Wat is een blowerdoortest of luchtdichtheidstest?

Wat is een blowdoortest precies? Een blowerdoortest meet de exacte luchtdichtheid van een gebouw. De test, ook wel de luchtdichtheidstest genoemd, kan een positieve invloed hebben op je energiefactuur. Het meet onrechtstreeks het volume lucht dat ontsnapt door middel van luchtdichtheid.

Tijdens de test wordt de natuurlijke windbelasting op een gebouw gesimuleerd. Grote ventilatoren zullen afwisselend lucht binnen blazen en lucht wegzuigen. Zo wordt het gebouw aan verschillende onder- en overdrukken blootgesteld

De deskundige meet hoeveel luchtverlies zich voordoet onder elke drukhoogte. Hoeveel luchtverlies er optreedt, bepaalt de maat van luchtdichtheid van het gebouw. 

Door scheuren, kieren en andere opening kan de lucht ontsnappen. Met een rookstift of thermografische camera kan de deskundige vaststellen waar die eventuele aanwezige luchtlekken zich bevinden. Zodat er luchtdichting kan gebeuren.

Hoeveel lucht er in een gebouw ontsnapt, wordt op het EPB verslag gerekend tot ‘ongecontroleerde ventilatie‘ of ventilatieverlies. Hoe minder lucht ontsnapt, hoe beter. Waar lucht ontsnapt, kan namelijk ook warmte ontsnappen dit wordt ongecontroleerde ventilatie genoemd. Deze ongecontroleerde ventilatie leidt tot onnodig warmteverlies. Waardoor je je verwarming hoger zal moeten zetten.

Ongecontroleerde ventilatie vat alles samen wat betrekking heeft tot het verlies van lucht in het gebouw vastgesteld, binnen een EPB verslag. Je woning luchtdicht maken of luchtdichting toepassen wordt aangeraden.

Een blowertest wordt uitgevoerd omdat…

  • Een gunstig resultaat kan leiden tot een beter E-peil.
  • Lekken waarlangs lucht ontsnapt, worden opgespoord en bijgevolg gedicht met luchtdichte afwerking. Er kan zo’n 15% warmte verloren gaan via luchtlekken! Luchtlekken zijn bovendien een soort koudebruggen, en dus vatbaar voor vochtproblemen.
  • Een betere luchtdichtheid leidt tot energiebesparingen en betere geluidsisolatie. Bovendien vermijd je tocht en het uitdrogen van de lucht in huis.

Wie mag een blowerdoortest uitvoeren bij nieuwbouw of renovatie?

Elke energiedeskundige mag een luchtdichtheidstest uitvoeren. In theorie mogen ook andere professionals de test uitvoeren. Belangrijk is dat bij het uitvoeren van de test de procedure verloopt zoals opgelegd door de overheid. Zeker wanneer het resultaat in een EPB verslag terecht moet komen. 

Tip: Laat je een luchtdichtheidstest uitvoeren in kader van een EPB verslag? Vermeld dat dan zeker bij de aanvraag!

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoeveel kost een blowerdoortest? Prijs luchtdichtheidstest

Een test kost gemiddeld 300 tot 400 euro. Hoeveel de test je exact kost, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Type woning.
  • Volume van de woning.
  • Vraagprijs deskundige.
luchtdichtheidstest

Hoe verloopt het? Procedure voor een luchtdichtheidstest

Hoe gaat zo’n test er aan toe?

  1. Voorbereiding. De deskundige sluit eventuele luchtroosters, en opent alle binnendeuren. Alle buitendeuren, met uitzondering van de hoofdingang, worden gesloten. De deskundige schakelt de mechanische ventilatoren uit. Ook alle aan- en afvoerroosters en andere afvoeren (bijvoorbeeld die van de dampkap) moeten gesloten worden.
  2. Blowerdoor. Bij de deuropening plaatst de deskundige een speciaal frame met een opening voor ventilatoren. Zo ontstaat de zogenoemde ‘blowerdoor’ waarlangs de lucht wordt ingeblazen en uitgezogen.
  3. Aansluiten ventilator. In de blowerdoor komt de ventilator. Die wordt aangesloten op een computer en speciale meetapparatuur. Zo kan de deskundige de luchtdruk monitoren, en de luchtverliezen meten. 
  4. Blowerdoortest. De druk wordt verdeeld in onderdruk en overdruk en wordt opgevoerd tot 50 PA, en vervolgens weer verlaagd. Dat wordt meerdere keren herhaald.
  5. Detectie luchtlekken. Indien gewenst, kan de specialist een warmtecamera en rooktoestel gebruiken om vast te stellen waar eventuele lekken zich bevinden. Waar de rook ontsnapt, of de camera temperatuurverschillen detecteert, kan sprake zijn van een lek.

Door de luchtlekken te laten dichten, verbeter je de luchtdichtheid van de woning. Een nieuwe blowerdoortest kan de verbetering staven.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Wat is het resultaat van de blowerdoortest? Wat zijn goede waarden?

Het resultaat van de test is het gemeten lekdebiet in kubieke meter per uur, bij een drukverschil van 50 Pascal. Dat is de V50-waarde van de woning.

Om de hoeveelheid lucht die per uur vernieuwd wordt in het gebouw te bekomen, deel je de V50-waarde door het verwarmd volume van de woning. Het resultaat uit die berekening is de n50-waarde, ook wel de luchtverversingswaarde.

De ventilatienorm in Vlaanderen ligt…

  • Bij mechanische ventilatoren op maximaal 3 luchtwisselingen per uur.
  • Bij ventilatie met dubbele stroom en warmteterugwinning op maximaal 1 luchtwisseling per uur.

Een nieuwe, of goed gerenoveerde woning, met een goede isolatiewaarde waarbij rekening werd gehouden met de luchtdichtheid haalt doorgaans een V50-waarde tussen de 1 en 2 kubieke meter per uur

Zonder blowerdoortest of meting gaat een EPB verslaggever uit van een V50-waarde van wel 12 kubieke meter per uur

Opgelet: in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt een maximale n50-waarde van 0,6 luchtwisselingen per uur voor nieuwbouw. Voor ingrijpende renovaties gelijkgesteld aan nieuwbouw ligt de maximale n50-waarde daar op 0,72 luchtwisselingen per uur.

Naast de V50- en n50-waardes, blijkt uit de luchtdichtheidstest ook waar eventuele lekken zich bevinden. Bij een nieuwbouwproject kunnen die eenvoudig aangepakt worden. Bij renovatiewerken kan dat moeilijker zijn.

Hoe lang duurt een blowerdoor test?

Voor een middelgrote, particuliere woning duurt een blowertest gemiddeld 3 uur. Het opstellen en afbreken van de nodige installaties zijn daarbij inbegrepen.

Voorbereiding op blower door test

Je hoeft zelf geen voorbereidingen te doen. De deskundige plaatst het blowerdoorframe, een luchtdicht doek en de ventilator. Hij of zij overziet ook het afsluiten van de woning (denk aan buitendeuren, ramen en ventilatie- of andere afvoeren). Binnendeuren, met uitzondering op de toiletdeur, worden gesloten.

Meerwaarde van de blowerdoortest

De V50-waarde van de woning beïnvloedt het E-peil. Zonder resultaten uit een blowerdoortest gaat de verslaggever uit van een resultaat van 12 kubieke meter per uur aan luchtverlies. De resultaten uit een blowerdoortest liggen, bij een goed geïsoleerde woning, doorgaans een stuk lager dan dat. Met een meting kun je het E-peil dus drastisch verlagen.

Daarnaast legt de test ook bloot waar eventuele lekken zich voordoen. Zelfs als je geen EPB verslag moet opmaken, is het interessant om die lekken te laten dichten. Je kunt er heel wat energie mee besparen

Invloed blowerdoortest op E-peil

Het effect op je E-peil is als volgt:

V50-waarde Invloed op E-peil vrijstaande woning Invloed op E-peil rijwoning
12 V50 Geen invloed Geen invloed
10 V50 – 4 – 2
8 V50 – 6 – 4
6 V50 – 10 – 6
4 V50 – 12 – 8
2 V50 – 14 – 10
0 V50 – 16  – 12

Een potentieel forse daling van je E-peil, mits je rekening houdt met de luchtdichtheid tijdens het (ver)bouwen van de woning. Andere manieren om je E-peil te verlagen, zijn doorgaans heel wat duurder dan luchtdicht bouwen.

Daar de normen voor het E-peil steeds strengen worden, is de blowerdoortest een interessante en goedkope optie! Op deze manier kan je het lek snel vinden en moet je niet alles luchtdicht bouwen.

Is een blowerdoortest verplicht voor het EPB verslag?

Een blowerdoortest of luchtdichtheidsmeting is niet verplicht bij gewone nieuwbouw of renovatie.

De test is wel verplicht als je een passiefhuiscertificaat wilt behalen. Je moet dan een n50-waarde van maximaal 0,6 luchtverversingen per uur behalen.

Blowerdoortest offerte aanvragen? Voor een specialist voor een blowerdoortest in jouw regio: vergelijk advies en prijzen

Wil jij een blowerdoortest laten uitvoeren? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je heel eenvoudig de beste oplossing voor jouw project!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor EPC of Energieprestatiecertificaat