Is een woning met energielabel C energiezuinig of niet? 

Een woning met label C verbruikt 200 tot 300 kilowattuur per jaar, per vierkante meter. De labels gaan van A+ tot F, en daarbij ligt het C label precies in het midden. Een woning met energielabel C verbruikt niet ontzettend veel energie, maar er is veel ruimte voor verbetering wat de energieprestaties betreft.

Tip: Wat een goed energielabel is, is onder meer afhankelijk van het type woning. Om gebruik te maken van de energielabelpremie van de Vlaamse overheid moet je voor een woning bijvoorbeeld minimaal energielabel C behalen. Voor een appartement is het minimale label B.

label C

Wat betekent energielabel C? Voorwaarden/eisen appartement en woning

Om de EPC waarde van een woning te bepalen, gebruikt een erkend energiedeskundige specifieke software. De berekening is erg complex, en de score is onder meer afhankelijk van de isolatie van de bouwschil en de energiezuinigheid van de verwarmingsinstallaties.

Een woning met energielabel C beschikt doorgaans over…

  • Isolatie. Er is ruimte voor verbetering, maar de woning is voldoende geïsoleerd om extreme warmteverliezen te vermijden.
  • Een gewone, mogelijks verouderde cv-ketel. De cv-ketel vervangen door een ketel met een hoger rendement kan de EPC waarde van de woning verbeteren.

Benieuwd naar hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken? Bij de opmaak van het EPC attest geeft de energiedeskundige je energieadvies op maat. Onderaan dit artikel vind je alvast wat algemene tips, en een formulier waarmee je energiedeskundigen gratis en vrijblijvend kunt contacteren!

EPC-attest (en energielabel) verplicht bij verhuur en verkoop 2023

Bij de verhuur en verkoop van een gebouw moet verplicht een EPC attest voorgelegd worden. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA of VEA) waakt via steekproeven over het voldoen aan die verplichting. Het VEKA kijkt na of er een geldig EPC attest aanwezig is, en of het EPC attest correct werd opgesteld. 

Ontbreekt het EPC, is het niet meer geldig (een EPC attest is 10 jaar geldig), of werd het niet correct opgesteld? Dan voldoet de eigenaar niet aan de verplichting en kan die  een boete van 500 tot wel 5.000 euro ontvangen.

Opgelet: het betalen van de boete betekent niet dat de eigenaar geen geldig EPC attest moet voorzien. Voldoet de eigenaar opnieuw niet aan de verplichting? Dan kan een tweede boete volgen.

Je doet er dus goed aan een correct en geldig EPC attest te voorzien per aparte wooneenheid (dat kan een woning, studio of appartement zijn). 

Verkoop je een woning of wooneenheid? Dan heb je een EPC attest nodig dat in of na 2019 werd opgesteld. Gaat het om een gebouw met meerdere wooneenheden? Dan is het mogelijk dat ook het EPC GD (Gemeenschappelijke delen) voorgelegd moet worden.

EPC-attest laten opmaken

Enkel een erkend energiedeskundige type A kan een geldig EPC attest opstellen. 

EPC attest opmaken

Hoe verbeter je het energielabel van je huis? Van energielabel C naar B of beter

In een woning met energielabel C is er heel wat ruimte voor energiebesparende ingrepen. Maar hoe maak je een huis met label C energiezuiniger?

Isolatie

Een belangrijke factor in het bepalen van de EPC score en het bijhorende energielabel is de isolatiewaarde van de woning. Om je energielabel te verbeteren, doe je er goed aan om te investeren in extra of betere isolatie.

Kies voor isolatiematerialen met een hoge isolatiewaarde, en voorzie een laag die dik genoeg is om aan de normen te voldoen. Heel de bouwschil voorzien van degelijk isolatiemateriaal heeft een gunstig effect op de energieprestaties. Denk bijvoorbeeld niet enkel aan het dak en de gevel, maar ook aan de spouwmuur, ramen en buitendeuren.

Verzeker dat de isolatiematerialen goed op elkaar aansluiten om koudebruggen en warmteverliezen te voorkomen.

Dubbel glas of beter

Nog geen dubbel glas? Overweeg dan om bestaande ramen te vervangen met dubbel, driedubbel, of hoogrendementsglas. Op die manier vermijd je warmteverliezen via de ramen en deuren.

Tip: Isoleer zeker ook de profielen van ramen en deuren!

Duurzame energiebronnen

Ook zonnepanelen, een zonneboiler en/of warmtepomp halen je energieverbruik drastisch omlaag. Door te voorzien in je eigen energiebehoeften en daarvoor gebruik te maken van duurzame energie, gaan je CO2-uitstoot en energierekening flink omlaag!

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes!

Veelgestelde vragen

Is energielabel C goed of slecht?

+
Energielabel C is, met een jaarlijks verbruik van 200 tot 300 kWh/m², de middenmoot van de energielabels. De gemiddelde EPC waarde ligt met 372 kWh/m² echter boven het verbruik van een woning met energielabel C!

Wat is een slecht energielabel?

+
In de ‘rode zone’ vind je de slechte energielabels D, E en F.

D
(met een jaarlijks verbruik van 300 tot 400 kWh/m²)
E
(met een jaarlijks verbruik van 400 tot 500 kWh/m²
(met een jaarlijks verbruik van meer dan 500 kWh/)

Wat kost boete energielabel?

+
Ontbreekt het EPC attest met energielabel, opgemaakt in of na 2019, bij de verkoop van een woning? Dan kan de eigenaar een boete van 500 tot 5.000 euro ontvangen.

Wat kost energielabel aanpassen?

+
Een nieuw energielabel aanvragen? Daarvoor doe je beroep op een energiedeskundige type A. Hoewel het EPC attest wettelijk verplicht voorgelegd moet worden bij de verkoop en verhuur van een wooneenheid of woning, is er geen wettelijk kader omtrent de tarieven die energiedeskundigen hanteren. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 125 tot 250 euro. 

Wil je meer weten over het C label? Stel je vraag en ontvang gratis offertes

Op zoek naar een energiedeskundige type A? Nood aan meer informatie over (de aanvraag van) een EPC keuring? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en adviezen op maat. Zo vind je snel de meest voordelige oplossing voor jouw situatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat