Wat doet een energiedeskundige? Van plaatsbezoek tot EPC attest

Verschillende types energiedeskundige zijn verantwoordelijk voor verschillende taken en gebouwen. Ze hebben wel het een en het ander gemeenschappelijk.

Elke energiedeskundige bekijkt de energetische prestaties van een woning, gebouw of wooneenheid. Het gaat doorgaans om de isolatiewaarde van een woning enerzijds, en de energetische efficiëntie van de vaste technische installaties van de woning anderzijds (bijvoorbeeld de verwarming).

De energiedeskundige zal telkens een gebouw, woning of wooneenheid keuren. Hij brengt de energetische situatie van het gebouw in kaart. Naast de visuele vaststellingen houdt de energiedeskundige rekening met bewijsstukken die de bouwheer of eigenaar van de woning aanbiedt. Denk maar aan documenten met technische informatie over isolatiematerialen, bouwplannen en facturen.

Na het onderzoek gebruikt de energiedeskundige in de meeste gevallen specifieke software om een attest op te stellen. Aan het eind van het onderzoek ontvangt de eigenaar van de woning een attest dat de energetische prestaties van de woning benoemt. Daarnaast geeft de energiedeskundige aanbevelingen om de woning of het gebouw energiezuiniger te maken.

plaatsbezoek van energiedeskundige

Wie mag een EPC opmaken?

Enkel een energiedeskundige type A mag een EPC attest (Energieprestatiecertificaat) opmaken. Onderin dit artikel vind je meer informatie over de taken en opleiding van energiedeskundige type A. Op zoek naar een dit type energiedeskundige? Vergelijk vrijblijvend offertes!

Op zoek naar een specialist?
Ontvang gratis advies en offertes!

De verschillende types energiedeskundigen

Wat zijn de verschillende taken van de 5 types energiedeskundigen?

Wat is een energiedeskundige Type A?

Enkel een erkend energiedeskundige type A mag een EPC attest voor een residentieel gebouw opstellen. Ook voor kleine, niet-residentiele gebouwen kan dit type een EPC attest opstellen.

Je hebt een EPC nodig als je een woning, gebouw of wooneenheid wilt verkopen of verhuren.

De energiedeskundige heeft een specifieke opleiding gevolgd. Voor de opleiding tot type A is geen vooropleiding verplicht. Ingenieurs, architecten en energiedeskundigen type B kunnen een verkorte versie van de opleiding volgen.

Een energiedeskundige type A heeft 3 taken:

 1. Keuren van woningen: Tijdens een plaatsbezoek volgt de EPC deskundige vast inspectieprotocol om na te gaan hoe je woning scoort op energetisch vlak.
 2. Softwaregebruik: Met een speciaal softwareprogramma van het Vlaams Energieagentschap berekent de energiedeskundige de EPC score van je woning.
 3. Opmaak EPC attest: De energiedeskundige stelt het attest op, ondertekent het, en verstuurt het per post naar de eigenaar van de woning.

Wie geen (geldig) EPC voorlegt bij de verhuur of verkoop van een woning of wooneenheid, kan een boete ontvangen van het VEA.

Opgelet! Voor de verkoop van een woning moet het EPC opgesteld zijn in of na 2019. Voor de verhuur is een attest dat niet ouder is dan 10 jaar voldoende.

Wat is een energiedeskundige Type B?

Energiedeskundigen type B, vroeger bekend als EAP (Energie Advies Procedure) deskundigen, kunnen een vrijblijvende energieaudit uitvoeren voor eengezinswoningen van particulieren. Een energieaudit is niet verplicht, maar kan enkel uitgevoerd worden door een erkend energiedeskundige type B.

Een energiedeskundige type B moet een VEA erkend diploma behalen. De deskundige heeft grofweg twee taken:

 1. Eengezinswoningen onderzoeken: De deskundige maakt een studie van de energetische aspecten van de woning.
 2. Adviseren: Een energiedeskundige type B geeft de eigenaar van de woning vrijblijvende adviezen. Met die adviezen kan de eigenaar de woning energiezuiniger maken.

Wat is een energiedeskundige Type C?

Enkel een energiedeskundige type C kan een EPC of energieprestatiecertificaat opstellen voor openbare gebouwen. Denk daarbij aan scholen, musea, overheidsgebouwen en overheidsgebouwen. 

Ook voor deze functie is geen vooropleiding nodig, maar wel een opleiding bij een VEA erkend opleidingscentrum. 

Een EPC attest is verplicht voor publieke organisaties in gebouwen met een oppervlak groter dan 250 vierkante meter. Een energiedeskundige type C kan zowel intern als extern zijn. Een intern energiedeskundige type C moet daarvoor wel minimaal 2 jaar ervaring hebben in zijn of haar functie.

Wat is een energiedeskundige Type D?

Voor niet-residentiële gebouwen, zoals winkels, is sinds 1 januari 2023 bij de overdracht (verkoop, opstalrecht of erfpacht) een EPC NR nodig. Enkel een erkend energiedeskundige type D mag het EPC NR (EPC niet-residentieel) opstellen.

Het gewone EPC attest is 10 jaar geldig, maar een EPC NR vervalt na 5 jaar. Net als het EPC attest bevat het EPC NR een energiescore, energielabel, en aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken.

Wat doet een EPB-verslaggever?

Een EPB verslaggever mag, als enige, een EPB verslag opstellen. EPB staat voor ‘Energieprestatie voor Binnenklimaat‘. Het verslag moet enkel opgesteld worden bij nieuwbouwprojecten en bepaalde renovatiewerken. De verslaggever waakt over het behalen van de EPB normen volgens de energieprestatieregelgeving.

Met de energieprestatieregelgeving moet de energiezuinigheid van nieuwe en gerenoveerde woningen verbeteren. Een nieuwe woning moet bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde normen wat de isolatie van de bouwschil betreft.

Ook de manier waarop de woning bestand is tegen uitzonderlijk warme of koude dagen, moet aan bepaalde eisen voldoen. Er gelden ook bepaalde normen omtrent de technische installaties in nieuwe woningen (denk aan de verwarming).

Daarbij moeten nieuwe woningen ook voorzien zijn van voldoende ventilatie. De overheid tracht bovendien het gebruik van hernieuwbare energie te stimuleren.

In veel gevallen is de EPB verslaggever de architect die betrokken is bij het bouwproject. De verslaggever heeft grofweg 3 taken:

 1. Startverklaring: De EPB verslaggever maakt een startverklaring op waarin staat welke maatregelen tijdens de bouw genomen worden om de EPB normen te behalen.
 2. Opvolging: De EPB verslaggever volgt de werken op en adviseert.
 3. EPB verslag: De verslaggever maakt na de werken een verslag op, dat onder meer bevat of de EPB normen werden behaald. Hij of zij dient het verslag in bij het VEA.

Wie de EPB normen niet behaalt, kan een boete ontvangen. Het verslag moet bovendien tijdig ingediend worden.

EPC

Hoeveel kost een energiedeskundige?

Hoeveel je betaalt voor een energiedeskundige, is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Type energiedeskundige
 • Type woning, gebouw of wooneenheid
 • Type project
 • Complexiteit van het onderzoek
 • Vraagprijs van de energiedeskundige
Type energiedeskundige Richtprijs
Type A € 90 – 250
Type B € 300 – 700
Type C Afhankelijk van grootte gebouw
Type D Afhankelijk van grootte gebouw
EPB verslaggever Kleine renovatie: € 650  Nieuwbouwproject: € 950

Een energiedeskundige mag zelf bepalen welke tarieven hij of zij hanteert. Ook wanneer het onderzoek en bijhorende attest verplicht zijn, is er geen wettelijk kader omtrent de tarieven. Om de keuring zo voordelig mogelijk uit te laten voeren, loont het om verschillende offertes te vergelijken.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Wat/hoeveel verdient een energiedeskundige?

Een energiedeskundige mag zelf zijn of haar prijzen bepalen. Hoeveel de energiedeskundige verdient, is dus voornamelijk afhankelijk van deze twee factoren:

 • Type energiedeskundige
 • Vraagprijs
kostprijs van een energiedeskundige

Wat moet je weten over de opleiding energiedeskundige?

Opleiding Energiedeskundige type A

Voor type A volg je een basisopleiding bij een VEA erkende instelling. Om erkend te worden moet je:

 • De opleiding volgen en binnen de 12 maanden na het bekomen van het getuigschrift slagen voor het examen. Enkel een VEA erkende exameninstelling mag het examen voorleggen. Sommige erkende opleidingsinstellingen mogen ook het examen voorleggen.
 • Zich registreren in de Energieprestatiedatabank.

De energiedeskundige moet jaarlijks 6 uur aan bijkomende lessen volgen in het kader van permanente vorming. Zonder die permanente vorming kan de energiedeskundige zijn of haar erkenning verliezen.

Aantal energiedeskundige type A?

Momenteel zijn ongeveer 5.000 energiedeskundigen type A actief in Vlaanderen. De concurrentie is groot, waardoor het mogelijk is om een EPC attest voordelig op te laten stellen. Op zoek naar een energiedeskundige? Vraag en vergelijk gratis offertes! Zo vind je gegarandeerd het meest voordelige aanbod in jouw regio.

Opleiding Energiedeskundige type B

Energiedeskundige type B is enkel bevoegd voor het uitvoeren van energieaudits.

 • De energiedeskundige type B moet een opleiding volgen bij een VEA erkende opleidingsinstelling.
 • De deskundige moet vervolgens slagen voor het bijhorende examen. Hij of zij krijgt een voorlopig certificaat.
 • Met het certificaat vraagt de energiedeskundige officiële erkenning aan het VEA. Hij of zij registreert zich in de Energieprestatiedatabank

Is je energiedeskundige erkend bij het Vlaams Energieagentschap? Check de databank!

Een attest dat opgesteld wordt door een energiedeskundige die niet erkend wordt door het VEA, is niet geldig. Bij een controle kun je dan ook een boete ontvangen.

Zeker weten dat je energiedeskundige erkend is? Check de databank van het VEA, of vraag advies aan specialisten in het formulier onderaan dit artikel.

EPC deskundige

Wil je offertes op maat ontvangen?

Op zoek naar een erkend energiedeskundige? Vul onderstaand formulier in! Je ontvangt gratis en vrijblijvende offertes en aanbevelingen op maat. Zo vind je in een handomdraai de oplossing voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat