Kun je een modern huis kaleien?

Kaleien is een eeuwenoude techniek die doorheen de decennia beetje bij beetje werd verfijnd. De techniek zou ontstaan zijn bij boerderijen. De boeren beschermden hun gevel jaarlijks met een laagje kalk. Die laag kalk werd natuurlijk jaar na jaar iets dikker. Zo ontstond uit al die verschillende lagen kalk een dikke laag kalei die erg vergelijkbaar is met de kaleien gevelbekleding van nu.

Je gevel jaarlijks beetje bij beetje kaleien is natuurlijk niet de meest praktische oplossing. Zo’n langdradig proces past niet meer in deze tijd. Gelukkig gaat kaleien tegenwoordig een stuk sneller. Daarvoor werd kaleiverf ontwikkeld. 

Het materiaal wordt in verschillende lagen aangebracht, dus het proces neemt nog steeds wat tijd in beslag. Het gaat nu echter om een proces dat enkele dagen in beslag neemt.

Gevels en muren kaleien is dus iets typisch landelijks. Toch zie je kalei steeds vaker terug op de gevels van moderne woningen. Het materiaal heeft dan ook heel wat interessante voordelen, zoals de dampopen bescherming tegen neerslag, het ademend karakter, en de veelzijdige afwerking.

Huis in moderne versus landelijke stijl

Waar een landelijke woning een eerder zachte uitstraling heeft, gaat het bij moderne huizen meer om een egaal en strak uitzicht.

Kalei is in feite een van die materialen die kenmerkend zijn voor woningen in landelijke stijl. Toch past kalei ook perfect op een meer moderne gevel. Net als hout heeft het ook op moderne woningen zijn plek gevonden.

Advies op maat

Voordelen van kaleien moderne woning

Je moderne woning kaleien is een uitstekend idee. Kalei aanbrengen (in om het even welke kleur) geeft je woning een volledig nieuwe look. Hieronder vind je een paar leuke voordelen van deze eeuwenoude, duurzame techniek.

Muren met een mooie balans tussen strak en zacht

De combinatie van de zachte uitstraling van kalei met de strakke lijnen van een moderne woning creëert een aangenaam evenwicht. Kaleien heeft een verzachtend effect waardoor een moderne woning met een gekaleide gevel een strakke en egale doch uitnodigende uitstraling geniet.

Je woning oogt modern, maar ziet er toch aangenaam warm uit. Omdat kalei eenvoudig te kleuren valt met pigmenten in zowat elke bedenkbare kleur, ben je ook niet beperkt tot klassieke witte kalei. 

Combineer je houten elementen met een gekaleide, moderne gevel? Dan krijgt je woning een moderne twist op een eeuwenoude, bijna iconische look.

Goed voor de buitenmuur

Kalei is ontzettend goed voor je gevel. Dat wisten de boeren honderden jaren geleden ook al. De kalk beschermt je woning tegen vocht, maar laat je woning wel nog ademen. Water van buiten komt je woning niet meer binnen, terwijl vochtige lucht wel nog naar buiten kan ontsnappen.

Inspiratie: 3 gekaleide woningen met moderne kleuren

kaleien moderne woning
gekaleide gevel bij een moderne woning
voorgevel kaleien
Benieuwd naar de opties voor jouw gevel?Krijg vrijblijvend advies op maat!

Alternatief: wat is het verschil tussen een muur met kalei en crepi?

Voor moderne woningen wordt vaak gekozen voor crepi gevelbekleding. Net als kalei is crepi vochtwerend en toch ademend.

Zowel kalei als crepi bieden je de optie om oneffenheden in de gevel weg te werken. Crepi zorgt echter voor een strakker, egaler resultaat. Crepi wordt aangebracht in een dikkere laag, waardoor imperfecties volledig onzichtbaar gemaakt kunnen worden.

Wens je een echt strak, perfect glad resultaat? Dan is crepi de beste optie. Voor een zachte toets kies je dan weer beter voor kaleien.

Prijs: wat kost een huis kaleien of bekleden met crepi?

Crepi is over het algemeen wat duurder dan kalei. Je betaalt gemiddeld 40 tot 80 euro per vierkante meter voor crepi, en zo’n 25 tot 40 euro per vierkante meter voor kalei.

Levensduur: hoe lang gaat kalei en crepi mee?

Kalei heeft een levensduur van minstens 15 à 20 jaar, op voorwaarde dat de kaleiverf correct op de muur werd aangebracht. Crepi gaat minstens 10 à 15 jaar mee, maar zal na die tijd vergrauwen. In principe blijft crepi je gevel dan wel nog beschermen.

kalei aanbrengen op de gevel

Vragen over kaleiwerken of op zoek naar een alternatief voor je moderne gevel? Krijg gratis advies op maat

De buitenmuur van je woning een nieuwe look geven met kalei? Daarvoor doe je best beroep op een gevelspecialist. Kalei aanbrengen is een heel ingewikkelde en tijdrovende klus waarvoor je best wat kennis en ervaring nodig hebt.

Heb je vragen over kalei, ben je benieuwd naar de alternatieven, of op zoek naar een gemiddelde prijs voor het kaleien van jouw gevel? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kun jij de prijzen vergelijken, advies inwinnen, en een goed geïnformeerde keuze maken!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen over kaleien

Is kaleien duurder dan schilderen?

+
In sommige gevallen is kaleien duurder dan schilderen. Dit komt omdat kaleien een meer arbeidsintensief proces is dan schilderen. Over het algemeen is de prijs van kaleien afhankelijk van verschillende factoren (bv. grootte van het oppervlakte en de kwaliteit van de pleister). Raadpleeg een gevelspecialist om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen voor het kaleien of schilderen van je gevel

Is kaleien isolerend?

+
Kaleien is een methode waarbij de binnen- en buitenmuren van je woning worden voorzien van een laag kalei. Kaleien op zichzelf heeft geen isolerende eigenschappen. Je zal met kaleien je gevel niet isoleren. Voor meer info en advies raadpleeg een gevelspecialist. 

Kan je elk huis kaleien?

+
In principe kan je bijna alle bakstenen gevels kaleien. Een gevelspecialist kan je helpen met het beoordelen van je gevel. 

 Is het mogelijk om te kaleien op snelbouwstenen

+
Het is perfect mogelijk om te kaleien op snelbouwstenen. De beste ondergronden om te kaleien zijn van baksteen, snelbouwsteen en betonsteen. Het is wel belangrijk dat de ondergrond proper is om te kaleien.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie