Wat kost een gevel waterdicht maken?

De prijs voor het waterdicht maken van de buitenmuur verschilt per methode. Een overzicht met richtprijzen per uitvoering.

Soort werkzaamheden Prijs
Voegwerken € 38 – 48 per vierkante meter
Impregneren € 8 – 12 per vierkante meter
Vochtwerende verf € 20 – 40 per vierkante meter
Injecteren € 100 per lopende meter
Nieuwe gevelbekleding € 65 – 200 per vierkante meter
Nieuwe gevelbekleding met isolatie € 100 – 250 per vierkante meter
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Hoe herken je problemen met de waterdichtheid van je gevel?

Nakende en gevorderde vochtproblemen kun je doorgaans gemakkelijk herkennen. Enkele veel voorkomende tekenen van vochtige buitenmuren:

  • Scheuren in de buitenmuur en de voegen.
  • Vochtplekken op de gevel.
  • Groei van schimmels of zwammen.
  • Loskomende gevelbekleding: afbladderende gips, verf die blaren vertoont enzovoort.
  • Vochtproblemen binnenshuis wanneer de gevel verzadigd raakt.
  • Minder efficiënte verwarming binnenshuis.

Is de gevel bekleed in steen of met andere versieringen? Dan kan het moeilijker zijn om problemen op het vlak van waterdichtheid op te sporen. Een vochtspecialist kan je helpen vaststellen of de waterdichtheid van buitenmuur al dan niet te wensen overlaat. Een expert kan je ook informeren over mogelijke oplossingen voor vochtige buitenmuren.

Voorbereidingen buitenmuur waterdicht maken

Wil je preventief de buitenmuur behandelen en waterdicht maken zodat je geen last kan hebben van een vochtige gevel? Dan is het aanbrengen van een beschermingslaag een uitstekende afsluiter van je renovatiewerken zodat jij geen last zal krijgen van vochtige buitenmuren. Je nieuwe gevelbekleding impregneren kan je bijvoorbeeld heel wat kopzorgen bezorgen in de toekomst.

In veel gevallen is het echter nodig om eerst de beschadigde, door vocht verzadigde gevelbekleding te verwijderen.

Ook eventuele schade laat je best eerst herstellen. Eventuele scheuren en barsten in de muren geven vocht vrij spel, Ook al is je gevel goed beschermd

Tot slot kan het ook nodig zijn om de gevel te reinigen. Zo verzeker je een goede werking van de gekozen methode.

Werkwijze gevel waterdicht maken 

Er zijn verschillende manieren om een gevel waterdicht te maken. De aangewezen methode zal dan ook deels afhangen van de bron van het probleem. Ook de staat van je gevel speelt een belangrijke rol.

Hieronder vind je een handig overzicht van de verschillende methodes voor buitenmuur waterdicht maken.

Op zoek naar een specialist?
Vind een vakman in jouw regio

1. Voegwerken

Bestaat je gevel (deels) uit voegwerk? Dan doe je er goed aan dat voegwerk na te kijken. Barsten en scheuren in het voegwerk zijn een mogelijke ingang voor vocht. Slaan de scheuren en barsten water op, dan kan dat water beginnen uitzetten bij vorst. Bijgevolg vergroten de barsten, en daarbij ook het probleem.

Om de voegen te herstellen, laat je eerst en vooral de beschadigde voegen verwijderen. Ook kapotte bakstenen laat je vervangen. Vervolgens kun je de muur opnieuw voegen.

Voegwerken

2. Gevel impregneren of hydrofoberen

Het impregneren of hydrofoberen van de gevel is een eenvoudige en zeer efficiënte manier om je buitenmuur waterdicht te maken. Hiervoor brengt een vakman een waterafstotend middel aan op de gevel. Het middel trekt in, en voorziet de gevel van een waterafstotende laag.

Zeker bij het behandelen tegen is dit de beste oplossing. Je geniet 8 tot 10 jaar van deze behandeling. Daarna laat je de buitenmuur best opnieuw waterdicht maken. De gevel hydrofoberen kost gemiddeld tussen 10 en 15 euro per m²

Opgelet: er zijn enkele voorwaarden waaraan je gevel moet voldoen. Zo mag de gevel niet beschadigd zijn. Ook mag de gevel niet teveel zouten bevatten. Een te vochtige gevel impregneren, zal niet gaan.

Tot slot is het materiaal van belang. Is je gevel opgebouwd uit verschillende materialen? Dan bestaat de kans dat impregneren niet de beste optie is. Het impregneermiddel kan in zo’n gevels niet egaal intrekken. De bescherming is dan mogelijk niet optimaal.

impregneren van gevel

3. Vochtwerende verf

Vochtwerende verf biedt een mooi alternatief op het impregneren van de muur. Ook met deze vochtwerende verfbehandeling geniet je van een waterdichte gevel. Hiermee voorzie je de buitenmuren ook van een frisse verflaag, wat bijdraagt aan de uitstraling van je woning, en tegelijk bescherm je de buitenmuur tegen vocht.

Om je gevel te schilderen met vochtwerende verf, moeten de muren uiteraard schoon zijn. Verontreiniging zorgt ervoor dat de vochtwerende verf zich niet goed hecht. Ook gebruik je deze verf beter niet op gevels die vochtig zijn. Is er al een vochtprobleem? Dan is het waarschijnlijk niet de geschikte oplossing om aan de slag te gaan met vochtwerende verf.

Ga je over tot het schilderen met vochtwerende verf? Dan doe je dit in minstens twee lagen, zeker wanneer je gevel uit absorberend materiaal bestaat.

buitenmuur waterdicht maken

4. Injecteren van de gevel

Ook met het injecteren van de gevel maak je de buitenmuur waterdicht. Dit is de aangewezen oplossing voor problemen door opstijgend vocht. Waar neerslaand vocht uit de lucht op de gevel terecht komt, kruipt opstijgend vocht omhoog uit de grond. De eerste sporen van dit vochtprobleem tref je dan ook aan vanonder op de muren.

Voor deze methode boor je eerst enkele gaatjes vanonder in de muur. Vervolgens injecteer je een speciale gel in die openingen. De openingen sluit je uiteraard weer af. De gel werkt als een rem voor het water. Opstijgend vocht kan niet meer omhoog kruipen.

5. Nieuwe gevelbekleding

Het plaatsen van waterdichte gevelbekleding op je buitenmuur is natuurlijk ook een optie. Deze methode is behoorlijk ingrijpend. Is je gevel zwaar aangetast door vocht? Dan is dit allicht de aangewezen oplossing.

Laat in een eerste stap oude, beschadigde gevelbekleding verwijderen. Aangetast isolatiemateriaal verwijder je best. Beschadigingen laat je herstellen. Ook een reiniging van de gevel kan nodig zijn.

Vervolgens kun je ervoor kiezen nieuw isolatiemateriaal te plaatsen. Materialen als glaswol en EPS-parels hebben een vochtregulerende werking. Zo’n materiaal kan bijdragen aan de bescherming tegen vocht en worden op de gevel aangebracht alvorens je aan de slag gaat met waterdichte gevelbekleding.

Tot slot laat je de gevel bekleden. Een vakman verzekert het beste resultaat. Met goed geplaatste waterdichte gevelbekleding is de kans op nieuwe vochtproblemen miniem. Bekleding uit bijvoorbeeld steenstrips, gevelpleister en hout biedt een goede bescherming tegen vocht.

strengpers gevelbekleding

Welke methode kiezen voor jouw woning?

Welke methode het meest geschikt is, is grotendeels afhankelijk van de bron van het probleem. Bij opstijgend vocht kies je bijvoorbeeld voor injecteren, terwijl doorslaand vocht eerder roept om impregneren (ofwel de gevel waterafstotend maken).

Voor preventieve oplossing kan je dan weer terecht bij bijvoorbeeld vochtwerende verf. Waar het vocht vandaan komt kun je laten vaststellen door een vochtspecialist.

Daarnaast is de mate waarin je gevel beschadigd is doorslaggevend. In het ergste geval is het plaatsen van nieuwe gevelbekleding de enige oplossing.

Tot slot kan ook jouw budget een rol spelen. Je gevel impregneren is bijvoorbeeld relatief goedkoop, terwijl een nieuwe type gevelbekleding erg prijzig kan zijn.

Laat je zeker informeren door een vochtspecialist. Die zal je makkelijk kunnen vertellen welke maatregelen nodig zijn. Ook kan die voor je bepalen of er bepaalde methodes moeten uitgesloten worden. Bijvoorbeeld wanneer er teveel zout in de muur zit om de gevel te kunnen impregneren.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en prijzen aan vakmannen

Waarom de buitenmuur waterdicht maken?

Je buitenmuur waterdicht maken heeft vele voordelen.

Vermijd vochtproblemen

Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar toch zijn vochtige muren de belangrijkste reden voor het waterdicht maken van je buitenmuur. Vochtproblemen hebben kwalijke gevolgen en zorgen niet enkel voor vochtige binnenmuren. Vocht kan de groei van schimmels en zwammen stimuleren.

Ook heeft vocht in huis kwalijke gevolgen voor je gezondheid. Bovendien kan een langdurig vochtprobleem de constructie van je woning beschadigen. De meest efficiënte bescherming tegen doorslaand vocht is het waterdicht maken van de buitenmuur. Zo verminder je gelijk de luchtvochtigheid in huis, waardoor je ook minder problemen met condens krijgt.

Onderhoud

Een waterdichte gevel wordt minder snel vuil. Zeker wanneer je de gevel behandelt met een vochtwerend middel zoals vochtwerende verf. Zo’n middel zorgt ervoor dat vuil zich niet aan de gevel kan hechten. Anderzijds stop je ook de groei van mossen en algen. Zonder overtollig water kunnen die zich niet op de gevel nestelen.

Levensduur

Door je gevel waterdicht te maken, verleng je de levensduur aanzienlijk. De buitenmuur is na het waterdicht maken niet enkel beter beschermd tegen vervuiling. Je beschermt de gevel ook tegen allerlei weersomstandigheden. Denk maar aan water dat uitzet bij vriesweer en zo je gevel kan beschadigen. Vorstschade vormt een groot risico voor je gevel. Wanneer het water uitzet, ontstaan kleine scheurtjes. In die openingen kan steeds meer water opgeslagen worden, dat bij elke vorstdag opnieuw uitzet. Een vicieuze cirkel die je voorkomt door je buitenmuur waterdicht te maken.

Waarde van je woning

Hoe beter de staat van je gevel, hoe hoger de waarde van je woning. Laat je de gevelbekleding ook opknappen, of voer je herstellingen uit aan het voegwerk? Dan oogt je woning ook een stuk frisser, waardoor die beter scoort op de woonmarkt.

Waarom een vakman de beste bescherming garandeert

Schakel bij voorkeur een vakman in om de buitenmuur waterdicht te maken.

  • Een specialist kan analyseren waar het probleem vandaan komt. Gaat het om doorslaand vocht, of is opstijgend vocht de schuldige?
  • Een expert stelt ook vast in welke staat je gevel verkeert. Misschien is er verborgen schade, waardoor bepaalde methodes niet geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan vochtwerende verf.
  • Een ervaren vakman informeert je over de geschikte oplossingen. Daarvoor kan hij terugvallen op jarenlange ervaring met vochtbestrijding. Zo weet je zeker dat je een realistisch beeld krijgt van je mogelijkheden.
  • Door de werken uit te laten voeren door professionals, verzeker je het beste resultaat. Laat je bijvoorbeeld nieuwe gevelbekleding plaatsen? Dan kan een fout in de installatie een hele nieuwe reeks vocht- en andere problemen met zich meebrengen.

Advies nodig of een vakman inschakelen? Ontvang gratis offertes

Kies je ervoor om zelf de werken aan te pakken of toch een vakman in te schakelen voor een correcte uitvoering? Iedereen heeft baat bij goede raad. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes van vochtspecialisten in jouw omgeving. Zo kan je snel en eenvoudig de juiste expert voor jouw vochtproblemen vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie