Wat is een verliesstroomschakelaar?

Wat is nu precies zo’n verliesstroomschakelaar en waarom heb je het nodig in jouw badkamer?

Dit is een automatische schakelaar die bescherming biedt tegen elektrocutie. Deze is verplicht in elke zekeringkast. De schakelaar zal voortdurend de ingaande en uitgaande stroom meten van je installatie. Bij het meten van een verschil, weet het dat er een lek is. In dit geval spreken we dus van verliesstroom.

Vanaf een bepaalde hoeveelheid lekstroom maakt deze verliesschakelaar de elektrische installatie spanningsloos. Vanaf wanneer dit gebeurt, is afhankelijk van de gevoeligheid van jouw verliesstroomschakelaar. Op deze manier gaat er geen stroom verloren en ben je beschermd tegen elektrocutie.

verliesstroomschakelaar

Verliesstroomschakelaar versus differentieelschakelaar

Een verliesstroomschakelaar en een differentieelschakelaar zijn 2 termen die hetzelfde betekenen. Een verliesstroomschakelaar wordt vaker een differentieelschakelaar genoemd.

Een andere term die ook wel eens gebruikt wordt in de plaats van deze 2 is aardlekschakelaar. Hieruit kan je meteen ook de functie halen: indien er een lek is wordt de elektriciteit weggeleid via aarding.

De verschillende gevoeligheden

Zoals hierboven al vermeld, hangt het moment waarop je installatie spanningsloos wordt af van de gevoeligheid van je verliesstroomschakelaar. Deze schakelaars hebben verschillende gevoeligheden. Hoe gevoeliger, hoe sneller de elektriciteit zal uitgeschakeld worden en dus hoe kleiner het lek mag zijn in jouw installatie.

Er zijn 2 veel gebruikte gevoeligheden van verliesstroomschakelaars: 30 mA en 300 mA. We bespreken ze hieronder in wat meer detail.

30 mA

Een differentieelschakelaar met de gevoeligheid van 30 mA is heel gevoelig. Deze zal al werken bij een kleiner lek. De overheid heeft beslist dat deze kringen verplicht zijn in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken. Maar ook de ruimten waar het wasmachine staat of de droogkast.

300 mA

Een lagere gevoeligheid geldt bij een verliesstroomschakelaar van 300 mA. Deze treedt pas in werking bij een grotere hoeveelheid lekstroom. Deze gevoeligheid volstaat voor het beveiligen van droge ruimten zoals de slaapkamer en de woonkamer.

De richtlijnen van de AREI zeggen dat de 300 mA verliesstroomschakelaar best aan het begin van de elektrische installatie geplaatst wordt. Dit wordt het hoofddifferentieel genoemd.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via ons offerteformulier als je er zeker van wil zijn dat je de juiste aansluiting gebruikt voor elke ruimte.

Welke verliesstroomschakelaar gebruik je in de badkamer?

Welke soort verliesstroomschakelaar gebruik je nu voor jouw badkamer? Zoals hierboven al even kort vermeld, is het verplicht om de 30 mA differentieelschakelaar te gebruiken in vochtige ruimten. Jouw badkamer is vanzelfsprekend een vochtige ruimte.

Zo’n 30 mA schakelaar installeren in jouw badkamer verhoogt de veiligheid. Bij een klein lek wordt de stroom al uitgeschakeld waardoor het gevaar op elektrocutie miniem is.

De aardlekschakelaar van 30 mA moet op elke stroomkring in jouw badkamer zitten! Ook op de toestellen die een lage veiligheidsspanning hebben zoals bijvoorbeeld een ledlamp.

Stopcontacten badkamer

Hoe sluit je een verliesstroomschakelaar aan?

We hebben het hier al heel de tijd over de verplichting van een verliesstroomschakelaar in jouw badkamer, maar hoe sluit je deze nu aan?

Vooraleer je ook maar begint met het aansluiten van een differentieelschakelaar moet je er zeker van zijn dat je een geschikte zekeringkast hebt. De standaard zekeringkast in een woning is een 54 module verdeelkast met 3 rijen van 18 modules.

Je begint altijd eerst met het plaatsen van de hoofdverliesstroomschakelaar voor de droge ruimten. Deze wordt meestal onderaan links geplaatst, aangezien hier de voedingskabel binnenkomt van de meterkast.

Op de DIN-rail plaats je ook de differentieelschakelaar van de vochtige ruimten. Je moet er op letten dat deze ook is aangesloten op de hoofdverliesstroomschakelaar. Het allerbelangrijkste hierbij is dat je schakelt in kringen. Gebruik een andere kring voor je wasmachine, badkamer, vaatwasmachine, …

De rest van jouw zekeringkast vervolledig je met automatische zekeringen. Hiervoor gebruik je automaten van 20 A per kring stopcontacten. Voor de verlichting gebruik je bijvoorbeeld een maximum van 16 A zekering. Bij gemengde stopcontacten die zowel verlichting als stopcontacten inhouden kies je ook een maximale zekering van 16 A.

De automatische zekeringen moeten verbonden worden onderling met een kamgeleider. Je plaatst klemmetjes onderaan de automatische zekeringen en je zet de verliesstroomschakelaars open. De kamgeleider schuif je in de openingen, waarna je de schroefjes terug vastdraait.

Last but not least: je neemt een VOB draad van 10 mm² en verbindt het ontstripte uiteinde met de onderkant van de hoofddifferentieelschakelaar. Op deze manier maakt je ook andere verbindingen tussen rails in de kast.

zekering badkamer

Hulp nodig? Verstuur je aanvraag en ontvang gratis offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies over badkamerrenovatie, elektriciteit in de badkamer en verliesstroomschakelaar aan specialisten in jouw buurt. Zo kan je je no beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welke type elektriciteitswerken zoekt u?
2*. In welke ruimtes wenst u elektriciteitswerken?
3*. Wanneer wenst u dat de elektricien van start gaat?
4*. Wanneer bent u het best bereikbaar?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Waarom plaats je een verliesstroomschakelaar?

+
De differentieelschakelaar beschermd tegen elektrocutie bij onrechtstreekse aanraking. Veiligheid gaat namelijk boven alles. De schakelaar voorkomt brand en elektrische schokken bij een kortsluiting of lek.
Zeker in vochtige ruimten is dit geen overbodige luxe. Het is in elk huis nodig en zelfs verplicht volgens de AREI-richtlijnen.

Hoeveel stopcontacten op 1 kring?

+
Er mogen maximaal 8 contactdozen per kring geïnstalleerd worden. Je moet rekening houden met het aantal contactdozen die geïnstalleerd zijn in dezelfde behuizing. Deze verdeling geldt:
2 mechanismen telt voor 1 contactdoos
3 mechanismen telt voor 1 contactdoos
4 mechanismen telt voor 1 contactdoos
Bij aansluiting van een lichtpunt op de kring telt dit ook als 1 contactdoos.

Hoeveel lichtpunten mag je plaatsen op 1 kring?

+
Er mogen maximum 8 punten op 1 kring. Één punt is niet altijd maar één stopcontact of lamp. Dit hangt af van de afdekplaat. Zo heb je bijvoorbeeld één afdekplaat voor meerdere stopcontacten, maar dit wordt geteld als één punt.
Het is wel aangeraden om te zorgen voor minimaal 2 kringen per kamer. Hiermee vermijd je dat toestellen met een groot vermogen op dezelfde kring worden aangesloten en kortsluiting veroorzaken.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verliesstroomschakelaar badkamer: betekenis en werking