiste verf te gebruiken bij het schilderen van een baksteenmuur. Bakstenen muren hebben een poreuze en ruwe textuur, en daarom is het belangrijk om een verf te gebruiken die speciaal is ontworpen voor metselwerk en baksteen. Deze verf heeft een hogere hechtingskracht en zal de baksteen beter verzegelen en beschermen.

Er zijn verschillende soorten verf die geschikt zijn voor het schilderen van bakstenen muren, waaronder acrylverf, latexverf en elastomere verf. Het is belangrijk om de juiste verf te kiezen op basis van de specifieke behoeften van jouw muur en om advies in te winnen bij een verfexpert als je niet zeker weet welke verf het beste is voor je project.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de verf die je kiest geschikt is voor gebruik buitenshuis en bestand is tegen de weersomstandigheden. Door de juiste verf te kiezen en deze op de juiste manier aan te brengen, kun je je bakstenen muur beschermen en een mooie, duurzame afwerking creëren.

Baksteenmuur schilderen

Hoeveel verflagen?

Bij het schilderen van een buitenmuur is het aanbevolen om minimaal twee verflagen aan te brengen voor een duurzaam en optimaal resultaat. Het aanbrengen van meerdere lagen verg zorgt niet alleen voor een betere dekking en een uniforme kleur maar het verhoogt ook de bescherming van de muur zoals Uv-stralen, regen en wind.

Toch kan het nodig zijn om meer dan twee verflagen aan te brengen bijvoorbeeld als de muur veel scheuren of grote beschadigingen heeft. Houdt tussen het verven van de lagen rekening met de droogtijd, meestal tussen de 4 en 24 uur.

Welke kleur kiezen?

Een bakstenen muur behoudt zijn karakter na het verven omdat je de textuur blijft zien. Door ze te verven, kun je er een persoonlijke draai aangeven. Het kiezen van een kleur om je baksteenmuur te verven, is een belangrijke beslissing. Je kiest een kleur aan de hand van verschillende factoren, zoals de stijl van de kamer, het licht, de meubels en je eigen voorkeur.

Enkele klassieke kleuren zijn wit, grijs en zwart. Donkere kleuren zorgen voor veel karakter. Maar als dit niet je ding is dan kun je altijd kiezen voor een andere kleur. Gelukkig kun je de muur altijd een tweede keer verven als je het niet mooi zou vinden.

Één tip: neem genoeg staaltjes mee en bespreek eventueel met een vakman. Die zal je het beste advies kunnen geven.

Wil je jouw oude bakstenen muur schilderen? Raadpleeg gevelspecialisten in je buurt en vergelijk offertes met elkaar

Doe beroep op een vakspecialist. Door samen te werken met een ervaren gevelspecialist geniet je gegarandeerd het beste resultaat. Op zoek naar een expert in jouw regio? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen over bakstenen muur schilderen

Welke verf is ideaal voor bakstenen binnenmuur?

+
Voor het verven van een bakstenen muur zijn er verschillende soorten verf die geschikt zijn, afhankelijke van de gewenste afwerking en eigenschappen. Het is belangrijk dat het een watergedragen muurverf is. Voorbeelden van geschikte verf zijn: acrylverf, kalkverf,betonverf en minerale verf.

Is er een verschil tussen het verven van een bakstenen buitenmuur en een binnenmuur?

+
Het grootste verschil tussen het schilderen van een bakstenen buitenmuur en een binnenmuur is de verf die je gebruikt. Verf voor buitenmuren moet bestand zijn tegen weersinvloeden en Uv-straling, terwijl verf voor binnenmuren moet bestand zijn tegen slijtage en vlekken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste primer gebruikt voor de specifieke baksteenmuur die je gaat schilderen.

Welke primer kiezen voor bakstenen muur schilderen?

+
Voor het schilderen van een bakstenen muur is het belangrijk om een primer te kiezen die geschikt is voor baksteenoppervlakken en ervoor zorgt dat de verf goed hecht. Als je dus acrylverf gebruikt dan kies je het beste voor een acryl primer.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie