Wat is tadelakt?

Tadelakt is traditioneel stucwerk dat zijn oorsprong vindt in Marokko. Het wordt gemaakt van een speciale pleister op basis van hydraulische kalk, marmerpoeder en natuurlijke additieven. Oorspronkelijk werd tadelakt gebruikt voor het waterdicht maken van waterreservoirs voor drinkwater. Daarnaast werd tadelakt toegepast in Marokkaanse paleizen, hammams (Turkse stoombaden) en Riad (traditioneel Marokkaans huis met binnentuin).  

Het woord ‘tadelakt’ vertaald uit het Berbers betekent letterlijk ‘inwrijven’. De naam verwijst naar de manier waarop het pleister wordt afgewerkt. Het pleistermateriaal wordt na het aanbrengen op de muur eerst op traditionele wijze gepolijst met een edelsteen (of speciale polijststeen) en daarna ingewreven met olijfolie-zeep. Het zorgt ervoor dat het materiaal beschermd is tegen vocht.

Steeds vaker zijn mensen op zoek naar alternatieven voor tegels in hun badkamer. Tadelakt vormt een mooi alternatief. Het is onder meer ideaal voor de badkamer. Omdat dit pleisterwerk waterafstotend is, kan het zelfs gebruikt worden voor doucheruimtes, baden en wastafels.

Het aanbrengen van tadelakt in je badkamer zorgt alvast voor een uniek, authentiek en prachtig resultaat. Bovendien geeft dit natuurlijk pleistermateriaal je badkamer een warme, zuiderse uitstraling.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul ons offerteformulier in en kom in contact met specialisten in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Wat zijn geschikte ondergronden voor tadelakt?

Je brengt tadelakt best aan op een stabiele, vlak gepleisterde en stofvrije ondergrond. Minerale ondergronden zoals metselwerk, beton, cellenbeton, baksteen of porisosteen zijn daarom het meest geschikt voor tadelakt.

Je kan tadelakt ook aanbrengen over gipsplaten of tegels. Het is in dat geval belangrijk dat ze voorbehandeld worden voor een vlakke en stabiele basis, aangezien gipsplaten en tegels niet waterafstotend zijn. Wil je zeker zijn van een kwalitatief eindresultaat? Je kan een stukadoor inschakelen om te bepalen of de ondergrond geschikt is voor tadelakt, of best eerst een voorbehandeling nodig heeft.

Kies steeds voor een materiaal dat niet krimpt of uitzet als ondergrond voor dit Marokkaanse stucwerk. Anders zullen er zich onvermijdelijk scheuren ontwikkelen in het stucwerk.

Douche waterdicht maken

Is tadelakt duurzaam?

Tadelakt is ideaal voor badkamers en keukens en biedt tal van voordelen. De basis van tadelakt, namelijk hydraulische kalk, in combinatie met zijn specifieke eigenschappen en afwerking leiden tot een waterbestendig resultaat. Daarom is tadelakt zeker en vast geschikt voor vochtige ruimtes.

Dit Marrokaanse stucwerk is niet alleen een waterdichte pleister, maar een waterdicht materiaal dat ademt. De duurzaamheid van zo’n ademend stucwerk is zeer voordelig: je stucwerk gaat langer mee en creëert daarbovenop een gezonde binnenlucht.

Tadelakt kleuren

Door het toevoegen van kleurpigmenten zijn er veel kleuropties vandaag op de markt. De voornaamste basiskleuren zijn groen, rood, geel, blauw, crème-wit en grijs. Je kan de kleuren zelfs onderling mengen waardoor je een nog bredere waaier aan kleuren verkrijgt. Je kan elke gewenste vorm maken met dit waterdichte, natuurlijke stucwerk.

Tadelakt versus beton ciré

Hoewel ze vaak onderling verward worden, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide waterdichte pleistermaterialen:

 • Tadelakt heeft een glad, gepolijst oppervlak terwijl beton ciré ruwer is qua structuur. Tadelakt voelt dus zachter aan dan beton ciré.
 • De basis van tadelakt bestaat uit hydraatkalk, een volledig natuurlijk product. Beton ciré daarentegen is een cementgebonden product, bestaande uit onder andere kunsthars.
 • Tadelakt verkrijgt zijn waterdichte werking via natuurlijke bindmiddelen die aanwezig zijn in kalk en door de afwerking met natuurlijke zeep (olijfzeep). Betonstuc is waterdicht door de verwerkte kunsthars in het materiaal en het gebruik van polyurethaan hars zorgt voor een waterdichte coating. 
 • Het aanbrengen en vooral het afwerken van tadelakt is arbeidsintensief, in vergelijking met het aanbrengen van betonstuc. Onthou wel dat het aanbrengen van betonstuc tijdrovender is dan standaard stucwerk.
 • Tadelakt heeft een hogere kostprijs terwijl beton ciré relatief goedkoop is (vanaf 19 euro per m²).         
 • Tadelakt is een sterk materiaal maar beton ciré is nog sterker. Strakke hoeken zijn moeilijk te verwezenlijken met tadelakt.

Als je op zoek bent naar een goedkoper alternatief voor tadelakt, is beton ciré een aanrader. Het heeft een aanzienlijk lagere kostprijs en toch creëer je vergelijkbare effecten.

Wat is de prijs van tadelakt in de badkamer?

Aangezien de plaatsing van tadelakt in de badkamer arbeidsintensiever is dan het aanbrengen van andere pleistermaterialen, vertaalt zich dat direct in een duurder prijskaartje. Het aanbrengen van tadelakt is zeer complex en wordt daarom best overgelaten aan professionele vakmannen.

De prijs die jou wordt aangerekend is afhankelijk van de gekozen kleur, de staat van de ondergrond en de kwaliteit van het materiaal. Daarnaast hangt de prijs af van de grootte van het oppervlak en de complexiteit van de plaatsing (arbeidskosten).

De gemiddelde prijs varieert van 170 tot 200 euro per vierkante meter, exclusief btw.

Belangrijk: de uiteindelijke kostprijs kan sterk verschillen per vakman. Vraag daarom gerust meerdere offertes aan om prijzen en andere zaken te kunnen vergelijken voor jouw project.

Check jouw opties
Vind specialisten in jouw regio

Hoe onderhoud je tadelakt?

Om je ervan te verzekeren dat het tadelakt zijn typische matglans-look behoudt, moet de kalkpleister regelmatig opnieuw ingewreven worden met een natuurlijke zeep op basis van olijfolie of met een voedende waslaag.

Door tadelakt goed te onderhouden met olijfzeep of was wordt het gevoed, gereinigd en behoudt het zijn waterafstotende functie. De frequentie van het onderhoud hangt sowieso af van het gebruik van de ruimte(s). Hoe intensiever het gebruik, hoe intensiever ook het onderhoud. Je voorziet best om de twee maanden een grondige onderhoudsbeurt.

Voor het dagelijks onderhoud gebruik je best een onderhoudsproduct, speciaal ontwikkeld voor tadelakt. Gebruik zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor of antikalkmiddelen, of azijn en andere zure schoonmaakproducten. Je vermijdt best deze producten omdat ze de kalk in het oppervlak kunnen aantasten en bijgevolg het tadelakt beschadigen.

Badkamer in tadelakt

Toepasbaarheid van tadelakt

1. Tadelakt vloer

Tadelakt is een leuk alternatief voor andere vloerbekledingen en is robuust en stootvast. Een tadelakt vloer past in elke woonruimte. De vloer wordt door een vakman in een specifieke structuur aangebracht, waardoor elke vloer er anders uitziet en elke vloer uniek is.

2. Wastafelmeubel

Niet alleen de wanden van je badkamer, maar ook je badkamermeubels zoals de wastafel kunnen met tadelakt afgewerkt worden. Door de tadelakt afwerkingslaag wordt je wastafelmeubel de eye-catcher van je badkamer, en het maakt je meubel heel stevig.

3. Wasbak

Een wasbak gemaakt van tadelakt kan in iedere vorm gemaakt worden en is daarom toepasbaar in iedere stijl. Je hebt ook het voordeel dat je tadelakt in bijna eender welke kleur kan maken, waardoor je wasbak perfect zal aansluiten op het onderstel.

4. Douche

Uiteraard is tadelakt ook geschikt om toe te passen in de douche. Aangezien tadelakt waterwerend is, is het een perfecte keuze voor vochtige plaatsen zoals jouw douche.

Tadelakt aanbrengen in de badkamer: voor de doe-het-zelver

Wil je zelf je badkamer installeren? Zelf tadelakt aanbrengen is geen eenvoudige klus. Het vergt dan ook enige precisie, ervaring en geduld om het pleistermateriaal correct aan te brengen. Gebruik als doe-het-zelver het volgende stappenplan:

 • Stap 1: Meng de kalk (en eventueel het kleurpigment) met water en laat het mengsel zo’n 2 dagen rusten.
 • Stap 2: Het mengsel of de mortel breng je aan met een pleisterspaan. Verdeel dit gelijkmatig zodat de laag ongeveer 5 mm dik is.
 • Na het drogen wordt het oppervlak met de hand vlak gemaakt in ronde bewegingen. Ook wel ‘tallocheren’ genoemd.
 • Na de droogtijd wordt het oppervlak gepolijst met een gladde edelsteen. Hier begint het precisiewerk. Maak kleine cirkelbewegingen met de steen om zijn gladheid en typische satijnglans te verkrijgen.
 • Laat dit opnieuw drogen gedurende acht tot vierentwintig uur. Nadien wrijf je het tadelakt oppervlak in met was of een natuurlijke zeep op basis van olijfolie. Hierdoor is de bovenlaag beschermd en is het materiaal waterdicht.

Gereedschap en hulpmiddelen

Traditioneel gezien gebruik je een houten spaan voor het aanbrengen van tadelakt. Dit eenvoudige gereedschap wordt nu nog steeds door vele verwerkers verkozen boven een stalen of plastic pleisterspaan. Met reden: tijdens het aanbrengen van het pleistermateriaal trekt het hout een deel van het aanmaakwater uit het vochtige pleistermateriaal. De houten spaan dient ook voor de voorlopige egalisatie. Het vochtgehalte van het pleisterwerk wordt verlaagd en brengt ook een fijne kalkslib aan op het oppervlak, wat essentieel is voor de fluweelachtige glans van het tadelakt oppervlak.

Verkies je toch een moderner alternatief? Dan kan je een flexibele kunststof plakspaan gebruiken. Het is eenvoudig te gebruiken en je kan er makkelijk hoeken en randen mee bewerken. Het nadeel van dit kunststof gereedschap is dat hij vocht achterlaat in het pleisterwerk, wat mogelijk kan leiden tot ongewenste blaasvorming op het oppervlak.

Vraag professioneel advies
Vergelijk vrijblijvend prijzen en voorstellen

Voordelen en nadelen van Marokkaanse tadelakt

Voordelen

 • Waterafstotende werking, dankzij de speciale afwerking met olijfzeep.
 • Tadelakt stucwerk is ook ademend en stootvast en gaat daarom veel langer mee dan de meeste andere soorten pleisterwerk.
 • Verkrijgbaar in heel wat kleuren. Tadelakt krijgt de kleur die jij wil door kleurpigmenten toe te voegen.
 • Warme en authentieke look. Dit pleistermateriaal creëert een sfeervolle Zuid-Europese, Marokkaanse look in elke ruimte.
 • Unieke uitstraling. Elke ruimte afgewerkt in tadelakt is uniek. Geen enkel oppervlak ziet er hetzelfde uit.
 • Veel toepassingsmogelijkheden. Zowel binnen als buiten, op vloeren, wanden, plafonds of meubels, enzovoort.
 • Ecologisch. Tadelakt is een 100% natuurlijk materiaal en is een natuurlijk product dat ook ecologisch afbreekbaar is.

Nadelen

 • Intensief onderhoud. Om de unieke glans te behouden moet je elke 2 maanden het oppervlak reinigen.
 • Niet op elke ondergrond mogelijk. Je kan tadelakt enkel op een effen en waterdichte ondergrond aanbrengen. Tadelakt over tegels, MDF of gips is dus niet mogelijk.
 • Prijs. Het aanbrengen van tadelakt is arbeidsintensief en daarom wordt er een hogere prijs aangerekend. Ook het materiaal zelf is prijzig in vergelijking met andere soorten pleisterwerk

Inspiratievoorbeelden van Marokkaans kalkpleister of stucwerk

Er zijn voneindig veel mogelijkheden om tadelakt toe te passen. Ter inspiratie vind je hieronder enkele voorbeelden van complete badkamers in tadelakt.

Tadelakt badkamer
Deze complete badkamer in tadelakt geeft een warme, zuiderse uitstraling aan de ruimte.
Tadelakt badkamer (2)
De afwerking van de wanden in beige tadelakt geeft de badkamer een natuurlijke, matglans-look.

Wil je pleisterwerken uitvoeren? Ontvang gratis vrijblijvende offertes

Wil je tadelakt laten aanbrengen in je badkamer of een andere woonruimte? Een gespecialiseerde vakman of installateur biedt de beste oplossing voor jouw situatie. Ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies van vakmannen actief in jouw buurt.

Verzeker jezelf van een correcte uitvoering en geniet van een mooi eindresultaat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Is tadelakt waterdicht?

+
Dankzij een speciale afwerking met olijfzee, heeft tadelakt een waterafstotende werking.

Wat kost tadelakt per vierkante meter?

+
De gemiddelde prijs van tadelakt varieert van 170 tot 200 euro per vierkante meter, exclusief btw. De uiteindelijke kostprijs kan wel sterk verschillen per vakman. Vraag daarom gerust meerdere offertes aan om prijzen en andere zaken te kunnen vergelijken voor jouw project.

Tadelakt of mortex?

+
Mortex is eeen gelijkaardig materiaal van tadelakt, maar het is in vergelijking met tadelakt minder broos en meer slijtvast. Mortex is ook beschikbaar in meer verschillende kleuren en effecten. Met een gemiddelde prijs van € 75 tot € 125 per vierkante meter is mortex ook wat goedkoper dan tadelakt.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Tadelakt badkamer: prijs, toepassingen en onderhoud + inspiratie