Wat is een EPC berekening?

Met EPC berekening wordt de energiescore van een woning, wooneenheid of gebouw berekend. Het is een ingewikkelde berekening waarbij met allerlei factoren rekening gehouden wordt. Denk maar aan de isolatie van de bouwschil, en de manier waarop het gebouw verwarmd wordt.

De uiteindelijke EPC score geeft weer hoeveel kilowattuur een gebouw jaarlijks verbruikt per vierkante meter. Hoe lager de score, hoe beter de energieprestaties van het gebouw. Het EPC attest moet (in Vlaanderen) verplicht voorgelegd worden bij zowel de verkoop als de verhuur van een gebouw. Daarnaast bevat zo’n EPC attest adviezen om de EPC waarde van de woning te verbeteren.

EPC waarde van de woning berekenen

Hoe energiezuinig is je woning? Op welke manier wordt de Energiescore berekend?

Je kunt zelf geen geldig EPC attest opstellen. Enkel een erkend energiedeskundige type A heeft daarvoor de nodige kennis, software en machtiging. Zo’n energiedeskundige is verantwoordelijk voor zowel de keuring als de berekening en het opstellen van het EPC attest.

Om het attest op te stellen, komt een energiedeskundige type A op keuringsbezoek. Hij of zij gaat verschillende zaken na, bijvoorbeeld de isolatiewaarde van de aanwezige isolatiematerialen. Vervolgens gebruikt de energiedeskundige specifieke software.

Die software werd ontwikkeld door het VEA (Vlaams Energie-Agentschap) en wordt door alle erkende energiedeskundigen gebruikt. Daardoor zou het resultaat steeds hetzelfde moeten zijn, onafhankelijk van welke deskundige de berekening uitvoert.

EPC test met online simulatie tool

Je hebt een geldig EPC attest nodig bij de verkoop en verhuur van gebouwen, wooneenheden en woningen. Wil je enkel een indicatie van je EPC waarde? Dan kun je gebruik maken van online tools. Met de tool voer je een gelijkaardige berekening uit.

Je bekomt een schatting van de EPC score van je woning. Die score volstaat echter niet: je mag het ‘attest’ dat uit zo’n online berekening komt niet voorleggen bij de verkoop of verhuur van een gebouw, woning of wooneenheid.

Doe je dat wel, of ontbreekt het attest bij de verkoop of verhuur? Dan kan je een boete worden opgelegd van 500 tot 5.000 euro

EPC berekening woning of appartement vlot laten verlopen: tips

Met deze tips geniet je een vlot verloop van de EPC keuring en berekening:

  • Voorzie alle nodige informatie. Bouwplannen, technische informatie over isolatiemateriaal, facturen, subsidieaanvragen en andere bewijsstukken maken het werk van de deskundige eenvoudiger. Bovendien zorgen ze voor een meer accurate berekening.
  • Maak ruimte. De energiedeskundige moet alle relevante delen van het gebouw vlot kunnen bereiken.
  • Vergelijk offertes. Er zijn geen wettelijk bepaalde tarieven voor EPC keuringen. De energiedeskundigen mogen hun tarieven dus zelf bepalen. Op welke energiedeskundige je beroep doet, zal dus een invloed hebben op hoeveel je voor de keuring en het attest betaalt. Door offertes te vergelijken kun je bijgevolg flink besparen!
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Welke factoren spelen een rol bij berekenen EPC label?

De energiedeskundige volgt een vast inspectieprotocol tijdens zijn of haar bezoek aan de woning, de wooneenheid of het gebouw. Er zijn dus veel verschillende factoren die meespelen in de berekening, maar welke zaken worden nu mee opgenomen in de EPC berekening?

EPC waarde van de woning

Woning en bouwtype

Eerst en vooral kijkt de keurder naar het type woning en het bouwjaar. Zo verliest een vrijstaande woning meer warmte (en dus energie) dan een appartement of gesloten woning. Oudere woningen zijn vaak minder goed geïsoleerd en beschikken niet over verwarmingssystemen met warmteterugwinning, waardoor hun scores doorgaans slechter zijn.

De deskundige bekijkt ook de vloer- en buitenmuuroppervlakte van de woning, de eventuele aanwezigheid van een kelder, en het aantal (woon)verdiepingen. Tot slot is ook de structuur van het dak relevant: hellend, of plat?

Tip: Zorg dat de afmetingen van de woning beschikbaar zijn. De keuring loopt heel wat vertraging op als de energiedeskundige zelf metingen moet uitvoeren.

Bouwschil en isolatie

Het type isolatie en de kwaliteit van de isolatiematerialen spelen een belangrijke rol in de berekening. De energiedeskundige kijkt na welke isolatiematerialen gebruikt werden, wat hun isolatiewaardes zijn, en of er eventuele gebreken opduiken. De energiedeskundige kijkt naar de isolatie van…

  • Gevel.
  • Vloeren.
  • Dak.
  • Ramen en deuren.

Een mankement aan het dak of buitenschrijnwerk heeft een negatieve invloed op de score. Op plekken waar de isolatie niet goed aansluit, of volledig ontbreekt, kan heel wat warmte ontsnappen.

Ramen en deuren

Naast de manier waarop ramen en deuren geïsoleerd zijn, kijkt de energiedeskundige naar andere factoren:

  • Totale raamoppervlakte.
  • Dubbele, driedubbele of enkele beglazing.
  • Aantal ramen en deuren.
  • Materiaal of materialen waaruit de ramen en deuren vervaardigd zijn.
  • Isolatie van een eventuele garagepoort, en het type garagepoort.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Verwarming en ventilatie

Eens de energiedeskundige een beeld heeft van hoeveel warmte ontsnapt, kijkt hij of zij naar hoe de warmte wordt gegenereerd. Het type en de werking van de verwarming (centraal of decentraal, mazout, CV-ketel, of warmtepomp) worden onderzocht.

Daarnaast houdt de deskundige ook rekening met de manier waarop de warmte over de woning of het gebouw verspreid wordt. Hij of zij houdt onder meer rekening met het type en de werking van…

  • Verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming, …)
  • Bediening van de verwarmingselementen (regelkranen of thermostaat)
  • Leidingen en lengte van de verwarmingsleidingen.
  • Eventuele isolatie van de leidingen

Naast de verwarming speelt ook de ventilatie een rol. Beschikt het gebouw over mechanische ventilatiesystemen? Wat zijn de prestaties van die ventilatiesystemen? Zijn er ingebouwde verluchtingsroosters aanwezig?

Verwarming van (sanitair) water

Ook de manier waarop het (sanitair) water verwarmd wordt, is van belang. De energiedeskundige kijkt naar het type waterverwarming, bijvoorbeeld een combinatieketel, voorraad- of buffervat, of gewone boiler. Ook de energiebron wordt meegenomen in de berekening.

Alternatieve energiebronnen

Geef alternatieve energiesystemen steeds aan. Denk aan zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompboilers. 

EPC score berekenen met software

Alle informatie die de energiedeskundige verzamelt, wordt meegenomen in de berekening. Het gaat om de vaststellingen tijdens het bezoek, alsook de informatie uit de bewijsstukken. Een softwareprogramma van het VEA doet de uiteindelijke berekening.

EPC waarde van je woning

Welke EPC waarde moet je huis hebben? Wanneer energielabel verbeteren?

Hoe lager je EPC waarde, hoe beter. Het Belgische gemiddelde ligt rond de 350. Wat een goede score is voor jouw woning, hangt deels af van het bouwjaar. Daarnaast is ook het type woning relevant:

  • EPC open bebouwing is idealiter lager dan 200.
  • EPC nieuwbouw is gelijk aan of lager dan 180.
  • EPC rijwoning is idealiter lager dan 150.

De laagste score op de schaal is 700 kilowattuur per vierkante meter, per jaar. Die score komt overeen met het F-label. De beste score is 0 kilowattuur per vierkante meter, per jaar – goed voor een label A+.

Kocht je in 2023 een nieuwe woning met een EPC label E of F? Dan moet je de woning verplicht binnen de 5 jaar na aankoop energetisch renoveren. Na de renovatie, en binnen de 5 jaar, moet de woning een EPC label D hebben. 

energielabel

Wil je het EPC van je woning laten bepalen? Vergelijk gratis meerdere offertes

EPC attest nodig? Vul snel onderstaand formulier in! Je ontvangt gratis en volledig offertes en advies van erkende energiedeskundigen type A. Zo vind je gegarandeerd de voordeligste oplossing!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Wat is een goede EPC waarde in vanaf 2022?

+
Volgens de huidige maatregelen zou het energieverbruik van je nieuwbouwwoning een EPC waarde van 180 of lager moeten hebben. Een energieprestatiecertificaat is dus pas beschikbaar wanneer je nieuwbouwwoning onder een EPC waarde onder de 180 heeft.

Wat is de gemiddelde epc waarde?

+
De epc waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt) is een maatstaf die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. De gemiddelde epc waarde in Vlaanderen is voor woningen ongeveer 372 kWh/m² per jaar. Deze waarde wordt berekend door de energie-efficiëntie van de verschillende onderdelen van een woning of gebouw te vergelijken. Het doel van het bepalen van de epc waarde is om te bepalen hoe energiezuinig een gebouw is en om de benodigde energieverbruik van het woning of gebouw te beperken.

Hoeveel daalt EPC met zonnepanelen?

+
Zonnepanelen kunnen een grote impact hebben op de energie-efficiëntie van een woning of gebouw. Door het toevoegen van zonnepanelen kan de EPC waarde significant worden verlaagd, waardoor het gebouw energiezuiniger wordt. Hoeveel de EPC waarde daalt, is afhankelijk van een aantal factoren. 
1. Type zonnepanelen.
2. Oriëntatie.
3. Oppervlakte.
4. Huidige EPC waarde.
5. Bewoonbare oppervlakte.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat