Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een lucht/water-warmtepomp die warmte uit de lucht haalt om je sanitair water te verwarmen. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke boiler die een uitstekend alternatief vormt voor traditionele waterverwarmingssystemen.

Deze innovatieve technologie maakt het mogelijk om op een duurzame wijze warm water te produceren door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gratis 1 of meerdere installateurs in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Wanneer is een warmtepompboiler interessant? 

Als je een groot gezin hebt of veel warm water verbruikt, is een warmtepompboiler een goede optie. Deze boiler kan namelijk warm water leveren aan meerdere afnamepunten tegelijk, en er zijn boilervaten met grote volumes beschikbaar om aan je behoeften te voldoen.

Bovendien is een warmtepompboiler eenvoudig te installeren, ook in bestaande woningen. Het toestel werkt op elektriciteit, waardoor er alleen een stopcontact nodig is om de boiler aan te sluiten. Je hebt dan ook geen gasaansluiting nodig. 

Als je zonnepanelen hebt, kun je ze aansluiten op je warmtepompboiler. De elektriciteit die nodig is voor je boiler wordt dan op een groene en duurzame manier geleverd. Dit draagt bij aan een milieuvriendelijke energieopwekking.

Verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is eigenlijk een specifiek type warmtepomp dat is ontworpen om sanitair water te verwarmen. Het werkt volgens hetzelfde principe als andere warmtepompen, maar in plaats van het verwarmen van de binnenlucht, haalt het warmte uit de buitenlucht om het water te verwarmen.

Het belangrijkste verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler is dus de toepassing ervan: de warmtepomp verwarmt het interieur van een gebouw, terwijl de warmtepompboiler zich richt op het verwarmen van water voor huishoudelijk gebruik.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler werkt volgens een bijzonder efficiënt proces dat warmte uit de omgevingslucht of afgevoerde ventilatielucht haalt om sanitair water te verwarmen. De boiler is voorzien van een koelvloeistof die al bij lage temperaturen kookt en gasvormig wordt.

In de compressor van de warmtepompboiler wordt de druk van de koelvloeistof verhoogd, waardoor de temperatuur stijgt en de koelvloeistof verandert in een gasvormige vloeistof. Deze gasvormige vloeistof geeft haar warmte af aan het water in het boilervat, waardoor het water wordt verwarmd.

Na het afgeven van de warmte aan het water, verlaagt de druk weer, waardoor het gas terug verandert in vloeistof. Deze volledige cyclus kan continu herhaald worden, waardoor een constante aanvoer van warm water wordt geproduceerd. Zo zorgt de warmtepompboiler op een efficiënte en duurzame wijze voor de verwarming van sanitair water.

warmtepompboiler

Wat kost een warmtepompboiler in 2024?

De prijs voor de aankoop van een warmtepompboiler varieert van 2.500 tot 3.500 euro (exclusief btw en plaatsing). De exacte prijs wordt beïnvloed door factoren zoals het merk, het type, de inhoud en de prestaties van de warmtepompboiler.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang prijsvoorstellen van 1 of meer installateurs

Wanneer is een warmtepompboiler rendabel?

Een warmtepompboiler is veel efficiënter dan een elektrische boiler. Terwijl een elektrische boiler 1 kWh elektriciteit nodig heeft voor 1 kWh warmte, kan een warmtepompboiler tot wel 3 kWh warmte genereren met dezelfde hoeveelheid elektriciteit.

Hierdoor is een warmtepompboiler ongeveer 3 keer efficiënter, wat het voor een gemiddeld gezin rendabel maakt binnen 5 jaar.

Heb je recht op premies? 

Ja, er zijn premies beschikbaar voor de installatie van een warmtepompboiler:

  • Vlaanderen: € 540 premie voor facturen vanaf 1/7/2022, mogelijk € 810 voor wie over exclusief nachttarief beschikt.
  • Brussel: premie van € 1.400, € 1.500 of € 1.600 afhankelijk van het gezinsinkomen.
  • Waals Gewest: premie van € 500 tot € 3.000, afhankelijk van het gezinsinkomen. Woonaudit uq vooraf is tijdelijk opgeschort tussen 1/6/2022 en 30/10/2023.

Wat zijn de voordelen van een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler biedt tal van voordelen. Het is milieuvriendelijk, energiezuinig, eenvoudig te installeren en ideaal voor grote gezinnen.

Nadelen

Enkele nadelen zijn dat het veel ruimte inneemt, een lager rendement heeft in de winter en duurder is in aankoop. Maar de energiebesparingen maken het op lange termijn wel een rendabele investering.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Aandachtspunten bij plaatsing en installatie

De installatie van een warmtepompboiler is vrij eenvoudig, omdat het geen gas verbruikt. Het volstaat om de boiler aan te sluiten op het water en het elektriciteitsnet, en 2 luchtkanalen voor de aan- en afvoer van lucht.

Bij de installatie moet je echter rekening houden met enkele valkuilen en aandachtspunten:

1. Grootte warmtepompboiler

Warmtepompboilers zijn verkrijgbaar in verschillende volumes, van 80 liter tot 500 liter. De meest courante warmtepompboilers hebben een inhoud van 200, 250 en 300 liter.

2. Waar de boiler plaatsen?

Let op de locatie van de warmtepompboiler, aangezien die tijdens het gebruik koude lucht afgeeft. Plaats de boiler bij voorkeur in de kelder of garage en maak gebruik van een afvoerkanaal. Als je de boiler in een leefruimte plaatst, moet je die ruimte extra verwarmen.

Als je ervoor kiest om de warmtepompboiler in een ruimte zonder afvoerkanaal te plaatsen, kan de ruimte sterk afkoelen, waardoor het rendement van de boiler afneemt. Zorg er daarom voor dat de ruimte groot genoeg is of installeer aan- en afvoerkanalen als de ruimte te klein is.

Kan je een warmtepompboiler combineren met andere installaties?

Ja, je kunt een warmtepompboiler combineren met een gascondensatieketel en zonnepanelen. Het hybride systeem maakt gebruik van de warmtepompboiler en schakelt de gascondensatieketel in wanneer extra verwarming nodig is.

Zonnepanelen kunnen de warmtepompboiler van duurzame elektriciteit voorzien, waardoor je nog meer energie bespaart en je ecologische impact vermindert. Zo krijg je een efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing die je energiekosten verlaagt.

warmtepompboiler installatie

Wat is het verschil met een zonneboiler en een elektrische boiler?

De keuze voor een bepaald type boiler hangt vooral af van je dakoriëntatie, eventuele aansluitingen, de aankoopprijs en het verbruik.

1. Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonnecollectoren op het dak om de warmte van de zon op te vangen en om te zetten in warm water voor sanitair of voor centrale verwarming.

Een zonneboiler bevat ook naverwarming voor dagen met weinig zonlicht. Een zonneboiler is ideaal als je dak zuidgericht is en een hellingsgraad tussen 20 en 60 graden heeft.

Het gewone verwarmingssysteem springt bij wanneer er niet genoeg zonlicht is. Een warmtepompboiler is een betere keuze wanneer je dak niet ideaal georiënteerd is, bovendien is het goedkoper.

2. Elektrische boiler

In een elektrische boiler wordt een hoeveelheid water opgeslagen en constant op temperatuur gehouden voor direct warm water. De voorraad kan echter beperkt zijn, waardoor je mogelijk zonder warm water komt te zitten bij intensief gebruik.

De capaciteit moet afgestemd zijn op je verbruik. Elektrische boilers zijn goedkoper in aankoop dan warmtepompboilers, maar ze verbruiken meer elektriciteit. Een warmtepompboiler is energiezuiniger en beter geschikt voor grote gezinnen.

Extra info nodig? Stel je vragen aan professionals en ontvang gratis offertes

Benieuwd naar welke warmtepompboiler het beste bij jouw situatie en budget past? Wil je meer informatie en advies van professionals?

Stel gerust je vragen aan experts op het vlak van verwarmingssystemen. Via ons platform kom je snel en eenvoudig in contact met 1 of meerdere installateurs van warmtepompboilers in jouw regio. Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat. Zo kan je de verschillende opties makkelijk afwegen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Is een warmtepompboiler goedkoper dan gas?

+
Indien je op zoek bent naar de meest kostenefficiënte en snelle oplossing, is het raadzaam om te kiezen voor een gasketel. De gemiddelde kosten voor het vervangen van een standaard gasboiler bedragen ongeveer € 2.300.

Waar premie en subsidie aanvragen warmtepompboiler?

+
Vanaf 1 juli 2022 zijn de meeste energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie samengevoegd tot ‘Mijn VerbouwPremie’. Voorheen kon iedereen die investeerde in een nieuwe warmtepompboiler voor sanitair warm water nog een premie aanvragen bij Fluvius tot 30 juni 2022. Kijk of je in aanmerking voor een premie komt op vlaanderen.be, daar krijg je alle nodige info.

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepompboiler per jaar?

+
Met een warmtepompboiler met een capaciteit van 200 liter kun je tot wel 75 % minder energie verbruiken, wat neerkomt op ongeveer 894 kWh per jaar.

Is een onderhoud verplicht?

+
Je bent niet verplicht om je warmtepompboiler regelmatig te onderhouden, maar het is sterk aan te raden om dit jaarlijks of om de twee jaar te doen. Door regelmatig onderhoud te geven, zorg je namelijk voor een optimaal rendement en een langere levensduur van je warmtepompboiler.