Wat is een douchevloer?

Een douchevloer is een lage plaat die gelegd wordt in de douche. Het verschil met een douchebak is de lage opstap van zo’n douchevloer. Daarom is een douchevloer beter geschikt dan een douchebak voor mindervalide en invalide mensen, die de opstap niet makkelijk meer kunnen maken.

De douchevloer leidt ook het water weg en voorkomt dat de badkamer onder water loopt.

inloopdouche douchevloer

Extra opties: antislip en vuilafstotende laag

Als je een douchevloer aanschaft, kan je ook extra opties toevoegen zoals een antislip- en/of vuilafstotende laag. De antisliplaag voorkomt dat je uitglijdt over de douchevloer wanneer die nat of vochtig is. De vuilafstotende laag zorgt ervoor dat kalk en vuil zich minder goed hechten aan de douchevloer. Daardoor hoeft de douchevloer minder snel schoongemaakt te worden en kan je vuil en kalk makkelijker verwijderen.

Douchevloer versus douchegoot

Het design van de douchevloer is fel veranderd door de komst van de douchegoot. Douches waren vroeger uitgerust met een kleine douchebak en een hoge instap.

Vandaag heb je lage douchevloeren in uiteenlopende maten. Een douchevloer past in elke badkamer en heeft als voordeel dat ze op maat gemaakt kan worden. De douchegoot won aan populariteit omdat de witte douchevloeren te sterk contrasteerden met de badkamervloer. Tegenwoordig heb je echter een grote keuze aan tegels voor de douchevloer.

Het voordeel van een douchevloer is dat de afwatering altijd naar de afvoer loopt. Je zal dus nooit last hebben van water dat blijft staan. De douchevloer is ook makkelijk te reinigen, omdat er geen voegen inzitten.

De douchegoot won aan populariteit, doordat de badkamervloer met douchegoot volledig in dezelfde stijl kon gemaakt worden. In de nieuwere douchegoten kan er een tegel opgelegd worden waardoor de afvoer bijna niet meer te zien is.

Het voordeel van een douchegoot is de vrijheid in design. De goot zelf vind je in verschillende maten en vormen. Bovendien kan de volledige badkamervloer gelegd worden in dezelfde tegel. Het plaatsen van een goot vraagt echter wel meer aandacht. Omdat de voegen rondom de goot waterdicht moeten zijn en de goot even breed hoort te zijn als de douche om te voorkomen dat er water blijft staan.

Daarnaast is een goot minder onderhoudsvriendelijker dan een douchevloer.

douchegoot

Voordelen van douchevloeren

Een douchevloer biedt heel wat voordelen.

  • Ten eerste oogt een douchevloer luxueuzer in de badkamer dan een getegelde badkamervloer en geeft een douchevloer een ruimtelijk effect aan de badkamer. Je wil van je badkamer een mooie ruimte maken, waarvoor een douchevloer een ideale mogelijkheid is.
  • Je kan de afmetingen van de douchevloer aanpassen naargelang voorkeur en mogelijkheden. Voor kleine badkamers is dit een pluspunt, want de douchevloer wordt aangepast aan de beschikbare ruimte. 
  • Op functioneel vlak is de waterdichtheid groter bij een douchevloer dan een getegelde vloer en wordt het water gemakkelijk afgevoerd.
  • Wat het gemak betreft, een douchevloer heeft geen hoge opstap zoals een douchebak en het is aangenamer om te staan op een douchevloer dan op een getegelde vloer.
  • Tot slot verloopt de installatie van een douchevloer vlotter dan de installatie van een douchegoot. Als je van plan bent om zelf de douche te plaatsen, is een douchevloer aan te raden.

Welke soorten douchevloeren bestaan er?

Wat de installatie van de douchevloer betreft, kan je kiezen uit een ingebouwde douchevloer of een douchevloer op gelijke hoogte.

1. Ingebouwde douchevloeren

Een douchevloer zonder een opstap worden ingebouwd in de badkamervloer of de badkamervloer loopt door in de douche en er wordt een douchegoot geïnstalleerd. Een ingebouwde douchevloer wordt meestal toegepast bij nieuwe badkamers of grondige badkamerrenovaties waarbij de badkamervloer wordt vernieuwd.

Bouw je geen nieuwe badkamer of ben je niet van plan om grote renovatiewerken te starten? Dan is een douchevloer op gelijke hoogte meer aangewezen.

2. Douchevloer op gelijke hoogte

Een douchevloer op gelijke hoogte heeft nog een kleine opstap, omdat de douchevloer dan overheen de badkamervloer geplaatst wordt. Een douchevloer op gelijke hoogte is budgetvriendelijker, omdat er geen breek- en kapwerken aan te pas komen en de douchevloer makkelijk geïnstalleerd kan worden. De vloer dient echter wel in een goeie staat te verkeren en moet ook waterpas zijn.

Wil je een nieuwe douchevloer installeren in jouw badkamer?
Vergelijk offertes en vraag advies aan deskundigen. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes

Welk materiaal kiezen voor je douchevloer?

Douchevloeren bestaan in diverse materialen en de meest voorkomende materialen zijn acryl, keramiek en quaryl. We zetten alle voor- en nadelen van deze materialen op een rijtje.

Optie 1: Acryl

Acryl is een kunststof die licht weegt, maar wel voldoende sterk is. Het grootste voordeel van acryl is de prijs: het is goedkoop en dus ook budgetvriendelijk. Acryl isoleert ook goed en voelt warm aan de voeten. Daarnaast heeft deze kunststof ook een antislipwerking en is het een veilig materiaal in de badkamer.

Het nadeel van acryl is dat het er dof kan uitzien door intensief gebruik en het gevoelig is aan scheurtjes en krassen.

Optie 2: Keramiek

Keramiek is krasbestendiger dan acryl, onderhoudsvriendelijk en een sterk materiaal. Keramiek werkt ook isolerend, maar voelt wel koud aan de voeten. Dat is niet altijd even aangenaam in de badkamer. Tot slot is keramiek onderhoudsvriendelijk.

Optie 3: Quaryl

Quaryl is een mengeling van acryl en kwarts. Het is sterk, krasbestendig en onderhoudsvriendelijk. Het oogt mooi in de badkamer en houdt lang zijn glans en kleur vast. Dit hoogkwalitatief materiaal heeft wel een stevig prijskaartje en is duurder dan acryl.

Is het mogelijk om de douchevloer van een inloopdouche te betegelen?

Een volledig betegelde badkamer oogt mooi. Je kan zo ook je inloopdouche betegelen met dezelfde tegels van de badkamervloer, zodat de douchevloer mooi overloopt in de badkamervloer.

Als je hiervoor kiest, moet je wel opletten dat de tegels afdragen, zodat het water naar de afvoer loopt. Zorg ook voor een goede afwatering en een afvoerbuis die genoeg water kan slikken, zodat je badkamer niet onder water loopt bij een verstopping. De afvoer dient ook afgewerkt te worden met een tegel waarop je kan staan.

Wil je tegels als douchevloer?
Doe beroep op een vakman uit jouw regio

Soorten tegels

Als je voor een betegelde douchevloer kiest, vraag dan na of de tegels voldoende anti-slip zijn. Je glijdt makkelijk uit op gewone tegels als ze nat of vochtig zijn. Je hebt keuze uit de volgende tegels:

  • Keramische vloer- en wandtegels
  • Natuursteen vloer- en wandtegels
  • Mozaïek wandtegels
  • Zellige wandtegels
badkamer tegels

Hoe kun je jouw badkamervloer schoonmaken?

De ene vloer is onderhoudsvriendelijker dan de andere, maar het blijft steeds belangrijk om je badkamervloer goed te onderhouden. De eerste stap is om de badkamervloer vrij te maken en het losse stof te stofzuigen. Daarna kan je de badkamervloer dweilen.

Als je wat meer aandacht wil geven aan je badkamervloer, kan je ook de voegen nog eens extra schoonmaken. Daarvoor heb je een krachtig schoonmaakmiddel of bleekmiddel nodig en veeg je met een tandenborstel of een andere kleine borstel de voegen schoon. Veeg daarna over de tegels met een droge doek.

Zie je witte vlekken op de badkamertegels? Dan heb je last van kalkaanslag. Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen. Je hebt een schoonmaakmiddel nodig dat specifiek kalk verwijdert, zoals azijn of antikalk.

Eerst haal je zoveel mogelijk kalkvlekken weg met het product en een schuursponsje. Daarna kan je met schoonmaakazijn en warm water een sopje maken, dat je uitwrijft of spuit op de tegels. Laat dit een kwartier tot een halfuur intrekken en wrijf daarna de tegels droog met een doek en spoel ze af met water.

Hoe vaak de badkamer schoonmaken?

De badkamer vereist dagelijks onderhoud, maar niet alle onderdelen van de badkamer hoeven daarom elke dag schoongemaakt te worden. Ruim dagelijks de badkamer op, zodat het netjes oogt.

Het bad, de douche, het toilet en de vloer worden het best wekelijks gepoetst. De voegen hoeven slechts één keer per maand schoongemaakt worden. Al blijft het schoonmaken van de badkamer nog steeds een persoonlijke kwestie, sommigen zijn eenmaal meer gesteld op hygiëne en properheid dan anderen.  

Heb je extra info nodig over douchevloeren? Stel je vraag en ontvang offertes op maat

Ben je van plan om je badkamer te renoveren en een nieuwe douchevloer te plaatsen? Vraag dan hier gratis advies en vrijblijvende offertes aan over badkamerrenovaties en douchevloeren. Zo kan je je nog beter informeren, makkelijk prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw situatie.

De badkamer is een belangrijke ruimte van jouw woning, dus het advies van een vakman is zeker een grote meerwaarde.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

FAQ

Hoeveel afschot moet een douchevloer hebben?

+
Het is aangeraden een afschot van de douchevloer aan te houden van 1 à 2 cm per meter.

Hoeveel moet een douchevloer aflopen?

+
De vloer moet voldoende aflopen, namelijk 1 tot 2% om het water af te voeren naar de drain.

Hoe maak je een douchevloer waterdicht?

+
De hoeken en naden (bv. bij de overgang van vloer naar muur) moeten waterdicht gemaakt worden met een kimband.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Douchevloeren: verfraai jouw badkamer met een waterdichte vloer