Inhoud
Hoe kunnen zonnepanelen jouw EPC waarde verbeteren?
Zonnepanelen hebben een aanzienlijke invloed op je energiefacturen. Zonnepanelen zetten zonnestralen namelijk om in het produceren van energie. Door een aantal zonnepanelen te plaatsen op je woning kan je (gedeeltelijk) voorzien in je eigen elektriciteitsnoden. Dat heeft natuurlijk niet alleen invloed op je energiekosten maar ook op de EPC waarde van je woning. Hoe zit de vork nu juist in de steel?
Hoeveel daalt EPC met zonnepanelen?
Hoeveel energie de zonnepanelen produceren en hoeveel punten de EPC-waarde effectief daalt door de toevoeging van zonnepanelen? Dat is afhankelijk van een aantal factoren zoals deze hieronder:
- Type zonnepanelen: Kristallijne zonnepanelen zorgen doorgaans voor een grotere daling van de EPC-score dan amorfe zonnepanelen. Ook hebben de kristallijne panelen een hoger rendement en produceren ze meer elektriciteit per vierkante meter.
- Oriëntatie: Zonnepanelen die meer zon opvangen, kunnen logischerwijs meer energie produceren en verlagen de EPC-score. Zuidelijk georiënteerde panelen scoren het best, terwijl een optimale hellingshoek van ongeveer 35° bijdraagt aan een maximale opbrengst
- Oppervlakte: Een groter aantal zonnepanelen of een grotere oppervlakte levert meer opgewekte energie op. Dit heeft direct een positieve impact op de EPC-waarde van je woning. Een installatie met een grotere omvang wekt meer elektriciteit op waardoor het totale energieverbruik van de woning afneemt.
- Huidige EPC waarde: Woningen met een al lage EPC-waarde profiteren meestal sterker van zonnepanelen dan woningen met een hoge EPC-waarde. In woningen met een slechte isolatie of verouderde verwarmingssystemen is de invloed van zonnepanelen beperkter.
- Bewoonbare oppervlakte: Heb je een kleinere woning? Dan zal je met zonnepanelen gemiddeld meer kunnen profiteren. De reden hiervoor is dat de opgewekte energie een groter aandeel vormt van het totale verbruik. Dit zorgt voor een grotere daling van de EPC-score per vierkante meter.
Welke gegevens heeft de energiedeskundige nodig?
Welke informatie heeft de energiedeskundige (type A) die de EPC keuring uitvoert nodig? Voor een correcte berekening van je EPC-waarde heeft een energiedeskundige volgende gegevens nodig:
- Type zonnepaneel (amorf of kristallijn)
- Totale oppervlakte zonnepanelen in vierkante meter
- Oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen
Je vindt alle informatie terug op de technische documentatie van de zonnepanelen. Ook op de factuur van de aannemer die de zonnepanelen plaatste, vind je de nodige info terug. Ontbreekt de nodige informatie? Dan kan de energiedeskundige:
- Een schatting maken van de oppervlakte. Bijvoorbeeld aan de hand van het aantal dakpannen dat het paneel breed en lang is.
- De oriëntatie en hellingshoek controleren met een kompas. Doorgaans zijn zonnepanelen zuidelijk georiënteerd.
- Het type zonnepanelen herkennen aan hun uiterlijke kenmerken (bijvoorbeeld kristallijne panelen zijn vaak blauw of zwart gekleurd, waar amorfe panelen een donkerdere tint hebben).
Het nauwkeurig vastleggen van de gegevens van zonnepanelen in het EPC-verslag zorgt ervoor dat de verlaging van de EPC-score optimaal wordt weergegeven. Dit is van belang wanneer je van plan bent om ooit jouw woning te verhuren of te verkopen.
Conclusie: impact zonnepanelen op EPC waarde?
Hoeveel de EPC waarde van je woning daalt, is dus afhankelijk van een aantal factoren. De daling is steeds evenredig met de stijging van het oppervlak aan zonnepanelen.
Hieronder vind je een overzicht van de EPC score van een appartement met zuidelijk gerichte zonnepanelen, versus hetzelfde appartement zonder zonnepanelen.
Hoeveel de EPC waarde van je woning daalt, is dus afhankelijk van een aantal factoren. De daling is steeds evenredig met de stijging van het oppervlak aan zonnepanelen.
Hieronder vind je een overzicht van de EPC score van een appartement met zuidelijk gerichte zonnepanelen, versus hetzelfde appartement zonder zonnepanelen.
Oppervlakte zonnepanelen | Amorfe zonnepanelen | Kristallijne zonnepanelen |
---|---|---|
EPC score zonder zonnepanelen | 452 | 452 |
EPC score met 20 vierkante meter zonnepanelen | 425 | 398 |
EPC score met 40 vierkante meter zonnepanelen | 398 | 343 |
Een gelijkaardig voorbeeld, ditmaal met een vrijstaande woning:
Oppervlakte zonnepanelen | Amorfe zonnepanelen | Kristallijne zonnepanelen |
---|---|---|
EPC score zonder zonnepanelen | 536 | 536 |
EPC score met 20 vierkante meter zonnepanelen | 523 | 509 |
EPC score met 40 vierkante meter zonnepanelen | 509 | 482 |
De impact van zonnepanelen is het grootst bij woningen met een goede EPC waarde en een kleine bewoonbare oppervlakte.
De EPC score van een grote woning met een slechte EPC waarde proberen verbeteren met zonnepanelen is dus minder efficiënt. Een hoog energieverbruik kun je slechts in geringe mate compenseren met zonnepanelen.
Bij zulke woningen is het een goed idee om eerst in te zetten op andere energiebesparende maatregelen. Daarna kun je alsnog zonnepanelen op de daken van zulke woningen laten installeren.
Wat nog doen om EPC waarde te verlagen? Epc waarde van e naar c
De EPC score geeft de energetische prestaties van je woning weer. De score geeft weer hoeveel kilowattuur een woning jaarlijks verbruikt per vierkante meter. Er zijn heel wat manieren om dat verbruik op een efficiënte manier te verminderen:
- Isolatie: Een goed geïsoleerde woning voorkomt warmteverlies. Daarnaast vermindert het je energieverbruik. Dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie kunnen hier een grote invloed op hebben.
- Verwarmingsinstallatie: Een recente en energiezuinige verwarmingsketel zal een positieve invloed hebben op de EPC-score. Ook een recente warmtepomp kan het verschil maken.
- Warmwaterinstallatie: Een energiezuinig systeem voor warm water, zoals dus een warmtepompboiler of een zonneboiler, dragen dus ook zeker bij aan een lagere EPC-score. Kijk dus ook deze eens na.
- Ventilatie met warmteterugwinning: Dit type ventilatiesysteem recupereert warmte uit afgevoerde lucht en verlaagt zo het energieverbruik.
- Slimme energiebeheersystemen: Slimme thermostaten en energiezuinige verlichting helpen om het verbruik beter te regelen en zo de EPC-waarde verder te verbeteren.
- …
Wil je een optimaal energiezuinige woning? Combineer dan verschillende energiebesparende maatregelen. Dit doe je best door te investeren in isolatie, efficiënte verwarmingssystemen en hernieuwbare energiebronnen. Op die manier verlaag je de EPC-waarde en vermijd je ook op lange termijn hoge kosten op je energiefactuur. Een duurzame woning is niet alleen beter voor het milieu, maar verhoogt ook het comfort en de waarde van je huis.
Is een EPC waarde c goed?
Heeft je woning een EPC-waarde c maar weet je niet wat dat nu juist wil zeggen? Een woning met een c-label heeft een verbruik van 200-300 kilowattuur per jaar/per m². Aangezien het c-label in het midden ligt van de andere labels (a-f labels) verbruikt een woning niet enorm veel energie maar is er wel ruimte voor verbetering.
TIP:
om te kunnen profiteren van de energielabelpremie van de Vlaamse overheid moet je woning minimum een c-label hebben. Een appartement moet voor deze premie dan weer een b-label hebben.
EPC waarde laten berekenen? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat
Enkel een energiedeskundige type A kan een geldig EPC attest opstellen. Op je EPC attest vind je bovendien aanbevelingen en gerichte adviezen om de EPC waarde van je woning te verbeteren. Ben je op zoek naar een erkend energiedeskundige? Of nood aan professioneel advies op maat? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes, en advies op maat van specialisten. Zo maak je jouw woning energiezuiniger voor de toekomst!