Heeft het kaleien van de buitenmuur van je huis nadelen?

Kaleien heeft heel wat voordelen: het materiaal is dampopen, beschermt je gevel en geeft je woning een authentiek uitzicht. Nu zijn er enkele technische zaken die het aanbrengen van kalei bemoeilijken. Een overzicht met de nadelen en aandachtspunten van kaleien vind je hieronder.

kaleien

Verkleuren

Een kenmerk van kalei dat door sommigen als een nadeel wordt bestempeld, is de neiging tot verkleuren. Een gekaleide gevel in een donkere tint kan na verloop van tijd wat verbleken onder invloed van de zon. De kleur kan ook intensiteit verliezen. Kaleiverf in een lichte tint zal na verloop van tijd dan weer wat vergrijzen, voornamelijk onder invloed van neerslag.

Tijdrovend

Een tweede nadeel: voor doe-het-zelvers is kaleien niet de meest geschikte techniek. Kaleien neemt gemakkelijk meerdere dagen in beslag. Kalei moet namelijk in laagjes aangebracht worden, en elke kaleilaag moet volledig opdrogen voor de volgende laag wordt aangebracht.

Daarbij komt dat kaleien bij hevige regen geen goed idee is. Ook op te warme dagen kaleien is geen optie. De gevel moet bevochtigd worden om te vermijden dat het vocht uit de kalei geabsorbeerd wordt door de buitenmuur. Op een te warme dag zal de gevel te snel opdrogen. Op een te vochtige dag zal de kalei zich niet goed hechten. 

Je moet als doe-het-zelver dus een aantal dagen uittrekken, en een week uitpikken met een vrij constante, gunstige temperatuur en gelijkmatige weersomstandigheden.

Ervaring en kennis nodig

Begin je zelf aan kaleien? Dan bots je al eens op problemen. Kalei aanbrengen is een erg precieze klus. Niet enkel moet de gevel voldoende voorbereid worden (denk maar aan een grondige reiniging, het verwijderen van oude gevelbekleding, en het bevochtigen van de muur). Je moet het mengsel correct samenstellen en met de juiste technieken aanbrengen.

Maak je een fout tijdens het kaleien? Dan is de levensduur van je gevelbekleding niet gegarandeerd. Kalei kan afbrokkelen, loskomen of van de gevel druipen. In het beste geval blijft de kaleiverf een aantal weken tot maanden aan de gevel hangen voor die problemen opduiken. En dan moet je natuurlijk opnieuw beginnen: nieuw materiaal aanschaffen, een week met gunstige weersomstandigheden uittrekken, en de klus overdoen. 

Een duurzame gekaleide gevel?Doe beroep op de kennis en expertise van een gevelspecialist!

Opstijgend vocht en andere vochtproblemen aan de gevel oplossen

Kamp je met vochtproblemen aan je gevel? Dan moet je die uiteraard eerst laten oplossen én de gevel goed laten opdrogen voor je met kaleien begint.

Een bijkomend probleem? Kaleiverf kan zich niet hechten aan gevels waar bijvoorbeeld een hydrofoberend of impregnerend middel op werd aangebracht. Een gevelspecialist bekijkt jouw gevelsituatie en gaat op zoek naar een geschikte oplossing.

Niet op alle muren mogelijk

Nog een nadeel: je kunt kalei niet op elk soort muur aanbrengen. Het mengsel hecht zich enkel aan een geschikte grondlaag.

Het gaat dan niet enkel om geïmpregneerde gevels, maar ook om gevels die bijvoorbeeld bestaan uit zout bevattend steen. Gevels die te sterk absorberen of juist niet voldoende absorberen, zijn evenmin geschikt. Ook met een buitenmuur uit recuperatiesteen is het oppassen geblazen. Is de gevel geverfd? Dan moet die verflaag eerst vakkundig verwijderd worden. 

Bepaalde toevoegingen aan het mengsel kunnen de hechting van de kaleilaag verbeteren. Het gaat echter om een zeer specifiek technisch aspect van kalei, waarvoor je best terugvalt op de kennis en ervaring van een vakspecialist. Die gaat op zoek naar de juiste additieven, en adviseert je over de nodige aanpassingen.

kaleiverf

Wat is een goed alternatief voor het kaleien van een woning?

Is kaleien niet mogelijk, of ben je gewoon op zoek naar een goed alternatief? Dan kun je onderstaande opties overwegen. 

1. Kaleimixen

Een kant-en-klare kaleimix is een eerste leuke optie. Het mengsel is eenvoudig samen te stellen (je hoeft de kalk bijvoorbeeld niet zelf te blussen), kan gemakkelijk gekleurd worden, is waterdoorlatend (en dus ademend), en is ook geschikt voor het bekleden van een reeds geschilderde gevel

Het resultaat? Een gevel die bijna niet te onderscheiden is van een echt gekaleide gevel. Als je kaleimix correct aanbrengt, hoef je bovendien de volgende 10 jaar niet in te zitten met intensief gevelonderhoud!

Prijs: 20 tot 35 euro per vierkante meter.

Vind oplossingen op maat

2. Keimen met cementvrije mineraalverven

Een tweede optie is het gebruiken van een (cementvrije) mineraalverf, ook wel keimen genoemd. Keimen houdt het midden tussen het pleisteren van de gevel (zoals bij crepi of kalei) en schilderen. Het resultaat is, net als bij kalei, een rustiek ogende, dampopen gevel met een matte afwerking. De dampopenheid is bij dit alternatief wel iets lager dan bij echte kalei.

Verder biedt dit alternatief een gelijkwaardige gevelbescherming en duurzaamheid. Het materiaal zal ook niet krimpen of uitzetten bij temperatuurschommelingen.

De verf is geschikt voor de meeste steenachtige ondergronden zoals baksteen, beton of natuursteen. Bij het aanbrengen treedt een chemische reactie op tussen de verf en de ondergevel. De verf versteent en hecht zich optimaal aan de ondergrond.

Het eindresultaat is ruw, maar de onderliggende structuur blijft goed zichtbaar, net als bij kalei. Kalei zorgt zelfs voor iets meer verdoezeling, waardoor keim zelfs een betere optie kan zijn als je de onderliggende gevel écht goed zichtbaar wil houden. Wil je kleine imperfecties verbergen? Dan is kalei vaak de betere optie.

Nu is keimen niet echt omkeerbaar. De keim van je gevel verwijderen is, door de goede hechting, erg moeilijk.

Prijs: 15 tot 45 euro per vierkante meter.

3. Cementeren

Zit je vooral in met het tijdrovende aspect van kalei? Dan is cementeren een mooi en minder tijdrovend alternatief. Door je gevel te cementeren, verberg je bovendien de onderliggende gevelstructuur nog beter.

Let wel, cement is van nature niet dampopen of ademend. Laat het cementeren van je gevel daarom over aan een gevelspecialist. Die zorgt voor de nodige toevoegingen aan het cementmengsel waardoor je gevel alsnog kan ademen.

Met de juiste methode kan cement overigens ook met een kalei-effect worden aangebracht. Informeer je daarover bij een expert.

Prijs: 30 tot 40 euro per vierkante meter.

Op zoek naar dé oplossing voor jouw gevelrenovatie?
Ontvang snel en eenvoudig advies en offertes op maat.
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

4. Crepi 

Crepi lijkt qua afwerking erg op kalei. Crepi zal je gevel ook beschermen en is slijtvast. Het materiaal is goed bestand tegen water, en gaat jarenlang mee.

Crepi is net als cement de betere optie als je (elementen van) de onderliggende gevelstructuur volledig wilt verbergen. Een dikke laag crepi onttrekt allerlei oneffenheden aan het oog. Een crepi gevel oogt daarnaast strakker dan een gevel met een kaleilaag.

Prijs: 40 tot 80 euro per vierkante meter.

Prijs: wat kost een gekaleide muur? Hoeveel kosten de alternatieven per m2?

Een overzicht met prijzen voor gevelrenovaties met kalei of alternatieven. Weergegeven prijzen zijn inclusief arbeidskosten en exclusief de kosten voor het isoleren van de gevel.

Soort gevelbekleding Richtprijs per vierkante meter Richtprijs gemiddelde gevel (60 vierkante meter)
Kaleien € 25 – 40 € 1.500 – 2.400
Kaleimix € 20 – 35 € 1.200 – 2.100 
Keimen € 15 – 45 € 900 – 2.700
Cementeren € 30 – 40 € 1.800 – 2.400
Crepi € 40 – 80 € 2.400 – 4.800

Hoeveel je precies betaalt, is natuurlijk afhankelijk van heel wat factoren. Naast de gekozen techniek en het werkelijke geveloppervlak spelen ook zaken als de complexiteit van de werken en de vraagprijs van de gevelspecialist een belangrijke rol.

Twijfel je over kaleien? Vraag advies aan specialisten in je regio

Benieuwd of kalei de juiste keuze is voor jouw gevelrenovatie, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw specifieke gevel? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies, alsook een overzicht met offertes op maat. Zo kun jij informatie inwinnen, weet je meteen waar je aan toe bent, en vind je in een handomdraai de beste oplossing voor het bekleden van je gevel!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie