Wat is nu precies de EPC-labelpremie?

Ben je eigenaar van een woning, woongebouw of andere wooneenheid (zoals een appartement of studio) met ondermaatse energieprestaties? Dan kun je in aanmerking komen voor de EPC-labelpremie. Om van de premie gebruik te kunnen maken, moet je renovaties uitvoeren die het EPC-label van je woning aanzienlijk verbeteren.

Wanneer levert een wooneenheid een ‘ondermaatse energieprestatie’? Het gaat om woningen met een EPC-label E of F, en appartementen of andere wooneenheden met EPC-label D, E of F.

Het energieprestatiecertificaat moet bovendien toegekend zijn in of na 2019. Om in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie moet je daarnaast binnen de 5 jaar na het activeren van de premie:

 • Minimaal een EPC-label C behalen voor een woning.
 • Minimaal een EPC-label B behalen voor een appartement of andere wooneenheid.

Je moet, om de EPC-labelpremie aan te vragen eerst de woning energetisch laten renoveren en een nieuw EPC-attest laten opstellen. Voor de aanvraag heb je zowel het oude als het nieuwe (verbeterde) EPC-attest nodig.

Wie komt in aanmerking voor de EPC-labelpremie energiesparen?

Elke eigenaar van een woning, woongebouw of wooneenheid. Zowel eigenaar-bewoners, eigenaar-verhuurders als eigenaars die de woning niet bewonen of verhuren, komen in aanmerking.

Hoe EPC verbeteren om in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie?

Je kunt verschillende werken laten uitvoeren om de energiescore van je woning te verbeteren.

 • Verbetering of plaatsing van isolatie.
 • Installatie zonnepanelen en/of een zonneboiler.
 • Vernieuwen van de cv-ketel.
Op zoek naar een specialist?Vraag gratis advies en offertes

EPC-labelpremie: hoeveel bedraagt het? Premiebedragen

De EPC-labelpremie bedraagt maximaal 2.500 tot 5.000 euro. Hoeveel euro de premie precies bedraagt, hangt af van enkele factoren.

 • Het nieuwe EPC-label. Hoe beter het nieuwe label na de renovaties, hoe hoger de premie.
 • Type woning. De premies zijn enigszins hoger voor woningen dan voor appartementen en andere wooneenheden.
 • Statuut. Voor een beschermde afnemer (iemand die recht heeft op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas) liggen de maximale premiebedragen 20 % hoger.

Voor woningen met EPC-label E of label F gelden volgende premies:

Behaald label Maximaal premiebedrag EPC-labelpremie
Label C € 2.500
Label B € 3.750
Label A € 5.000

Voor appartementen, studio’s en andere wooneenheden met EPC-label D, E of F gelden volgende premies:

Behaald label Maximaal premiebedrag EPC-labelpremie
Label B € 3.000
Label A € 4.500

Je kunt de EPC-labelpremie ook in schijven aanvragen. Behaal je bijvoorbeeld na 2 jaar EPC-label B, maar voer je verdere werken uit waardoor je uiteindelijk label A behaalt? Dan kun je een bijkomende premie ontvangen voor de later uitgevoerde werken.

De premie bedraagt maximaal het verschil tussen de premie voor het laatst behaalde label en het daarvoor verkregen label.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul gratis en vrijblijvend het formulier in
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Kun je de EPC-labelpremie van Fluvius combineren met Mijn VerbouwPremie en andere premies?

Je kunt de EPC-labelpremie combineren met andere bouw- en energiepremies. Waaronder…

 • Andere energiepremies van Fluvius, per soort ingreep. Denk maar aan premies voor isolatie, nieuwe beglazing enzovoort
 • Mijn VerbouwPremie vanaf 1 oktober 2022.

Opgelet! De EPC-labelpremie kun je niet combineren met een nog lopend traject van de Totaalrenovatiebonussen van de BENO-pass. De EPC-labelpremie is wel combineerbaar met de Totaalrenovatiebonus voor:

 • Nieuwe eigenaars (sinds 1 januari 2021) van een woning waarvoor een Totaalrenovatiebonus werd aangevraagd door de vorige eigenaar. De termijn van het Totaalrenovatiebonustraject (5 jaar) mag nog lopen.
 • Woningen waarvoor het Totaalrenovatiebonustraject is afgelopen. Je kunt dus na de termijn van het Totaalrenovatiebonustraject een nieuw EPC-attest aanvragen. Liggen de energieprestaties nog steeds laag? Dan kun je alsnog in aanmerking komen voor het EPC-labeltraject.
EPC keuring

De EPC-labelpremie aanvragen

Je kunt de EPC-labelpremie enkel online aanvragen. Hieronder ontdek je hoe de aanvraag precies werkt. Kijk zeker na of je aan de voorwaarden voldoet.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie, moet je de labelverhoging onder enkele voorwaarden uitvoeren.

 • Je bent eigenaar van de woning of wooneenheid.
 • De woning of wooneenheid heeft ondermaatse energieprestaties. Voor woningen gaat het om EPC-label E of F, voor wooneenheden gaat het om EPC-label D, E of F.
 • De ondermaatse energieprestaties worden aangetoond door een Energieprestatiecertificaat dat in of na 2019 werd opgesteld.
 • De energetische renovaties worden binnen de 5 jaar na de start van het premietraject (‘Activatie EPC-labelpremie) afgerond. Vraag je de EPC-labelpremie bijvoorbeeld aan in 2023? Dan moeten de werken in 2028 afgerond zijn.
 • Het nieuwe EPC-label toont een verbetering van de energiescore. Voor woningen gaat het om minimaal label C, voor appartementen minimaal label B.
 • Het nieuwe EPC-attest is maximaal 12 maanden oud op het moment van indienen.
 • Zowel het oude als het nieuwe EPC attest moeten opgesteld zijn door een energiedeskundige type A. Enkel energiedeskundigen type A mogen EPC keuringen uitvoeren en EPC-attesten opstellen.

Uitzonderingen

Je kunt in volgende gevallen niet in aanmerking komen voor de EPC-labelpremie.

 • Sloop en herbouw.
 • Er loopt een Totaalrenovatiebonustraject op jouw naam voor dezelfde woning. Ben je (sinds 1 januari 2021) de nieuwe eigenaar van een woning waarvoor de vorige eigenaar een Totaalrenovatiebonus aanvroeg? Dan kun je alsnog in aanmerking komen voor de EPC-labelpremie. Ook als jouw Totaalrenovatiebonustraject reeds is afgelopen, kun je in aanmerking komen voor de EPC-labelpremie.

Hoe aanvragen?

De aanvraag van de EPC-labelpremie verloopt in twee stappen: ‘Activatie EPC-labelpremie’ en ‘Uitbetaling EPC-labelpremie’.

Stap 1: Wat is de ‘Activatie EPC-labelpremie’?

Voor je de (energetische) renovatiewerken aanvat, moet je de EPC-labelpremie activeren. Dat doe je door de online premieaanvraag te starten, en te kiezen voor ‘Activatie EPC-labelpremie’.

Je hebt daarvoor een geldig EPC-attest nodig dat de ondermaatse energieprestatie van je woning of wooneenheid aangeeft. 

 • Voor een woning is dat Energielabel E of F.
 • Voor een andere wooneenheid is dat Energielabel D, E of F.

Let op! Het is belangrijk dat je het EPC-label laat opmaken voor je de EPC-labelpremie activeert. Het EPC-label moet opgesteld zijn in of na 2019. Dit is het zogenaamde ‘start-EPC‘. 

Eens de activatie is voltooid, heb je 5 jaar de tijd om de nodige energetische renovaties uit te (laten) voeren. Ook het nieuwe EPC-attest moet binnen deze termijn worden opgemaakt.

Tip: Een energiedeskundige type A kan je helpen bij de premie-aanvraag!

Stap 2: Wat is de ‘Uitbetaling EPC-labelpremie’?

Zijn de energiebesparende werken afgerond? Dan is het tijd voor de tweede stap. Vraag een nieuwe EPC-keuring aan bij een energiedeskundige type A. Dat nieuwe EPC-attest is ‘EPC-na’.

Ga, eens je het ‘EPC-na’ in handen hebt, opnieuw naar de site van Fluvius en open je EPC-labelpremie. Kies dit keer ‘Uitbetaling EPC-labelpremie‘. Bezorg Fluvius het nieuwe EPC-label dat aantoont dat je de nodige verbeteringen hebt aangebracht.

 • Voor woningen is dat minimaal label C.
 • Voor andere wooneenheden is dat minimaal label B.

Het nieuwe EPC-attest is maximaal 12 maanden oud op het moment dat je de uitbetaling aanvraagt. Je dient het nieuwe attest in ten laatste binnen de 12 maanden nadat de premietermijn van 5 jaar is verstreken.

Tip: Afhankelijk van jouw regio, type woning of wooneenheid, en het tarief van de energiedeskundige kost een EPC keuring je gemiddeld 90 tot 250 euro. Vergelijk verschillende offertes om de keuring zo voordelig mogelijk uit te laten voeren.

EPC-label-1.jpg

Meer weten? Stel je vragen aan specialisten en vind vakmannen in jouw regio

Meer weten over de EPC-labelpremie? Een energiedeskundige nodig voor het opstellen van jouw EPC-attest? Of, op zoek naar de juiste vakmannen voor jouw energetische renovatie? Vul dan snel onderstaand formulier in!

Ontvang gratis volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je snel en eenvoudig de beste en meest voordelige oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Wat is een goede epc waarde?

+
De EPC-waarde is een maatstaf voor de energie-efficiëntie van een gebouw. Een EPC-waarde van 50 of hoger betekent dat het gebouw energiezuinig is en recht heeft op een labelpremie.
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat