Kaleien landelijk huis: ga voor die authentieke look

Kaleien is de aangewezen muurafwerking als je jouw woning een authentieke, rustieke uitstraling wilt geven. Kalei op je gevel roept meteen een landelijk gevoel op, en dat valt ook eenvoudig te verklaren.

authentieke look met kalei

Geschiedenis van kaleien landelijke stijl

Kaleien is een techniek die al eeuwenlang wordt toegepast. Oorspronkelijk waren het de boeren die hun gevels kaleiden. Hoe dat precies verliep, verschilt nogal van hoe een gevel in deze tijden gekaleid wordt.

De boeren brachten jaarlijks een laag kalk aan op de buitenmuren van hun woningen en stallen. Die laag beschermde de muren voor het komende jaar. Omdat die laag kalk jaar na jaar opnieuw werd aangebracht, ontstond mettertijd een dikke laag kalk of kalei

Het uitzicht van een gekaleide muur is dus door-en-door landelijk. De gekaleide gevels in de boerenbuiten zijn zelfs iconisch geworden. Je gevel kaleien roept dan ook automatisch dat landelijke gevoel op, of je nu afgelegen woont of midden in een stedelijke gebied.

Wat is kaleien in een notendop?

Kaleien is al lang geen uitgerekt proces meer. Waar het vroeger jaren duurde voor die dikke kaleilaag ontstond, duurt je gevel kaleien tegenwoordig niet langer dan enkele dagen.

Om het proces te versnellen, werd kaleiverf op de markt gebracht. Je brengt (eventueel gekleurde) kalei met een blokborstel aan op de gevel, laagje voor laagje. Na het aanbrengen van de kalei kun je de gevel afwerken naar wens.

Op zoek naar een gevelexpert?Ontvang advies en offertes op maat.

Waarom kiezen voor landelijk kalei?

Een gekaleide gevel oogt niet enkel mooi, maar biedt ook enkele interessante technische voordelen.

Gevel beschermen tegen weersomstandigheden

Eeuwen geleden zaten de boeren waarschijnlijk niet zo heel erg in met de uitstraling van hun woning. Kaleien werd dan ook voornamelijk uit praktische overwegingen gedaan. De kalklaag beschermde de gevels van hun stallen en woningen tegen verschillende weersomstandigheden. Kalei is een ademend materiaal dat je woning goed beschermt tegen vocht, wind en hevige neerslag.

Flexibiliteit met kalei

Kalei wordt in dunne laagjes aangebracht. Het materiaal is wat dikker dan bijvoorbeeld gewone verf, en is daarom geschikt voor het verbergen van kleine imperfecties.

De onderliggende gevelstructuur blijft evenwel goed zichtbaar. Kalei ziet er daarom bijvoorbeeld bijzonder mooi uit op een bakstenen muur.

Behoud het karakter van de woning

Kalei geeft je woning een nieuwe, zachte uitstraling, maar tast het karakter van je woning niet aan. De gevelstructuur blijft duidelijk zichtbaar onder de kaleilaag. Zo behoud je bijvoorbeeld de statige uitstraling van een oude woning, maar voeg je toch een warme, rustieke toets toe.

kaleien

Kan het toegepast worden op de binnenmuur en buitenmuur?

Kaleien werd vroeger aangebracht op buitenmuren om ze te beschermen tegen de grillen van het weer. Nu is het perfect mogelijk om ook je binnenmuren op te knappen met een laag kaleiverf.

Buitenmuren kaleien

Je buitenmuur voorzien van een kaleilaag is niet enkel een duurzame manier om je gevel te beschermen tegen vocht. Je hebt ook enorm veel controle over hoe je woning er na de werken uitziet. Je hebt de keuze uit een uitgebreid kleurenpalet, en een heel resem aan mogelijke afwerkingen en texturen.

Binnenmuren kaleien

Ook binnenshuis is kalei een geliefde keuze. De zachte, authentieke uitstraling van kalei brengt de boerenbuiten bijna letterlijk naar binnen. Je kunt je muren voorzien van klassiek witte kalei, of kiezen voor een kleur die past binnen je interieur.

Zelf kaleiwerken uitvoeren?

Je kunt kalei in theorie zelf aanbrengen op binnen- en buitenmuren. Wie voldoende tijd en wat ervaring heeft, kan de klus zelf klaren. Toch is zelf kaleien lang niet altijd de aangewezen oplossing. Zeker als het over het kaleien van de gevel gaat, doe je beter beroep op een vakspecialist.

Een expert waakt over alle verschillende stappen in het proces, en verzekert dat het kaleien onder de juiste omstandigheden gebeurt. Bovendien is kaleien arbeidsintensief en tijdrovend. Een weekje vakantie nemen om de gevel te kaleien, is niet iets waar iedereen op zit te wachten.

Je gevel laten kaleien door een gevelexpert?
Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes en krijg advies!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Welke kleuren zijn kenmerkend voor een landelijke stijl?

Wil je een woning met een kenmerkende landelijke look? Dan kies je best voor kalei in een lichte tint. Wit is de meest klassieke keuze, en roept het meest van alle kleuren dat beeld van oude, rustieke boerderijen op. Een witte gevel heeft bovendien een verkoelend effect

Wit wordt echter sneller vuil dan donkerdere kleuren. Overweeg je een andere kleur? Houd dan vooral rekening met de stijl van je woning en het gewenste effect

Voorbeelden van landelijke stijl huizen

kaleien woning
landelijk woning kaleien
kaleien van landelijk woning

Wil je de muren laten kaleien? Raadpleeg gevelspecialisten in je buurt

Heb je vragen over kaleien, of ben je benieuwd hoe jij jouw huis een rustieke, landelijke look kunt geven? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo weet jij precies wat je kunt verwachten van kalei, vind je geschikte oplossingen voor eventuele obstakels, en krijg je meteen een beeld van hoeveel je gevelafwerking zou kosten.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat kalei mee?

+
Een correct gekaleide gevel gaat gemakkelijk 10 à 15 jaar mee. Daarna voorzie je de gevel van een nieuw laagje kalei

Woon je in een groene omgeving, of net in een gebied met heel veel verkeer? Dan kan de kalei sneller vuil worden.

Prijs kaleien per vierkante meter?

+
Je gevel laten kaleien kost je gemiddeld 25 tot 45 euro per vierkante meter. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van onder meer het totale geveloppervlak, de complexiteit van de werken, de kleur en afwerking van de kalei, en natuurlijk de vraagprijs van de gevelspecialist.

Je woning zo voordelig mogelijk laten kaleien? Vergelijk verschillende offertes en betaal geen cent te veel.

Is een gekaleid huis een goed idee in 2023?

+
Kaleien is ook in 2023 een goede optie voor het bekleden van je gevel. Je woning krijgt een stijlvol, authentiek karakter en is goed beschermd tegen neerslag, hitte en wind.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie