Wat is het verschil tussen een gevel kaleien met kaleiverf in verschillende kleuren en schilderen?

Kaleien is een heel oude techniek die werkt op basis van kalk. Vroeger werd deze techniek gebruikt om de gevels van je woning decoratief af te werken. Dit werd vooral gedaan door landbouwers die hun stallen wilden ontsmetten, het mooie uitzicht was meegenomen.

Een traditionele kalei is gevormd door een mengsel van kalk, water en zand. Deze kalei geeft je gevel een rustieke, artisanale look. Het is daardoor een zeer populaire keuze.

Het voornaamste verschil tussen kaleien en schilderen is dat je met het kaleien van je gevel in één klap zorgt voor gevelbescherming. De kalklaag geeft een goede bescherming tegen vorst, vocht en andere weersomstandigheden waar je gevel aan blootgesteld wordt.

Het schilderen van je gevel is vaak gewoon een esthetische keuze. Het op lange termijn vochtbestendig maken van muren is niet bij alle muren even belangrijk, bijvoorbeeld bij tuinmuren. Hierbij kan je kiezen om deze muren te schilderen, het is de snelste en goedkoopste optie. Je hebt hierbij ook een onbeperkt gamma aan kleuren om uit te kiezen.

Bij het schilderen reinig je gewoon je gevel en breng je een geschikte grondlaag aan. Daarna kan je kiezen voor een buitenverf naar keuze. Zo geef je een nieuwe tint aan je gevel.

Kaleien gevel

Voordelen en nadelen van kalei kopen of schilderen

Hieronder bespreken we de voordelen en nadelen van kaleien en schilderen. Wanneer kies je best voor de ene techniek, of toch de andere en waarop letten bij het schilderen of kaleien van je gevel.

Wanneer kiezen voor het landelijk kaleien van je buitenmuur of binnenmuur?

Waarom zou je nu kiezen voor het kaleien van je gevel? Het kaleien van je gevel heeft een aantal voordelen:

 • Natuurlijk product
 • Ecologisch verantwoord
 • Goede vochthuishouding
 • Een gezond woonklimaat
 • Een levend en warm uitzicht
 • Goede beschermlaag tegen alle weersinvloeden
 • Het verbergt alle oneffenheden

Waarop letten bij het kaleien van je muren?        

Er zijn een aantal dingen waarop je zult letten als je kiest voor het kaleien van je gevel. Je krijgt een kalei-effect op je gevel, wat een zeer specifieke uitstraling geeft. Het geeft zowel oude als moderne gebouwen een leuke uitstraling.

Het nadeel van het kaleien van je gevel is dat je gebonden bent aan een bepaald kleurenpalet. Dit heb je bij het schilderen van je gevel dan weer niet. Daar kan je kiezen uit een heel gamma van kleuren.

Let wel op, als je met vochtproblemen zit, dat je er niet zomaar overheen kunt kaleien. Je kan best eerst de onderliggende vochtproblemen aanpakken om het probleem voorgoed op te lossen. Anders kan je hier later achter nog veel problemen mee krijgen.

voorgevel kaleien

Wanneer kiezen voor schilderen?

Het schilderen van je gevel is een goedkopere oplossing, zeker als je gevel nog nooit geschilderd is, dan zal het kaleien veel duurder uitkomen.

Door het schilderen van je gevel geef je je gevel een nieuwe uitstraling, volledig volgens jouw wensen en in jouw favoriete kleur. Je hebt een heel palet aan kleuren ter beschikking wat je bij het kaleien van je gevel niet hebt.

Waarop letten?

Schilderen is vaak een esthetische optie, je muur is hierbij niet beter bestand tegen regen, wind of andere weersomstandigheden. Dit heb je dan bij het kaleien van je gevel wel weer.

Wat is goedkoper kaleien of schilderen? Is kaleien duurder dan schilderen?

Kaleien lijkt vaak goedkoper dan schilderen omdat de pleister goedkoper uitkomt dan kwaliteitsverf. Het kaleien van je gevel vraagt ook meer werk dan het schilderen. De pleister wordt op de gevel gebracht met een blokborstel, terwijl je bij het schilderen een verfrol kan gebruiken. Door dit verschil in materiaal wordt het kaleien van je gevel als arbeidsintensiever beschouwd.

Het kaleien van je gevel vraagt ook veel vakkennis, dit laat je dus best doen door een vakman. Het schilderen van je gevel kan je eventueel ook wel zelf. We kunnen dus wel besluiten dat kaleien duurder zal uitkomen dan het schilderen, vooral als je kijkt naar de arbeidskosten.

Prijs per vierkante meter: Wat kost kaleien per m2?

Als je naar het hele proces kijkt is schilderen dus het goedkoopst. Je verliest echter wel wat voordelen van gevelbescherming bij het kiezen voor het schilderen in de plaats van kaleien. Dit kan op lange termijn dan weer in jouw nadeel spelen.

Kaleien is met andere woorden vaak een interessantere keuze. Het prijsverschil per m² is ook niet groot te noemen:

 • Schilderen: 20 tot 40 euro per vierkante meter
 • Kaleien: 25 tot 40 euro per vierkante meter

Er zijn een aantal factoren die mee de prijs bepalen:

 • De oppervlakte van je gevel
 • De bereikbaarheid
 • De huidige staat van je gevel
 • De kosten voor reinigings- of herstelwerken
 • Wel of geen isolatie

Wil je graag de exacte prijs weten voor de keuze naar jouw wensen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand offerteformulier.

Kan je beide combineren met gevelisolatie?

Kan je je gevel laten isoleren voor het kaleien? Dit kan helaas niet aan jouw buitenmuur. Het enige wat je kan doen is isolatie aan de binnenkant van de muur aanbrengen, ook wel binnenmuurisolatie genoemd.

Dit kan je doen op verschillende manieren. Het is daarom geen slecht idee om een specialist of vakman te kiezen die hiervan het fijne weet. Deze kan samen met jou de opties overlopen en de beste oplossing kiezen voor jouw situatie.

Conclusie: waar kies je het best voor?

Wat is nu de beste keuze voor jouw specifieke situatie? Indien je gevel nog nooit eerder geschilderd is, kies je best voor het schilderen van je gevel.

Indien je gevel al wel eens geverfd is, is kaleien de betere optie. Ook als je een extra bescherming wil tegen weersomstandigheden en vocht, is kaleien de beste optie voor jou!

gevel kaleien

Heb je plannen om je woning te laten kaleien of schilderen? Laat je adviseren door specialisten in je buurt

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes over het kaleien en schilderen aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en makkelijk prijzen te vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Is muur of gevel schilderen moeilijk?

+
Het schilderen van een muur of gevel houdt een aantal dingen in: voorbereidende werken, een primer erop zetten en dan de gewenste kleur.

Indien je een beetje handig bent met een verfborstel kan je dit perfect zelf doen. Let wel op, indien je het door een vakman laat doen, ben je er zeker van dat het correct en goed gedaan is.

Hoe lang gaat een geschilderde huis mee?

+
De levensduur van je geschilderde huis hangt af van verschillende factoren (bv. weersomstandigheden).

Binnen in huis herschilder je best na 10 jaar terug opnieuw. Maar buiten met alle weersomstandigheden, zeker die in België, schilder je best om de 3 tot 5 jaar je gevel terug opnieuw.

De levensduur van je geschilderde huis is natuurlijk ook afhankelijk van de verf die je hebt gebruikt en het onderhoud dat je tussendoor geeft.

Kan je kaleien op een geschilderde muur?

+
Alle ruwe en poreuze ondergronden of niet beschilderde minerale buitenbepleisteringen zijn geschikt om te kaleien.

Je kan dus niet kaleien op geverfde gevel!
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie