Op welke harde ondergronden kan je parket leggen?

Op welke soorten ondergronden kan je een parketvloer leggen? Zoals iedere vloer heeft ook parket een goede basis nodig. Niet alle ondergronden zijn geschikt om een houten vloer op te plaatsen. Soms zijn er aanpassingen nodig en soms is het gewoonweg niet mogelijk zoals bij een betonvloer.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Stel je vragen aan 1 of meerdere parketspecialisten in jouw regio
arrow Ontvang offertes

1. Een bestaande tegelvloer

Heb je een tegelvloer liggen maar denk je erover om een parketvloer te leggen? Dat kan, indien de tegelvloer in goede conditie is. Dat wil zeggen: egaal, stabiel en waterpas.

Hoe ga je te werk? Eerst moet je de ondergrond opruwen om de lijm beter te laten hechten. Heb je een niet-vlakke tegelvloer, is een extra egalisatielaag nodig. Je kan hiervoor enkel parketgeschikte egaline gebruiken.

Verkeren je tegels in een slechte staat, kan je best de vloer eerst volledig uitbreken. Het parket wordt vervolgens op de onderliggende chape geplaatst.

2. Een bestaande parketvloer

Heb je al een parketvloer liggen in huis? In dat geval kan je jouw bestaande parketvloer een tweede leven geven door parketrenovatie. Hierbij schuur je het parket of hout op om het opnieuw te behandelen met vernis of olie.

Heb je toch liever een volledig nieuwe parketvloer? Wil je bijvoorbeeld een andere houtsoort of vloervorm? Je bestaande parketvloer kan als ondergrond dienen. Let wel op: je bestaande parketvloer mag dan wel niet aangetast zijn door vocht. De ondervloer moet sowieso effen, stabiel en waterpas zijn.

Het kan dus zijn dat je bestaande parketvloer alsnog moet uitgebroken worden omdat de vloerpas niet hoger mag komen. Het kan bijvoorbeeld ook omwille van deuren of plinten. Hetzelfde geldt voor tegelvloeren.

3. Chape

Nieuwbouwwoningen worden vaak opgeleverd met een dekvloer van chape. Chape is de ideale ondergrond voor parket, omdat het een stevige en vlakke basis is.

Respecteer wel de droogtijd! Chape bevat namelijk veel vocht dat eerst moet verdampen voor het parket kan geplaatst worden.

Indien er in de chape vloerverwarming zit, is het belangrijk om het startprogramma eerst goed te doorlopen. De chape zal anders later krimpen of uitzetten. Wat voor schade kan zorgen.

parket leggen op chape

4. OSB-platen

OSB-platen of ander houten plaatmateriaal kan ook dienen als ondergrond. Op zolderkamers in oudere woningen ligt vaak zo’n OSB-platen laag. De platen liggen hierbij op een houten roostering.

Alles moet wel stevig verankerd zijn en waterpas liggen.

5. Vinyl of tapijt

Tapijt of vinyl zijn niet geschikt als ondergrond voor parketvloeren. Het zijn halfzachte ondergronden en ze zijn te flexibel om te dienen als ondergrond.

De vloerbekleding moet in beide gevallen dus eerst verwijderd worden.

6. Houten balken

Het parket vastnagelen op een houten raamwerk gaat vlot. Je gebruikt best massieve planken van minimaal 20 millimeter dikte, anders loop je het risico dat de planken doorbuigen. Het nadeel van houten balken is wel dat je niet kan kiezen voor meerlaags parket.

De steunbalken moeten echt heel stevig zijn en waterpas liggen. De afstand tussen 2 opeenvolgende balken is bovendien best niet groter dan 40 centimeter. Is dat wel het geval leg je beter eerst een tussenvloer om te voorkomen dat de parketplanken doorbuigen.

Het onmiddellijk vernagelen van of verlijmen op de balken, of het gebruiken van OSB-platen is de meest geschikte plaatsingstechniek voor parket.

Is de ondergrond in jouw woning geschikt voor het plaatsen van parket? Vraag gerust advies aan vakmannen of parketspecialisten via ons offerteformulier.

Advies op maat nodig?
Stel je vragen aan parketspecialisten

De ondergrond moet aan enkele voorwaarden voldoen: een handig overzicht

De ondergrond die je wilt gebruiken om je parketvloer op te leggen, moet logischerwijs aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Dimensionele kenmerken: peil, vlakheid, ruwheid en dimensionele stabiliteit
 • Vochtgehalte
 • Mechanische kenmerken

We gaan op elk van deze 3 voorwaarden hieronder uitgebreid in.

Voorwaarde 1: Dimensionele kenmerken

Allereerst zijn de dimensionele kenmerken van de ondergrond belangrijk.

Peil

Het bovenste niveau van de ondervloer is het peil van de ondervloer. Dit peil wordt bepaald door de dikte van het parket. Bij de plaatsing van het parket zorgt het peil ervoor dat het op de goede hoogte komt te liggen.

Het peil van de ondervloer is de nul-pas van de woning, dus: het peil van de afgewerkte vloer min de dikte van de vloerbekleding. Bij een parket van 1 centimeter dikte moet bijvoorbeeld de chape op minimaal 1 centimeter van het te bekomen niveau gelegd worden. Zo komt het parket dus op een goed niveau.

Let op: als je het peil van de ondervloer niet kan kiezen, kan het parket wel aangepast worden aan het peil van de ondergrond die er al is.

visgraat parket leggen

Vlakheid

De effenheid of vlakheid van de ondergrond bepaalt de methode van plaatsing alsook het type parket. Moet het parket nog veel geschuurd worden waardoor het makkelijker op een oneffen ondergrond kan geplaatst worden, dan kan dat.

Een minimale vlakheidsklasse van de ondergrond wordt best gerespecteerd voor je de parketvloer plaatst op de ondergrond.

De vlakheid meten doe je met een rechte rij van 1 meter en een rij van 2 meter. Openingen onder deze rijen moeten onder bepaalde richtlijnen zitten. In de tabel hieronder geven we je een overzicht van die richtlijnen.

Soort parketvloer Rij van 1 meter Rij van 2 meter
Verlijmde parketvloer Maximaal 2 millimeter Maximaal 3 millimeter
Parket met ondervloer Maximaal 3 millimeter Maximaal 4 millimeter

Ruwheid

Een ondervloer mag niet te glad zijn, zeker bij een verlijmde parketvloer kan dit anders een probleem vormen. De lijm moet namelijk voldoende hechting verzekeren. Het opruwen van de ondergrond kan een oplossing zijn.

Bij chape of een andere korrelige en ruwe ondergrond kan het wel zo zijn als ze te korrelig en ruw is dat het mogelijk wijst op zwakte. Een bijkomende egalisatielaag kan dan aangebracht worden.

Dimensionele stabiliteit van de ondergrond

Het parket kan hinder ondervinden van een instabiele ondergrond door krimp of uitzetting van de ondervloer. Zeker bij een verlijmde plaatsing van parket kan dit een probleem vormen.

Voor het plaatsen van parket moet ervoor gezorgd worden dat de ondergrond vormvast blijft.

Heb je vloerverwarming liggen? Hierbij moet rekening gehouden worden met de werking van de ondervloer. Er moet sneller een uitzettingsvoeg voorzien worden en bij een vermoeden van instabiliteit kan er een ontkoppeling voorzien worden om het parket probleemloos te kunnen plaatsen.

Wil je meer informatie over de stabiliteit van de ondergrond? Vraag gratis en vrijblijvend advies en offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via ons offerteformulier.

Meer weten?
Vraag info, advies en offertes om te vergelijken

Voorwaarde 2: Vochtgehalte

Bij het plaatsen van een parketvloer wordt er een maximale vochtigheidsgraad van de ondergrond vereist. Het gebruikte materaal en het type ondergrond is hierbij mee een bepalende factor.

De vochtigheidsgraad wordt best altijd gemeten met een calcium-carbide toestel. Deze toestellen geven wel enkel een aanduiding en dus geen sluitende zekerheid.

Bij het plaatsen van een nieuwe ondergrond zoals chape heeft die een tijdje nodig om eerst uit te drogen. De duur is afhankelijk van een aantal zaken:

 • De temperatuur van de ruimte: het is aangeraden de ruimte te verwarmen.
 • De luchtvochtigheid in de ruimte: het is aangeraden de ruimte te verluchten.
 • De samenstelling van de ondergrond: veel cement vertraagt het droogproces maar zal wel zorgen voor een goede sterkte. Het omgekeerde, te weinig cement is ook niet goed.
 • Vocht uit de ondergrond: is de ondergrond niet extra geïsoleerd kan die vanuit de vloerplaat ook vocht opnemen. Een extra vochtscherm aanbrengen tussen de ondergrond en de betonplaat of vloerplaat wordt dus aangeraden. De chape zal hierdoor ook nog eens sneller onder de gewenste vochtigheidsgraad blijven.

Voorwaarde 3: Mechanische kenmerken 

Er zijn een aantal mechanische kenmerken waar je best op let bij het kiezen van een ondergrond:

 • Oppervlaktecohesie
 • Stabiliteit
 • Thermische eisen
 • Akoestiek

We bespreken ze hieronder meer in detail.

Oppervlaktecohesie

Zeker bij hechtend parket is de oppervlaktecohesie van de vloer belangrijk. De goede samenstelling van de ondergrond is van groot belang omdat de gelijmde parketvloer bepaalde krachten kan ontwikkelen naar de grond.

De bovenlaag moet een goede hechting vormen met de onderliggende lagen. De lagen op zichzelf moeten ook een goede samenhang hebben. Het bepaalt namelijk de oppervlaktecohesie.

De oppervlaktecohesie kan op veel manieren bepaald worden. Een eenvoudige krastest kan uitgevoerd worden met een vastgesteld patroon en sterkte. Breken de hoeken van de ingekraste zone, is de uitslag negatief. Een andere optie, de meest wetenschappelijke methode is de trek-sterkte test.

Er zijn een aantal voorwaarden waar de ondergrond minimaal aan moet voldoen:

 • Zichtbaar stevige oppervlaktecohesie, een korrelige chape is onvoldoende.
 • Een goede conforme krastest met genormaliseerde kraspen.
 • De minimumtrekkracht van de chape moet 0.8N/mm^2 zijn. Een degelijke chape vertoont een oppervlaktecohesie van 1 tot 2 N/mm^2.

Wijkt de sterkte van je ondergrond hiervan af, neem je best extra maatregelen om een degelijk installatie op lange termijn te garanderen.

parket leggen

Stabiliteit

De stabiliteit van de ondergrond gaat over de mechanische sterkte. De ondergrond moet mechanisch sterk genoeg zijn om geen doorbuiging of indrukking te vertonen bij gebruiksbelasting.

De druksterkte wordt gemeten met een dekvloertester, een ponstestweerstandsmeter.

Thermische eisen

Er zijn ook een aantal thermische eisen. Het warmtetransport van de ondergrond zal vertraagd worden bij een thermisch isolerend materiaal zoals hout. Dat is onvoldoende om de opbouw van de vloer te isoleren volgens de thermische reglementeringen.

Een goede thermische isolatie moet dus voorzien worden in de ondergrond door middel van balkenlagen of onder de chape een extra isolatiechape te plaatsen,…

Akoestiek

Bij het ontwerp en de keuze van vloeropbouw van parket hoor je ook rekening te houden met de akoestische eigenschappen van de ondergrond. Extra akoestische isolatie kan ook voorzien worden in horizontaal gescheiden woningen om geluidsoverlast te voorkomen.  

Er moet een belangrijk onderscheid gemaakt worden tussen:

 • Vloerconstructies in een woning als scheiding tussen verschillende verdiepingen: geluidsisolatie kan minder van belang zijn hier.
 • Woonscheidingen tussen woningen boven elkaar gelegen woningen.

Geluid kan op diverse manieren geproduceerd worden. Er moet dan ook op verschillende manieren ingegrepen worden:

 • Contactgeluid: het belopen van de vloer bijvoorbeeld.
 • Luchtgeluid: de televisie, geluid in de kamer bijvoorbeeld.

Een goede plaatsing van de vloer met eventuele aanpassingen aan de ondergrond of ondervloer kan helpen voor de akoestiek.

tegels vervangen door parket

Verschil tussen ondergrond en ondervloer

Wat is nu het verschil tussen ondergrond en ondervloer? Een ondervloer gebruik je om de oneffenheden in de ondergrond weg te werken. Je hebt ondervloeren met 1 tot 4 mm egaliserend vermogen. Grote deuken in de ondergrond kan je wegwerken met egaliseermiddel of met spaanplaten.

Heb je nog vragen? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat van deskundigen 

Ontvang gratis bijkomend professioneel advies en vrijblijvende offertes via onderstaand formulier. Parketspecialisten bezorgen je bijkomende info en inspiratie. Maar ook kunnen ze de situatie in jouw woning inschatten en een oplossing op maat voorstellen.

Vul vandaag het offerteformulier in en ontvang de eerste adviezen en prijsvoorstellen al binnen enkele dagen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u vloerwerken te laten uitvoeren?
2*. Welk type vloer wenst u?
3*. Hoe groot zullen de vloerwerken ongeveer zijn?
4*. Heeft u ook interesse in volgende werken?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Ondergrond parket: Wat zijn geschikte ondergronden? [Overzicht]