Wat is de prijs van een douchebak?

De prijs van een douchebak is afhankelijk van de kleur, de vorm, de afmetingen, het materiaal en de afwerking. Maar ook de installatiekosten van de douchebak door een vakman bepalen het prijskaartje mee.

Je kan bovendien advies vragen aan de vakman en hulp krijgen bij het uitkiezen van het materiaal van je doucheplaat. Dit is zeker handig indien de aankoop van je douchebak deel uitmaakt van een grotere badkamerrenovatie en om zeker te zijn dat het interieur op elkaar is afgestemd.

Onderstaande tabel geeft je een idee van de richtprijzen voor het plaatsen van een nieuwe douche met douchebak:

Onderdeel van installatie Richtprijs
Douchebak kopen € 70 tot € 800
Gemiddeld uurtarief van loodgieter € 45 tot € 80
Plaatsen van de douche € 600 tot € 1.900

Ben je zelf vertrouwd bent met het uitvoeren van renovatiewerken? In dat geval kan je de kosten drukken door zelf eerst de oude douchebak te verwijderen. Dit spaart de vakman heel wat tijd uit en jou extra kosten.  

Op zoek naar een specialist?Vind de juiste vakman in jouw regio

Wat is een doucheplaat?

Een doucheplaat of douchebak is een naadloze kuip die voor de opvang en afvoer van het douchewater zorgt. Doucheplaten vind je in uiteenlopende afmetingen, vormen (rechthoekige douchebak, vierkante douchebak, enz.) en kleuren. Je hebt een douchebak nodig bij zowel een inloopdouche als een douchecabine.

Bij een badkamerrenovatie kan je een douchebak gewoon bovenop de bestaande vloer plaatsen (hoge douchebakken). Of je kan de plaat integreren in het vloerontwerp van de nieuwe badkamer (lage douchebakken).

Het voordeel van een douchebak in vergelijking met een douchevloer is de snelle plaatsing. Een douchebak kan in zijn geheel in de hoek of langs één zijde van de badkamerwand worden geplaatst.

Ook goed om te weten is dat een hoge douchebak makkelijker te plaatsen is dan een lage douchebak. Bij een hogere douchebak kan de sifon en de afloop onder de bak weggewerkt worden.

Douchebakken voeren bovendien sneller het water af dan een goot, waardoor het douchewater minder op de vloer loopt.

douchebak installatie

Doucheplaat versus douchebak

Hoewel beide termen gebruikt worden, is er geen verschil tussen een doucheplaat en een douchebak. Beide verwijzen naar een naadloze kuip en kunnen zonder (inbouw) of met een kleine of hoge opstap (opbouw) worden geïnstalleerd.

Welk materiaal is het beste voor je douchebak?

Douchebakken vind je in een brede waaier aan materialen. Hieronder bespreken we de vijf belangrijkste soorten of types douchebakken, met elk hun voor- en nadelen.

1. Acryl douchebak

Acryl douchebakken vind je meestal terug in douches van kunststof. Acryl is een heel licht materiaal, is makkelijk te plaatsen en duurzaam. Daarnaast bestaat acryl uit allerlei vormen (rechthoekige douchebakken, vierkante douchebakken) en afmetingen, zodat je zeker iets vindt dat bij jouw badkamer past.

Acryl is ook gekend voor zijn makkelijke onderhoud. Hoewel de acrylplaat op termijn door kalkaanslag en gebruik dof wordt, kan je ze gemakkelijk polijsten als nieuw.

Tot slot is een acryl douchebak goed in het opnemen en behouden van warmte. Bijgevolg blijven je voeten lekker warm tijdens het douchen.

2. Composiet douchebak

Een composiet douchebak bestaat uit een mengsel van polyharsen en natuursteen, of silex. Een veel voorkomende variant van deze douchebak bestaat uit composietmarmer.

Composiet is een duurzaam en sterk materiaal. Hierdoor kunnen grote douchebakken in één keer gemaakt worden zonder risico op breukschade. Als je graag een inloopdouche wil, is dit materiaal dus zeker een aanrader.

Buiten de marmerstructuur kan composiet ook zeer glad gemaakt worden of voorzien worden van leisteenstructuur. De kleuren van composiet zijn meer gelimiteerd dan acryl. Je hebt keuze tussen een grijze, beige en zwarte douchebak voor je douchecabine of inloopdouche.

Op zoek naar deskundig advies voor jouw situatie?
Vul het offerteformulier in en kom in contact met badkamerspecialisten
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

3. Natuursteen douchebak

Natuursteen is een duurder materiaal. Omdat de verwerking van stenen zoals graniet, blauwe hardsteen en marmer heel arbeidsintensief zijn. Verder is de plaatsing door het zware gewicht van natuursteen moeilijker en duurder.

Het materiaal is ook hard waardoor het moeizamer is om een waterkering, douchegoot en afvoergat te frezen.

Het voordeel van natuursteen is dat het in vele kleuren en ontwerpen verkrijgbaar is. Het geeft je douchecabine of inloopdouche ook een rustieke en luxueuze uitstraling.

4. Plaatstalen douchebak

Douchebakken van plaatstaal zijn dan weer budgetvriendelijk en eenvoudig te plaatsen. Het staal wordt geëmailleerd voor een langere levensduur en om snel warmte op te nemen en af te weren.

Als je wat klungelig bent, is plaatstaal wel minder ideaal, aangezien het enorm luidruchtig is wanneer je per ongeluk een shampoofles of dergelijke laat vallen.

5. Kunststof douchebak

Tot slot zijn er ook douchebakken uit kunststof. Kunststof doucheplaten worden onder hoge druk gelamineerd en bestaan uit verscheidene papierbanen. Die banen worden onder hitte en hoge druk met hars geïmpregneerd.

Vervolgens worden de banen tussen structuur gevende staalplaten geperst tot een homogene doucheplaat.

doucheplaat

Zijn alle douchebakken anti-slip?

De meeste douchebakken zijn niet anti-slip. Materialen zoals acryl kunnen wel voorzien worden van een anti-sliplaag. Vraag zeker na bij je vakman, zodat je veilig en gerust een douche kan nemen.

Meer info en advies nodig over douchebakken? Raadpleeg badkamerspecialisten in jouw regio

Het is altijd een goed idee om voor de aankoop of installatie van je nieuwe douchebak een vakman te raadplegen. Een specialist kan naast advies geven er ook voor zorgen dat je douchebak efficiënt en correct wordt geplaatst.

Via onderstaand offerteformulier kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen bij meerdere vakmannen tegelijk in jouw regio. Op die manier kan je makkelijk prijzen vergelijken en vind je de juiste douchebak voor jouw renovatie en budget.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Doucheplaat: Prijs en Werking