Welk EPC label heeft mijn huis? Het EPC certificaat opzoeken doe je in de volgende situaties

Wanneer en hoe moet je een EPC certificaat opvragen of opzoeken?

EPC label van een woning

1. Je woning beschikt nog niet over een EPC Certificaat? EPC keuring aanvragen

Heb je nog geen EPC, maar wil je jouw wooneenheid verhuren of verkopen? Dan moet je een EPC attest laten opstellen door een erkend energiedeskundige. De energiescore moet je voorleggen aan potentiële kopers en huurders. Enkel een energiedeskundige type A kan een geldig Energieprestatiecertificaat opmaken. Zo’n EPC keuring kost je, afhankelijk van het type wooneenheid, gemiddeld 90 tot 250 euro. Het energieprestatiecertificaat is een wettelijk verplicht document bij de verkoop of verhuur van wooneenheden.

Heb je geen EPC, maar wil je een schatting van je energieverbruik maken?  Je kunt in zo’n geval gratis de online tool ‘Test uw EPC’ gebruiken. Je vindt de tool terug op de website van de Vlaamse overheid.

Let wel, het EPC-label dat je te zien krijgt na het gebruiken van de tool mag niet gebruikt worden bij het verhuren of verkopen van een wooneenheid. Ook voor de aanvraag van premies kun je dat resultaat niet gebruiken. Enkel een EPC opgesteld door een energiedeskundige type A is daarvoor geldig.

2. Is mijn EPC nog geldig?

Een EPC attest blijft 10 jaar geldig. Voor je een woning, appartement, studio of andere woonruimte te koop zet, kijk je dus best even na of jouw EPC-certificaat nog geldig is. Is de geldigheidsdatum verstreken? Dan moet je de EPC opnieuw laten bepalen door een erkende energiedeskundigen type A.

Heb je werken uitgevoerd die de energiezuinigheid van je woning hebben verbeterd? Dan is het interessant om een nieuw EPC attest op te laten maken!

Opgelet! Voor de verkoop van een woning heb je een EPC-attest nodig dat opgesteld werd in of na 2019.

3. Je twijfelt of jouw woning een EPC rapport heeft? VEA helpt je uit de nood

Weet je niet of je een EPC attest hebt voor jouw woning of andere woonruimte? Dan kun je contact opnemen met VEA, het Vlaams Energieagentschap. Voeg een schriftelijk bewijs toe dat aantoont dat jij de eigenaar bent van de woning. Het Vlaams Energieagentschap vraagt het EPC attest voor je op. Je ontvangt een kopie

Opgelet! Je moet de kopie van het attest laten ondertekenen door dezelfde energiedeskundige die de EPC keuring uitvoerde.

Blijkt dat er nog geen EPC certificaat is voor de woning? Dan laat je een EPC keuring uitvoeren indien gewenst.

4. Je hebt het attest of certificaat verloren? De EPC deskundige bezorgt je een duplicaat.

Ben je het EPC attest kwijt? Dan kun je contact opnemen met de energiedeskundige die de EPC keuring uitvoerde. Je zult jouw EPC attest opvragen. Hij of zij bezorgt je een kopie.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en offertes via ons offerteformulier

Wat is de meerwaarde van het EPC certificaat?

Wat is het nut van het laten berekenen van je energiescore?

Hoe energiezuinig is mijn woning? De EPC waarde geeft de energiezuinigheid van je woning weer

Een EPC attest geeft een letter en een kengetal weer. Het kengetal drukt uit hoeveel energie je woning jaarlijks verbruikt per vierkante meter. Het gaat om een raming, gebaseerd op onder meer de isolatiewaardes van je woning. Hoe lager het cijfer, hoe energiezuiniger je woning. Je kunt dat cijfer niet zelf berekenen, daarvoor moet je beroep doen op een energiedeskundige type A.

Aan de hand van het cijfer wordt ook een letter toegekend. A+ is de meest gunstige score (energielabel), een F label op je EPC attest betekent dat je woning verre van energiezuinig is.

Dankzij het energielabel (EPC label) kan een potentiële huurder of koper in een oogopslag zien wat de energieprestaties van een woning, appartement of andere woonruimte zijn. Meer nog, je hebt het EPC attest nodig om een woonruimte te koop of te huur te mogen zetten.

Je EPC verbeteren met de adviezen van de EPC verslaggever

Op je EPC attest vind je (algemene) aanbevelingen en tips van de energiedeskundige. Afhankelijk van de staat van je woning vind je er bijvoorbeeld het advies om de isolatie of ventilatie van je woning te verbeteren.

Met de nodige ingrepen kun je de energiescore en energetische kwaliteit van je woning vaak drastisch verbeteren. Zo creëer je een betere binnenklimaat. Handig, zeker wanneer je aan energiesparen wilt doen. Voor eengezinswoningen krijg je naast de adviezen bovendien een raming van de bijhorende kosten.

EPC code en EPC nummer

Op het EPC attest vind je naast een indicatie van de energieprestatie van je woning ook het EPC nummer. Dat certificaatnummer bevat de EPC code. Die is uniek voor elk EPC attest. Als je een wooneenheid te huur of te koop zet, moet je zowel het EPC label als de EPC code vermelden. Het vastgoedkantoor zal je daarnaar vragen.

EPC waarde van een wooneenheid

Extra info nodig? Stel je vragen aan specialisten in jouw regio

Nood aan advies op maat? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvang gratis adviezen van specialisten (o.a. erkende energiedeskundigen). EPC keuring nodig? Vraag dan volledig vrijblijvend offertes op maat.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat