Wat is een bouwknoop?

Bouwknopen zijn, net als koudebruggen, plekken in de gebouwschil waar warmteverlies en condensatie kunnen ontstaan.

Nu worden koudebruggen bij het ontwerpen en oprichten van een bouw bewust vermeden, door onder andere een thermische onderbreking, en komen bouwknopen in principe enkel voor omdat ze niet vermeden kunnen worden. Een bouwknoop kun je dus beschouwen als een ingeplande of onvermijdelijke koudebrug.

Bouwknopen zijn knopen in de bouwschil waar de isolatielaag door- of onderbroken wordt, de thermische snede wijzigt (of verspringt, of onderbroken wordt) of 2 scheidingsconstructies elkaar raken

Een scheidingsconstructie vormt de scheiding tussen de binnenomgeving en de

  • Buitenomgeving
  • Grond, een kelder, of kruipruimte
  • Aangrenzende onverwarmde ruimte 
EPB bouwknopen

Wanneer spreken we in EPB niet over een bouwknoop? 

Niet elke onderbreking in de isolatie wordt beschouwd als een EPB-aanvaarde bouwknoop. Het gaat bijvoorbeeld om een loodrechte doorboring voor bijvoorbeeld een leiding of ventilatiekanaal, of een onderbreking die eigen is aan de scheidingsconstructie, bijvoorbeeld een raamrooster. 

Er kan wel warmteverlies optreden via dergelijke punten, maar het EPB beschouwt ze niet als aanvaarde bouwknopen. Het zijn dus niet-EPB-aanvaarde bouwknopen.

Verschillende opties om bouwknopen in te rekenen in EPB

Je kunt bij het bepalen van het EPB op verschillende manieren omspringen met de aanwezige bouwknopen. Je hebt de keuze uit een volledig forfaitaire toeslag, een deels forfaitaire toeslag, of een nauwkeurig berekende toeslag

Een ervaren EPB-verslaggever helpt je de beste methode uit te kiezen. Hieronder vind je alvast een overzicht van de 3 opties.

Optie A:  Gedetailleerde methode

Bij de gedetailleerde methode kun je ofwel het gebouw in zijn geheel doorrekenen, ofwel elke bouwknoop afzonderlijk inrekenen. Zowel EPB-aanvaarde bouwknopen als niet-aanvaarde bouwknopen worden ingerekend. Het toekennen van extra punten wordt zo exact mogelijk bepaald.

Elke bouwknoop wordt numeriek bepaald, en mee opgenomen in de EPB-berekening. De precieze impact op het S- en E-peil en de U-waarde is dus afhankelijk van de aard van de bouwknopen. 

Optie B: Methode van de EPB-aanvaarde bouwknopen

Bij optie B moet je enkel rapporteren over de niet-EPB-aanvaarde bouwknopen. De impact op de EPB-berekening is variabel en wordt berekend als de som van:

  • Een forfaitaire toeslag van 0,03 tot 0,06 W/(m2K) voor elke EPB-aanvaarde bouwknoop.
  • Een variabele toeslag op de U-waarde voor elke niet-EPB-aanvaarde bouwknoop.

Optie C: Forfaitaire toeslag

Bij deze optie worden de bouwknopen niet onderzocht of berekend. Er wordt een forfaitaire toeslag toegepast op de U-waarde. 

bouwknopen

EPB aanvaarde versus niet EPB aanvaarde bouwknopen

Als een bouwknoop voldoet aan een van de 3 basisregels, spreken we over een EPB-aanvaarde bouwknoop.

  1. De isolatie sluit rechtstreeks op elkaar aan met een minimale contactlengte.
  2. Lukt dat niet? Dan moeten er isolerende delen worden tussengevoegd om de isolatie toch op elkaar aan te laten sluiten.
  3. Lukt 1 noch 2? Dan geldt een minimale afstand van 1 meter voor het kortste traject tussen de binnen- en buitenruimte.

Onder in dit artikel vind je meer informatie omtrent de basisregels voor EPB-aanvaarde bouwknopen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes op maat!

EPB aanvaarde bouwknopen: waarmee rekening houden? 

Drie belangrijke punten om rekening mee te houden bij het onderscheiden van EPB-aanvaarde bouwknopen:

  • Het EPB beschouwt elk materiaal met een lambda-waarde kleiner of gelijk aan 0,2 W/mK als isolatiemateriaal.
  • Naast elkaar liggende isolatielagen (met uitzondering van bouwfolies) worden als een enkele isolatielaag beschouwd als ze aaneensluitend op elkaar volgen, er geen luchtlaag tussen de isolatielagen zit, en ze een lambda-waarde kleiner dan 0,2 W/m/K hebben.
  • Dat een bouwknoop aanvaard wordt door het EPB betekent niet dat er geen warmteverlies of condensatie kan optreden rond de bouwknoop.

Wat zijn de basisregels voor een EPB aanvaarde bouwknoop?

Met deze 3 basisregels kun je uitmaken of een bouwknoop aanvaard wordt in het EPB.

Basisregel 1: contactlengte

De contactlengte is de lengte waarop de isolatielagen van samenkomende scheidingsconstructies rechtstreeks op elkaar aansluiten. De contactlengte van EPB- aanvaarde bouwknopen mag nooit kleiner zijn dan de helft van de dikte van de dunste isolatielaag.

Basisregel 2: Tussengevoegde isolerende delen

Bij de tussengevoegde isolerende delen mag de totale sectie van de mechanische bevestiging niet groter dan 1 vierkante centimeter per meter lineaire bouwknoop zijn. Als dit het geval is, is de bouwknoop EPB aanvaard.

De maximale lambda-waarde is niet groter dan 0,2 W/mK, en de minimale contactlengte moet gerespecteerd worden.

Daarnaast geldt ook de minimale warmteweerstand. De warmteweerstand R van de tussengevoegde isolerende delen is ofwel de helft van de minst isolerende laag die aansluit op het element, ofwel 2 m2K/W. 

Basisregel 3: Weg van de minste weerstand

Soms kan de thermische snede niet behouden blijven omdat de minimale contactlengte niet gerespecteerd kan worden, en er geen isolerende delen kunnen tussengevoegd worden.

De warmtestroom volgt dan de weg van de minste weerstand, en loopt dus nooit door het isolatiemateriaal. De stroom volgt het traject dat de minste energie of weerstand kost. Die weg van de minste weerstand is een EPB-aanvaarde bouwknoop als die minimaal 1 meter bedraagt.

EPC en EPB

Meer weten over EPB? Vraag info en ontvang advies op maat

Heb je nog vragen over EPB-aanvaarde bouwknopen? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je gegarandeerd de beste en meest voordelige oplossing voor jouw situatie!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat