Wat is een waterkeringsmuur?

Een waterkeringsmuur bestaat uit een dunne, vochtwerende laag in kunststof of roofing. Bijkomend kan die waterkerende laag bestaan uit roestvrij metalen golfplaten, halfstijve vochtschermen, hydraulische mortel of DPC-folie.

Dit laagje wordt waterpas en gelijk met de vloer op de eerste rij stenen van de muur geplaatst. De waterkering bevindt zich dus altijd een paar centimeter boven de grond. 

Waterkeringen zorgen ervoor dat er via de muren geen vocht in je woning binnendringt. Opstijgend vocht is meestal grondwater dat op de begane grond ontstaat en vervolgens via de eerste rij stenen je muren binnendringt. Waterkeringen voorkomen dat het vocht hoger kan opstijgen en zijn bijgevolg een goede vorm van vochtbestrijding.

Bovendien voorkomen waterkeringen ook andere vochtproblemen (natte plekken in de muur, schimmelvorming, vochtige geur, beschadiging van dragende onderdelen in je huis et cetera) die ten gevolge van opstijgend vocht kunnen ontstaan. 

Schimmel op buitenmuur door vochtproblemen

Hoe waterkering in muur plaatsen?

Je kan een waterkering zelf plaatsen of laten plaatsen door een specialist

Een waterkering kan zowel bij een bestaande muur als bij een nieuwe muur aangebracht worden. Beide opties vragen wel een andere aanpak.

Een waterkering in een bestaande muur aanbrengen, is een serieuze klus. Wanneer je een woning hebt met dikke muren zal je hoogstwaarschijnlijk de muren moeten onderkappen

Muren met een gewone dikte hebben een andere en makkelijkere optie: muurinjecties. Daarbij wordt een waterdichte stof in de muur gespoten die zich in de poriën van de muur hecht. Daardoor ontstaat een waterdichte laag die het opstijgende vocht kan tegenhouden. Zo vermijd je vochtproblemen zonder al te hoge kosten. Deze oplossing is echter niet permanent. 

Specialisten plaatsen standaard een waterkering wanneer ze nieuwe muren metselen. Als je zelf je muren metselt en je brengt een waterkering aan, dan moet je het vochtwerende materiaal waterpas op de eerste laag stenen leggen. Vervolgens metsel je de muur hierop verder. 

Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een stootvoeg of staande voeg. Dit is een opening in de buitenmuur waaruit het vocht op de waterkering de muur kan verlaten. 

Het plaatsen van een waterkering is een complexe en ingrijpende klus die je beter aan vochtspecialisten overlaat. Een muur onderkappen is een intensieve klus waarbij je rekening moet houden met de stabiliteit van een woning. Ook moet je erop letten dat er geen vocht binnensijpelt tijdens de werken.

Daarom kan het handig zijn om een ervaren vakman te contacteren. Een vochtspecialist beschikt namelijk over de nodige kennis en ervaring om risico’s correct in te schatten. In enkele gevallen heb je bovendien recht op een renovatiepremie

Wil je weten wat de prijs is voor het (laten) plaatsen van waterkering?

De prijs voor het laten plaatsen van een waterkering in de muur ligt gemiddeld tussen de 75 en 150 euro per meter. Afhankelijk van de dikte van je muren kan die prijs hoger of lager liggen. Via het offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen die je toelaten verschillende prijzen met elkaar te vergelijken

Op zoek naar een specialist?Vind de juiste vakman in jouw regio!

Voordelen en nadelen van een waterkerende laag

Een waterkering op de muur is een efficiënte en degelijke methode om opstijgend vocht in jouw woning tegen te gaan. Wil je graag een doordachte keuze maken? Dan loont het zeker om de voordelen en nadelen tegenover elkaar af te wegen. We zetten ze hieronder voor jou op een rij.

Voordelen

Een waterkering plaatsen biedt alvast voordelen

  • Je hebt de absolutie garantie van een vochtvrij huis. Zowel opstijgend vocht als regenwater bij een hevige storm zullen geen vochtproblemen veroorzaken. 
  • Het is een definitieve oplossing. Een waterkering zorgt voor een permanent resultaat. De kosten zijn eenmalig.

Je kunt in plaats van een waterkering ook gebruikmaken van muurinjecties. Dit is een goedkopere optie, maar heeft geen permanente werking zoals een waterkering. Je moet vaak meerdere keren muurinjecties laten uitvoeren. 

Nadelen

Een waterkering plaatsen heeft jammer genoeg ook enkele nadelen

  • Er komen breekwerken aan te pas. Zowel de buitenmuur als de binnenmuur zullen na afloop een nieuwe afwerking nodig hebben. 
  • Muren onderkappen is duur. Via premie(s) kan je de prijs wel ietwat drukken. 
Schimmel op buitenmuur

Vind een vochtbestrijder in jouw regio voor info, advies en een offerte

Wil je een waterkering laten plaatsen? Of wil je graag in contact komen met vochtspecialisten die je advies of extra informatie geven? Vul hieronder gratis en vrijblijvend ons offerteformulier in. Zo kan je makkelijk prijzen met elkaar vergelijken en de uiteindelijke keuze maken die het beste bij je past.

Bovendien verzekeren gespecialiseerde vochtbestrijders een degelijke uitvoering van de werken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Waar moet de waterkering zitten?

+
De waterkering moet tijdens het metselen waterpas en gelijk met de vloer op de eerste rij stenen geplaatst worden. De waterkering bevindt zich bijgevolg altijd een paar centimeter boven de grond. 

Hoe hoog zit de waterkering?

+
Gemiddeld zit de waterkering voor een buitenmuur enkele centimeters boven de grond. Een waterkering wordt waterpas en gelijk met de vloer op de eerste rij stenen van de muur geplaatst.

Wat te doen tegen een vochtige muur in oude woning?

+
Meestal is opstijgend vocht de oorzaak voor een vochtige muur. Je kunt opstijgend vocht op twee manieren verhelpen: door muurinjecties toe te passen of door de muur te laten onderkappen en daarna waterkeringen te plaatsen. Muurinjectie houdt in dat je in de muur een chemisch product of gel spuit. Zo kan het tijdelijk vocht tegenhouden. Waterkeringen houden vocht permanent tegen, maar zijn duurder om te laten plaatsen dan muurinjecties.  

Wat is waterkerende folie? 

+
Waterkerende folie wordt aan de buitenzijde van een gebouw geplaatst om te voorkomen dat vocht van buitenaf in je muren kan binnendringen. Het voorkomt bovendien andere vochtproblemen.

Kan je een waterkering in een spouwmuur metselen? 

+
Ja, je kan een waterkering in een spouwmuur metselen. Het waterafkerend laagje houdt vocht tegen zodat het niet in je muren kan dringen. 
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie