Wat betekent een energielabel F voor een huis? 

In Vlaanderen is het rood energielabel F het laagste of slechtste label. Het wordt uitgereikt aan huizen met een verbruik van meer dan 500 kilowattuur per jaar, per vierkante meter. Dat betekent dat ook een woning met een jaarlijks verbruik van 1400 kWh per vierkante meter energielabel F krijgt.

EPC label F

Veelgestelde vragen

Hoe kun je zelf je energielabel berekenen?

+
Het opstellen van een geldig EPC attest en het toekennen van het energielabel zijn taken voor een erkend energiedeskundige type A. Enkel zo’n attest kunt je gebruiken bij het verkopen en verhuren van een woning of wooneenheid.

Wil je een gratis schatting maken van het energielabel van jouw woning? Dan kun je gebruik maken van een online tool. Het attest dat uit die berekening komt is echter niet geldig, en kan niet gebruikt worden voor officiële doeleinden.

Hoe goed is energielabel F?

+
Energielabel F wijst op een jaarlijks verbruik van meer dan 500 kWh per vierkante meter. Het kan zowel om een verbruik van 500 kWh per vierkante meter per jaar gaan, als om een verbruik van meer dan 1.000 kWh. Zo’n slechte energieprestaties zijn allesbehalve goed.

Is energielabel F verboden in België?

+
Het energielabel F is een energielabel dat aangeeft dat een woning niet voldoet aan de energie-efficiëntie-eisen van het Belgische energieprestatiecertificaat.  Als jouw woning een energielabel F of lager heeft, moet je de energieprestatie van jouw woning verbeteren voordat je deze verkoopt of verhuurt.

Vraag hier advies en offertes!

Wat is het verschil tussen energie A en energielabel F? 

Energielabels A en A+ zijn de meest zuinige energielabels en wijzen op een laag energieverbruik. Een woning met een A+ label produceert zelfs meer energie dan de bewoners zelf gebruiken.

Energielabel F duidt op grote energieverliezen, en wordt uitgereikt aan woningen met zeer slechte energieprestaties.

Verbruik: hoe zuinig is energielabel F?

Alle woningen met een jaarlijks verbruik hoger dan 500 kWh per vierkante meter krijgen na een EPC keuring energielabel F. Een huis of appartement met een F label is dus verre van zuinig

Een woning met zo’n hoge EPC waarde beschikt doorgaans niet over degelijke isolatie. Gegenereerde warmte ontsnapt uit de woning, waardoor verwarmen moeilijk is. De woning beschikt doorgaans ook over een verkwistende cv-ketel met een laag rendement

Door het gebrek aan degelijke isolatie kan de temperatuur in huis onaangenaam hoog worden op warme dagen. Het wooncomfort in zo’n woning is laag, de kosten voor energieverbruik uitzonderlijk hoog.

energielabel F

Hoeveel kost een woning met een slecht energielabel?

Sinds 1 januari 2023 zijn nieuwe eigenaars van een woning met energielabel E of F verplicht om de woning energetisch te renoveren. De eigenaars krijgen daarvoor 5 jaar de tijd, en na de renovatie moet de woning minimaal energielabel D halen bij een nieuwe EPC keuring.

Daardoor zijn woningen met zo’n slecht EPC label doorgaans minder waard dan gelijkaardige woningen met meer zuinige energielabels. Een potentiële koper moet rekening houden met de renovatieplicht, waaraan vaak hoge kosten verbonden zijn. Hoe hoger de EPC waarde, hoe hoger de kosten voor de renovatie.

Een bijkomend gevolg is dat woningen met energielabel F vaak langer te koop blijven staan.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier uw offertes!

Energieklasse verbeteren: van energielabel F naar nieuw energielabel C of beter

Bij het opstellen van het EPC attest geeft de energiedeskundige je energie-adviezen op maat. Elke woning is anders, dus welke energiebesparende maatregelen nodig zijn, verschilt van huis tot huis.

Hieronder vind je alvast enkele algemene ingrepen waarmee je de EPC waarde van je woning kunt verbeteren.

Isolatie

Kijk in eerste instantie naar de isolatiegraad van de woning, en de isolatiewaarde van eventuele isolatiematerialen. De isolatie verbeteren is een cruciale eerste stap richting betere energieprestaties. Beschouw de isolatie van de hele bouwschil: buitenmuren, dak, spouwmuur, vloer, ramen en deuren. 

Door de woning goed te isoleren, verminder je de energieverliezen. Daardoor wordt het investeren in andere energetische aspecten van de woning meer rendabel. Efficiënter warmte opwekken heeft natuurlijk weinig zin als de warmte zomaar uit de woning ontsnapt.

Het laten isoleren van de gevel, het dak en de vloer van de gemiddelde rijwoning kost je tussen de 10.000 en 20.000 euro.

Een overzicht met richtprijzen voor het isoleren van verschillende delen van de woning:

Soort isolatie Richtprijs
Spouwmuur € 15 – 30 per vierkante meter
Gevel € 100 – 150 per vierkante meter
Hellend dak € 35 – 60 per vierkante meter
Plat dak € 30 – 115 per vierkante meter
Vloer € 30 – 60 per vierkante meter
Raam- en deurprofielen € 200 – 800 per raam

Dubbel of hoogrendementsglas

De bouwschil nog beter afsluiten? Overweeg dan het vervangen van enkele beglazing door hoogrendements- of dubbel glas.

Dubbel glas laten plaatsen kost je gemiddeld 115 euro per vierkante meter raam. Hoogrendementsglas laten plaatsen kost je gemiddeld 120 tot 170 euro per vierkante meter raam.

Zuinige cv-ketel

Het laten installeren van een zuinige hoogrendementsketel kost je gemiddeld 1.200 tot 1.500 euro.

EPC kosten

EPC-labelpremie

Ben je eigenaar van een woning met energielabel E of F? Dan kom je in aanmerking voor de EPC-labelpremie wanneer je jouw woning binnen een periode van 5 jaar renoveert. Na de energetische renovatie haal je dan minstens energielabel C.

Voor appartementen en wooneenheden met energielabel D, E of F kun je gebruik maken van de premie als je minstens energielabel B behaalt. Ook daarvoor krijg je 5 jaar de tijd.

EPC labelpremie

Vind EPC experten in je buurt

Op zoek naar een erkend energiedeskundige voor persoonlijk energie-advies? Of wil je een nieuw energielabel aanvragen voor je gerenoveerde woning? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat