Wat betekent aarding in de badkamer?

Aarding in de badkamer wordt ook potentiaalvereffening genoemd. Potentiaalvereffening zorgt ervoor dat alle metalen voorwerpen in de badkamer dezelfde elektrische lading hebben. De aarding zorgt dus voor een goede geleiding van elektriciteit en neemt het risico op gevaarlijke spanning van elektrische installaties weg.

Bij een aarding worden de metalen voorwerpen verbonden aan de aardedraad van de elektrische installatie. Daardoor hebben alle voorwerpen hetzelfde elektrische lading als de aarde. Dat zorgt ervoor dat er geen elektrische spanning heerst tussen de voorwerpen onderling. Maar ook dat je geen stroomschokken krijgt als je tegelijkertijd verschillende metalen voorwerpen vasthoudt.

Een goede aarding zorgt ervoor dat de aardlekschakelaar snel de stroom onderbreekt in het geval van een lek, zodat je niet geëlektrocuteerd wordt. De aardlekschakelaar controleert de ingaande en uitgaande stroom, die in evenwicht moeten zijn. Is dat niet het geval, dan treedt de aardlekschakelaar in actie. 

Is aarding verplicht en waarom is aarding nodig in de badkamer?

Aarding in de badkamer is verplicht. Omdat je in de badkamer het grootste risico loopt om geëlektrocuteerd te worden. De badkamer is een vochtige ruimte met elektrische installaties, waar veel water wordt gebruikt. Aangezien water een goede geleider is voor elektriciteit en meer stroom geleidt, is potentiaalvereffening van het grootste belang voor jouw veiligheid.

Wat is een aardingsmat? Wat is het centraal aardepunt in een badkamer? 

Aardingsmatten zijn vervaardigd uit verzinkt ijzer. Ze zijn een goede stroomgeleider en zijn verplicht in nieuwe en vochtige ruimtes. Beton is een goede elektrische geleider, waardoor er stroom door jou kan vloeien als je op de betonnen vloer staat die een aangesloten metalen voorwerp aanraakt.

Ze worden verwerkt in de betonnen vloer met een diepte van minimaal 3 cm in de grond en met een blanke aardedraad van 6 mm2 diameter aangesloten op het CAP (centraal aardepunt). Het centraal aardepunt in een badkamer is een inbouwdoos waarvan er een blanke aardedraad naar de meterkast loop waar hij is aangesloten op een aardblok. 

 Aardingsmatten schakelen de elektrische spanning uit tussen de betonnen vloer en de andere metalen voorwerpen die zijn aangesloten op het CAP.

De prijs van aardingsmatten valt goed mee en ze worden in verschillende formaten verkocht. Er is dus helemaal geen reden om te besparen op deze bescherming. Er zijn wel enkele vereisten voor een aardmat: een minimale draaddikte van 2 mm en een maximale maaswijdte van 15 cm.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang je graag deskundig advies en offertes op maat?

Wat moet er allemaal geaard worden?

De vuistregel is simpel: alle voorwerpen die stroom kunnen geleiden en aangesloten zijn op het elektriciteitscircuit, moeten geaard worden. Denk daarbij aan voorwerpen met een metalen behuizing. De voorwerpen die altijd geleid moeten worden, zijn de volgende:

  • De radiator
  • Stopcontacten
  • Metalen waterleidingen
  • Metalen doucheput in een (betonnen) vloer
  • Metalen douchebak en badkuip
  • Badkamervloer via een aardingsmat
  • Metalen wanden en frames van (voorzet)wanden

Ook de kranen van het bad- en/of de douche moeten geaard worden, maar enkel als ze aangesloten zijn op koperen leidingen. In geval van twijfel: beter teveel aarden dan te weinig.

Wat hoeft niet geaard te worden in de badkamer?

In geval van twijfel is het vaak beter om iets te veel te aarden dan te weinig. Er zijn echter bepaalde voorwerpen die sowieso niet geaard moeten worden. Ten eerste hoeven voorwerpen uit kunststof en voorwerpen die enkel in contact komen met kunststof, niet geaard te worden. Kunststof geleidt geen elektriciteit en vormt dus geen risico op elektrische shocks.

Ten tweede hoeven sommige geleidende onderdelen die normaal gezien geen gevaar kunnen veroorzaken, niet geaard worden. Die onderdelen zijn:

  • Deurklinken
  • Scharnieren
  • Raam- en deurposten
  • Sifons van kunststofbaden en -douches
  • Hangers en houders van handdoeken, toiletrollen etc.

Deze voorwerpen zijn normaal gezien niet aangesloten op het elektriciteitscircuit, waardoor ze dus geen risico vormen voor elektrocutie. Ook de wasmachine en droogkast hoeven niet direct geaard worden via het CAP, op voorwaarde dat het stopcontact waarop ze aangesloten zijn wel geaard is via het CAP.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe plaats je een aarding in de badkamer?

Het aarden van de badkamer wordt hier stap per stap uitgelegd:

  • De voorwerpen die geaard moeten worden, worden met blanke aardedraden aan een badkamerrail verbonden. Die draad leidt de spanning af en de aardlekschakelaar slaat om, waardoor je niet kan geëlektrocuteerd worden als je het voorwerp aanraakt
  • De te aarden voorwerpen worden met behulp van aardklemmen verbonden met de blanke aarddraden en aan het CAP aangesloten. Er kunnen meerdere aardedraden aangesloten worden op een badkamerrail. 
  • De draden moeten een diameter hebben van 6 mm2 of van 4 mm2, als ze omhuld zijn door een elektrabuis.
  • De badkamerrail dient als CAP, waarvan er een blanke aardedraad loopt naar een meterkast, die is aangesloten op het aardblok. Een aardingsmat is ook nodig bij een betonnen vloer.

Bij het aarden van je badkamer, let je het best op volgende aandachtspunten:

  • Controleer of de blanke aardedraden genoeg zijn aangedraaid in de aardklemmen
  • Controleer bij de meterkast of de aardingsdraad die vanuit het CAP komt, goed is aangesloten
  • Bij twijfel aard je het voorwerp beter wel dan niet
  • Controleer voorwerpen waar water doorheen stroomt regelmatig
  • Gebruik bij voorkeur apparatuur met een geaarde stekker
  • Gebruik geaarde apparatuur op geaarde wandcontactdozen (die contactdozen zijn verplicht in vochtige ruimtes
aarding

Wil je jouw badkamer laten aarden? Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes

Moet je nog jouw badkamer aarden tijdens renovatiewerken of de bouw? Vraag hieronder gratis én vrijblijvend gratis offertes aan en win advies in over aarding. Je laat best de aarding van jouw badkamer over aan specialisten, omdat de aarding van een badkamer complex kan zijn en ook enige risico’s bevat. Vind specialisten in de buurt,

Vergelijk gratis prijzen en vind de beste oplossing voor jou en je badkamer.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welke type elektriciteitswerken zoekt u?
2*. In welke ruimtes wenst u elektriciteitswerken?
3*. Wanneer wenst u dat de elektricien van start gaat?
4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Aarding badkamer: Wat is het? Wat en hoe de badkamer aarden?