Prijs: is parket duurder dan tegels?

De prijzen voor parket- en tegelvloer kunnen sterk variëren. Toch is parket niet noodzakelijk duurder dan tegels. Een kwalitatief parket van hout met een hoge duurzaamheidsklasse is wel vaak duurder dan een vloer met goedkope tegels. Maar, een vloer betegeld met kwalitatieve tegels kan op haar beurt duurder zijn dan een goedkoop parket.

Over het algemeen is het leggen van een houten vloer aanzienlijk duurder zijn dan het leggen van een tegelvloer. Het betreft vooral de schaarse, exclusieve tropische hardhoutsoorten zoals teak en wengé. Voor het overige lopen de prijsverschillen niet sterk uiteen.

Een bamboe vloer kan bijvoorbeeld goedkoper zijn dan een vloer in natuurstenen tegels.

In de volgende paragrafen vind je telkens richtprijzen voor uiteenlopende soorten tegels en houtsoorten.

Een ruime, landelijke slaapkamer met parket. In de slaapkamer staan een bed, twee zetels, twee voetenbankjes, een kast met een lamp en twee kleinere nachtkastjes met lampen. De ruimte beschikt over een groot raam.

1. Zoveel kosten tegels

Zoals gezegd vind je hieronder een overzicht met richtprijzen voor verschillende soorten tegels, exclusief plaatsing, materialen en btw.

Soort tegels Richtprijs per vierkante meter
Keramische tegels € 30 – 70
Mozaïek tegels € 20 – 200
Natuursteen tegels € 40 – 300
Tarief tegelzetter € 25 – 35
Snel en eenvoudig prijzen vergelijken?
Ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat voor parket- en tegelvloeren
arrow Ontvang offertes

2. Hoeveel kost parket laten leggen?

Een overzicht met richtprijzen voor verschillende soorten parket, exclusief plaatsing, materialen, afwerking en btw.

Houtsoort Richtprijs massief parket Richtprijs lamelparket
Beukenhout € 30 – 80 € 30 – 35
Bamboe € 30 – 60 € 20 – 30
Teak € 300 – 400 € 70 – 160
Tarief parketspecialist € 30  € 30

Goed om te weten: Lamelparket bestaat uit meerdere laagjes houtvezelplaten of multiplexplaten, afgewerkt met een massief houten toplaag. Van die onderste lagen zie je niets; enkel de toplaag is zichtbaar. Lamelparket is daarom aanzienlijk goedkoper dan massief parket.

Een moderne woonkamer die uitloopt in een eetkamer. In de ruimte staan een witte zetel, een stalamp, een kast, een grote plant in een ruime pot. Op de achtergrond het meubilair van de eetkamer: een houten tafel met zes zwarte stoelen.

Factoren die je keuze kunnen beïnvloeden

Hoewel de prijs zeker een relevante factor is, zijn er ook andere zaken die je keuze voor parket of tegels beïnvloeden.

Factor 1, de ruimte: woonkamer, slaapkamer, badkamer of keuken?

Welke vloer je bekleed, is de eerste belangrijke factor. Idealiter ondersteunt de vloerbekleding de functie van de ruimte.

  • In een badkamer kies je best voor vloerbedekking die goed bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen. De vloerbedekking is bij voorkeur onderhoudsvriendelijk.
  • In de keuken moet de vloer goed bestand zijn tegen vocht, wisselende temperaturen en slijtage. Ook de onderhoudsvriendelijkheid is relevant, een niet-poreuze vloer krijgt vaak de voorkeur.
  • In slaapkamers en woonkamers is comfort vaak de doorslaggevende factor.
  • In hallen en overlopen is de vloer best goed bestand tegen slijtage.

Beschikt jouw (toekomstige) vloer over die kenmerken? Dat is afhankelijk van het type tegel of het soort hout. Tegels zijn doorgaans meer waterbestendig en slijtvast, maar met de juiste afwerking en verzorging doet hout het net zo goed.

Vloerbedekker gezocht?
Ontvang advies en offertes van experts in jouw buurt

Waterbestendig: parket versus tegels

Wie aan de badkamer of een andere vochtige ruimte denkt, associeert automatisch met tegels. Toch mag je gerust ook hout overwegen. Enkele factoren om rekening mee te houden:

  • Vezelstructuur. Hout met een dichte structuur absorbeert minder vocht én kan gemakkelijker gereinigd worden.
  • Stabiliteit. Een stabiele houtsoort krimpt minder en zet minder uit bij temperatuurschommelingen.
  • Duurzaamheidsklasse. Hout met een hogere duurzaamheidsklasse is beter bestand tegen vocht, schimmel en houtrot.
  • Afwerking. Houten badkamervloeren werk je best af met een beschermende laag. Vraag je parketspecialist om advies op maat.

Denk aan houtsoorten als teak, wengé of eikenhout.

Tegels bieden uiteraard heel wat voordelen: ze zijn onderhoudsvriendelijk en goed bestand tegen vocht. Bovendien zijn er heel wat meer tegelsoorten geschikt voor gebruik in badkamers. Met hout is je keuze over het algemeen beperkt tot enkele duurdere, tropische houtsoorten, of bewerkt hout.

Een moderne badkamer met parket, een wit bad, een bidet en een douchecabine.

Factor 2: Vloerverwarming

Zowel tegel- als parketvloeren kunnen gecombineerd worden met vloerverwarming. Kies je voor hout? Dan laat je best een lamelparket plaatsen. Kies, zeker als je toch voor massief parket opteert, voor een stabiele houtsoort die weinig uitzet of krimpt onder invloed van wisselende temperaturen.

Factor 3: Budget

Zoals je hierboven las, zijn er voor elk budget opties voor zowel tegel- als parketliefhebbers

Tip: Hout in de badkamer of keuken? Dan kies je best voor een hoogwaardige houtsoort. Vaak betekent dit dat tegels de goedkopere optie zijn.

Een vloer die past bij je voorkeuren én je budget?
Win advies in bij specialisten en vergelijk vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Factor 4: Onderhoud

Over het algemeen zijn tegels een stuk onderhoudsvriendelijker dan parket. Ze vereisen geen behandeling met olie, beits of was en zijn doorgaans wat eenvoudiger schoon te maken dan parket. 

Kwalitatieve tegels zijn bovendien minder vatbaar voor slijtage. Een goed gelegde tegelvloer is ook goed bestand tegen vocht. Houtsoorten met een hoge hardheid en/of een afwerking met bijvoorbeeld lak doen het overigens ook goed in intensief gebruikte ruimtes.

Een ruimte volledig bekleed met kleine blauwe, geglazuurde tegels.

Factor 5: Persoonlijke voorkeur: parketlook versus tegellook

Tot slot zijn er je persoonlijke voorkeuren. Hout straalt een natuurlijke warmte uit, terwijl tegels vaak voor een meer uniform, strak resultaat zorgen. Opnieuw hangt hier alles af van de tegel- of houtsoort die je kiest.

Sommige houten planken kunnen verwerkt worden tot een parket met een extra strak karakter. En voor wie graag tegels met een wat warmere uitstraling wilt, zijn geglazuurde tegels of mozaïektegels een goede keuze.

Tip: Kom je er niet uit? Interieurontwerpers gebruiken vaak software om 3D-voorstellingen te maken van gerenoveerde ruimtes. Die schetsen geven je een idee van het eindresultaat.

Bovenaanzicht van mozaïektegels in bruingrijze tinten.

Gebruiksgewoontes

Daarnaast is er natuurlijk ook de manier waarop jij en je gezin de ruimtes gebruiken. Kleine kinderen in huis? Dan is een onderhoudsvriendelijke tegelvloer in elke ruimte misschien wel handig. Langs de andere kant kan een warme, zachte parketvloer ook een veiligere optie zijn voor de allerkleinsten.

Een houten vloer in de badkamer laat je dan weer best niet nat liggen. Als je jezelf (of je gezinsleden) niet na elke douchebeurt de vloer wil zien drogen, zijn tegels mogelijks de betere keuze. Zoals je merkt, is de keuze voor de juiste vloerbedekking een heel persoonlijke afweging.

Alternatief: keramische parkettegel met houtlook

Een leuke optie voor wie houdt van houten vloeren, maar zich niet wil bekommeren om de extra onderhoudsnoden, is een vloer met keramische tegels. Zulke tegels kunnen voorzien worden van een realistische houtlook met voelbare houtstructuur.

Keramische parkettegels zijn onderhoudsvriendelijk, goed bestand tegen slijtage en krassen en, als je voor kwaliteit kiest, behoorlijk duurzaam

In een badkamer of keuken zijn keramische tegels bijgevolg een leuke optie. Je hoeft niet in te zitten met de ‘werking’ van natuurlijk hout en je kunt de tegels met een gerust hart even nat laten liggen.

Schuin bovenaanzicht van een ruimte met keramische tegels met houtlook, ideaal voor wie twijfels tussen tegels of parket. Op de vloer staat een zetel en een tafeltje met bloemen en een kop koffie. Linksonder is een magazine zichtbaar.

Hout of tegels? Schakel een expert in voor het bekleden van je vloer

Een laatste tip: ga niet zelf aan de slag met het bekleden van je vloer. Kies je nu voor tegels of voor parket? Het plaatsen van vloerbekleding vraagt kennis en ervaring. Schakel daarom bij voorkeur steeds een specialist in. Zo kan je rekenen op een kwalitatief én duurzaam resultaat.

Op zoek naar een vakman voor het leggen van je parketvloer of tegelvloer? Vul onderstaand offerteformulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat én advies van specialisten. Zo kan jij alle opties en prijzen makkelijk vergelijken en vind je de ideale oplossing voor jouw vloerwerken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vloerwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Parket of tegels, wat kiezen? Vergelijken van prijzen en andere factoren