Kostprijs buitenmuur of gevel schilderen

Voor het schilderen van de gevel van een tussenwoning ligt de totaalprijs tussen 2.100 en 2.400 euro. Voor gevelschilderwerken aan een vrijstaande woning mag je rekenen op een totaalprijs van 5.300 tot 6.000 euro. Dit is natuurlijk slechts een richtprijs. Hoe groter de woning, hoe hoger de kostprijs voor de schilderwerken.

De prijzen voor het schilderen van buitenmuren zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 • Voor- of nabehandeling van de buitengevel (reiniging, reparatie en het primen van de muur)
 • Gekozen verf
 • Vraagprijs van de schilder
 • Totale oppervlakte
 • Type woning
 • Geveltype
 • Aantal lagen gevelverf

Onderstaand schema geeft je een idee van de totaalprijs. Bedenk wel dat bijvoorbeeld kalkpleister een hogere prijs per vierkante meter heeft, je het reinigen in sommige gevallen best zelf kunt doen, en dat ook het primen een extra kost met zich meebrengt.

Werkzaamheden Prijs per vierkante meter
Reinigen € 3
Reparaties € 3
Grondlaag (acryl muurverf) € 3
Tussenlaag (acryl muurverf) € 7
Eindlaag (acryl muurverf) € 8
Totaalprijs € 24
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan erkende vakmannen
arrow Ontvang offertes

Welk soort verf is geschikt voor het schilderen van buitenmuren?

De verfkeuze voor je buitenmuren heeft niet alleen invloed op de totaalprijs van de gevelschilderwerken. Elke soort gevelverf heeft zo zijn eigen functie. Het is dus belangrijk om even stil te staan zodat je de juiste verf voor je gevel gebruikt.

1. Primer

Deze laag zorgt ervoor dat de gevelverf buiten beter aan de muur hecht. Zo komen de bovenliggende verflagen niet onder spanning, en bekom je een net en egaal resultaat.

Daarnaast beschermt primer de buitenmuren tegen de grillen van het weer.

Wanneer is een laag primer of fixeermiddel aangewezen?

 • Je gaat een onbeschilderde, bakstenen muur schilderen.
 • De aanwezige gevelverf is verpoederd. Wanneer je over de (nieuwe) gevel strijkt, blijft er een poederig residu achter op je handen.

Afhankelijk van je gevelsituatie kun je verschillende soorten primer gebruiken.

2. Kalkpleister

Naast je gevel schilderen, kun je jouw buitenmuren ook kaleien. Kalei, ook wel kalkpleister, heeft een dubbele werking. Enerzijds biedt kalkpleister een ideale bescherming tegen allerlei weersomstandigheden, anderzijds laat het de muren ademen. Dit betekent dat vocht via de gevels naar buiten kan, de beste manier om de vochtige muren te beschermen tegen vochtproblemen.

Daarnaast wordt kalkpleister vaak gebruikt om oneffenheden of kleine beschadigheden aan het oog te onttrekken.

Na 5 tot 10 jaar laat je kalkpleister best opnieuw aanbrengen om van bovenstaande voordelen te blijven genieten. Ook is het interessant om op te merken dat kaleien een tijdrovende en complexe klus is. Het kan juist daarom handig zijn om een vakman in te schakelen.

3. Acryl muurverf

De meest gebruikte façade verf is en blijft acryl muurverf. Deze optie is, zeker op lange termijn, de meest voordelige. Acryl muurverf gaat namelijk erg lang mee en vraagt om relatief weinig onderhoud

Daarnaast is ook de kleurkeuze bij deze gevelverf uitgebreider dan bij kalkpleister. Waar je met kalei een rustieke uitstraling bekomt, kun je met acryl meerdere kanten op.

Natuurlijk biedt acryl muurverf ook een uitstekende bescherming aan je gevel. Acryl buitenmuurverf is dampopen, laat het vocht dus weer naar buiten, en houdt uv-straling tegen.

gevel schilderen

Hoe pakt een vakman een gevel schilderen aan?

Om tot het gewenste resultaat te komen (en omdat je jouw gevel niet een jaar later opnieuw wil laten schilderen) is het belangrijk om onderstaande stappen te volgen. Of je de klus nu zelf klaart of een vakman inschakelt. Met een goede voorbereiding bespaar je jezelf heel wat kopzorgen.

Stap 1: Voorbereidend werk: gevel reinigen

Voor je begint met je buitenmuur te schilderen, is het nodig je gevel te (laten) reinigen. In de meeste gevallen volstaat het om de buitenmuren met water en een reinigingsmiddel schoon te maken, eventueel met een harde borstel. Verwijder de loszittende verflagen.

Afhankelijk van de staat van je gevel is het mogelijk dat enkel zo’n behandeling niet volstaat. Soms is een meer grondige reiniging nodig, of vereist je gevel net een fijnere aanpak. Het is raadzaam om daarvoor beroep te doen op een gevelspecialist.

Eens je gevel gereinigd en volledig droog is, kun je verdergaan met de volgende stap.

Stap 2: Grondlaag behandelen

Is het nodig om je gevel te behandelen met een primer of fixeermiddel? Dan doe je dat na het reinigen en drogen van de muur.

Let goed op welke primer je gebruikt.

 • Ga voor een primer die geschikt is voor buitentoepassingen.
 • Kies een dampopen primer.

Laat de grondlaag goed opdrogen voor je doorgaat naar de volgende stap.

Stap 3: Gevel schilderen

Na het voorbereidende werk kan je dan eindelijk je gevel schilderen. Afhankelijk van je wensen en de noden van je geschilderde gevel, ga je voor 1 of meerdere lagen verf. Hieronder vind je enkele nuttige tips voor wanneer je je gevel laat schilderen.

schilderen van de gevel

Tips en aandachtspunten

Voor je aan het schilderen begint, zijn er natuurlijk nog een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo spelen bijvoorbeeld de temperatuur en weersomstandigheden een rol om te starten met schilderen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies en vrijblijvende offertes

1. De ideale omstandigheden voor gevelschilderwerken

Idealiter schilder je de buitenmuren bij temperaturen tussen de 10 en de 20 graden Celsius. Bij minder dan 10 graden zal de verf niet snel genoeg drogen. Op dagen boven de 20 graden droogt de verf dan weer te snel.

Je buitengevel schilderen doe je bij voorkeur bij droog weer, liefst op een niet al te zonnige dag. Mist en wind kunnen een nadelige invloed uitoefenen op de gevelverf: bij mist komt er vocht in de gevelverf, bij hevige wind bestaat de kans dat je verf verontreinigd wordt. Denk maar aan opwaaiend zand. Daarnaast kan droge, warme wind de droogtijd van de verf verlagen, en zo het schilderen van de buitenmuren bemoeilijken.

Houd er daarbij ook rekening mee dat je voorgevel schilderen langer dan een dag kan duren. Je kiest dus best voor een langere periode met gunstige weersomstandigheden. De periode tussen april en oktober is ideaal.

2. Buitenmuur verven: welke kleur?

Ga je jouw gevel kleuren? Dan is ook de verfkleur van belang voor je nieuwe gevel. Waar een felle modekleur misschien fris en hip is, kan zo’n tint ook voor problemen zorgen. Zo ben je sneller uitgekeken op een niet-neutrale gevelkleur en kan het, afhankelijk van je gemeente eenvoudigweg niet toegestaan zijn om bepaalde façadekleuren te gebruiken.

Ga voor het schilderen na of jouw gemeente bepaalde regels heeft omtrent kleurgebruik in het straatbeeld.

3. Gevel schilderen: prijs

Laat je jouw gevel schilderen? Dan kun je heel wat geld besparen door op voorhand wat onderzoek te doen.

 • Bekijk op welke schilders je beroep kunt doen in jouw omgeving.
 • Lees ervaringen van andere klanten.
 • Vergelijk offertes voor je de werken aanvat.

4. Welke borstel gebruik je om je gevel te schilderen?

Een verfroller is het meest geschikt voor het schilderen van grote oppervlakken.

Een kwast gebruik je dan weer voor kleinere oppervlakken. Denk aan diepe voegen, randen en smallere stroken waarbij je nauwkeuriger te werk moet gaan.

Een vachtroller is ideaal voor het beschilderen van een bakstenen muur. Met een vachtroller met lange haren bereik je namelijk makkelijker de dieper gelegen stukken tussen de individuele bakstenen. Zonder dat je die apart met een kwast moet beschilderen.

Een blokkwast, tot slot, gebruik je voor het kaleien of het aanbrengen van kalkpleister.

Kies voor materiaal van hoge kwaliteit. Zo bespaar je op lange termijn een heleboel tijd en geld. Met minder kwaliteitsvol materiaal is de kans groot dat je fouten maakt die je achteraf weer moet rechtzetten. Begin met verticale strepen en rol deze uit met horizontale strepen.

Is een vergunning nodig voor het schilderen van de gevel?

Afhankelijk van de gemeente waar je woning gelegen is, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt voor het schilderen van je buitenmuren. In het Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er in sommige gemeentes regels omtrent de gevelkleur. Doorgaans zijn die enkel relevant als je jouw voorgevel wil schilderen.

Je kunt hierover meer informatie verkrijgen via de gemeente. Doe je beroep op een schilder? Dan kan die je daarover ook meer informatie verstrekken.

kleur kiezen voor gevel

Zelf schilderen of een schilder inschakelen? Vergelijk gratis offertes

Een geverfde gevel geeft je woning een nieuwe look. Zoals je ziet komt er meer kijken bij het schilderen van je buitenmuren dan enkel het aanschaffen van gevelverf en het schilderwerk.

Zie je het niet zitten om er zelf aan te beginnen, maar kan je gevel wel wat kleur en liefde gebruiken? Denk er dan zeker over na om de klus uit te besteden aan professionals voor een mooi eindresultaat.

Hieronder kun je gratis offertes aanvragen voor je gevelschilderwerken. Wij brengen je volledig vrijblijvend in contact met schilders in je buurt. Alles wat jij dan nog hoeft te doen is de offertes vergelijken, en kiezen voor de beste oplossing voor jouw specifieke situatie. Handig toch?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie