Hoe dik buitenmuurisolatie van je woning plaatsen?

De dikte van de isolatie hangt af van de verschillende materialen. Zo zal minerale wol niet dezelfde dikte hebben dan PUR, die maar 10 cm vereist. Met deze dikte voldoet de isolatie van je buitenmuur aan de BEN-normen van 2022 (en 2023). De maximale U-waarde is 0,24 na-isoleren.

In onderstaande tabel vind je een handig overzicht van de benodigde centimeters per type isolatiemateriaal.

Materiaal Dikte isolatie buitenmuur
Papiercellulose 16 cm
XPS 14 cm
PUR / PIR 10 cm
Minerale wol 15 cm

Streef je naar een woning met het label passief huis? Dan hanteer je best de diktes volgens onderstaande tabel voor de isolatie van de buitenmuur. De dikte van de isolatie varieert per soort isolatiemateriaal. Zo vereist minerale wol dezelfde dikte als XPS. De maximale U-waarde is 0,15 na-isoleren.

Materiaal Dikte isolatie buitenmuur
Papiercellulose 25 cm
XPS 23 cm
PUR/PIR 15 cm
Minerale wol 23 cm

Opgepast!

We gebruiken hierboven slechts richtgetallen. Wat de uiteindelijke dikte van de isolatie voor je buitenmuur moet zijn, zal afhangen van de precieze isolatie- of lambdawaarde van het gebruikte isolatiemateriaal. Goed om te weten is dat ook verschilt per merk.

Aarzel alvast niet om advies te vragen over buitenmuurisolatie aan een vakman voor jouw gevelproject.

E-peil, S-peil en U-waarde: waarom van belang?

 • Het E-peil beschrijft hoeveel energie nodig is om je woning te voorzien van warmte en elektriciteit. Hoe lager het E-peil, hoe minder energie daarvoor nodig is.
 • Het S-peil staat voor de efficiëntie van de isolatie. Kijk daarbij naar buitenmuren, ramen, deuren, vloeren en hun isolatiewaarde. Ook hier telt: hoe lager, hoe beter.
 • De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt drukt voor elk afzonderlijk onderdeel uit hoeveel warmte je huis verliest per seconde, per vierkante meter (berekend bij een verschil van 1 °C). Die waarde hangt af van de dikte en het soort isolatiemateriaal (bijvoorbeeld minerale wol). Ook ramen en deuren hebben een eigen U-waarde.

Sinds 2022 voldoet je woning pas aan de BEN-normen wanneer je S-peil lager is dan 28. Lukt het niet S28 te halen dan compenseer je dit deels door je E-peil te verlagen.

PIR platen

Ideale dikte spouwmuur voor na-isoleren?

Een bestaande spouw isoleren gaat heel snel. Je hoort daarbij rekening te houden met de breedte van de bestaande spouw. Een spouwmuur van minder dan 5 cm breed isoleren heeft weinig zin. Bovendien kom je met die breedte ook niet in aanmerking voor premies of subsidies.

Hou er rekening mee dat je best kiest voor isolatiemateriaal met een zo laag mogelijke warmtedoorgangscoëfficiënt, zoals minerale wol. Op die manier haal je de maximale isolatiewaarde uit een kleine ruimte.

De totale dikte van de nieuwe muur blijft beperkt, ook wanneer voor een relatief dikke isolatie wordt gekozen.

Wat is gecombineerd isoleren?

Wanneer je door ruimtebeperking geen dikke laag isolatie kunt aanbrengen, is gecombineerd isoleren een oplossing. Bij gecombineerd isoleren maak je gebruik van een mix van isolatieoplossingen.

Een specialist kan je advies geven over welke isolatiesoorten in jouw nieuwe muur passen. En, met welke combinatie je de beste resultaten behaalt.

Vragen, info of advies nodig?
Stel ze aan vakmannen in jouw regio

Opties om jouw buitenmuur te isoleren

Er bestaan verschillende soorten muurisolatie, voor je bestaande of nieuwe muur. Je kan jouw nieuwe muur zowel isoleren langs binnen als langs buiten.

Het isoleren van de buitenmuur doe je meestal met isolatieplaten (minimum 10 cm). Daarna breng je gevelbekleding aan. Die bekleding heeft een dubbele werking: na-isolatie en het uitzicht van je woning bepalen.

Optie 1: Crepi of gevelbepleistering

Crepi of gevelbepleistering is een eerste aantrekkelijke optie. Na-isoleren met crepi doe je in vier lagen: een laag isolatiemateriaal, een laag uitvlakkingsmortel met bewapening uit glasvezels, een voorstrijkproduct om de hechting te verbeteren, en een laag sierpleister of crepi.

Voordelen:

 • Veel afwerkingsopties en een strakke look
 • Neemt weinig ruimte in
 • Kan snel geplaatst worden

Prijzen: 80 tot 120 euro per vierkante meter.

Crepi

Optie 2: Steenstrips

Om zonder plaatsverlies de look van een bakstenen muur te bekomen, gebruik je steenstrips. Dit zijn smalle stroken verzaagde bakstenen die je op de gevel kleeft.

Voordelen:

 • Ziet er net zo uit als baksteen
 • Eenvoudig te plaatsen
 • Geen bijkomende fundering nodig (wat bij echte baksteen wel het geval is)

Prijzen: 150 tot 200 euro per vierkante meter.

Steenstrips

Optie 3: Houten gevelbekleding

Verschillende houtsoorten zijn geschikt om je gevel te bekleden. Het hout plaats je in stroken boven het isolatiemateriaal.

Voordelen:

 • Warme, natuurlijke look met een ruim aanbod aan houtsoorten
 • Eenvoudig te plaatsen
 • Creëert een extra luchtspouw tussen de isolatie en de houten bekleding

Prijzen: 100 tot 150 euro per vierkante meter.

Duplex hout verticaal

Optie 4: Nieuwe bakstenen buitenmuur

Bij ingrijpende renovaties kun je er voor kiezen om een volledig nieuwe bakstenen buitenmuur te plaatsen na-isolatie. Je hebt de optie die als extra muur rond de bestaande gevel te bouwen. In dat gevallen kunnen echter koudebruggen ontstaan. Om die te vermijden en verloren ruimte terug te winnen kun je de oude gevel afbreken.

In beide gevallen zul je een fundering moeten leggen om de muur te ondersteunen.

Voordelen:

 • Volledig gerenoveerde woning
 • Vaak een laatste redding

Prijs: vanaf 150 euro per vierkante meter, maar de kosten lopen gemakkelijk op.

Baksteen

Optie 5: Pvc platen, aluminium gevelplaten en slidings

Met dit soort gevelbekleding krijg je gegarandeerd een strakke, moderne look. Je plaatst de platen of slidings rechtstreeks op de gevel of de gevelisolatie.

Voordelen:

 • Veel controle over het uiteindelijke resultaat
 • Eenvoudig te plaatsen
 • Strak en modern uitzicht

Prijzen: vanaf 110 euro per vierkante meter, afhankelijk van de gekozen bekleding.

pvc poolhouse

Voordelen van buitenmuur isolatie

Je gevel langs buiten isoleren heeft heel wat voordelen.

 • Plaatsbesparing: je verliest geen binnenruimte.
 • Verminderd warmteverlies: je bespaart op je energierekening. Het is bovendien goed voor het klimaat.
 • Je huis ziet er nieuwer uit – en daar blijf je nog jaren van genieten.
 • De waarde van je woning stijgt.
Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio

Aandachtspunten bij muurisolatie voor muren buiten

Twee belangrijke aandachtspunten:

 1. Is er spouwruimte in je woning? Laat die dan eerst isoleren. Als je die spouwruimte niet isoleert, heeft het weinig zin de buitengevel te isoleren. Koude lucht blijft dan door de spouwruimte circuleren.
 2. Let op de aansluiting tussen de gevelisolatie en de ramen. Je hebt hier twee opties. Behoud je de oorspronkelijke ramen, dan kun je die voorzien van smalle isolatiestrips om zo de aansluiting te verzekeren. Je kunt de ramen en kozijnen ook vervangen. Ga dan meteen voor isolerende kozijnen en ramen van dubbel of zelfs driedubbel glas.

Contacteer voor je de werken aanvat je gemeente. Bij hen ga je na…

 1. Of je in aanmerking komt voor isolatiepremies en hoe je daar gebruik van kunt maken.
 2. Of je een vergunning kunt krijgen voor je gevelwerken. Wanneer je het uitzicht van je gevel verandert, kun je daarmee inbreuk doen op regels omtrent het straatbeeld. Soms mag je bijvoorbeeld niet de voorgevel, maar wel de achtergevel aanpassen. Daarom is soms een vergunning nodig.

Advies nodig? Of vakman inschakelen? Verstuur hier je aanvraag

Je buitenmuur isoleren is geen klusje dat je van de ene op de andere dag kunt klaren. Het is zeker aan te raden om een specialist in te schakelen, al is het maar om advies in te winnen. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes. Zo vind jij gegarandeerd de beste oplossing voor jouw isolatieproject!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen 

Hoe dik moet buitenisolatie zijn?

+
De dikte van je buitenisolatie hangt af van het soort materiaal dat je gebruikt. Voor Papiercellulose heb je 16 cm nodig, voor XPS 14 cm, voor PUR/PIR 10 cm en voor minerale wol 15 cm. Als je een woning wil met het label passief huis, dan liggen die getallen nog een stukje hoger. 

Hoe dik moet gevelisolatie zijn voor premie?

+
Als je jouw muur van buitenaf isoleert, dan moet het isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde van 3 m²K/W hebben om een premieaanvraag te kunnen doen. Als je jouw muur aan de binnenkant isoleert, dan heb je een minimale Rd-waarde van 2 m²K/W nodig.  

Wat is de beste isolatie voor buitenmuren?

+
Afhankelijk van jouw situatie kan de ene soort isolatie al beter zijn dan de andere. Minerale wol is bijvoorbeeld een goede keuze wanneer je goedkoper wenst te isoleren. Wil je een duurzaam materiaal gebruiken, dan is glaswol een uitstekende optie voor jou. Het materiaal isoleert goed, helpt je energie te sparen en is bovendien milieuvriendelijk.

Hoe dik moet dakisolatie zijn?

+
Dakisolatie moet een minimum R-waarde van 0,75m² K/W hebben. Dit betekent dat de dikte van je dakisolatie minstens tussen de 3 en 4 cm moet liggen, afhankelijk van welk materiaal je gebruikt. De lambdawaarde van het isolatiemateriaal moet hoogstens 0,10 W/mK zijn. 

Hoe dik isoleren bij renovatie?

+
Om voldoende energie te hebben voor de verwarming en de koeling in je huis, is het aangeraden om bij renovatie voor een R-waarde van 5,00 m²K/W te kiezen. Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, verschilt de vereiste dikte. 
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie