Prijs: wat kost een huis kaleien of cementeren?

Er zijn verschillende factoren die de kostprijs van kalei en cementeren beïnvloeden. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste verschillen op vlak van kostprijs.

  1. Materiaalkosten

Kalei wordt gemaakt van kalk en is over het algemeen goedkoper dan cementeren, omdat de gebruikte materialen goedkoper zijn. Cementeren daarentegen wordt gedaan met cement en andere materialen zoals zand, en kan daarom duurder zijn dan kaleien.

  1. Arbeidskosten

De arbeidskosten voor kaleien en cementeren zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de oppervlakte van het te behandelen oppervlak, de toegankelijkheid van het gebouw en de ervaring van de vakman die de klus uitvoert. In het algemeen zijn de arbeidskosten voor cementeren hoger dan voor kaleien, omdat cementeren een meer arbeidsintensief proces is.

  1. Dikte van de laag

De dikte van de laag cementeren kan variëren van dunne tot dikke lagen, afhankelijk van de gewenste afwerking. Dunne lagen worden ook wel “pleisterlagen” genoemd en zijn over het algemeen goedkoper dan dikke lagen, omdat er minder materiaal nodig is. Dikke lagen kunnen echter duurder zijn vanwege de extra arbeid en materialen die nodig zijn om ze aan te brengen.

  1. Voorbereidende werkzaamheden

De voorbereidende werkzaamheden voor kaleien en cementeren kunnen verschillen en kunnen ook van invloed zijn op de kostprijs. Voor kaleien is het meestal voldoende om het oppervlak schoon te maken en eventuele beschadigingen te repareren. Bij cementeren kunnen echter meer voorbereidende werkzaamheden nodig zijn, zoals het aanbrengen van een wapeningslaag en het egaliseren van de ondergrond.

In het algemeen kan de kostprijs van kaleien lager zijn dan die van cementeren, maar dit hangt af van verschillende factoren, zoals de dikte van de laag, de oppervlakte en de voorbereidende werkzaamheden. Het is daarom belangrijk om een gedetailleerde offerte te krijgen van een professionele vakman, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen op basis van de kosten en de gewenste afwerking.

BehandelingGemiddelde prijs per m²
Kaleien€50 – €70
Cementeren€40 – €70
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes aan!

Wat zijn de verschillen tussen kaleien en cementeren?

Er bestaan een aantal verschillen tussen kaleien en cementeren wat betreft de techniek zelf, het uiterlijk en het onderhoud.

Wanneer kiezen voor kaleien?

Kaleien kan een goede optie zijn als je een historisch gebouw wilt renoveren of restaureren, omdat deze oude schildertechniek al eeuwenlang wordt gebruikt om historische gebouwen te verfraaien en de oorspronkelijke uitstraling te behouden. Bovendien heeft kaleien een zachte en natuurlijke uitstraling, wat het gebouw er ouder en authentieker kan laten uitzien.

Als je gevel onregelmatigheden vertoont, zoals scheuren of oneffenheden, kan kaleien helpen om deze te camoufleren en de muur een egale uitstraling te geven. Kaleien is namelijk in staat om kleine oneffenheden in de gevel te verbergen en zo de muur een egale uitstraling te geven.

Kaleien kan ook een goede optie zijn als je op zoek bent naar een natuurlijke uitstraling voor je gevel. De kalkpleister heeft namelijk een lichte korrelige structuur en kan in verschillende kleuren worden aangebracht, waardoor je gevel een mooie en natuurlijke uitstraling krijgt.

Daarnaast is kalk een natuurlijk materiaal dat goed ademt en vochtregulerend werkt. Hierdoor kan kaleien een goede optie zijn als je een ademende gevel wilt. De ademende werking van kalk zorgt ervoor dat vocht goed kan worden afgevoerd, wat de duurzaamheid van de muur ten goede komt.

Ten slotte kan kaleien ook een mooie afwerking geven aan kleine oppervlakten, zoals een accentmuur of een tuinmuur. Omdat kaleien in verschillende kleuren kan worden aangebracht, kun je het oppervlak een mooie en persoonlijke uitstraling geven.

gevel kaleien

Waarop letten?

Wanneer je ervoor kiest om kalei toe te passen op je gevel, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo moet de ondergrond geschikt zijn, de gevel wellicht voorbehandeld worden, moet je de kleurkeuze zorgvuldig maken en de laag niet te dik aanbrengen. Daarnaast is het belangrijk om de droogtijd in de gaten te houden en te zorgen voor regelmatig onderhoud om de levensduur van de kalei te verlengen.

Wanneer kiezen voor cementeren?

Cementeren kan een goede keuze zijn als je op zoek bent naar een strakke en moderne uitstraling van je gevel. Dit is met name het geval bij nieuwbouw of bij oudere gevels die in slechte staat verkeren. Cementeren is namelijk een sterke en duurzame afwerking die de gevel beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en weersomstandigheden. Het is daarnaast ook relatief onderhoudsvrij, omdat het materiaal gemakkelijk schoon te maken is en niet snel beschadigd raakt. Cementeren wordt meestal toegepast bij gevels die uit bakstenen of betonblokken bestaan, maar het kan ook worden gebruikt bij gevels van andere materialen.

gevel cementeren

Waarop letten?

Bij het cementeren van een gevel zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. De ondergrond moet geschikt zijn en mogelijk behandeld worden, afhankelijk van eventuele beschadigingen. Let erop dat de laag niet te dik wordt aangebracht en kies zorgvuldig de kleur en afwerking die bij je gewenste uitstraling past. Kosten zijn ook een belangrijk aandachtspunt. Zorg voor regelmatig onderhoud om de levensduur van de gevel te verlengen.

Benieuwd naar de huidige technieken en mogelijkheden van kaleien of cementeren?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Wil je cementeren combineren met kaleien?

Het is mogelijk om te kiezen voor cementeren met een kalei-effect. Hierbij wordt er een dunne laag cement aangebracht die vervolgens behandeld wordt om het effect van kalei te creëren. Deze techniek wordt ook wel ‘cementeren met een sierpleister’ genoemd.

Een groot voordeel van deze techniek is dat het de duurzaamheid en weerbestendigheid van cement combineert met de esthetiek van kalei. De gevel krijgt een mooie, natuurlijke uitstraling die past bij verschillende soorten huizen en gebouwen. Bovendien is het mogelijk om te kiezen uit verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor je het uiterlijk van de gevel volledig naar wens kunt aanpassen.

Conclusie: kaleien of cementeren?

Als het gaat om het afwerken van een gevel, zijn zowel kaleien als cementeren goede opties.

Kaleien is een geschikte keuze voor wie een natuurlijke uitstraling en een authentieke sfeer wil creëren. Het is relatief goedkoop en kan op verschillende ondergronden worden aangebracht. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een goede voorbereiding en onderhoud om de levensduur van de gevel te verlengen.

Cementeren is een goede optie voor wie op zoek is naar een duurzame en weerbestendige afwerking. Het biedt meer mogelijkheden qua kleur en afwerking en is geschikt voor zowel nieuwe als bestaande gevels. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de kosten en de voorbereiding die nodig is om de gevel te cementeren.

De beste keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, de staat van de achterliggende muur en de gewenste uitstraling. Bij het maken van een keuze is het belangrijk om te letten op factoren zoals geschiktheid van de ondergrond, kosten en onderhoud

Vakman inhuren? Raadpleeg specialisten in je buurt

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen, wat je in staat stelt om niet alleen prijzen te vergelijken, maar ook om advies van verschillende vakmensen te ontvangen. Een ervaren vakman inschakelen kan ook helpen om de kosten te drukken, omdat hij of zij de juiste materialen en technieken kan gebruiken om een langdurig resultaat te garanderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat kaleien gevel mee?

+
De levensduur van kaleien hangt af van verschillende factoren, zoals het type ondergrond, de kwaliteit van de kalei, de blootstelling aan weersinvloeden en de mate van onderhoud. Over het algemeen kan kalei minstens 10 tot 15 jaar meegaan, maar sommige producten en toepassingen kunnen een levensduur van 20 jaar of meer hebben.

Wat is de levensduur van cementpleister?

+
De levensduur van cementeren hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, de mate van blootstelling aan weersinvloeden en de kwaliteit van de ondergrond. Over het algemeen kan cementeren minstens 20 tot 30 jaar meegaan, maar sommige toepassingen kunnen een levensduur hebben van 50 jaar of meer.

Wat zijn nadelen van buitenmuur kaleien en cementeren?

+
Kaleien heeft enkele nadelen: mogelijke kleurveranderingen, niet geschikt voor alle ondergronden, niet ideaal voor grote oppervlakken en hogere kosten vanwege de meerdere lagen en arbeidsintensiviteit.

Nadelen van cementeren zijn onder andere dat het kan leiden tot scheuren en barsten, vochtproblemen en dat het lastig is om te herstellen als er iets misgaat. Daarnaast kan het uiterlijk van de gevel na verloop van tijd worden aangetast door vuile lijnen of plekken.

Overweeg deze nadelen en vraag professioneel advies voordat je een beslissing maakt.

Is cementeren duurder dan schilderen?

+
Cementeren is duurder dan schilderen. De kosten voor cementeren kunnen meer dan twee keer zo hoog zijn als die voor schilderen. Dit komt omdat cementeren meer arbeidsintensief proces is dan schilderen. 

Wat is beter muur kaleien of keimen?

+
Kaleien en keimen zijn beide populaire geveltechnieken. Kaleien is een goede keuze als je de gevel wilt bepleisteren en als je de woning een authentieke uitstraling wilt bezorgen. Aan de andere kant zou je kunnen kiezen voor keimen als je een moderne uitstraling wilt creëren voor je woning.

Wat kies je best? Dat hangt af van verschillende factoren (bv. persoonlijke voorkeur, specifieke kenmerken van de gevel en de gewenste uitstraling). Het is raadzaam om advies te vragen aan een gevelspecialist voordat je een beslissing neemt. 
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie