Wat doet een EPC keurder precies?

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) geeft aan hoe goed jouw woning scoort wat energiezuinigheid betreft. Tijdens een EPC keuring wordt een rapport opgemaakt. Aan de hand van dat rapport kan de keurder het Energieprestatiecertificaat opstellen. De energieprestatie van je woning wordt beoordeeld.

Op het Energieprestatiecertificaat vind je de EPC-score en het EPC-label van je woning. De score drukt uit hoeveel energie de woning jaarlijks per vierkante meter verbruikt. Het label drukt vereenvoudigd uit hoe energiezuinig je woning, studio of appartement is. De labels gaan van A+ (de meest gunstige score) naar F (de laagste score). Het Energieprestatiecertificaat is interessant voor potentiële kopers of huurders van een woning of appartement.

In Vlaanderen is de Vlaamse overheid verantwoordelijk voor de regelgeving van EPC’s en de certificering van EPC keurders. Ze moeten zich houden aan de regelgeving en de vereisten van de erkende organisaties waarbij de keurders zijn gecertificeerd. 

In Brussel en Wallonië is de federale overheid verantwoordelijk. De regelgeving is in lijn met de Europese richtlijn voor EPC’s.

EPC keurder

Is een EPC certificaat laten opmaken verplicht bij verkoop of verhuur?

Als je een wooneenheid (bijvoorbeeld een bestaande woning, gebouw, appartement of studio) wilt verkopen of verhuren, moet je een EPC voorleggen. Een potentiële huurder of koper kan zo een schatting maken van het energieverbruik van de woning.

Het werkelijke verbruik zal enerzijds afhankelijk zijn van de energieprestaties van de wooneenheid. Anderzijds zal het eigenlijke energieverbruik afhankelijk zijn van de gewoontes van de bewoner.

Leg je geen EPC voor? Dan riskeer je een boete van 500 tot 5.000 euro. Ook als het EPC niet klopt, riskeer je een geldboete.

Wie voert de EPC keuring uit? Een Energieprestatiecertificaat mag enkel worden opgemaakt door een door de overheid erkend energiedeskundige type A. Voldoet de energiedeskundige niet aan die voorwaarde? Dan kan je EPC worden ingetrokken. Je kunt ook in dat geval een boete krijgen. 

Let daarnaast op de volgende punten:

  • Je hebt per autonome wooneenheid een EPC nodig. Verhuur of verkoop je meerdere appartementen of studio’s (in eenzelfde of in verschillende gebouwen)? Dan moet je voor elke unit een apart Energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen. Een autonome wooneenheid beschikt over een eigen douche, toilet en keuken.
  • Verkoop je een woning? Dan heb je een EPC nodig dat is opgemaakt in of na 2019.
  • Ook bij erfpacht en opstalrecht heb je sinds 1 april 2022 een EPC nodig.
  • Het EPC bevat tips om de energieprestaties van de wooneenheid te verbeteren.
Zoek je een EPC specialist?
Vind hem in jouw regio

Hoeveel kost opmaken energieprestatiecertificaat?

Hoeveel kost een EPC keuring? De prijs voor een EPC keuring schommelt tussen de 90 en 250 euro. Hoeveel de keuring je precies kost, is afhankelijk van enkele factoren.

  • Type wooneenheid. Een woning met meerdere verdiepingen keuren kost bijvoorbeeld meer dan het keuren van een eenvoudige studio.
  • Volume en oppervlakte. Hoe groter de wooneenheid, hoe hoger de kost.
  • Gewest. De wetgeving rond EPC verschilt per gewest. Elk gewest heeft bijgevolg zijn eigen energiedeskundigen.
  • Energiedeskundige. Een EPC is dan wel wettelijk verplicht bij de verkoop of verhuur van een wooneenheid, een wettelijke bepaling van de prijs voor een keuring is er niet. Energiedeskundigen type A kunnen dus zelf hun tarieven bepalen.

Hoelang blijft het EPC attest geldig?

Een EPC blijft 10 jaar geldig. Laat je tijdens die periode werken uitvoeren die het energieverbruik verlagen? Dan loont het om voor de verkoop of verhuur de wooneenheid een nieuw EPC op te laten stellen. Houd zeker alle documentatie bij!

EPC keuring

Hoe gebeurt een EPC keuring?

Je wilt een EPC certificaat aanvragen? Je maakt eerst en vooral een afspraak met een energiedeskundige type A. De energiedeskundige komt langs en bekijkt onder meer:

  • De isolatiewaarde van het gebruikte isolatiemateriaal.
  • De mate van isolatie van de bouwschil (de muren, de ramen en deuren alsook de vloer en het dak).
  • Warmwater- en verwarmingsinstallaties in de woonruimte.
  • Eventuele zonneboilers en zonnepanelen.

Zijn er geen plannen van de woning? Dan doet de energiedeskundige de nodige metingen.

De EPC keuring zelf duurt ongeveer een halve dag. De energiedeskundige volgt daarbij een vast inspectieprocotol. Hij of zij bekijkt naast de woonruimte zelf ook alle nodige bewijsstukken en andere technische documentatie die voorhanden is. 

Vervolgens voert de energiedeskundige de data in een speciaal softwareprogramma in. Dat programma wordt gebruikt voor het opstellen van elk Energieprestatiecertificaat. De resultaten moeten dus bij elke deskundige hetzelfde zijn. Tot slot maakt de energiedeskundige het EPC attest op. Zodra dat attest is opgesteld, ontvang je het binnen de week.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel ons formulier in. Het is gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang offertes

Bereid je goed voor op de keuring

Om een vlot verloop van de keuring te garanderen, zorg je ervoor dat elke woonruimte van de wooneenheid toegankelijk is. Ook een eventuele kelder of zolder moet toegankelijk zijn. De energiedeskundige moet rondom de buitenzijde van het gebouw kunnen lopen.

Daarnaast is het handig als je de nodige documenten kan voorleggen. Welke documenten komen van pas bij een EPC keuring?

  • Plannen van de woning. Documenten van de architect, bouwplannen (de gebruikte bouw- en isolatiematerialen) en het lastenboek van de woning. Hoe meer technische informatie en documentatie je kunt voorleggen, hoe vlotter de EPC deskundige de keuring kan uitvoeren.
  • Technische documenten van bouwmaterialen.
  • Facturen. Zowel de facturen van de aanwezige verwarmingsinstallaties als de bouwmaterialen komen van pas. 
  • Een vorig EPC, een eventueel postinterventiedossier, foto’s gemaakt tijdens de bouw of renovatie van de woning, het EPB, subsidieaanvragen enzovoort.

Tips bij aanvraag EPC keuring

  • Doe enkel beroep op een erkend energiedeskundige type A
  • Ga zeker na of je een EPC nodig hebt. Bepaalde wooneenheden, zoals bijvoorbeeld een woonboot, moeten niet gekeurd worden.
  • Vergelijk offertes. Zo laat je de EPC keuring zo voordelig mogelijk uitvoeren.
energieprestatiecertificaat

Extra info of advies over het aanvragen van je EPC? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

EPC attest nodig? Door de uiteenlopende tarieven van erkende energiedeskundigen te vergelijken, laat je jouw EPC keuring zo voordelig mogelijk uitvoeren.

Vul snel onderstaand formulier in,en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat. In enkele klikken ben je op die manier een stap dichter bij de meest voordelige oplossing.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat