Welke kleuren bestaan er?

De kleur van de voeg in gevels kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur, architectonisch ontwerp en lokale regelgeving.

In België is er geen specifieke kleur voor voegen tussen gevelstenen die universeel wordt gebruikt, en de kleur kan dus verschillen van project tot project. Over het algemeen zijn er echter twee types voegkleuren: lichte voegkleuren en donkere voegkleuren.

Naast deze basiskleuren zijn er ook andere kleuren beschikbaar, zoals rood, blauw, groen, enzovoort.

Let wel op, het is belangrijk om te controleren of er lokale voorschriften of regelgeving zijn die bepalen welke kleuren toegestaan zijn in een specifieke regio of buurt.

Lichte voegkleuren

Lichte voegkleuren zijn vaak populair vanwege hun tijdloze uitstraling en het feit dat ze de gevel een frisse en heldere look kunnen geven.

Veel voorkomende lichte voegkleuren zijn wit, crème, beige en lichtgrijs. Witte voegen worden vaak gebruikt bij traditionele en klassieke bouwstijlen, terwijl crème, beige en lichtgrijze voegen vaak worden gebruikt bij meer moderne en eigentijdse ontwerpen.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier je offerte aan!

Donkere voegkleuren

Donkere voegkleuren kunnen een dramatisch effect creëren en de architectonische details van een gevel benadrukken. Ze kunnen een gevel een stoere en moderne uitstraling geven en zijn vaak populair bij eigentijdse bouwstijlen. Voorbeelden van donkere voegkleuren zijn antraciet, donkergrijs, donkerbruin en zwart.

voegen en tegels in het groen

Soorten voegtypes

Er zijn verschillende soorten voegen die worden toegepast bij het voegen van gevels. Hieronder vind je alvast een opsomming van de meest voorkomende voegtypes:

  • Platvol geborstelde of gekamde voeg: deze voeg ligt vlak met de steen en wordt lichtjes afgeborsteld of afgekamd.
  • Iets terughoudende voeg: deze voeg ligt iets terug ten opzichte van de steen. De voegmortel wordt in alle voegen glad gestreken met een voegijzer of voegroller (doorstrijken).
  • Verdikte voeg: deze voeg is iets dikker dan de steen zelf. De voegmortel wordt in alle voegen glad gestreken met een voegijzer of voegroller (doorstrijken).
  • Knipvoeg: bij deze voeg wordt de bovenkant van de voeg schuin afgesneden, waardoor er een schaduweffect op de gevel ontstaat.
  • Schaduwvoeg: deze voeg heeft ook een schuin afgesneden bovenkant, wat resulteert in een schaduweffect op de gevel.
  • Gesneden voeg: bij deze voeg wordt de bovenkant van de voeg recht afgesneden.
  • Holle voeg: deze voeg heeft een bolle of holle vorm en is verdiept of teruggehouden.
  • Teruggehouden voeg: deze voeg ligt iets terug ten opzichte van de steen en heeft afgeronde randen zonder scherpe hoeken.
  • Dagstreep (daggestreep), daggerwerk, dagvoeg of schaatsvoeg (ontstaan door de voegschaats): dit zijn verschillende benamingen voor dezelfde soort voeg. Het is een lintvoeg én stootvoeg, die een druk en geforceerd uiterlijk heeft door de scherpe insnijding en vaak wordt toegepast op ruwe stenen.

Hoe kies je de juiste voegkleur?

Bij het kiezen van de perfecte voegkleur voor je gevelstenen zijn er veel factoren om rekening mee te houden. De kleur van de voeg heeft namelijk een grote invloed op het uiteindelijke uiterlijk van je gevel.

Naast persoonlijke voorkeur, spelen ook bouwvoorschriften en regelgeving in je regio een rol. Het kan zijn dat bepaalde voegkleuren voorgeschreven zijn of juist niet zijn toegestaan.

Daarnaast hou je best ook rekening met de beschikbaarheid van materialen en je budget. Er zijn verschillende voegtypes om uit te kiezen, zoals platvol geborstelde of gekamde voegen, iets terughoudende voegen, schaduwvoegen en platvol gladde voegen.

Door zorgvuldig te overwegen welke voegkleur het beste past bij jouw smaak, stijl, bouwvoorschriften, beschikbaarheid van materialen en budget, selecteer je de juiste voegkleur om jouw gevel de gewenste uitstraling te geven.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Laat je inspireren door de verschillende opties

Hieronder vind je verschillende voorbeelden terug.

Badkamer

Bij het kiezen van de juiste tegelvoegkleur voor de badkamer zijn er een paar factoren om mee rekening te houden. Hieronder overlopen we aandachtspunten en geven we zelfs voorbeelden om je te inspireren.

Matchende of contrasterende kleuren: je kan kiezen voor voegkleuren die de tegels accentueren en een harmonieus geheel creëren, of juist contrasterende voegkleuren die de tegels laten opvallen. Hieronder een voorbeeld van contrasterende kleuren in een badkamer.

contrasterende voegkleuren

Grootte van de tegels: dunne voegen passen vaak beter bij kleine tegels, terwijl bredere voegen beter kunnen passen bij grote tegels. De afbeelding hieronder is hier het perfecte voorbeeld van!

voorbeeld van dunne voegen met dunne tegels

Lichte of donkere tegels: je overweegt best of je wilt dat de voegkleur overeenkomt met de kleur van de tegels of juist contrasteert, en of je wilt dat de voegen lichter of donkerder zijn dan de tegels. Over het algemeen combineer je donkere tegels met een donkere voegkleur, zoals hieronder.

donkere voegkleuren badkamer in het zwart

Het kiezen van de juiste tegelvoegkleur kan dus de algehele uitstraling van je badkamer beïnvloeden en een belangrijke rol spelen in het creëren van de gewenste sfeer en stijl.

Buitenmuur

Ook bij het kiezen van voegkleuren voor je buitenmuur hou je best rekening met een paar factoren.

Een matchende voegkleur met de kleur van je gevelsteen kan zorgen voor een harmonieuze uitstraling, terwijl een contrasterende voegkleur juist opvalt.

Matchende voegkleuren met stenen in het rood

De dikte van de voeg beïnvloedt ook de gehele look van je gevel. Het is belangrijk om rekening te houden met de stijl, architectuur, omgeving en persoonlijke voorkeuren. Sommige voegen kunnen heel dik zijn waardoor de kleuren er beter uitkomen!

voorbeeld van dikke voegen

Overweeg je verschillende voegkleuren voor je gevel? Raadpleeg een specialist in je buurt

Raadpleeg een specialist in jouw buurt voor gratis en vrijblijvende offertes en advies op maat. Het vergelijken van verschillende specialisten loont, en een erkende specialist helpt je bij het maken van de beste keuze op basis van je persoonlijke smaak, stijl, bouwvoorschriften en budget.

Op die manier kies je de perfecte voegkleur die je gevel of badkamer de gewenste uitstraling geeft.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Heeft de keuze van de soorten voegen een invloed op de uiteindelijke voegkleur?

+
Ja, de keuze voor de soort voeg kan invloed hebben op de uiteindelijke voegkleur. Sommige voegmethoden kunnen de kleur van de voeg beïnvloeden.

Kan de voegmortel voor mijn gevelsteen in elke gewenste kleur worden geleverd?

+
Over het algemeen kan voegmortel in veel verschillende kleuren worden geleverd, maar de exacte beschikbaarheid kan variëren per leverancier. Het is raadzaam om bij een specialist na te gaan welke kleuren beschikbaar zijn voor de voegmortel die geschikt is voor jouw gevelsteen.

Zijn er milieuvriendelijke opties voor voegkleuren beschikbaar?

+
Ja, er zijn milieuvriendelijke opties voor voegkleuren beschikbaar. Er zijn voegkleuren op de markt die zijn vervaardigd met behulp van duurzame materialen en processen, en die minder impact hebben op het milieu. Informeer bij een specialist naar de milieuvriendelijke opties die beschikbaar zijn voor voegkleuren.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie