Inhoud
Wat is een warmtepompboiler?
Een warmtepompboiler is een soort van lucht-water warmtepomp die – los van de centrale verwarming – sanitair warm water produceert. Het gebruikt daarvoor de warmte van de buitenlucht om het water op te warmen en heeft dus geen fossiele brandstoffen nodig om te werken.
Hoe werkt het?
Een warmtepompboiler heeft geen hitte nodig. Het gebruikt de omgevingswarmte van de buitenlucht of de binnenlucht (denk aan afgevoerde ventilatielucht) om zijn koelvloeistof op te warmen. Deze vloeistof kookt namelijk op lage temperatuur en wordt gas.
Daarna drukt een compressor het gas samen, waardoor de temperatuur stijgt. Het koelgas komt vervolgens in contact met de warmtewisselaar van het voorraadvat, waar het zijn warmte afgeeft. Eens dit gebeurd is, wordt de druk verlaagd via een ventiel. De gasvormige koelvloeistof koelt af, wordt terug vloeibaar en kan aan een nieuwe cyclus beginnen.
Het voorraadvat is bovendien gekoppeld aan een (elektrische) naverwarming die het water sneller kan opwarmen of boven 55 °C krijgt. Daarom komt is combinatie zonnepanelen-warmtepompboiler interessant en komt het vaak voor.
Verschil warmtepomp en warmtepompboiler?
Een warmtepompboiler is in feite een lucht-water warmtpomp in combinatie met een boiler. Beiden zorgen voor sanitair warm water. In tegenstelling tot de warmtepompboiler bestaan er wel andere soorten warmtepompen die gebruikt kunnen worden om je huis te verwarmen, zoals een lucht-lucht warmtepomp of grond-lucht warmtepomp.
Wat kost een warmtepompboiler in 2023?
In onderstaande tabel vind je een overzicht van de prijzen terug voor een nieuwe warmtepomp boiler, maar ook voor een zonneboiler en een traditionele elektrische boiler. Kortom voor drie verschillende soorten boilers.
Soorten boilers | Richtprijs |
---|---|
Warmtepompboiler | Vanaf 3000 euro |
Zonneboiler | 4000-6000 euro |
Elektrische boiler | 1000-1600 euro |
Wanneer is een warmtepompboiler rendabel?
Een warmtepompboiler gebruikt energie maar het verbruik ligt veel lager in vergelijking met een elektrische boiler. De laatstgenoemde heeft nood aan 1 kWh elektriciteit voor 1 kWh warmte, terwijl dat bij de meeste warmtepompboilers tot maar liefst 3kWh warmte kan oplopen. Dat maakt een warmtepompboiler zo’n 3 keer efficiënter dan een elektrische boiler, waardoor ze al binnen de 5 jaar rendabel is voor een gemiddeld gezin.
Als je enkel gebruik maakt van een warmtepomp boiler om sanitair water te produceren, dan kom je van 2021 tot 2023 in aanmerking voor een premie aanvragen van 200 euro. De premie voor een warmtepompboiler loopt evenwel maar 5 jaar door en neemt elk jaar in waarde af.
Wat zijn de voordelen van een warmtepompboiler?
- Te combineren met condensatieketel op gas of stookolie
- Compatibel met zonnecollectoren en zonnepanelen
- Terugverdientijd van minder dan 5 jaar
- Perfect alternatief voor een elektrische boiler
- Geschikt voor woningen zonder aansluiting op gas
- Eenvoudig en snel te installeren
- Weinig warmteverlies
Nadelen
Om een goede afweging te kunnen maken is het ook belangrijk om de nadelen van een warmtepompboiler te weten.
- Neemt veel plaats in
- Noodzakelijk om luchtkanalen te voorzien in verwarmde ruimtes of ruimtes kleiner dan 20 m³
Wanneer investeren in een warmtepompboiler?
De plaatsing van een warmtepomp boiler is in verschillende gevallen een interessante optie:
- Als je een groot gezin dat nood heeft aan veel warmte
- Als je huis al geplaatst is en/of je grote werken kost wat kost wil vermijden
- Als je over een woning met pv panelen beschikt
Indien je een groot gezin hebt dat nood heeft aan veel warmte is een warmtepomp boiler ideaal. De boiler zorgt ervoor dat je warm tapwater kan gebruiken op verschillende plaatsen tegelijk. Je kan boilervaten met heel grote volumes laten installeren, conform het verbruik van jezelf en dat van je gezin.
Als je huis al geplaatst is en/of je grote werken kost wat kost wil vermijden, biedt een warmtepompboiler je de oplossing. De warmtepomp is heel makkelijk te installeren en bovendien werkt ze op elektriciteit. Op die manier is er maar één actie vereist en dat is ze in het stopcontact steken.
Als je over een woning met zonnepanelen beschikt, is het mogelijk om je zonnepanelen te combineren met een warmtepompboiler. Met zelfopgewekte stroom genereer je zo hernieuwbare energie of groene stroom voor je boiler.
Aandachtspunten bij plaatsing
Je laat een nieuwe warmtepompboiler best plaatsen in een omgeving waar het niet al te fris is. Zo kan de boiler eenvoudiger warmte opnemen.
Grootte warmtepompboiler
Het gamma warmtepompboilers is er een van verschillende formaten. Zo is het mogelijk om te opteren voor 100 liter, 200 liter en 300 liter.
De verschillende groottes zijn afhankelijk van het aantal personen dat een gezin telt. Een formaat van 100 liter is geschikt voor een gezin van 2 personen, 200 liter is dan weer van toepassing op 4 personen en 300 liter past bij grotere gezinnen tot 6 personen.
Waar de boiler plaatsen?
De garage, de berging en de stookruimte zijn geschikte locaties om de boiler te plaatsen. Aangezien een warmtepomp boiler zo groot is, wordt het ten stelligste afgeraden om ze in de woonkamer te installeren. Het is enerzijds niet comfortabel en anderzijds zou je het toestel enkel en alleen nog extra moeten verwarmen om bijvoorbeeld warm tapwater te krijgen.
Wat is het verschil met een zonneboiler en elektrische boiler?
Zonneboiler
Een zonneboiler is een boiler die je op je dak of in je tuin laat installeren. De ingebouwde zonnecollectoren nemen op een duurzame manier de warmte van de zon op en zetten die om in warm sanitair water.
Het mag dan wel een milieuvriendelijk type boiler zijn en duurzame energie genereren, toch ben je heel afhankelijk van de hoeveelheid zon. Als er weinig zon aanwezig is, ligt het rendement bijgevolg laag. In dat geval moet je het sanitair water of tapwater naverwarmen zodat het effectief warm blijft.
Elektrische boiler
Een gewone elektrische boiler slaat een bepaalde hoeveelheid water op. Ze werkt op elektriciteit en je kiest zelf de gewenste temperatuur voor je sanitair water.
De boiler is makkelijk te installeren, maar de hoeveelheid water is evenwel beperkt. Als je in een keer veel sanitair water verbruikt, kan het gebeuren dat je door je voorraad heen komt te zitten. Het neemt dan enige tijd in beslag vooraleer het water opnieuw warm is.
Extra info nodig? Stel je vraag aan professionals en ontvang gratis offertes
Ben je geïnteresseerd om een warmtepomp boiler te laten plaatsen, dan adviseren we je graag om contact op te nemen met een vakman en zoveel mogelijk offertes te vergelijken. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van de beste deals en het helpt je bovendien om de knoop door te hakken door wie/welk bedrijf je de verantwoordelijkheid toekent om de boiler te installeren.