Wat is het EPC bouw?

EPC betekent Energie Prestatie Certificaat. Het energieprestatiecertificaat bouw (EPC bouw) vermeldt hoe energiezuinig je woning is en of je woning voldoet aan de EPB-eisen (Energieprestatie en Binnenklimaat). Hoe lager dat E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Het energielabel van een nieuwbouw woningen kan hierdoor vergeleken worden met het label van een woning. Scoort de residentiële eenheid E60 of lager, dan spreken we van label A.

Maar opgelet, het E-peil is niet hetzelfde als de energiescore. Het toegekende E-peil is een getal. De energiescore wordt uitgedrukt in kWh/m2. Bij een verbouwing geldt er geen E-peileis en moet je dus geen EPC bouw gebruiken.

Er bestaan verschillende EPC’s. Hier lijsten we ze even voor jou op:

  • EPC voor woningen: Bij de verkoop van een huis of appartement is bijna altijd een energieprestatiecertificaat bouw vereist. Het is ook verplicht het bij het huurcontract te voegen wanneer een woning wordt verhuurd. De zogenoemde residentiële eenheid moet toegevoegd worden.
  • EPC voor niet-residentieel vastgoed: Dit is voor B&B, handelszaken, praktijkruimtes, horecazaak, winkelruimtes en kantoorruimtes. Hierbij wordt dan een niet residentiële eenheid bepaald. Deze niet residentiële eenheid is ook best zo laag mogelijk.
  • EPC voor gemeenschappelijke delen van appartementen: Vanaf 2022 moeten eigenaars van flats niet alleen voor de flat zelf, maar ook voor de gemeenschappelijke ruimten een originele EPC Bouw opgemaakt hebben. Hoewel het energieprestatiecertificaat bouw alleen geldt voor zelfstandige appartementen, zijn er voorzieningen in de hallen, zoals verlichting. Gedeelde zolders en kelders komen ook in aanmerking.
  • EPC voor nieuwbouw: Als je een nieuw huis koopt, krijg je voorlopig een EPC Bouw. Dit komt omdat de categorie nog niet is vastgesteld. Binnen een jaar na aankoop moet je een EPC-aangifte doen. Op basis hiervan kunt je een originele EPC Bouw aanvragen met het huidige duurzaamheidsniveau.

Het EPC Bouw wordt opgesteld door een EPB-verslaggever en blijft ongeveer 10 jaar geldig. Een verkoper of eigenaar is verplicht om in zijn advertenties onder meer de energieprestatiescore van het pand te vermelden. Het EPC Bouw bewijst dat dit gebeurd is.

Hoeveel kost een EPC bouw?


Er is geen vaste prijs voor het opstellen van een EPC voor nieuwbouw. Het hangt af van verschillende factoren, zoals: de complexiteit van het project, de grootte van het huis, enzovoort.

Over het algemeen kan je de volgende indicatieve prijzen verwachten:

Soort woning Prijs (exclusief btw)
Studio € 120 – 150
Appartement € 140 – 175
Halfopen woning € 160 – 200
Open bebouwing €190 – 250

Je kan niet zelf een EPC Bouw opstellen. Het EPB rapport (waarvan de EPC-constructie wordt afgeleid) wordt opgesteld door een EPB-verslaggever, een erkende energiedeskundige. Een verslaggever is door het Vlaams Energieagentschap een erkende ingenieur of architect. Soms is een bedrijf of persoon zowel architect als verslaggever voor een project.

Wil jij een EPC Bouw verkrijgen voor je woning? Klik op onderstaande knop en vraag offertes aan.

Op zoek naar een specialist?
Vind hem snel en eenvoudig in jouw regio

Voorwaarden voor het verkrijgen van het EPC bouw

Wil je een EPC Bouw opstellen voor nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie? Dit maakt deel uit van jouw EPB-aangifte. De EPC Bouw informeert je over het energie-efficiëntieniveau van een nieuw gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energie-efficiënter het huis. Hier zijn enkele voorwaarden:

  • Geldigheid: een EPC Bouw voor een nieuwbouwwoning is geldig tot 10 jaar na ingebruikname van het pand of vanaf de oplevering van de werkzaamheden. Is de geldigheidsduur van jouw EPC bouw verstreken? Dan moet je er snel een laten opmaken.
  • EPB-eisen: de EPB-aangifte en -eisen zijn van toepassing in Vlaanderen. Zo mag een nieuw gebouw een E-peil van maximaal E30 hebben en moet het aandeel hernieuwbare energie minimaal 15 kWh per m² per jaar bedragen.
  • Indiening van de EPB-verklaring: de verslaggever dient de verklaring uiterlijk 5 jaar na de afgifte van de bouwvergunning in.
  • Verstrekking van de EPC-bouw: je ontvangt de EPC Bouw binnen 12 maanden na ingebruikname van de woning of de indiening van vergunnings- of meldingsplichtige werken.
  • Jouw woning verkopen of verhuren: Is je woning verhuurd of wil je je woning verkopen? Dan heb je voor nieuwbouw of een ingrijpende renovatie een geldige EPC Bouw nodig. Een EPC Bouw informeert geïnteresseerde kopers over de energie-efficiëntie van jouw woning. Is het certificaat niet meer geldig? Dan heb je een EPC nodig voor bestaande huizen.

Wat met bestaande woning?

In een EPC Bouw voor bestaande woningen wordt de energie-efficiëntie van een gebouw aangegeven met een label.  Dit label gaat van F (zeer slecht) tot A+ (zeer goed) en wordt vergezeld van een energiecijfer in kWh/m² per jaar. 

Dit EPC-attest is ook 10 jaar geldig, maar je moet hem laten opstellen door een energiedeskundige. Deze professionals hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd en zijn erkend in heel Vlaanderen.

Procedure om het EPC bouw te ontvangen

EPC

Stap 1: Kies een erkend EPB-verslaggever

Een EPC Bouw kan enkel worden opgesteld door erkende energiedeskundigen. Deze erkende deskundigen noemen we EPB-verslaggevers. De EPB-verslaggever is verantwoordelijk voor het melden van de werkzaamheden. De verslaggever is ook verantwoordelijk voor het opstellen en indienen van de EPB-verklaring en EPC Bouw.

Er bestaan twee types energiedeskundigen : type A en type B. Het is een energiedeskundige type A die bij jou langskomt om de energetische score van je woning te bepalen.

Tip: probeer bewijsstukken van ingrijpende energetische renovaties, facturen, enzovoort. Dit zal het verkrijgen van een EPC bouw vlotter laten verlopen.

Stap 2: Breng de EPB aangifte in orde

Na afloop van de bouwwerkzaamheden stelt de deskundige jouw EPC-verklaring op. De aangever moet de EPC-verklaring uiterlijk 5 jaar na de afgifte van de bouwvergunning indienen bij het Vlaams Energieagentschap.

Na het indienen van de EPB-aangifte ontvang je, in geval van nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie, een Energie Prestatie Certificaat Bouw.

Stap 3: Je ontvangt het EPC bouw

Je ontvangt jouw geldig EPC bouw binnen 12 maanden na ingebruikname van de woning of voltooiing van vergunnings- of meldingsplichtige werkzaamheden. Dit document geeft aan of jouw bestaande woning voldoet aan de energieprestatievoorschriften.

De bouw-EPC is geldig voor 10 jaar vanaf de ingebruikname van het gebouw. Vanaf 1 januari 2023 wordt de geldigheidsduur van de EPC voor de bouw van niet-residentiële gebouwen beperkt tot 5 jaar.

Is jouw EPC-bouw niet meer geldig? Dan moet je het laten vernieuwen. Zoniet, is het EPC-bouw niet geldig bij een latere verkoop of verhuur, of kan de bouwheer korting op onroerende voorheffing of premies mislopen.

Is jouw E-peil niet laag genoeg? Wil je tot een lager E-peil bekomen? Dan kan je een eventuele ingrijpende energetische renovatie uitvoeren. Contacteer opnieuw een EPB-verslaggever om een nieuwe EPC-keuring te ontvangen. Want hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger jouw woning en dus hoe beter.

Meer weten over EPC-attest? Stel gerust vragen en ontvang advies op maat van specialisten

Moet jij een ingrijpende energetische renovatie ondergaan? Op zoek naar de goedkoopste EPC keuring en erkende energiedeskundigen? Heb je nog extra vragen omtrent het energieprestatiecertificaat? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met specialisten in jouw buurt. Ontvang en vergelijk zo vrijblijvend prijsvoorstellen. Zo kan je je nog beter informeren, makkelijk prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat