Warmtepompboiler: ga voor een energiezuinig alternatief

Wenst u meer informatie over een warmtepompboiler of bent u benieuwd naar de prijs? Bobex helpt u graag op weg. Vraag hier uw gratis offertes voor een warmtepompboiler aan. Onze installateurs nemen zelf contact met u op en werken een offerte op maat uit. U vergelijkt hun prijzen en bespaart zo tot 30% op de eindfactuur. Uw aanvraag is gratis en volledig vrijblijvend.

Een warmtepompboiler is een boiler die energiezuinig en milieuvriendelijk is. De warmtepomp zet omgevingslucht of ventilatielucht om in warm water.

Wat kost een warmtepompboiler?

In onderstaande tabel vind je de prijzen terug voor een warmtepompboiler, maar ook voor een zonneboiler en een elektrische boiler:

Soort boiler Richtprijs
Warmtepompboiler Vanaf €3000
Zonneboiler €4000-€6000
Elektrische boiler €1000-€1600

Een zonneboiler is een boiler die je op je dak of in je tuin laat installeren. De ingebouwde zonnecollectoren nemen de warmte van de zon op en zetten die om in warm water. Het mag dan wel een milieuvriendelijk type boiler zijn, toch ben je heel afhankelijk van de hoeveelheid zon. Als er weinig zon aanwezig is, ligt het rendement bijgevolg laag. In dat geval moet je het water naverwarmen zodat het effectief warm blijft.

Een elektrische boiler slaat een bepaalde hoeveelheid water op. Het werkt op elektriciteit en je kiest zelf de temperatuur die je wenselijk vindt voor je water. De boiler is makkelijk te installeren, maar de hoeveelheid water is evenwel beperkt. Als je in een keer veel water verbruikt, kan het gebeuren dat je door je voorraad heen komt te zitten. Het neemt dan enige tijd in beslag vooraleer het water opnieuw warm is.

Wat is een warmtepompboiler?

Waarop letten bij de plaatsing?

Je laat een warmtepompboiler best plaatsen in een omgeving waar het niet al te fris is. Zo kan de boiler eenvoudiger warmte opnemen.

Grootte warmtepompboiler

Warmtepompboilers bestaan er in verschillende formaten. Zo is het mogelijk om te opteren voor 100 liter, 200 liter en 300 liter. De verschillende groottes zijn afhankelijk van het aantal personen dat een gezin telt. Een formaat van 100 liter is geschikt voor een gezin van 2 personen, 200 liter is dan weer van toepassing op 4 personen en 300 liter past bij grotere gezinnen tot 6 personen.

Waar de boiler plaatsen?

De garage, de berging en de stookruimte zijn geschikte locaties om de boiler te plaatsen. Aangezien een warmtepompboiler zo groot is, wordt het ten stelligste afgeraden om ze in de woonkamer te installeren. Het is enerzijds niet comfortabel en anderzijds zou je het toestel enkel en alleen nog extra moeten verwarmen.

Waarom een warmtepompboiler plaatsen?

De plaatsing van een warmtepompboiler is in verschillende gevallen een interessante optie:

  • Als je een kroostrijk gezin hebt of een gezin dat nood heeft aan veel warmte
  • Als je huis al geplaatst is en/of je grote werken kost wat kost wil vermijden
  • Als je over een woning met zonnepanelen beschikt

In het geval dat je een kroostrijk gezin hebt of een gezin dat nood heeft aan veel warmte, dan is een warmtepompboiler ideaal. De boiler zorgt ervoor dat je warm water kan gebruiken op verschillende plaatsen tegelijk. Je kan boilervaten met heel grote volumes laten installeren, conform het verbruik van jezelf en dat van je gezin.

Als je huis al geplaatst is en/of je grote werken kost wat kost wil vermijden, biedt een warmtepompboiler je de oplossing. De warmtepomp is heel makkelijk te installeren en bovendien werkt ze op elektriciteit. Op die manier is er maar een actie vereist en dat is ze in het stopcontact steken. Als je over een woning met zonnepanelen beschikt, is het mogelijk om ze af te stemmen op de warmtepompboiler. Zo genereer je groene stroom voor je boiler.

 

Interesse in een warmtepompboiler?

Naar stap 2

 

Wanneer is een warmtepompboiler rendabel?

Het grote voordeel aan een warmtepompboiler is dat het verbruik ervan stukken lager ligt in vergelijking met een elektrische boiler. Laatstgenoemde heeft nood aan 1kWh elektriciteit voor 1kWh warmte, terwijl dat bij een warmtepompboiler tot maar liefst 3kWh kan oplopen. Dat maakt een warmtepompboiler zo’n 3 keer zuiniger dan een elektrische boiler, waardoor ze al binnen de 5 jaar rendabel is voor het gemiddelde gezin.

Als je enkel gebruik maakt van een warmtepompboiler om sanitair water te produceren, dan kom je in 2020 in aanmerking voor een premie van €300. De premie loopt evenwel maar 5 jaar door en neemt elk jaar in waarde af. Van 2021 tot 2023 is het bedrag waarop je aanspraak maakt nog slechts €200.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler werkt als volgt: ze warmt water op via warme lucht die afkomstig is uit de binnenlucht van de woning of uit de buitenlucht. Door de warme lucht uit de omgeving op te nemen, wordt de opgewekte energie aangevuld met elektrische energie. Zo bekom je de gewenste temperatuur: via een warmtewisselaar verdampt het water tot gas en doordat het gas vervolgens samengedrukt wordt, gaat de temperatuur de hoogte in.

Via een tweede warmtewisselaar wordt het gas in het boilervat gestuurd. Het gas geeft z’n warmte af aan het tapwater en zo koelt het weer af tot een vloeistof. Aan de hand van een ventiel verlagen de druk en de temperatuur van de koelvloeistof en zo herhaalt de cyclus zich steeds van voor af aan.

Wat is het verschil met een elektrische boiler?

Dat een warmtepompboiler een veel lager verbruik heeft dan een elektrische boiler kwam je daarnet al te weten. Daartegenover staat dan weer dat de warmtepompboiler logischerwijs duurder uitvalt in prijs dan de elektrische boiler. Als we verder gaan kijken naar extra voordelen van warmtepompen, dan zijn die als volgt: ze gebruiken geen fossiele brandstoffen, ze kunnen ook instaan als airconditioning, ze zijn voldoende als verwarming en per slot van rekening makkelijk te gebruiken en te onderhouden.

Een elektrische boiler mag dan wel eenvoudig te installeren en te gebruiken zijn, maar dat weegt niet op tegen de hoeveelheid die ze verbruiken. Op het gebied van verbruik kunnen ze absoluut niet op tegen de warmptepompboiler aangezien het tot wel 3 keer hoger ligt. Tegenover het hogere verbruik staat een lagere prijs, al is het de vraag of de focus op korte termijn op de prijs moet liggen.

Laat je adviseren door een vakman

Ben je geïnteresseerd om een warmtepompboiler te laten plaatsen, dan adviseren we je graag om contact op te nemen met een vakman en zoveel mogelijk offertes te vergelijken. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van de beste deals en het helpt je bovendien om de knoop door te hakken door wie/welk bedrijf je de verantwoordelijkheid toekent om de boiler te installeren.

Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2*. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid .privacy charter
bedrijven in andere regio's