Wat betekent EPC waarde? Waarom heb je een EPC certificaat nodig?

Het EPC attest of Energieprestatiecertificaat geeft een indicatie van de energieprestatie van een woning, wooneenheid of gebouw is. Het attest bevat een energiescore. De score is een berekening van het jaarlijks energieverbruik per vierkante meter (kilowattuur per vierkante meter, per jaar). Hoe lager het getal, hoe energie-efficiënter de woning.

Aan die scores worden labels gelinkt: A+ staat voor een uiterst energiezuinige woning, F voor een allerminst energiezuinige woning. Naast de score en het label vind je ook een balk met kleurverloop: van A+ in het groen tot F in het rood.

Voor potentiële kopers of huurders is het EPC attest ontzettend handig. Tegenwoordig moet je dan ook verplicht een geldig EPC attest voorleggen wanneer je een woning, wooneenheid of gebouw te koop of te huur zet.

Naast de score en het label bevat het EPC ook aanbevelingen en tips om de energiezuinigheid van het gebouw te verbeteren. Een EPC attest voor een eengezinswoning bevat ook een kostenraming voor de nodige werken.

EPC waarde van je woning

Hoe gebeurt de opmaak van het Energieprestatiecertificaat door een EPC deskundige?

Een EPC attest kan enkel opgemaakt worden door een erkend energiedeskundige type A. Het opmaken van het attest verloopt in 3 stappen:

 1. Keuringsbezoek. De energiedeskundige komt langs en keurt de woning. Daarvoor volgt de deskundige een vast inspectieprotocol. Hij of zij kijkt naar de muren, vloeren, ramen, deuren en het dak. De keuring duurt ongeveer een halve dag. Na het bezoek neemt de deskundige alle nodige bewijsstukken mee. Daarin vindt hij of zij meer informatie over onder meer het gebruikte isolatiemateriaal.
 2. Invoer data. Voor het opstellen van een EPC attest wordt een speciaal softwareprogramma gebruikt dat werd uitgebracht door het VEA (Vlaams Energie-Agentschap). Elk energiedeskundige gebruikt datzelfde programma.
 3. Opmaak attest. De energiedeskundige maakt het attest op, ondertekent het, en bezorgt het je per post.

EPC attest prijs: Hoeveel kost het opmaken van een epc attest?

Hoeveel kost een EPC attest? Voor een woning liggen de prijzen voor een Energieprestatiecertificaat gemiddeld tussen de 150 en 300 euro. Een EPC attest voor een appartement kost je gemiddeld 150 euro, voor niet-residentiële gebouwen is de prijs gemiddeld 1 euro per vierkante meter.

Hoeveel je precies betaalt voor een EPC keuring en attest is afhankelijk van enkele factoren:

 • Type gebouw: niet-residentieel of residentieel, woning of appartement.
 • Oppervlakte gebouw.
 • Aantal verdiepingen.
 • Aantal gevels.
 • Complexiteit.
 • Vraagprijs energiedeskundige.

Let op! Energiedeskundigen type A moeten geen wettelijk bepaalde prijzen hanteren. Ze mogen hun tarieven vrij kiezen. Vergelijk dus meerdere offertes om te besparen op je EPC keuring en attest!

Je betaalt een enkel bedrag voor de keuring en het attest. Een overzicht met richtprijzen voor een EPC attest:

Type gebouw Richtprijs
Woning € 170 – 330
Appartement €150
Studio € 130
Niet-residentieel € 1 per vierkante meter

Voor woningen is er een prijsverschil tussen EPC attesten voor open, halfopen en gesloten bebouwing.

Type woning Richtprijs
Gesloten bebouwing € 200
Halfopen bebouwing € 220
Open bebouwing € 250 – 330
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe moet je een EPC attest aanvragen?

Een EPC attest vraag je steeds aan bij een energiedeskundige type A. Met onderstaand stappenplan vraag je heel eenvoudig een EPC attest aan:

 1. Offertes aanvragen en vergelijken. Vraag offertes aan bij verschillende energiedeskundigen om de keuring en opmaak van het attest zo voordelig mogelijk te laten verlopen!
 2. Afspraak maken. Maak een afspraak met de energiedeskundige type A.
 3. Bewijsstukken. Verzamel alle mogelijke bewijsstukken. Denk aan bewijsstukken voor isolatiewerken, de installatie van zonnepanelen, enzovoort.
 4. Maak plaats. Zorg ervoor dat de energiedeskundige alle relevante delen van het gebouw vlot kan bereiken.
 5. Keuring en opmaak attest. De energiedeskundige komt langs, keurt het gebouw, en maakt achteraf het EPC attest op.

Opgelet: Alleen een energiedeskundige type A mag een EPC attest opmaken. Dergelijke energiedeskundige wordt door de overheid erkend en heeft de nodige opleiding gevolgd.

De aanvraag van je EPC attest verloopt niet hetzelfde in Vlaanderen als in Brussel en Wallonië. 

Hoe EPC keuring aanvragen in Vlaanderen?

In Vlaanderen geldt:

 • Sinds 1 november 2008 is een EPC attest verplicht voor woongebouwen.
 • Sinds 2020 moet er ook voor kleine niet-residentiële gebouwen een EPC attest zijn.
 • Bij nieuwbouw en energetische renovaties heb je een EPC bouwattest nodig.

Doe voor de aanvraag van het EPC attest beroep op een Vlaamse energiedeskundige A wanneer…

 • Je nog geen EPC attest hebt voor het gebouw dat je wilt verkopen of verhuren.
 • Je geen geldig EPC attest hebt voor een gebouw dat je wilt verkopen of verhuren.

Weet je niet zeker of er een EPC attest is voor je gebouw? Neem dan contact op met het VEA (Vlaams Energie-Agentschap). Voeg een schriftelijk bewijs van eigenaarschap toe dat aantoont dat jij de eigenaar bent van het gebouw.

Hoe EPC certificaat aanvragen in Brussel?

Het EPC attest is in Brussel verplicht wanneer je een woning met een oppervlakte van meer dan 18 vierkante meter wilt verkopen of verhuren. Er zijn drie verschillende types Energieprestatiecertificaat:

 • Nieuw gebouw. Daarvoor werd voor 1 juli 2008 een stedenbouwkundige vergunning ingediend. De aanvraag verloopt via Leefmilieu Brussel.
 • Individueel gebouw. Voor oudere woning, ongeacht of die gerenoveerd zijn. De aanvraag verloopt via een residentiële EPC-certificateur.
 • Kantoor. Alle oudere woningen met een oppervlakte groter dan 500 vierkante meter. De aanvraag verloopt via een tertiaire certificateur.

Opgelet: Zowel residentiële als tertiaire certificateurs moeten erkend zijn door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Hoe EPC-attest aanvragen in Wallonië?

In Wallonië is een EPC attest enkel verplicht voor de verkoop of verhuur van residentiële woningen waarvoor de stedenbouwkundige vergunning voor 1 mei 2010 werd ingediend. Voor woningen die na die datum werden opgericht is een EPC geen verplichting.

EPC attest

Is een nieuw EPC attest laten opmaken verplicht? Wat bij verhuur en verkoop?

 Het EPC attest is in Vlaanderen verplicht bij de verkoop en verhuur van residentiële en niet-residentiële gebouwen. Er zijn enkele uitzonderingen op die verplichting. Je vindt de uitzonderingen onderaan dit artikel terug.

 • Voor de verkoop van een gebouw, woning of wooneenheid heb je een EPC attest van in of na 2019 nodig.
 • Voor verhuur heb je enkel een geldig EPC attest nodig (niet ouder dan 10 jaar).
 • Voor gebouwen met 5 of meer wooneenheden heb je sinds 1 januari 2023 een EPC Gemeenschappelijke Delen  (EPC GD) nodig. Vanaf 1 januari 2024 heb je dat attest ook nodig voor gebouwen met 2 of meer wooneenheden. Het verplichte EPC GD attest staat los van verkoop of verhuur. De eigenaar-verhuurder of eigenaars van het gebouw moeten dus altijd over het attest beschikken. Het attest EPC GD is een aanvulling op de gewone EPC attesten voor de afzonderlijke wooneenheden.
 • Het EPC Bouwattest moet gebruikt worden bij de verkoop of verhuur van woningen die maximaal 10 jaar oud zijn. Ontbreekt het EPC Bouwattest? Dan laat je een EPC Residentieel attest opmaken. Ook na verbouwingen waarbij aan de EPB-eisen voldaan moest worden, heb je een EPC Residentieel attest nodig bij verkoop of verhuur.
 • Sinds 1 april 2022 heb je ook een EPC nodig bij erfpacht of opstalrecht.
 • Het EPC attest is ook verplicht als je geen publiciteit maakt voor de verkoop of verhuur.

Geen EPC attest? Boete!

Bij het opmaken van de notariële akte voor de verkoop van een gebouw, woning of wooneenheid moet de eigenaar een energieprestatiecertificaat voorleggen. Voldoe je niet aan die verplichting? Dan moet de notaris dit melden bij het VEA. De eigenaar wordt uitgenodigd bij een hoorzitting en verklaren waarom het EPC attest ontbreekt.

Daarnaast doet het VEA ook steekproeven. Ze kijken na of er een geldig EPC aanwezig is, en of het correct werd opgesteld. Blijkt tijdens zo’n steekproef dat er geen (geldig) EPC attest voorhanden is? Dan ontvangt de eigenaar een brief. De eigenaar dient schriftelijk te verklaren waarom het EPC attest ontbreekt.  

In beide gevallen worden de gegeven argumenten geëvalueerd. Het VEA kan de eigenaar een boete opleggen van 500 tot 5.000 euro,

Opgelet: Ook wanneer de boete betaald werd, moet de eigenaar een EPC attest laten opmaken. Staat de woning, de wooneenheid of het gebouw nog steeds te koop of te huur zonder geldig EPC attest? Dan kan de eigenaar opnieuw een boete krijgen.

Geldigheidsduur: Hoe oud mag een EPC attest zijn? Hoe lang is een EPC attest geldig?

Bij de verkoop van een gebouw heb je een EPC attest nodig dat is opgemaakt in of na 2019. Voor de verhuur van een gebouw mag het EPC attest langer geleden zijn opgesteld, zolang de geldigheidsdatum niet overstreken is. 

Een EPC attest blijft 10 jaar geldig. Een EPC attest kan vroeger vervallen wanneer:

 • Het gebouw een nieuwe bestemming krijgt.
 • Een nieuw EPC attest wordt opgemaakt.
 • In sommige gevallen vervalt het EPC attest bij een uitbreiding van het gebouw. Contacteer het VEA voor meer informatie.

Neem je energiebesparende maatregelen in je een woning, appartement, studio of gebouw? Dan kan het interessant zijn om nadien een nieuw EPC attest op te laten maken. Met de juiste energetische ingrepen kun je de EPC score flink verbeteren. Een betere EPC score kan de waarde van je woning aanzienlijk verhogen!

Bij de verkoop of verhuur van een gebouw, wooneenheid of woning blijft het EPC attest geldig. De nieuwe eigenaar van de woning neemt het attest over.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes en advies!

Hoe lang duurt een EPC keuring?

Een EPC onderzoek en het opstellen van het verslag duurt zo’n 4 uur. Voor grotere gebouwen, of wanneer de deskundige bijvoorbeeld zelf metingen moet doen, kan de keuring langer duren. Je ontvangt het attest enkele dagen later in de brievenbus.

Tips voor een vlotte aanvraag

 Fouten vermijden bij de aanvraag van en keuring voor het EPC attest? Met deze tips vermijd je flaters!

 1. Ga na of je dat EPC attest echt nodig hebt. Niet elke verkoop of verhuur van een woning of gebouw vereist een EPC attest. Hieronder vind je een overzicht met uitzonderingen.
 2. Doe beroep op de juiste energiedeskundige. Enkel een energiedeskundige A die erkend wordt door het VEA kan een geldig EPC attest opmaken. Je kunt online EPC schattingen doen, maar die ‘attesten’ zijn niet officieel. Voor de verkoop of verhuur van een gebouw kun je die online ‘attesten’ niet gebruiken.
 3. Vergelijk offertes. Een EPC keuring is dan wel verplicht bij verkoop en verhuur, een officieel prijskader is er niet. Energiedeskundigen bepalen hun tarieven zelf. Vergelijk dus meerdere offertes van energiedeskundigen in jouw regio. Zo kun je heel wat besparen op je EPC attest!
energiedeskundige

Wanneer is het EPC attest niet verplicht?

 Een EPC attest en energiescore voorleggen is niet altijd verplicht. In volgende gevallen heb je het attest niet nodig:

 • Verkoop van een onbewoonbaar verklaarde wooneenheid.
 • Verkoop of verhuur van een woonboot.
 • Verkoop van een deel van een eigendom.
 • Verhuur van een assistentiewoning of serviceflat met een dagprijs. Er mag geen huurovereenkomst zijn.
 • Verhuur van een noodwoning met een dagprijs. Er mag geen huurovereenkomst zijn.
 • Verhuur van een vakantiewoning met een huurovereenkomst korter dan 2 maanden. Is de vakantiewoning de hoofdverblijfplaats van de huurder, of gaat het om een huurovereenkomst langer dan 2 maanden? Dan is het EPC attest wel nodig.

Let op: Ook als je een woning verkoopt of verhuurt zonder publieke reclame, moet je een EPC attest voorleggen.

Kostprijs voor jouw EPC attest? Stel je vragen en krijg offertes en advies op maat

Jouw EPC attest zo voordelig mogelijk laten opmaken? Door goed prijzen te vergelijken vind je gegarandeerd de meest voordelige oplossing! Vul daarom snel onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat