Waarom is het EPC verplicht bij verkoop?

Een EPC geeft een overzicht van de energiezuinigheid van je woning. Het EPC attest informeert potentiële kopers of huurders.

Een EPC attest die na 1 januari 2019 worden afgegeven, krijgt een label van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Het EPC attest geeft ook advies en aanbevelingen om het label van jouw huis of appartement te verbeteren. Voor eengezinswoningen wordt onder meer een kostenraming opgenomen in de aanbevelingen.

Een andere wijziging wordt van kracht vanaf 1 januari 2023. Er komt een retrofitverplichting voor woongebouwen. Nieuwe eigenaars van energie-intensieve woongebouwen (woningen met een EPC E of F-label) zullen binnen vijf jaar na aankoop verplicht worden hun woning aan te passen zodat ze een EPC D-label bekomen.

Is jouw woning maximaal 10 jaar oud en heb je een ‘EPC Bouw’ dat nog geldig is, dan moet dat EPC Bouw gebruikt worden bij verkoop of verhuur. Is je originele EPC vervallen? Dan moet je een nieuw EPC aanvragen.

Een EPC blijft in principe 10 jaar geldig. Beschik je over de oude versie van de EPC? Ook hier moet je dan een nieuw EPC aanvragen, ook al is die EPC geldig.

Weet je niet of er een EPC opgemaakt is? Neem contact met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Verhuur van een woning of ander pand: wat dan?

Als je jouw huis, flat, studio of klein niet-residentieel gebouw voor meer dan twee maanden wilt verhuren via een advertentie, ook dan is een EPC attest verplicht. Daarnaast is een EPC attest verplicht bij commerciële huurovereenkomsten.

EPC

Hoe het EPC attest aanvragen?

Voorwaarden voor EPC attest aanvraag bij verkoop of verhuur

Een EPC attest is vereist per wooneenheid (huis, flat, studio enzovoort).

Sinds 2022 moet bij verkoop van een bestaande woning in 2019 (of later) de EPC worden uitgevoerd. Het EPC attest wordt daarbij uitgedrukt via een energielabel.

Vanaf 1 april 2022 wilt de Vlaamse overheid dat de verplichtingen van de EPC ook gelden bij het vestigen van een erfpachtovereenkomst of een opstalrecht.

Sinds 1 januari 2022 is een EPC ook verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een woongebouw. Die verplichting geldt voor woongebouwen met ten minste 15 bouweenheden: autonome wooneenheden, appartementen of gedeelde circulatieruimte.

Ook B&B’s, praktijkruimtes, horecazaken, winkelruimtes en andere niet residentiële gebouwen hebben een geldig EPC nodig. Enkel als je een woonboot of een onbewoonbaar verklaarde wooneenheid verkoopt, hoef je geen EPC voor te leggen.

Procedure of stappenplan voor aanvraag EPC attest

Stap 1: Energiedeskundige type A zoeken

Heb je een EPC nodig? Allereerst moet je een energiedeskundige type A vinden. Alleen deze erkende energiedeskundigen mogen een originele EPC uitvoeren.

Als je je EPC kwijt geraakt, kan je gewoonweg een duplicaat aanvragen aan jouw energiedeskundige.

Wil je makkelijk in contact komen met meerdere erkende energiedeskundigen tegelijk? Vul ons offerteformulier in en ontvang gratis meerdere offertes voor het verkrijgen van een geldig EPC.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Stap 2: Bewijsstukken verzamelen voor de EPC keuring

Als huiseigenaar is het sowieso een goed idee om vooraf bepaalde bewijsstukken te verzamelen. Het betreft dan bijvoorbeeld facturen voor aangebrachte isolatie, uitgevoerde renovatiewerkzaamheden, enzovoort. De energiedeskundige heeft al die documenten nodig om een correct EPC-certificaat op te stellen.

Stap 3: Een afspraak maken

Heb je een afspraak gemaakt met een energiedeskundige? Hij komt de EPC-score van jouw huis bepalen. Daarbij houdt hij onder meer rekening met het bestaande verwarmingssysteem, de gekozen isolatiematerialen en eventuele zonnepanelen.

Stap 4: Jouw EPC-score verbeteren

Deze stap is optioneel. Is de EPC-score lager dan verwacht? Dan kan je verschillende energiebesparende maatregelen nemen om dit op te lossen. Daarna is het raadzaam een nieuwe EPC-keuring te laten uitvoeren. Daardoor krijg je een betere EPC en kan je jouw huis wellicht voor een hogere prijs verkopen of verhuren.

Het originele energieprestatiecertificaat moet dan ten laatste bij de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst aan de koper worden bezorgd.

Richtprijzen EPC keuring

In principe mogen energiedeskundigen hun prijzen zelf bepalen voor EPC-inspecties. Prijzen variëren daarom naargelang het type huis, de totale oppervlakte enzovoort. Gemiddeld mag je rekenen op een bedrag tussen 100 en 200 euro (exclusief btw).

In onderstaand tabel geven we je alvast enkele richtprijzen:

Type woning Prijs ( exclusief btw)
Studio/kot (<50 m²) € 90 – 120
Appartement (50 – 125 m²) € 100 – 150
Rijtjeshuis (125 – 250 m²) € 140 – 160
Vrijstaande woning (125 – 250 m²) € 150 – 200
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Waarop letten bij aanvraag EPC voor verkoop of verhuur?

In de meeste gevallen is een EPC-keuring verplicht. Wanneer is dit echter niet het geval?

  • Als je jouw woning verkoopt of verhuurt zonder reclame, bijvoorbeeld tussen familieleden onderling
  • Als je een serviceflat of noodwoning verhuurt tegen een dagtarief zonder huurovereenkomst.
  • Als je een woning verkoopt die onbewoonbaar is verklaard.
  • Als je een woonboot verkoopt of verhuurt.
  • Als je een deel van het onroerend goed verkoopt of verhuurt, bijvoorbeeld in geval van echtscheiding.
  • Als je een vakantiewoning huurt met een huurovereenkomst van minder dan 2 maanden.
  • Indien een geldig EPC aanwezig is.

Weet je niet zeker of een EPC in jouw situatie vereist is? Vraag gerust advies aan een erkend energiedeskundige.

geldig EPC-attest

Meer weten? Stel vragen en ontvang advies van specialisten in jouw buurt

Op zoek naar een geldig energieprestatiecertificaat voor het verkopen of verhuren van je woning? Heb je bijkomende vragen over het energieprestatiecertificaat?

Via onderstaand formulier ontvang je meerdere vrijblijvend prijsvoorstellen. Je komt zo direct in contact met specialisten in jouw buurt. Informeer je, ontvang advies op maat en vergelijk zo makkelijk meerdere offertes tegelijk.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat